Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

ROV-projekti

Viestiketju osiossa 'Pienoismallit, RC -harrastelaitteet' , aloittaja sytem, 23.2.2017.

 1. sytem

  sytem Kansalainen

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  14
  Pientä edistystä parissakin suunnassa tähän liittyen. Eilen modasin kaksi moottoria lisää sopivaksi runkoihin, samalla kun kehittelin hiukan noiden runkojen kiinnitystä. Samoin tuli testattua kaapelin kiinnitys läpivientiin epoksilla, tuntui pitävän vettä, toisin kuin vieressä hiukan hassuun väliin ajatuskävyn jälkeen päätynyt tiiviste. Tai tiiviste varmaan piti vettä, mutta kun oli sellaisella puolella että mutterin ja pultin välistä meni läpi...


  Tänään tuli sitten jatkokehitettyä tuota tulostettavaa läpivientiä, niin että epoksointi olisi helpompaa ja ennenkaikkea että tiiviste olisi oikealla puolella. Pari vaihtoehtoa työn alla, tarvii tulostaa noista umpinaiset versiot ja pistää upotustestiin. Toki jos joku osaa suorilta sanoa että jompikumpi on parempi niin tieto kelpaa toki.

  Eli siis kaksi mallia jossa toisessa on tasainen laippa ja siihen kaveriksi litteä tiiviste, tuossa Puuilon sarjassa taisi lukea tuon kohdalla 3/8" x 17mm, ei aavistustakaan mitä noi mitat on kun M10 pultin ympärille se nätisti asettuu. Toisessa versiossa ura O-renkaalle, kuvassa olevassa pieni mittavirhe ja urasta tuli olemattoman matala, uudessa printissä puoli milliä lisää paksuutta ja nyt se jopa näyttää uralta.

  IMG_20170830_212758.jpg IMG_20170830_212917.jpg

  Tuo nippeli on tulostettu tämän kirjaston https://www.thingiverse.com/thing:193647 pohjalta, kierre M10, nousu vaihdettu 1.5 defaulttina tuon tekemän 2:n sijaan. Suoraan printteristä muovimutteri menee muovipulttiin sekä normaaliin metallipulttiin, metallinen mutteri ei käy muoviseen pulttiin ilman että näyttää printatulle kierteelle kierrepakkaa. Kierretappi-käsittelyn jälkeen muovinen mutterikin toimii hiukan vielä paremmin. En ole vielä kokeillut että miten paljon tuo kestää vääntöä, mutta kyllä se ihan vakuuttavalta tollaisen kymmensenttisen räikkävääntimen päässä vaikuttaa.

  Parikymmentä minuuttia tuota yhtä tulostaa, eli tälläiseen protoiluun oikein toimiva työmenetelmä. Ihan vielä ei korvaa hyvää pulttikauppaa yleiskäytössä, mutta ei varmaan mene montaa vuotta niin yksittäistä mutteria ei tarvi lähteä hakemaan kesken projektin
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 2. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  28 939
  Saadut tykkäykset:
  1 356
  Onhan se helpompi ja varmaan nopeempi tuottaa osa itte, kuin alkaa mijoonista kaupoista ympäri maailman alkaa etsimään sopivaa.....
  Ja kun harraste-protosysteemi on kysessä, niin ajalla ei niin merkitystä ole, saapahan just sitä mitä itte tekee..... :virnpeuk:
   
 3. pajs

  pajs Mutunvilkku Pietarsaaresta
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  25.1.2012
  Viestejä:
  4 416
  Saadut tykkäykset:
  498
  #63 pajs, 31.8.2017
  Viimeksi muokattu: 31.8.2017
 4. sytem

  sytem Kansalainen

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  14
  Noille valmiille ei ainakaan kaikille luvata upotuskestävyyttä, ja tuppaavat olemaan hiukan isoja ja kalliita tähän käyttöön. Lisäksi toi epoksi vaikuttaa ainakin tässä kohtaa varmemmalta ratkaisulta kun johdot ovat epämääräisen muotoisia, esim noi moottorijohdot on kaksi 1.5mm2 "autokaapelia", yksittäisen pyöreän kumijohdon sijaan.
   
