Pizza

Viestiketju:
Pizza

Jos lie niin, että tällä kansainvälisellä pizzatyylillä on saman verran tekemistä alkuperäisen kanssa kuin karjalanpiirakalla ja sen tekemiseen käytetyllä mallilla. Ei tarkoituskaan maistua samalta. :rolleyes:
Saapihan sen karjalanpiirakan malliltaan maistumaan ku laittaa anjovisviipaleen siihe päälle....
 
Ananas kuuluu pizzaan.
Ei ollut ananas, laitoin bananas...
Meidän rouva tekee nykyään pizzatkin juuritaikinaan.
Kuminalla varustettua varrasleipää saa vielä kaupasta talouteemme tuoda.
Ja sekin on tehty juureen!!!:parku:
Hiivaleipä alkaa nykyään, pitkän vieroituksen jälkeen, pierettämään.:läjä:
 
Ata ravintola, Äänekoski.
Hyvä pitsa, just ja just jaksoin syödä kokonaan.
Suosittelen.
 
Ei ollut ananas, laitoin bananas...
Meidän rouva tekee nykyään pizzatkin juuritaikinaan.
Kuminalla varustettua varrasleipää saa vielä kaupasta talouteemme tuoda.
Ja sekin on tehty juureen!!!:parku:
Hiivaleipä alkaa nykyään, pitkän vieroituksen jälkeen, pierettämään.:läjä:
Mistälie mie oon saanu jo ipanana kamalan kammon kuminaleipään.
Yh. En syö.
 
Muutoin meikäläisellekin sopevata, mutta suolaa himpun liikaa, menee sopevasti kertapuraisulla/kpl, pizza ja pulla samassa.
Screenshot_20210630_135457_com.android.gallery3d.jpg
 
Muutoin meikäläisellekin sopevata, mutta suolaa himpun liikaa, menee sopevasti kertapuraisulla/kpl, pizza ja pulla samassa.
Näytä liitetiedosto 78589

Piti suosituksien vuoksi koukata ääs-marktin kautta ja olihan näitä siellä. Ei ollenkah hullumpaa. Jotain pientä twistiä täytyy kyllä hienosäätää, omaan makuun tuo pulla on tarpeettoman makea, jotain pientä isompaa tulisuutta pitää myös saada. Pekonia unohtamatta (tai sitten tankosalamista leikkaa sentin kanttiinsa tikun jonka survoo tuonne sisälle).

Mutta noin kaupan valmistuotteeksi ihan hyvä idea ja konsepti ja syötävä siitä huolimatta että vege ja ton-ton-ton.
 
Tänään pyysin emäntää tuomaan kaupunkireissulta pizza uunin ja toihan se, siis se on grillin päälle tuleva rst laatikko kivi arinalla. Laatikon lämpötila nousee mukamas 400-500˚? Tällöin paisto aika jää lyhyeksi 1-2 min, jolloin lähennellään jo aidon Napolilaisen pizzan valmistus aikaa.
Perjantaina tulee kesävieraita jolloin on aikomus tarjota heille Pizzaa, taikina tehdään jo Torstaina kohoamaan. Tarkoitus on, että ulkoruokintapaikan pöydälle tulee täyte valikoima ja kukin saa täyttää mieleisekseen, tomaatikastike tehdään itse. Meikä vaan heiluu sitten oma tekemän rst pzzalapion kanssa evästä uuniin ja pois, meikä täyttää omansa perinteisesti. Tomaatikastiketta salamia ja mozzarellaa, ei tarvita mitään muuta.
 
Tänään pyysin emäntää tuomaan kaupunkireissulta pizza uunin ja toihan se, siis se on grillin päälle tuleva rst laatikko kivi arinalla. Laatikon lämpötila nousee mukamas 400-500˚? Tällöin paisto aika jää lyhyeksi 1-2 min, jolloin lähennellään jo aidon Napolilaisen pizzan valmistus aikaa.
Perjantaina tulee kesävieraita jolloin on aikomus tarjota heille Pizzaa, taikina tehdään jo Torstaina kohoamaan. Tarkoitus on, että ulkoruokintapaikan pöydälle tulee täyte valikoima ja kukin saa täyttää mieleisekseen, tomaatikastike tehdään itse. Meikä vaan heiluu sitten oma tekemän rst pzzalapion kanssa evästä uuniin ja pois, meikä täyttää omansa perinteisesti. Tomaatikastiketta salamia ja mozzarellaa, ei tarvita mitään muuta.

