Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Ilmastointilaite ja nestekaasu

Viestiketju osiossa 'Henkilö- ja pakettiautot' , aloittaja arv, 22.6.2012.

 1. Puuha

  Puuha Kansalainen
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  5.2.2015
  Viestejä:
  3 565
  Saadut tykkäykset:
  242
  Monestikko niitä pitää sitten huoltaa? Autoa saa käyttää parin vuoden välein jos ainetta on enemmän kuin 650g ja jos alle 650g joka vuosi saa olla täyttämässä.
   
 2. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  10 392
  Saadut tykkäykset:
  1 659
  No kyllä se autojenkin kylmähuolto pääosin vaan "rahat pois tyhmiltä". Itse niitä jonkin verran tehneenä sanoisin, että ehjää ei kannata korjata ja ei se huoltamalla parane. Jos kahden vuoden välein (tai useammin) joutuu ainetta lisäämään, niin se on rikki. Meidän henkilökuljetin hankittu vuonna 2008 ja kertaakaan ei ole ilmastointia huollettu. Vois kyllä tänä kesänä sen tehdä, kun siihen on itsellä mahdollisuus.
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 3. Puuha

  Puuha Kansalainen
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  5.2.2015
  Viestejä:
  3 565
  Saadut tykkäykset:
  242
  Ok, tutulla on laitteet ja itse teen nuo huollot. Jo 10% aineen puuttuminen vie suurimman osan ilmastoinnin tehosta ja alle 650g täytöissä ilmastointi lopettaa jo toimintansa kokonaan. Ainetta vuotaa ehyestä järjestelmästä riippuen kylmäaineesta 5-15% vuodessa täydestä järjestelmästä sekä aineen määrän laskiessa seuraavana vuosina aineen väheneminen hidastuu, mm tiivisteiden sekä putkistojen lävitse. Töissä huollot pitää tehdä 2kk välein tai 30-50 asteen lämmössä ilmastointi ei toimi, täyttö on 1 650g.

  Huolto tehdään samasta syystä kuin moottorin vaihdetaan öljyt tietyn ajokilometrien mukaan. Öljyjä pitää myös kompuralle vaihtaa tietyn aikavälein kierrossa olevalta öljyn osalta. Mutta jokainen taaplaa tyylillään. Ilmastointihuolto kun nykypäivänä kustantaa 60 euroa sisältäen aineet, niin eipä se suuri kustannus enää ole suorittaa edes joka toinen vuosi.
   
  #43 Puuha, 14.5.2018
  Viimeksi muokattu: 14.5.2018
 4. YxJampe

  YxJampe Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  18.6.2017
  Viestejä:
  2 480
  Saadut tykkäykset:
  191
  Työmaalla oli iveco daily se oli syytä kattoo joka kevät. Kylmäaine määrä oli varsin pieni N. 450g niin vuoden aikana aina puolet hävinny.
  Emännän volkkarilla mentiin useempi vuosi tarkistamatta. Hyvin pelas. Eroo näissä tuntuu olevan kun osasta häviää aineet nopeesti ja osasta ei.
   
 5. Tessulandia

  Tessulandia Kansalainen

  Liittynyt:
  29.11.2017
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuttava kertoili semmoistakin kun jotkui uudempia autojaa kiivaasti huollattavat ja vaihdattavat ilmastoinnin mömmöt,no korjaaja imee entiset pois ja uudet sisälle,ja seuraavalle asiakkaalle laittaakin sitten ne pois imetyt,että semmonen bisnes,toinen tuttu taas multa kysy että koskas olen jääkaappiin tai pakastimeen vaihtanu mönjät? no ei varmaan kukaan ole,nimpä niin se sano että antaa olla vaan ei meinaa hänkään uuteen autoonsa mitään vaihdattaa ja kun itse on käyny ja tehny kylmäalan hommia niin voikin sitte itte hoitaa joskus homman,ainoa paha kuulemma vaan on se että mistä saa oikeat aineet?
  Eli kuulemam on turhaa vaihdatella toimivaan laitteeseen aineita,itte en näistä tiedä kun ei ole ilmastointia,onneksi
   
 6. Puuha

  Puuha Kansalainen
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  5.2.2015
  Viestejä:
  3 565
  Saadut tykkäykset:
  242
  Samaan pulloon ne liiat kaasut dumbataan kuin mistä otetaan järjestelmään. Asiakkaalle tulee automaattikoneista punnitustulokset niin järjestelmässä olevasta kuin sinne lisätystä tai poistetusta kaasun määrästä. Poistettua kaasua ei luonnollisesti hyvitetä. Harvoin tarvitsee edes poistaa.

