Savustus

Viestiketju:
Savustus

Jos esikeitän pikkukinkun ja sen jälkeen savustaisin sen , mitä pitäisi asiassa ottaa huomioon?

No lähinnä se, että tuossa järjestyksessä homma ei vaan toimi. Kypsää lihaa on turha savustaa.
 
Eli ei saisi kypsäksi asti keittää, puoliraaka niin kuin varraspossukin?
 
itellä kokemukset rajoittuu vain raakoihin kinkkuihin
Kinkut saunaan, tuli kiukaaseen, tulen ylläpitoa 15-20h, ja sitten 8h jäähdyttelyä ja jonka jälkeen kinkut voi työntää pienissä paloissa ääntä kohden.
 
Eli ei saisi kypsäksi asti keittää, puoliraaka niin kuin varraspossukin?

Joo, todella varovaisesti esikypsennykset jos savua oikeasti haluaa. En oikein voi mitenkään suositella. Tuollainen varraspossu on kuitenkin yleensä avotulen päällä/vieressä, niin se ei ole ihan verrannollinen näissä n. 100C savustuksissa.

Parasta toki näillä pienemmillä köntsillä on se, että savustaa ensin ja sen jälkeen käärii folioon ja uuniin. Näissä monasti pienemmissä yksiköissä kypsennettynä tapahtuu ns. "stall", jolloin itsekin tulee vedettyä liha folioon ja jatketaan kypsennystä tiiviissä paketissa, jotta liha ei kuivu.
 
Mulla noi lämmityskerrat yhden käden sormissa , joten toi lämmön hallinta on täysin tuurissa miten onnistuu. Ja muutenkin. Sen kyllä huomasin että kesällä säkkiin tehty pressun alla levännyt kostea leppä tuottaa savua paremmin. Täytyy koittaa tehdä tuoretta ja tuupata sekaan kun lämmittelee... Ja värkkäillä se vinkattu vesi astia kivien päälle.
 
Paljonko tuossa tuo uuni / kiuas painaa?
Helpompi hallita lämpöö isommalla massalla, toki ottaa enempi aikaa ennenkun lämpimäksi saa...
 
Mitäköhän toi kiuas olis. n.40 kiloo. Kiviä mulla ei tällä hetkellä ole kuin ehkä15 kg. Ja nekin isohkoja luonnon kiviä. Vois koittaa vaihtaa oikeiksi kiuas kiviksi ja lisätä kivi määrää reilusti..
 
Vanhaksi tullu, kun ehtoosta ei jaksanut enää alkaa sauhuttamaan.
Kaverilla oli viimeksi oikein vahvan savun makuisia ja tummia ahvenia, hyvän makuisia. Kysyin mitä puuta käytit? Ääh, ei mitään käryä, mitä nyt puuhuoneesta sattui löytymään :D
Ei oo niin nökönuukaa tämä.
IMG_20220711_071720415.jpg IMG_20220711_073658323.jpg
 
Minulla lämmöt aloituksen jälkeen loppuun asti yli 68° ja aina alle 100. Isossa saunassa lämpötilojen kanssa helppoa, kiviä se 260-280kg kiukaassa. Yöllä saa pakkasilläkin ottaa huoletta 2.5h unia vailla murheita ja kun palvaamo ei voi palaa niin ei stressaa.

Peruslämpö 80 melko tarkkaan, loppua kohden nostan niin saa sisälämmöt piikkiin nousemaan. 60 asteeseen nousee nopeasti mutta se viimenen 10-15 astetta ottaa aikaa. Kokoaika noin 26-28h.

Puuna pelkkää harmaaleppää, kulutus noin 0.25m3 per palvuu.
 
Niin onhan sitä tullut rakenneltua valmiiksi tässä kevään mittaan, hyllyrungot särmäsin 3mm levystä ja rasvapellit tein pyöreästä ilmastointiputkesta kaikki happosesta. Happoset 1"x2" verkot tuli pohjanmaalta tarhatarvikkeelta 2110x 860 arkkeina, jotain ameriikan tuumakokoja.... [
IMG_20220226_122645.jpg
IMG_20220227_123422.jpg
IMG_20220227_163701.jpg
IMG_20220225_164412.jpg
IMG_20220411_163350.jpg
 
Ruan valmistus menee meikäläisellä kausittain, nyt eletään kesää ja grillauksen aikaa. Savustuskausi ajoittuu yleensä loppusyksyyn - alkutalveen, etenkin kylmäsavustus. Viilenneessä ilmanalassa on mukava turata ja pilaantumisen riskiä ei ole.
 
Ja toki pääsiäisenä palvasin joulunjälkeen ammuttuja peurankinkkuja ja muutaman sikakinkunkin ynnä hirveä erinäisiä paloja... Kassleria vetäisin ylikypsäksi ja setti kanankoipeakin pääsi testii. Suolahommia niissä toki on reilusti ja ruiskulla suolasin likoamisen lisäksi. Lopputulos miellytti itseä ja muita, muunmuassa meni pyöreitä täyttäneen juhlapöytään.
IMG_20220409_100308.jpg
IMG_20220412_152011.jpg
IMG_20220414_090637.jpg
IMG_20220414_200555.jpg
IMG_20220415_093329.jpg
IMG_20220415_093323.jpg IMG_20220415_122500.jpg IMG_20220415_132944.jpg IMG_20220416_100251.jpg
 
Kaveri oli samalla ottipaikalla käynyt samanmoisen setin ahvenia hakemassa kaverinsa kanssa, mitä minunkin kanssa pari viikkoa sitten. Kattelin sivusilmällä, mitä puuta sinne savupönttöön meni. Mäntyä, koivua jne sekapuuta. Ja kala maistui silti pirun hyvälle.
En välttämättä itsekään enää jätä sauhutusta tekemättä, jos ei satu olemaan pelkkää leppää puuhuoneessa.
IMG_20220722_002418184.jpg

Edit: miten muuten te savusaunassa palvaajat, mitä puuta poltatte?
 
pääosin leppää, mut jos pinossa on joku muu puu niin emmä niitä jaksa alkaa raakata pois vaan heitän kaikki pesään mitä luukusta mahtuu :)
 
Saas nähdä mitä tulee tällä kertaa, lämmön ja ajan hallinta on aina puhtaasti tuuripeliä :D

Pöntön kupeessa olis kyllä puolen tuuman muhvi, kai siihen lämpömittarin vois tökätä vai onko turhaa hifistelyä....

IMG_20220729_190737_3.jpg IMG_20220729_191916_2.jpg
 
Meitillä ois kylän väelle juhulat 13.8 ja vissii tarvittis sitä varten sauna lämmitellä, ekassa vuorossa askarrella purtavaa ruokapöytään ja sitten kun unohtaa lisäillä puita niin saunottaa kyläläisiä. @klappi tämän kuultuaan tuo jonkun sian niskan tänne, tuokos joku muukin?
 
Nyt iski addiktio päällensä, savukalaa tekisi mieli niin pirusti! Ja tietysti silloin kun sen tekeminen on mahdotonta.
 
Takaisin
Ylös