Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Bosch/Siemens astianpesukoneen poistoletkun vaihto + muuta

Viestiketju osiossa 'Sähkö ja elektroniikka' , aloittaja kymi, 11.7.2020.

 1. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  En ala täällä lupiani sen enempää avaamaan. Sanotaanko näin, että riittävästi kunnossa kun omaa kalustoani huollan ja pysyn pistotulpan tällä puolen. Luvat ei riitä siihen, että naapurin konetta kävisin rassaamassa, eikä etenkään siihen että ottaisin siitä työpalkkaa. Toki voin "freelancer" pohjalta tehdä kodinkonehuollolle keikkaa ja se on taas ok.
   
 2. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Voin jättää nämä myös dokumentoimatta jos @jusape niin haluat! Itse ajattelin lähinnä yleishyödyllisyyttä. Vaikka kaikissa Bosch/Siemens koneissa ei ole tuota kuivauspuhallin-zeoliittihässäkkää, niin rakenne on tämä poikkeus lukuunottamatta hyvinkin sama.
   
 3. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  57 874
  Saadut tykkäykset:
  5 674
  Elä nyt @kymi hermoile, etkö sää nyt "vitsiä" ymmärtänyt....
  Joka ehkä juontaa juurensa erään toisen foorumilaisen kirjoitteluihin, toisten omiin asioihin....
   
 4. Hulpio

  Hulpio Sipulisäkki
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  2 987
  Saadut tykkäykset:
  665
  Pitäen mielessä mitä "kone" on ranskaksi niin siihen ei varmaan juu luvat riitä.
   
 5. oh1hih

  oh1hih oh1hih - kylän kuitukeisari ;-)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  9 620
  Saadut tykkäykset:
  1 263
  Anteeksi, mä jätän tän nyt tähän:
   
 6. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Pysytään täällä ees jossain siveellisyyden rajoissa. Tän illan vitsikkyydet katosi "erääseen" viestiketjuun ja sitä myötä katosi myös osa niistä syistä (viesteistä), ja siitä ei sen enempää. Ainakaan tiskikoneen korjuussa.
   
 7. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  57 874
  Saadut tykkäykset:
  5 674
 8. pajs

  pajs Mutunvilkku Pietarsaaresta
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  25.1.2012
  Viestejä:
  10 749
  Saadut tykkäykset:
  1 860
  Panit hyvän kiertämään. :rotfl::rotfl::rotfl:
   
 9. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Tänään hankittiin jälleen kokemuksia. Olen vähän vasemmalla kädellä ja silmät kiinni koittanut selvittää tuota remontin korjuun suorittamista tähän koneeseen. Tässä on nyt ilmennyt sellainen mukava seikka, että ilmeisesti USA/Britit käyttää eri runkoa koneessa ja noiden murteella kun hakusanoja lyö lottokoneeseen, niin koneet näyttää vain etäisesti samalta mutta rakenne on monasti eri.

  Lederhosenit jalkaan ja pari Hefeweizeniä kitusiin ja johan alkoi humppa soida oikealla murteella. Nyt alkoi hakutuloksissa koneet näyttää samalta ja Aatun jälkeläisten ongelmat yhtäläisiltä omieni kanssa. Rauhotin mieleni. Alles wird gut.

  Löytyi sitten ohjeet tuon kiertovesi/lämmityspumpun irroitukselle "helpommalla" tavalla. Ohjeen alussa kerrotaan, että koko hommasta putoaa pohja pois, ja mikäli koneessa on nuo zeoliittikamat, niin tämä on myös ainut tapa pumpun vaihdolle. Jetzt reden wir.