  Kaikesta pitää aina kehitellä salaliittoteoria asiakasta vastaan toimivasta yrittäjästä vastoin parempaa tietoa.
   
 7. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  10 392
  Saadut tykkäykset:
  1 659
  Oli sitten kysymyksessä automaattinen tai puoliautomaattinen ilmastoinninhuoltolaite, niin sen sisällä on vain yksi kylmäainesäiliö, johon on täytetty uutta kylmäainetta esim. 2/3 kokonaistilavuudesta. Kun tehdään huoltoa, niin imetään mahdollisimman paljon kylmäainetta ilmastointijärjestelmästä ja se aine säilötään tuohon samaan säiliöön. Käytännössä siis uusi kylmäaine ja vanha menevät sekaisin. Asiakas saa huollossa oman kylmäaineensa takaisin :D Mitä öljyyn tulee, niin sitä ei voi vaihtaa kuin irroittamalla kompressori ja kaatamalla sieltä öljyt pois. Ilmastointihuollon yhteydessä järjestelmästä kuitenkin tulee hieman öljyä pois ja automaattinen huoltolaite lisää saman määrän takaisin. Manuaalisessa se täytyy lisätä erikseen. Kevyessä kalustossa tuo lisätty öljymäärä on tyypillisesti noin 10-20ml (järjestelmän konaisöljymäärä noin 150ml).
   
 8. YxJampe

  YxJampe Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  18.6.2017
  Viestejä:
  2 480
  Saadut tykkäykset:
  191
  Eräässä pajassa kuuntelin kun asentaja lykkäs kaverilleen kylmäainepullon sanoen ettei maksa mitään kun on pois imettyjä vanhoja.
  Kuullu kyllä että vanhoilla systeemeillä tartti kaksi laitetta, toisella imettiin vanhat pois. mutta kun ei ole öljyn erotusta tai muutakaan niin toisella laitteella lykätty uudet aineet sisään.
  Onhan sellanenkin tyyli täyttää ilmastointi että lisätään kylmäainetta niin kauan että järjestelmän matala ja korkeapaine on ilmastoinnin päällä ollessa oikeissa arvoissa.
   
 9. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  2 640
  Saadut tykkäykset:
  405
  Kylmäaineen hinta vähän pompsahti. Maailmassa on kaks tehdasta mitkä tekee R134 kaasua. Toinen tuhoutui tulipalossa eli kaasusta on pulaa. Ennen 14 kg pullo ilmastointi huoltolaitteeseen makso 150e luokkaa. Nyt pomo osti uuen pullon, 600e :haisemaan:. Jotkut toimittajat pyytää jopa 800e. Ei voi olla näkymättä ilmastointihuollon hinnassa.
   
 10. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  32 586
  Saadut tykkäykset:
  1 872
  Kysyntä ku ylittää tarjonnan, ni valmistaja voi pyytää mitä lystää ja silti kauppa käy, ku on pakko ostaa mistä saa......
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 11. 2xford4000

  2xford4000 Kansalainen

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  1 868
  Saadut tykkäykset:
  75
  juu alkaa nuo kylmäaineet olemaan kohta kultaakin kalliimpaa... työmaallakin tuol kauppa alal alkaa näkymään rajusti ja lisäks on eu maa kohtaset kiintiöt kaasujen määrässä ja monta muuta juttua lisäks. vanissa onneks toimii niin ei tartte lisätä.
   