Kuulostaa hyvältä. Tosiaan itsekin ehkä testaisin ensin, mutta etköhän sä kylmiltäänkin suoriudu. Jos et hyvin niin sitten loistavasti.

Tuosta pitkään kohottamisesta tuli mieleen, suosittelen hommaamaan tuon Ooni -sovelluksen älykännykkään. Siinä on suoraan reseptilaskuri, joka skaalaa ainesmäärät kun kerrot mitä haluat tehdä. Sovellus on ilmainen ja kaikkien vapaasti käytettävissä.

Napolilaiseen tapaan täytteet tosiaankin minimalistiset, eli tomaattikastike, juusto ja joku. Kunnon kuohkeat taikinareunukset. Tomaattikastikkeena tällöin hyvälaatuisista säilyketomaateista, tuoreesta basilikasta ja hyppysellisestä suolaa tehty kastike. Tomaatit murskataan mehuineen muiden aineiden kanssa (esim. käsin puristelemalla tai jollakin puunuijalla).
 
Meinaatko tehdä tyylillä ”Vain lahjattomat harjoittelee” :rolleyes:
Pizzaa arinalla on tehty ennenkin, talvella leivinuunissa heti hiilien pudotuksen jälkeen. Tämä uusi grillin päälle tuleva keksintö mahdollistaa pizzan teon kesällä kesämökillä, emme yleensäkään tee pizzaa uunipellillä sähköuunissa emmekä osta valmiina. Ruuan laitto on yksi monista harrastuksistani, reseptit on suuntaa antavia. Sävelletään sapuska monista ohjeista saaduilla vinkeillä mieleiseksi.
 
Meillä leivinuunissa hehkuvat hiilet työnnetään perälle ja sitten pitsan paistoon.
 
Koe vedokset on tehty ja peltilaatikon käyttöohjeen voi polttaa, mukamas on paistovalmiina 10min kuluttua,Puolisen tuntia kun hehkuttaa neljällä poltimella
325272E4-3DBE-4F57-B106-3B7741D11A32.jpeg

Niin sitten alkaa olla liki
0B75DC03-F86A-4B89-B005-17B392B16397.jpeg

Mutta tunnin hehkutuksen jälkeen kun grillin koppakin on kiinni on se 450c˚ lasissa ja voi alkaa paistaa
D48B2345-47C2-43DD-888D-B3050F8898E8.jpeg

Pizza lapio mallia diy
00F0F77E-3433-4EFC-836D-282206982C30.jpeg

Ja valmiita pizzoja, paisto aika n,2 min.
32D9D6DB-06DD-495D-B7D7-9C0E7943653B.jpeg
 
Ajattelin kirjoitella pari lausetta (sivua) pizzataikinasta kun sattui jotenkin omalle kohdalle.

Taikinan teen tosiaan itse Ooni-puhelinsovelluksen reseptillä. Siitä löytyy suoraan skaalautuva resepti, montako pizzaa ja paljonko paino, sekä missä lämpötilassa ja miten pitkä kohotus, sekä muut mieltymykset. Tällaiseen normi-amatööritouhuun kelpaa hyvin 60% taikina. Taitojen kehittyessä ja olosuhteiden suodessa etenkin napolilaistyylisen kanssa kannattaa pyrkiä 70% suhteeseen, jolloin reunat on yleensä mehukkaammat. Kohotusaika olisi hyvä saada 1-2vrk mittaiseksi.

Taikinamäärät näin kahden hengen taloudella on sen verran pieniä, että taikina tulee pyöräytettyä leipäkoneen taikinaohjelmalla. Isompia eriä en ole tehnyt, mutta mieli tekisi joskus koittaa yleiskonetta josko se vaivaisi taikinan jotenkin kivasti. Jauhoina suosittelen käyttämään taikinassa ns. 00-jauhoja, joita on kohtuullisen hyvin nykyään saatavissa. Näiden parhaita ominaisuuksia on hyvä sitko mutta tasainen koostumus. Myös muut venhäjauhot kelpaa paremman puutteessa, mutta durumeihin ei taikinassa pidä sotkeutua.