  Alussa hirvitti. Sitten vähän kauhistutti. Ohjeissa puratettiin aquastop vesiletkuineen ja poistoletkuineen pois. Totesin, että en jaksa jos ei välttämättä ole pakko. Purkuohjeet pähkinänkuoressa:
  - Kylkipellit pois molemmilta puolin, etusokkelin suojapellit ja eristeet pois, korit sisältä pois ja samassa yhteydessä tuo ilmakanava irti, sähkömoduulin irrotus helpottaa purkua
  - Ovi kiinni ja saranajouset irti, myös ne naruohjurit
  - Kone kaadetaan takaseinälleen esmes jonkun filtin päälle
  - Pohjalevyn alapuolella on kaksi neliön mallista reikää ja niiden keskellä pyöreä. Näistä neliöreijistä pilkottaa tulva-anturin kiinnitykset, joten niitä keskemmälle puristamalla anturi ponnahtaa irti
  - Pohjalevy on nyt enää kulmatolpissa kiinni, sekä aquastopin luukun takia jumissa
  - Etutolpat on muovisilla klipseillä, jotka löytyy noista saranajousien naruohjurien takaa
  - Takatolpissa on koneen saumoista präsätyt lukitukset, eli ne pitää avata ja suoristaa (löytyy siitä muovin yläosasta nämä kolot)
  - Tämän jälkeen se lähtee vetämällä pois, joskin tuo vedenpehmennin on pienellä klipsillä kiinni ja jos et irrotellut virtalähdettä ennen niin nyt se pitää tehdä. Tässä irroitellessa kannattaa huomioida, että molemmat poistovesiletkut irtoavat pohjasta

  Tilanne on sen jälkeen about tämä:
  upload_2021-4-9_20-57-26.png
  Kuvan yläreunassa keskellä on tyhjennyspumppu (valkoinen, mihin menee 3 violettia johtoa). Sen takana isompi harmaa mötti on lämmitys-/kiertovesipumppu ja oikealla valkoinen kiertoilmapuhallin jasen takana zeoliittisäiliö ja oikealla virtalähde/älyboksi. Vedenpehmennin kuvan vasemmassa ylänurkassa ja sen alla tulo- ja poistovesiletku aquastopin lätkässä.

  Tässä kohtaa ilmapumppu on enää kolmella klipsillä zeoliittisäiliön putkessa kiinni ja ne avaamalla puhallin ja vastus lähtevät pois jolloin tilanne alkaa näyttää tältä:
  upload_2021-4-9_21-3-22.png

  Kauhukuvista huolimatta säiliö ja vastus olivat erittäinkin puhtaat. Tässä vielä verrokkina eräs toinen säiliö: upload_2021-4-9_21-5-1.png

  Koska tuolla lasiputkessa ei varsinaista tuohoa ollut silmillä havaittavissa, samoin zeoliittisäiliö oli melko puhdas ja siisti, kuten myös puhallin, niin päätin tässä kohtaa leikkiä joka kodin @cardaania ja mitata vastukset nyt kun se on helppoa. Sain me-le-ko identtisiä tuloksia (epäilin jo että näen asiat kahtena), joten mittailin myös kiertovesipumpun vastuspakan.

  Vähän siivoilin paikkoja, kasasin koneen vanhalla lasipötkälevastuksella ja kunpa se äsken tilattu kiertovesipumppu tulisi pian.

  Zum teufel!
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 10. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Lisätään tähän perään nyt yksi perus "vika", joka pääsi nyt iskemään. Eli E15 tai E:15.

  Vikakoodin syynä on vettä pohjakaukalossa ja kone pyörittää vaikka 24/7 poistopumppua, samoin aquastop on ohjelmallisesti täysin lukittu. Tuo ei tarvitse olla kuin kone sähköissä, niin tämä vika alkaa öykkäröidä.

  Veden syyhän tuolla alaosassa on yleensä se, että kun tuo koneen luukku ei ole alareunasta tiivistetty, niin joku astia tai roska ohjaa vettä kohti luukun etureunan alasaumaa. Tuolla saumassa on vesikaukalo, joka ohjaa mahdolliset vuotovedet keskemmälle, eli koneen umpinaiseen pohjaan. Tuossa pohjassa on noin 10cm halkaisijaltaan styroks-kiekko, joka noustessaan painaa tulva-anturin mikrokytkintä (se ainut juttu joka tässä mallissa pitää irroittaa pohjaa irroitettaessa).