 12. Turhapuro

  Turhapuro Kansalainen

  Liittynyt:
  4.6.2017
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  87
  Auto
  Ajoneuvojen ilmastointihan on semmonen että kyllähän se toimii kaasulla jos kaasulla missä sen ominaisuudet on oikeet. elikkä höyrystyminen ja nesteytyminen. Ite tein aikoinaan 10vuotta niitä hommia ja hyvin yksinkertanen värkkihän se on toiminnaltaan. Vanhemmissa vehkeissä on se R12 kaasu ja siihen pitäs olla mineraalipohjanen kompressoriöljy oikeesti.. Toimii se vanha järjestelmä kyllä sillä R134 kaasullakkii mutta sitten etteen voi pitemmässä juoksussa tulla kompuraöljyn sakkautuminen sen vääränlaisen kaasun takia.
  R12 järjestelmän saa vaihettua vaikka R134 kaasulle vaihtamalla kaikki O renkaat ja kompuran akselistefan. Sitten Järjestelmään huuhtelu ja PAO öljyt sissään + R134 kaasu.
  Normaalisti kompuran imupaine pitäs liikkua siellä 2-4 bar välissä ja korkeepainepuolella se lauhuttimen koosta ja tehosta riippuen pitäs olla siellä jossain 8-15bar paikkeilla. Aina kannattaa varmistaa että lauhuttimen flekti pyörii ja jäähyttää. Muuten korkeepaine karkaa käsistä ja kompressori kytkeytyy irti eikä kylmää tule.
  Nestekaasukii on varmaan ihan toimiva systeemii kun sen saa nesteytettyä nuilla paineilla sopivissa olosuhteissa mutta jos sitten vuoto tulis ja sais jostain kuumaa nii pommihan se vois olla :) ainakii sopivissa olosuhteissa. Samoin sen kompressorin voitoelyöljy voi olla kysymysmerkki mitenkä se käyttäytyy pitkässä juoksussa... ? Siinä auton ilmastoinnissahan niinku muissakii kompuraöljy ja kylmäaine kulkee samassa putkessa käsi käissä. Sitten voi siihen vielä lisätä UV väriaineen millä näkkee paremmin vuodot jos semmosia on.
  Ei se kovin kummonen systeemi oo. Jääkaapin toimintaperiaate.
  Sitten jos on kauemmin seisonu se järjestelmä nii olis hyvä vaihtaa kuivain/suodatin sinne uus niin ei kerräis kosteutta järjestelmään josta voi sitten tulla korroosiojuttuja.. Alipainepumppu ois hyvä olla semmonen 2 asteinen millä saa kunnollinen tyhjiön tehtyä. samalla se höyrystää sieltä kosteuven pois. Pikaliittimet on nuissa järjestelmissä erilaiset mutta onhan niihinkii adapteria sun muita olemassa...
  Kelpaa siihen moni muukin kaasu mutta niissä paineissa on vaan ne erot ja voitelyöljyn kanssa miten ne pärjää keskenään ja sitten tiivisteet miten kestää. Nythän nykyään jo käytetään hiilidioksidia joissakii vehkeissä.
  Ei se mittään avaruustiedettä oo ku vähän räknäilee... Itekkii oon tallissa viritelly ilmastointivehkeitä ja lämpöpumppuja laittanu. Onneks on peräti tukesin luvatkii vielä voimassa 3kg asti

  Jäi tuosta vielä poikkeen semmonen kommentti että jos järjestelmä on vajaa elikkä liian vähän kaasua mutta sen verran että vähän kylmää hönkii nii se ei oo hyvä kompuralle kun ei oo virtausta putkessa tarpeeks nii se ei kuleta mukanaan sitä kompuran voiteluöljyä korkeepainepuolelta imupuolelle ja niillä ne on särkeny immeiset monia kompuroita... se lähtee sitten mäntä leikkaamaan kiinni ja työntää sen systeemin täyteen metallisilppua. siitäkii kyllä sitten selvii uuvella kompuralla ja osien vaihtamisella / huuhtelulla mutta turhaan semmosta tekkee itelleen jos tietää mistä vika johtuu...
  Sehän on tuommonen 5-6 mäntänen kompura ylleensä missä vinolevy ohjaa männän iskunpittuutta kierroksien mukkaan näissä perinteisissä.. siinä vinolevyssä on puntti mikä säätää kierroksilla pienet kulmat elikkä vähempi tuottoo ja tyhjäkäynnillä on suuret kulmat missä vähällä kierrosluvulla saapi isomman tuoton. silleen se pellaa jousivoimaa vastaan tuo vinolevyn elämä. uusimmissa on sitten jo servoventtiiliä sun muuta rikkoutuvaa kalikkaa paljon.
   
  #52 Turhapuro, 21.5.2018
  Viimeksi muokattu: 21.5.2018
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 13. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  32 586
  Saadut tykkäykset:
  1 872
  Ainaki joissain vanhemmis Harrisonin kompurois öljy on kompurassa, ikäänkuinnomas öljypohjassaan, eikä kuleksi kaasun mukana... ?
   