Kun taikina on valmis, niin taikinan huolellinen vaivaaminen käsin (10-15min). Tässä kohtaa ei missään tapauksessa saa käyttää jauhoja, vaan pelkkä taikina, puhdas pöytä ja puhtaat kädet.

Kun taikina alkaa vaikuttaa selkeästi kimmoisalta ja irtoaa helposti sekä pöydästä ja käsistä, on aika tehdä taikinasta pallo. Ihan vain taikinan pyörittelyä ja nostelua. Jos käytössäsi ei ole isoa tasapohjaista laatikkoa, jossa voisit kohottaa taikinapallot per pizza, on tässä kohtaa tärkeä saada taikinapalloon yhtenäinen pinta. Helpoiten tuo viimeistely onnistuu vetämällä taikinaa työstötasoa pitkin sormet taikinan alla.

Jos esikohotat koko taikinan yhtenä pallona, niin tässä kohtaa taikina esim. kevyesti oliiviöljyllä voideltuun kulhoon ja tiivis kansi päälle. Jos taas palastelet taikinan jo tässä kohtaa, niin jatka lukemista, älä käytä öljyä.

Jos haluat palastella taikinan jo kohoamisvaiheeseen, tai kuutisen tuntia kokonaisesta möllykästä pizzojen paistoa, pitää tuo iso möllykkä tehdä pienemmiksi. Kohotetun kokonaismöllykän kanssa minimoi työstämisen määrä (=taikinassa on sisällä hiivan tuottamia kaasuja ja haluat säilyttää nämä), tuoreella taikinalla jaa mieleisellä keinolla. Jos käytät tuoretta taikinaa, älä käytä jauhoja, jos käytät kohonnutta isoa taikinaklimppiä, käytä reilusti durum-vehnäjauhoja.

Työstä taikinoista symmetrisiä palloja. Nyt etenkin on tärkeä saada koko pallon pinta yhtenäiseksi (kauttaaltaan, myös alapuolelta). Kun boltsit ovat valmiit, laita ne durumjauhotettuun kohotuslaatikkoon tai esim. durumjauhotetulle työpöydälle. Laatikkoon kansi tai työpöydällä oleville kelmu päälle. Tässä kohtaa taikinan pinta ei saa missään tapauksessa kuivua. Jos kuivumisriski on olemassa, niin sipaise pintaan erittäin kevyt oliiviöljy.

Leivontahetkellä reilulla durum-jauhotuksella taikinapallo leivonta-alustalle. Tässä kohtaa haluat mahdollisimman vähän muovata tai rikkoa palloa. Kevyin ottein aloita pallon keskeltä painamaan ikäänkuin taikinassa olevaa ilmaa kohti reunoja. Varovasti ja rauhallisesti. Työstä ja venytä taikinaa sitkon puitteissa. Tässä kohtaa 00-jauhojen merkitys korostuu. Haluat koko prosessin aikana pitää kaiken hiivan tuottaman kaasun taikinan sisällä ja päästää tästä mahdollisimman vähän ulos. Jos pallosi on soikio, älä välttämättä yritä tehdä siitä pyöreää.

Napolityyliin minimalistinen täyttö, tuore-tomaattikastike, juusto ja joku täyte. Pizza suoraan pohja kiveä vasten (ei mitään peltejä, folioita, voipapereita tms, taikinan pitää hengittää kiveä vasten. Reilut reunat ja tuoreet yrtit. Ja ääntä kohti.


Se miksi tuossa leivonnassa kannattaa käyttää durum-vehnäjauhoja on ihan puhtaasti siitä syystä, että se ei juurikaan leipoudu taikinaan sisään. Siksi sitä voi käyttää myös reilummin. Leivonta-alustalta voi kerätä vanhat durumit seuraavaa leivontakertaa varten.
 
00 jauhoja o_O mää en tiedä ku 00 vaseliinin.
 
Takaisin
Ylös