  Korjaus on sinällään tosi helppo. Etusokkeli, pellit ja äänieristevillat pois, jonka jälkeen uittaa jotain kivaa imukykyistä tavaraa tuossa anturin kupeessa. Siinä vasemmalla kulmassa on kivasti tilaa. Imukykyisenä materiaalina itsellä nyt sattui valikoitumaan vasemmasta jalasta cat-sukka kokoa 41-44, jonka imukyvystä tähän kului noin puolet.
   
 11. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  18 770
  Saadut tykkäykset:
  2 941
  Miten vanha tuo sun kone on, kun tuota remonttia tuntuu riittävän? Kaupungissa mulla oli 2-sarjanen kymmenkunta vuotta ja täällä nyt on ollut 6-sarjanen pari vuotta, ja mitään vikaa ei ole ollut. Pari kertaa on vikakoodia antanut tukkeutuneesta poistosiivilästä, mutta sen syvällisemmin mihinkään ei ole tarvinnut puuttua. Eikä tuosta siivilästäkään ole enää herjannut, kun vihdoin sain rouvan uskomaan, että jos tyhjiä kurkkupurkkeja pestään hillopurkiks, niin etiketit pitää liottaa pois etukäteen, vaikka ne niin näppärästi siellä koneessakin lähtisi.
   
 12. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Kuukauden vajaa 8 vuotta vanha kone, enkä nyt sanoisi että remppaa riittää.

  Tähän mennessä tehty:
  - E:15 joskus kauan sitten, joka oli tulva luukun raosta
  - saranajouset, jotka on tuossa koneessa tunnustamaton tyyppivika (korjaus maksaa kympin ja käsittääkseni uudemmissa on jo tehty)
  - poistoputken tukkeutuminen - ihan omaa syytä
  - nyt E:09 jota en varsinaisesti uskonut ja meinasin vaihdella vääriä osia ja nyt odotellaan uusia.

  Tuo illan E15 lie ihan syytä jo siitä, että kone ei lämmitä kunnolla eikä kuivaa kunnolla, niin kosteuksia kertyy.

  Kyllä edelleenkin Boschin ostaisin jos tuosta nykyisestä luovun.
   
 13. Yks

  Yks Kansalainen

  Liittynyt:
  8.4.2015
  Viestejä:
  164
  Saadut tykkäykset:
  9
  Uutena liki tonnin maksanut Bosch tiskari lopetti lämmittämisen noin kuuden vuoden ikäisenä. Tarkemmalla tutkiskelulla vika oli jommassa kummassa ohjainyksikössä ( olin ostanut kalliin mallin, jotta kestäisi:() , joiden hinnat varaosina olivat n. 220€ per kipale.
  Päädyin uuteen perusBoschiin, joka kotiin kuljetettuna maksoi noin 400€.
  Tähän mennessä on toiminut kymmenisen vuotta, nyt on alkanut haista Sun Classicia käyttäessä. Rasvasuodattimet ovat puhtaat, kuten kone sisältäkin. Väkiviinaetikka poistaa hajun täysin hetkeksi, mutta lyhennetty kattilaohjelma ( 70 C ) ei pidä täysin hajuttomana.

  Voisikohan käyttämätön vedenpehmennysjärjestelmä olla osallinen asiaan?
   
 14. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Onko tuo koodattu pois käytöstä vai ns. jätetty käyttämättä? Ei sen kyllä noin silti pitäisi oireilla. Omasta uutena koodasin pois kun ei tarvi.

  Periaatteessa jos konetta käytetään harvoin ja vesi on epäpuhdasta, niin jotain elämää saattaa alkaa ilmestyä tuonne lämmönvaihtimeen. Tuo konehan varastoi aivan pesuohjelman lopussa yhden koneellisen vedet lämmönvaihtimeen. Tästä on kuva tuolla edellisellä sivulla. Vaikka vedenpehmentimessä onkin aina vettä, niin siellä ei toisaalta ole happea/ilmaa saatavilla kuin erittäin rajallisesti. Lämmönvaihdin taas hengittää vähän joka suuntaan ja siellä vesi on aina ilman kanssa tekemisissä.

