Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

ROV-projekti

Viestiketju osiossa 'Pienoismallit, RC -harrastelaitteet' , aloittaja sytem, 23.2.2017.

 1. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  En tiedä osuiko aluevalinta oikein kun projektina ei ole varsinaisesti minkään olemassaolevan laitteen pienoismalli, tai radio-ohjattava vekotin. Mutta kokeillaan nyt silti jotain projektista kirjailla ylös ja pohditaan sitten myöhemmin että mikä on oikea paikka...

  Viime kesänä heräsi ajatus että veden alle olisi kiva päästä kuvaamaan, ja kun täällä vallitseva veden lämpötila rajoittaa kummasti toiminta-aikaa uiden, niin joku tekninen ratkaisu voisi olla kiva. Jonkun aikaa on tullut pohdittua erilaisten lentävien härveleiden rakentamista, mutta moiset eivät ole päässeet päästä edes suunnittelupöydälle kun ilma on aika armoton elementti pienellekin ohjaus-softan virheelle. Vedessä liikkuvalla härvelillä hetkellinen ohjausbugi ei aiheuttaisi välitöntä tutustumista putoamiskiihtyvyyteen, mutta toki omat haasteensa asiassa on.

  Inspiraatiota ja ideoita on tullut haettua mm. täältä: http://www.bluerobotics.com/store/rov/bluerov2/ ja ulkomaiset alan forumit kuten http://www.homebuiltrovs.com/rovforum/ ja https://forum.openrov.com/ ovat olleet aktiivisessa selailussa.

  Ideointivaiheessa homma on lähtenyt muotumaan jotakuinkin seuraaviin spekseihin
  • todennäköinen maksimi käyttösyvyys noin 10m, suunnitteluperusteena 25m eli komponenttien paineenkesto noin neljään bariin
  • kamerana gopro ja/tai raspin kamera
  • käyttösähkö mielellän pinnasta, kaapeli esim 50m ethernet. Vaihtoehtoisesti lipo-akut ja ohjaus valokuidulla (kevyempi kaapeli)
  • laite, kaapeli ja ohjausyksikkö kannettavissa kahdessa salkussa
  • ohjausyksikkö rakennettuna pelicaseen tms
  • ohjaus pc-gamepadilla, kamerakuvan näyttönä vaikkapa android-tabletti
  • aluksen tietokoneena raspi, moottoriohjaus arduinolla
  • budjetti joitain satasia, joka rajaa valmiit moottori-potkuriyhdistelmät http://www.bluerobotics.com/store/thrusters/t100-thruster/ ja autopilotit http://ardusub.com/ pois laskuista. Nurkista valmiiksi löytyviä asioita kuten kameraa, ohjaus-pc:tä yms ei tarvitse laskea budjetiin, kuten ei myöskään työkaluhankintoja (ai miten niin ostin 3D-printterin...)
  Ajatuksena olisi lähteä kasamaan laitteen runkoa 100mm viemäriputki-paloista, vielä en ole koeponnistanut että kestääkö moinen rakenne oikeasti vaadittavan syvyyden. Tarvisi keksiä joku sopiva paikka kartalta jossa esim sillalta pääsisi putkilon laskemaan narun varassa tarpeeksi syvälle, näin talvella toki avannon hakkaminenkin olisi sinäänsä toimiva vaihtoehto.

  Maailmalla käyttävät moottoreina pilssipumppuja modifioituna, siinä kun on valmiiksi vesitiivis suhteellisen tehokas 12V moottori. Potkurit ja rakenteet niiden ympärille olisi ajatus 3D-tulostaa.

  Seuraavaksi olisi tarkoitus tilata tuohon sähkönsiirtoon tarvittavia paloja jotta pääsee testamaan onko se käytännössä toimiva ajatus. Suunnitelma on 12v akkusähköllä toimiva ylä-yksikkö, jossa alas menevä sähkö nostetaan jonnekkin 50 voltin luokkaan ja passiivisella poe-injektorilla yhteen ohjaus-ethernetin kanssa. Alapäässä sitten vastaavasti muunnos takaisin 12v ja todennäköisesti joku pieni akku, koska tuon poe:n maksimiteho ilmoitettaan noin 50w luokkaan, moottoreiden, valojen ja elektroniikan piikkitehon ollessa todennäköisesti enemmän.

  Varovainen tavoite olisi saada laite ainakin karkealla ohjauksella uimaan tulevan kesän aikana, mutta saa nähdä miten aikaa harrastamiseen riittää.
   
 2. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  58 934
  Saadut tykkäykset:
  5 954
  Tervetuloa vaan !
  Paineviemäriputki on luokiteltu 10bar paineelle ( sisältäpäin) ja varmaan kestää 20 bar purustuspaineen ulkoapäinkin, littaantumatta ???
   
 3. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  28 608
  Saadut tykkäykset:
  9 897
  Tämäpä onkin mielenkiintoinen projekti!
   