 5. Kontsa

  Kontsa Kansalainen

  Liittynyt:
  12.6.2016
  Viestejä:
  782
  Saadut tykkäykset:
  158
 6. sytem

  sytem Kansalainen

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  14
  Nyt löytyi ton tulostetun pultin kestävyysraja, kävi toi putki uimassa saavissa ja kun seuraavana päivän sitä avasin, oli painolasti päässyt liikumaan. Eli tuota kantta avattaessa pultti kiilautui kiveä vasten ja katkesi nätisti juurestaan kun 90 asteen kulmassa voimaa tuli liikaa. Tosin ois tossa käynyt muunlaisellekin rakenteelle jotain vauriota
   
 7. sytem

  sytem Kansalainen

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  14
  Hiukan olen taas projektia tönimässä eteenpäin, käytännön elämän realiteetit kuten muutto ja hoitovapaa on vaan kummasti hidastaneet harrastusta. Ja muuton jälkeen "käsistä" lähtenyt kotiautomaatioprojekti, mutta se on kokonaan toinen tarina se.

  Nyt ois kovasti ajankohtaista kastaa tää alus, ei muuten ois kiirus mutta kun on aluksen tietokoneen komponentit käsillä, ja yläpään konekin jo tiedossa niin niiden käyttiksiä pääsee kohta asentamaan ja siinäkohtaa sitä nimeä kysellään. Linuxilla mennään, raspbiania alukseen ja tällä arvauksella Ubuntu ohjaamoon, jollei sit Debiania vähän perinteisemmllä grafisella ympäristöllä.

  Sen verran on mennyt myös elektroniikassa suunnitelmaa uusiksi että moottoriohjaimet vaihtuvat RC-auton ESC:iksi, sitä ohjausta tuo Ardusub kun valmiiksi osaa antaa ulos. Maksaa jonkun rahan enemmän mutta totesin että oma osaaminen tuon suoran pwm-lähdön kanssa loppuisi kättelyssä kesken.

  Rungon suhteen muutto avasi kenties hiukan uusia mahdollisuuksia, lähipaja kun on nyt Helsinki Hacklab ( http://helsinki.hacklab.fi/ ) jossa työkaluvalikoimassa on mm. alumiiniin kykenevä CNC-jyrsin "Lotta" (nimi lainattu kevätpörriäisestä: Lotta on jylsijä...) ja parikin erikokoista sorvia. Toki niitä pitäisi ensin opetella käyttämään, mut sopivia haasteitahan sitä pitää projektissa olla. Samoin labin kalustovalikoimaan kuuluu dual-extruder 3D-printteri, sekun saadaan kunnolla työkuntoon niin voi olla että potkurit pääsee printtaamaan sillä, yhtenä kappaleen vesiliukoisen tukimateriaalin kera.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 8. sytem

  sytem Kansalainen

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  14
  Ja nyt myös päivitetty suunnitelmakuva:
  lohkokaavio-2018.png

  Kuvasta puuttuu mm. sulakkeet, niitä tarvittaneen muutamaankin väliin. Mielenkiintoinen kysymys on myös että miten tuo sähkönjako-ajatus käyttäytyy, aluksen päähän on poe-extractorin perään säädettävällä lähtöjännitteellä oleva dc-konvertterimoduli. Eli tarkoitus on säätää se hiukan yli 12v ja käyttää sitä akkujen lataamiseen, mutta mitä mahtaa tapahtua tilanteessa jossa ajetaan kaikkia moottoreita yhtäaikaa jolloin kokonaiskulutus ylittää modulin virrankeston. Tavoite siis olisi että sähkö tulisi siinä kohtaa akuilta, mutta ei ole mitään käsitystä että miten tää mun ajatus toimii käytännössä, voi olla että moduli päästää savut ylikuoman alla sen sijaan että akut auttaisivat.