  Toinen ajateltavissa oleva vaihtoehto on se, että kone ei tyhjene kunnolla.

  Jos koneessa on tuo zeoliittikuivaus, niin tuonne puhallinkanavaan muodostuu aika luonnostaan pieni komposti.
   
 15. Stardust

  Stardust Kansalainen

  Liittynyt:
  9.12.2020
  Viestejä:
  2 271
  Saadut tykkäykset:
  185
  Erään tunnetun ja arvostetun kodinkonemerkin valtuutettu huoltoliike sanoi eko-(eco)ohjelmien tarkoittavan
  "Elä-Käytä-Ollenkaan".
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 16. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Samaa on suositeltu ja suosittelen myös itse, ja samaisesta syystä meillä on tuo auto-ohjelman napin teksti kulunut pois. Auto- ja eko-ohjelmat kestää saman aikaa tuossa koneessa, autolla saa hiukan enemmän lämpöä ja ohjelman rakenne on muutenkin vähän eri.

  Tuo eko-ohjelma on vähän sama kuin suositukset pyykinpesukoneen ajattamisesta 30 asteen ohjelmalla ja teelusikallisella pesuainetta kone ahdettu mahdollisimman täyteen. Toimii ehkä jos et ole hikoillut vaatteisiin, ne eivät haise eikä ole mitään tahroja. Pidemmän päälle tuo myös kerää erinäistä moskaa koneeseen, joten pitää ajaa kerran kuussa tyhjällä koneella 90C valkopesuohjelma. Maailma pelastuu.
   
 17. Yks

  Yks Kansalainen

  Liittynyt:
  8.4.2015
  Viestejä:
  164
  Saadut tykkäykset:
  9
  Vedenpehmennys on koodattu uutena pois, mutta siellähän on nyt liki 10 vuotiasta vettä säiliössä.
  Automaattipesu on ollut käytössä viime kuukausiin saakka. Nyt hajuhaitan ilmetessä on tullut käytettyä kattilaohjelmaa.
  Pitkän kattilaohjeman jälkeen ei mitään hajua, lyhyen jälkeen ihan vähän.
  Koneen käyttämä vesi on ainakin aistinvaraisesti ja labramittauksilla todettu hyvin puhtaaksi ja pehmeäksi.
   
 18. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  9 456
  Saadut tykkäykset:
  1 745
  Kaikki vesi kiertää aina pehmentimen kautta oli se käytössä tai ei. Jos vedenpehmentimessä olisi ilmaa, niin se tulee ensimmäisen veden ottamisen hetkellä ulos lämmönvaihtimeen. Toki veteen on käytännössä aina sitoutunut jonkun verran ilmaa, mutta en usko sen määrän herättävän pimeässä lattianrajassa pöpöjä eloon.
   
 19. Stardust

  Stardust Kansalainen

  Liittynyt:
  9.12.2020
  Viestejä:
  2 271
  Saadut tykkäykset:
  185
  Ei kaikki bakteerit ilmaa tarvi lisääntyäkseen. Nämä ilmaa tarvitsemattomat aiheuttavat suurimman osan ruokamyrkytyksistä.
   
 20. Yks

  Yks Kansalainen

  Liittynyt:
  8.4.2015
  Viestejä:
  164
  Saadut tykkäykset:
  9
  Koneen tekniikkaa sen kummemmin tietämättömänä tulee mieleen se, että mikäli kaikki vesi kiertää aina pehmentimen kautta, niin miten pehmennysastetta voi silloin ohjelmallisesti säätää?
  Mikäli vettä pehmennetään, niin silloinhan pehmenninsäiliössä on "suolarakeita", jotka liukenevat veteen.
   

Jaa tämä sivu