 4. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  Nyt kun kirjoittaessa kaivoi nuo jo kertaalleen kalliina hylätyt ohjausvaihtoehdot, tuli sitten hetki noita sivuja lueskeltua ja todettua että tuon ardusubin:han saa nykypäivänä ajoon myös halvemmalla raudalla: https://erlerobotics.com/blog/product/pxfmini/

  Eli heti oli hyötyä tänne kirjoittaa, saattaa mennä suunnitelma tuon osalta uusiksi helpompaan suuntaan.
   
 5. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  Tuollaista luokitusta ei oo suoraan tullut vastaan mutta näppituntuma jotain tuollaista antaa olettaa. Tiivisteet tuossa varmaan isoin ongelma on kun paine onkin ulkoista, ja isolta osin ne voi korvata liimaamalla osat kiinteästi toisiinsa. Tällähetkellä ajatus olisi kokeilla toimisiko tälläinen https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/viemärin-muhvipuhdistusyhde-110 huoltoluukkuna
   
 6. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  58 934
  Saadut tykkäykset:
  5 954
  Ulkosta puristusta uskoisin kestävän enemmän, mitä sisäistä painetta.
  Sisäinen paine tekee putkeen vetojännitystä, ja taas ulkoinen puristavaa.

  Josko ajatellaan oikeita sukellusveneitä, joilla menevät vaikka 250-1000m syvyyteen, niin kestäisikö niiden runko sisältä ulospäin 25-100bar paineistusta ??
   
 7. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  30 882
  Saadut tykkäykset:
  5 477
  Paineviemäriputki on kyllä ihan eri tuote, kuin normaali polypropeeniviemäriputki, mikä tässä sivuhuomatuksena mainittakoon. Viemäriputken huulitiiviste ei ole suunniteltu paineenkestäväksi, mutta saattaahan se jotain kestää.

  Mielenkiintoinen projekti.
   
 8. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  jooh, tää ero on tiedossa. Siksi olisikin ajatus kokeilla ensin tyhjällä putkilolla ennen elektroniikan kasausta. Käytännösssä tarve on yksi tuollainen t-haara luukulla ja kaksi umpipäätyä, toiseen tulisi reikä ja joku läpinäkyvä muovi liimattuna kameraa varten, toiseen päähän kaapeliläpiviennit jollain tämän tyyppisillä nippeleillä: http://www.bluerobotics.com/store/parts/penetrator-10-25-a/

  Vielä en oo päättänyt että ostaisinko noi valmiina vai tekisinkö itse jotain vastaavaa, eihän toi pohjimmiltaan ole kuin ontto pultti.

  Läpivientejä tarvisi tälläajatuksella neljä moottoreille, yksi tai kaksi valoille (jos en tee valoja yksinkertaisesti erillisillä sukelluslampuilla) ja yksi ohjauskaapelille.
   
 9. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  30 882
  Saadut tykkäykset:
  5 477
  Tuossa viemäriyhteen tarkastusluukussa ei ole alunperin mitään tiivistystä.
   
 10. Jurpolukki

  Jurpolukki Syytinkiläinen

  Liittynyt:
  23.11.2013
  Viestejä:
  2 507
  Saadut tykkäykset:
  399
 11. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  On tässä testiksi Puuilosta joskus mukaan tarttuneessa 75mm yksilössä kumitiiviste myös tuossa luukussa. Siitä tää koko runkoidea joskus lähtikun kun sattui tuo palikka käteen ja vaikutti ainakin etäisesti sopivalta.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 12. oh1hih

  oh1hih oh1hih - kylän kuitukeisari ;-)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  10 436
  Saadut tykkäykset:
  1 392
  Kas, toit rojektisi tänne, tuskin virhe =).
  Itse lähtisin rakentamaan runkoa alumiiniputkesta. Esim. tollainen ihan tavallinen paineilmasylinterin aluputki johon sorvaisi päihin alumiiniset laipat. Takapäätyyn tekisi läpiviennit kaapeleille jne, etupäätyyn leikkauttaisi pyöreän lasikiekon jonka sovittaisi etupäätyyn sorvattuun upotuksee (vedenpaine painaisi lasia tiiveemmin kiinni), lasin voisi kiinnittää jollain ärtsyllä liima/tiivistemassalla. Päädyt voisi koota paikalleen esim kahdella sidepultilla.
  Lopuksi kun on saatu ajomoottorit, elektroniikat jne nippuun niin rungon ulkopuolisilla painoilla ja kellukkeilla voi säätää kokonaisuuden kelluvuuden kohdilleen.

  Hifistelemään jos alkaa niin voihan sitä kehittää jotain siirrettävää massaa jolla kykenee vaikuttamaan aluksen asentoon massakeskipistettä siirrellen, tai kelluvuuteen jollain värkillä joka edustaa muuttuvaa tilavuutta.

  Niin ja valoja ei kannata unohtaa, itse sijoittaisin rungon ulkopuolelle muutaman kohtuu tehoisen ledin joihin kaapelit epoxivalun sisään, jos valot on saman ikkunan takana kameran kanssa -> fail.
  Ja painemittausta ei saa unohtaa! tässäkohtaa jokin 0...4Bar paineanturi olis varmaan aika hyvä väline laitteen syvyyden mittaamiseen, ja skaala riittäisi 40m asti.