  4 kpl 6v akkua kahden sarjoissa ihan mekaniikan takia, näin noita jossain kaupassa (moponet/biltema/tms) pitkulaisina malleina. tarkoitus asentaa nuo aluksen jalaksina toimiviin putkiin kaksi per puoli ja näillä tasapainottaa painojakaumaa alaosaan.
   
 9. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  7 959
  Saadut tykkäykset:
  1 162
  Tarviiko siihen konvertterimodulin jälkeen laittaa joku palikka joka rajoittaa virran modulinkestäväksi....silloinhan ylimevevä otetaan akuista.
   
 10. sytem

  sytem Kansalainen

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  14
  dokumentoidaanpas tähän (lähinnä itselle) linkkejä joita on tarvittu softan asennuksessa tähän mennessä:

  ardupilot Raspissa ilman erillistä ohjainkorttia: https://diydrones.com/profiles/blog...mart-drone-with-the-pi-zero-and-apm?id=705844

  RT-kernel: http://www.frank-durr.de/?p=203
  Linkin ohjeen lisäksi piti poistaa /boot-kansiosta vanhat dtb-tiedostot, myös ne joita ei korvata tuon paketin mukana uusilla.

  Ardupilotin kääntö: http://docs.erlerobotics.com/brains/pxfmini/software/apm/install_binaries

  Jotta sen saa käyntiin, pitää raspi-configista käydä raksimassa i2c ja spi-väylät käyttöön.

  IMU- ja PWM-modulien kytkentä raspin laajennusliittimeen löytyi täältä: https://diydrones.com/profiles/blog...pm?id=705844:BlogPost:2215516&page=6#comments

  Erlellä on noi myös kuvissaan: http://docs.erlerobotics.com/brains/pxfmini/schematics/pxf_mini_pag4.png


  Seuraavaksi pitäisi osata saada tuo juttelemaan qgroundcontroll-softan kanssa, ei oo ihan itsestäänselvä kun dokumentaatio keskimäärin on noille erillisille autopilotilaitteille, joita sit vain proxytetään linuxin läpi.

  Sinäänsä noiden autopilottien ainakin kiinaversioiden hinnatkin alkaa olla ihan mukavan näköisiä nykypäivän, tuossa oli nolla perässä kun tämän projektin selvittelyä aloitin: https://www.aliexpress.com/item/Pix...ith-Safety-Switch-and-Buzzer/32823852361.html

  Nyt ollaan ehkä tilanteessa että perustoiminnalisuuteen tarvittava elektroniikka on vähintäänkin tilattu, suurilta osin myös hallussa. Jonkunmoinen tavoite olisi saada kesällä veteen.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 11. sytem

  sytem Kansalainen

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  14
  Fyysisesesti projekti, tai lähinnä siis elektroniikka näyttää tällähetkellä tältä:

  IMG_20180318_124547.jpg

  Yläpäähän tuli serveripoweri modattuna koko ajan pyöriväksi, tarjoaa 26A 12V mikä on vähintäänkin riittävällä marginaalilla tarpeeksi. Seuraavana olisi tämän osalta vuorossa sovitus salkkuun, sain lahjoituksena käytöstä poistetun kosketusnäyttö-teollisuuspc:n jolla hallintaa olisi tarkoitus pyörittää.

  IMG_20180318_124558.jpg


  Aluksen päässä raspi päivittyi ainakin toistaiseksi kolmosversioon, sen verran nopeampi kääntämään noita softia itsessään että kehitysvaiheessa siitä on hyötyä. Moottoriohjaimeksi tuli RC-ohjausta ymmärtävä ESC: http://www.volumerate.com/product/d...-1-8-1-10-r-c-car-boat-black-silver-red-18466
  IMG_20180318_124553.jpg

  IMG_20180318_124558.jpg IMG_20180318_124553.jpg IMG_20180318_124547.jpg
   

Jaa tämä sivu