 14. Turhapuro

  Turhapuro Kansalainen

  Liittynyt:
  4.6.2017
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  87
  Kyllä !! siellä se on ja sinne se laitetaan + sitten putkistoon myös vähän. Mutta sieltä se kompurasta kulkeutuu sen kylmäaineen mukana ja palautuu sinne. Sehän pumppaa kaasua nii mitä siihen kulkeutuu mukana niin sitähän se kokoajan toimiessaan työntää etteenpäin. jos se ei pallais imupuolelle takasin niin kompura ois lopulta tyhjä. siks siinä on tärkee se oikee täyttömäärä nii öljylle kun kaasulle että virtaus riittää. Nesteenähän se kulkee vasta lauhuttimen jälkeen paisuntaventtiilille ja se venttiili pittää paine eron niitten kahen puolen välillä että se kaasu voi nesteytyä ja höyrystyä taas imupuolella.. Ylitäyttö tekkee sen että höyrystimelle menevä paineen alainen neste ei kerkii höyrystyä takasin kaasuks ja sitten siitä osa voi mennä kompuraan nesteenä jollonka tullee nesteiksuja.. vrt paineilmakompuraan vettä nii jo pyäshtyy kun seinään.

  Jossain hirmu vanhoissa vehkeissä käyttivät vielä lamellikompuroita mutta kyllä näm nykyset on järkijään mäntäkompuroita... Hybridiautoissa ja sähköautoissa nekkii on jo sitten sähkömoottorivetosia....
   
 15. arv

  arv Kansalainen

  Liittynyt:
  4.12.2011
  Viestejä:
  418
  Saadut tykkäykset:
  124
   
  • Luovaa Luovaa x 1
 16. Forssoni

  Forssoni Kansalainen

  Liittynyt:
  30.9.2016
  Viestejä:
  275
  Saadut tykkäykset:
  59
  Nyt posti toi täyttömittari setin.
  Matalapaine mittari kuitenkin viturallaan kun näyttää jo alipainetta vajaan puoli baria...
   
 17. arv

  arv Kansalainen

  Liittynyt:
  4.12.2011
  Viestejä:
  418
  Saadut tykkäykset:
  124
  Siinä mittarissa on nollakohdan säätö jossain helposti käsillä. En nyt muista missä, eikä mittarikaan ole käsissä kuin huomenna vasta.
  Edit: tässä video

   
 18. Turhapuro

  Turhapuro Kansalainen

  Liittynyt:
  4.6.2017
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  87
  Niissähän on vakiona olemassa säätöruuvi mistä voi säätää nollille sen näyttämän.
  Puol bar:ia ei merkkaa nuissa yhtään mittään. Eikä pelkällä painetiedollakaan voi välttämättä vikaa selvittää vaikka se aika paljon kertookii järjestelmän toiminnasta.
  Siinähän ne ns jääkaappimiehet ja automaattivehkeellä pikatäytön tekevät liikkeet tekkee virheitä paljon kun laittaavat konneen kiinni ja täytön jälkeen se järjestelmä ei kuitenkaa toimi kun eivät välttämättä ymmärrä mikä se oikee vika on nii sitten kun se järjestelmä tyhjennettään ja mitataan paljonko saa takasin kaasua sieltä grammoina nii eipä sieltä löyvykkää täyttä määrää välttämättä mikä pitäs olla. kahtoovat äkkiä että onhan siellä täys paine olevinnaan Sitten ne autot tuli ainakii meikäläisen aikaan pajalle laitettavaks. Monessa merkissä on tyyppivikojakkii kompressorin kytkinlevyn välyksensäätämisestä....... (muut värkit välissä) höyrystimen jäätymis suojaan asti että se pitäs tuntee koko laitos miten se toimii jos siitä meinaa oikeenlaisen vikaraportin / kustannusarvion tehä. harrasteena voi värkätä pitkän kaavan mukkaan ja tutkia asiaa mutta virmana jos tekkee nii siinä pittää olla sitten jo oikee ammattitaito että asia selvii hetkessä. Asiakas maksaa sen ammattitaidon puutteen monessa autohuollossa nykyäänkii ja turhia osia vaihdetaan osa kerrallaan ja etitään se vika silleen sitten.
   
  #58 Turhapuro, 24.5.2018
  Viimeksi muokattu: 24.5.2018
 19. Forssoni

  Forssoni Kansalainen

  Liittynyt:
  30.9.2016
  Viestejä:
  275
  Saadut tykkäykset:
  59
  Täytyypä huomenna perehtyä asiaan.
   
 20. Turhapuro

  Turhapuro Kansalainen

  Liittynyt:
  4.6.2017
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  87
   
  • Tykkään Tykkään x 1

Jaa tämä sivu