  Ja oot tainnu Teppo muuttaa 2011 jälkeen =D "Tampere".
   
 13. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  Alumiinin sorvaukseen soveltuva laite puuttuu työkalupakista, ja en lähde moista hankkimaan ennen kun olisi olohuonetta parempi paja sen ympärille. Tokihan asioita saa koneistettua palvelunakin, mutta se ei ainakaan ilman muuta ole tämän puuhastelun ensimmäinen vaihtoehto.

  Valot on toki listalla, en oo vielä päättänyt että otanko valmiin sukelluslampun omalla akullaan vai syötänkö sähkön aluksesta.

  Tampere on edelleen ihan validi sijainti, ainakin kun tarkasteluhetken valitsee sopivasti... :)
   
 14. oh1hih

  oh1hih oh1hih - kylän kuitukeisari ;-)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  10 436
  Saadut tykkäykset:
  1 392
  Muutaman kerran viikossa siis.
   
 15. Jarkko

  Jarkko Aboriginaali
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  6 091
  Saadut tykkäykset:
  680
  En lukenut viestiketjua kuin vähän alusta, mutta otti silmääni sana "paineenkesto". Onko sen pakko olla paineenkestävä? Vesitiivistyksen tekeminen olisi helpompaa, jos laitteen sisällä olisi sama paine, kuin ulkopuolella. Kuvitellaan, että täyteen puhalletun ilmapallon sisään laitetaan kamera ja kokonaisuus heitetään veteen, esim.10 metriin. Ei kai siinä muuta tapahdu, kuin että pallo pienenee. Kamera kestää paineen nousun, kunhan siinä ei ole ilmatiiviitä rakenteita. Voisiko siis kameralle tehdä ainakin osittain joustavan kuoren? Pätkä halvinta muoviputkea ja "ilmapallo" persuksiin? Ennen veteen heittämistä kompuralla ilmaa sisään, että "pallo" täyttyy. Se ilmapallo voisi olla vaikka kottikärryn rengas, kytkentä venttiiliin, josta on sielu poistettu.
   
 16. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 560
  Saadut tykkäykset:
  4 165
  Periaatteellisen teoriassa virtaskaa voi tuoda pinnalta, mutta en kyl suosittele siihen hommaan mitään RJ-45 kaapelia, ei niiden piuhojen tehonkesto oo mitään huippuluokkaa, kupari on kohtuu ohutta eli tehohäviöö tulee paljon, jännitteen nosto saattaa aiheuttaa lievää "bitti poikittain" ilmiötä, kokeiltu on.
  Kun sinne ny kuiteskin "tietokone" tulee sukeltimeen, mites ihan akuilla vapaasti liikkuva joka hinaa kellukkeeseen kytkettyä antennia peräsään...eli wlan yhteys...
   
 17. oh1hih

  oh1hih oh1hih - kylän kuitukeisari ;-)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  10 436
  Saadut tykkäykset:
  1 392
  No, ihan standardin mukaisella PoE:lla menee kissakaapelissa olikohan max 56V ja tehoa jokin 25W.
   
 18. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 560
  Saadut tykkäykset:
  4 165
  Jep siellä se taitaa olla. Kyl nykynen S ta SF/UTP kestää ulkoilmassa roiske- eli sadevettä melko hyvin, paineenkestosta en oo varma. Tosin sitten nää suojatut on jäykähköjä, S/UTP on nöyrempää, äffä on sen folion vuoksi jäykempää ja SF on sitten jo mekloisen epänotkeeta....U/UTP on nöyrempää mutta se ei kovin hyvin sitten kestä vetoo...enkä tosiaan tiedä paljonko kestää painetta enennkuin menee vesi läpi, eipä oo ullu sellasta tilannetta vastaan...
  Edit hetkellisen piikkitehon on S/UTP kestänyt, eli laite otti buutissa 45W 12 volttia, kaapeli kesti sen...n, 10 sekunnin piikki...
   
  #18 V361, 25.2.2017
  Viimeksi muokattu: 25.2.2017
 19. oh1hih

  oh1hih oh1hih - kylän kuitukeisari ;-)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  10 436
  Saadut tykkäykset:
  1 392
  Kyllähän tolla melkoisesti tehoa saisi ajettua, ja kaapelia on jos jonkinlaista, ei sen kissakutosta tarvi olla, 100M eetteri menee läpi melkoisen rautalangan (kun 1000Mb/s eetterikin meni rautalangassa, kokeilin noin 17v sitten).
   
 20. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 560
  Saadut tykkäykset:
  4 165
  Juu kyllä kaapelia on, mutta ajattelen nyt lähinnä ohjattavuutta sillä härpäkkeellä....kaapeli ottaa kuiteskin vedessä melkoisen vastuksen. Sillä sitä meinasin että ihan ohut lanka antenniksi....
   

Jaa tämä sivu