Viinin valmistus

Jotkut asiat on tehtävä silloin, kun niiden aika on koittanut. Niin kuin viinin käymään laittaminen, tänään on se päivä. Syitä moiseen asiaan on monia, koivun lehdet ovat avautuneet silmuistaan ja keväinen sade on huuhdellut siitepölyt pois. Poiminkin siis kolmisen litraa näitä nuoria lehtiä viinin tykö tarpeiksi, lisukkeeksi laitoin pakastimesta viime yksynä poimittuja viherherukoita 5 l sekä pari pientä pussia alkukesällä poimittuja - kuorittuja - viipaloituja raparpereja
315F539F-C039-4882-A576-63AF8AEC25E6.webp

7 kg sokeria sulatetaan veteen hämmentäen reikäkauhalla
7BAC8587-A5F4-45A5-B7A6-C304BC958661.webp

Viinin teko tarpeet laitetaan suljettuun siivilä pussiin, jolloin ne on helppo nostaa pois käymisen loputtua
51D5D7D4-4BA7-42E5-9FE0-8185BA52B3B5.webp

Entsyymit - viini hiiva - ravinne seos pyttyyn jonka kokonais nestemääräksi tulee 25 l ja ei kun poika porisemaan
BFF37017-3BF4-4436-944A-64BF715788CA.webp

Viinimö sijaitsee verstaan takahuoneessa ns,miesten huoneessa, täällä poika saa porista - kärytä rauhassa. Tuo viileä kaappi on vain viinin säilytystä varten ja aurinkoisina päivinä lasketaan ikkunoiden pimennysverhot alas, eli koko mini keittiö on pyhitetty viinin valmistusta varten.
Viini on ehkä pullotettavissa Heinäkuun alussa, joten se kerkiää mainiosti kypsyä Jouluun mennessä jolloin on tarjolla nautittavaksi menneen kesän vihreitä makuja. Valko viinin 2019 nimeksi tulee ehkä Koivu, riippuen siitä onko koivunlehtien maku jäänyt aistittavaksi?
 
Raparperiviiniä pistän tulemaan, ei vaan meinaa jäähtyä, että vois heittää hiivat peliin. :homer:
 
Juurikin oikea aika raparperiviinin valmistukseen, nyrkki sääntönä ennen Juhannusta poimitut.
 
Itsellä meni viinintekijän maine ikuisiksi ajoiksi kun tuli sorruttua turbopikahiivan käyttöön:(.Piti valmistusprosessia nopeuttaa:D.Tuloksena oli maidonvalkoista sotkua johon ees käymisenpysäyttäjä ei toiminut.Viinit piti pullottaa mehukattipurkkeihin ja laittaa ne lumihankeen.Sitten vasta pulputus lakkasi.Ripaska ei keltään lentänyt,mutta psykedeelit darrat tuli kylläo_O.Jalostusastetta piti sitten nostaa eräänlaisella vedenerottimella kun ei raaskinut kymmeniä litroja sitä viiniä poiskaan kaataa.Sähköhellan ympärillä paloi maalit,mutta tuote sentään kirkastui:rolleyes:.
 
Ei maku ainakaan parantunut kun ne litkut tislattiin:D. Kaikki jäi kuitenkin henkiin, eikä ees näkö lähtenyt keltään. Se hiivan haju periytyi siihen lopputuotteeseenkino_O
 
Ei maku ainakaan parantunut kun ne litkut tislattiin:D. Kaikki jäi kuitenkin henkiin, eikä ees näkö lähtenyt keltään. Se hiivan haju periytyi siihen lopputuotteeseenkino_O

Tutustu metanolin ja etanolin valmistus prosesseihin.
Tislaamalla rankkia ei tule metanolia joka sokeuttaa.
Ja hyvän rankin voi pilata tislaamalla, mutta huonoa rankkia ei pysty parantamaan.
Kokemuksella...
 
Vuoden 2019 valkoviini on nyt valmis, nimeksi tuli Koivu.
5E7C757A-BB8C-4F88-8BF2-734F7DD0F66E.webp

Tuoteselosteesta selviää sisältö
12A58501-9753-4213-8C8C-8C694706A2E3.webp

28 pulloa sekä 2 kpl 3L viinipusseja tuli erästä
2AF71B3D-1774-4FDA-B388-FD173F8BA3B7.webp

Koivun lehdistä jäi viiniin vihertävä sävy mikä on mielestäni ihan Ok ja lehtien aistittavat aromitkin jäivät, viinistä tulikin miun maun mukkaan suun myötäistä. Viinin etiketit - kapsylit ovat myöskin vihertäviä, joten menneen kesän muistot varmaankin palaavat nautiskelijan mieleen tätä juomaa nauttiessa.
Nyt pullotettu viini saa kypsyä Jouluun asti, jolloin osa niistä jaetaan ystäville Joululahjaksi niin kuin ennenkin. Pussit vedetään huiviin jo aiemmin, ties vaikka huomenissa? Ystävät ovatkin jo udelleet että mitä - millaista on tänä vuonna tiedossa? Eipä kerrota!

Seuraavaksi tyhjennetään pakastin viime syksyn marjoista ja laitetaan punaista porisemaan, pitäisi löytyä musta / punaherukkaa puolukkaa mustikkaa lakkaa karpaloa....
 
Kaveri juur laitto käymään nelkyt litraa sellasta,missä on niin punasta,kuin sinistä viinimarjaa ja hiukan raparperia.Marjoja ei senkummemmin mehustettu,vaan laitettiin kangaspussiin ja survottiin pussi padassa,sit pataan vettä ja muut rojut.
 
Ensivuoden viineihin käytettävät herukat on nyt poimittu - vakumoitu - pakastettu. Pakastaminen on laadukkaan viinin valmistuksen ehdoton edellytys, ensinnäkin jäädyttäminen desifioin marjat / tappaa villihiivat ja toisaalta aromit irtoavat paremmin marjoista.
Viherherukkaa poimin 5l sankon valkoviinin tarpeiksi ja puna/ mustaherukkaa 3L sankon koska punaviinin laitetaan parilitraa lisäksi mstikoita väriksi/maun pehmentämiseksi. Tämä 5l marjamäärä on minimi 30l käymiserälle jos ei halua tehdä kiljua, tällaiseen satsiin laitetaan max 7kg sokeria muuten alkoholi % peittää maut. Kun viini on sitten valmistunut täytyy se ehdottomasti jälkimakeuttaa n,0,5kg sokeria, syystä että jälkimakeutus tuo marjojen aromit esille puolen vuoden pullossa kypsytyksen aikana.
Eli viinin valmistus ei ole hätäisen ihmisen hommaa.
 

Luo tili tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Sinun täytyy olla jäsen voidaksesi jättää kommentin.

Luo käyttäjätili

Liity Konekansalaiseksi. Se on helppoa ja ilmaista! Rekisteröityneenä et näe mainoksia, voit käyttää hakua, näet alueita, joita nyt ovat piilossa...jne.

Kirjaudu sisään

Oletko jo Konekansan jäsen? Kirjaudu sisään tästä.

Samankaltaisia viestiketjuja

Takaisin
Ylös