Pienet sähköön liittyvät kysymykset.

Viestiketju:
Pienet sähköön liittyvät kysymykset.

Männävuosina kelpasi pistorasiakin, tämän päivän vaatimuksista en oo varma. Mutta turvakytkin huomattavasti parempi ja saattaapi olla jopa halvempi.
 
Milläköhän kierrosnopeudella tuulivoimalat pyörii? Eilen katselin laiskasti pyöriviä myllyjä, ilmeisesti vain parhaat laakerit omaavat pyörivät. Nuo pyöri n.6 rpm.
IMG_1258.jpeg
 
Milläköhän kierrosnopeudella tuulivoimalat pyörii? Eilen katselin laiskasti pyöriviä myllyjä, ilmeisesti vain parhaat laakerit omaavat pyörivät. Nuo pyöri n.6 rpm.
Näytä liitetiedosto 117402

Tästä nyt on hatusti aikaa, voi olla että teknologia on kehittynyt tai muuttunut, mutta muistaisin että 5-25rpm on roottorin nopeus tuotannossa. Jos ollaan menossa lujempaa niin lapojen päissä on kääntyvät lätkät mitkä toimii jarruna. Samoin nuo jarrut toimii jos/kun voimala halutaan pitää pysäytettynä.
 
140 metriä halkaisijaltaan olevilla lavoilla 25 rpm on 183 metriä sekunnissa...melkein 11 kilsaa minuutissa.
 
Kyllä välillä pyörii niin hitaasti, että näyttää olevan pysäyksissä, mutta kun hetken seuraa niin huomaa sen hitaasti pyörivän.
 
Eikös näissäkin rajoitteena ole äänennopeus eli lavan kärki ei voi ylittää äänivallia?

Pikagoogletus tuotti opinnäytetyön, sen perusteella näyttää, että raja tulee aiemmin vastaan, eli johtuu turbulenssista. Ropellin pyöriessä edellisen lavan jättämät pyörteet ei saa olla voimakkaista seuraavan lavan osuenssa "samaan kohtaan" eli kun menee turbulenttiseksi hyötysuhde huononee...
 
Eikös näissäkin rajoitteena ole äänennopeus eli lavan kärki ei voi ylittää äänivallia?
Se olisikin hauskaa, lepakot räjähtelisivät. (vaimitenseoli?)

Mutta joo, se kehänopeus on suuri vain suhteellisesti tarkasteltuna.
 
Pitääkö ilmalämpöpumpulla olla turvakytkin?

Me on aina laitettu turvakytkin. On myös paljon kohteita joissa pumppuasentajan pistotulppa-asennuksen jäljiltä mennään asentamaan turvakytkin.

Jos pumpun asennusohje ei erikseen vaadi, liitäntä voi olla vikavirtasuojaamaton jolloin turvakytkinasennus on parempi. Toisaalta pumpulle dedikoitu lauitekohtaiseksi merkitty pistorasia saa olla vikavirtasuojaamaton. Toisaalta mikään ei voi maallikkoa estää käyttämästä ko pistorasiaa kädessäpidettävälle laitteelle jolloin taasen turvakytkinasennus on parempi.

Standardia ei ole nyt käsillä, mutta olen siinä käsityksessä, että turvakytkintä ei vaadita, kunhan esim okt asennettu pumppu voidaan irrottaa keskuksella johdosuoja-automaattia kääntäen. Toki pistorasia-pistotulppa yhdistelmä täyttää vaatimuksen siitä että työkohteen saa jännitteettömäksi kuten turvakytkimellä huoltoa varten.

Itse pidän turvakytkintä enemmän hyvän asennustavan mukaisena. Perus katkolainen ei ole edes kallis ja nopeampi asentaa kuin pistorasia-tulppayhdistelmä. Kuitenkin pumppuvalmistajan ohjeen mukaisesti toimittava jos sen vaatimus on standardia tiukempi. Maalämpökoneillekin on usein turvakytkin laitettu vaikka keskus automaatteineen olisi vieressä. Syystä että MLP saattaa olla valmiiksi varustettu kumisella liitäntäkaapelilla joka on joka tapauksessa päätettävä kytkentärasiaan, mikseipä samalla turvakytkimeen. Pumpun huoltajalle turvakytkimen viesti on selkeä.
 
Lisäksi taitaa kaikissa olla reikä, josta saa pujotettua kuparilangan läpi ja johdonsuojaa ei näin voida vahingossa kytkeä.
 
Taitaa olla niin ettei semmosta johdonsuojakatkaisijaa löydy, jota ei saa lukittua. Ne lukot vaan on yksilöllisiä, eikä toisen valmistajan lukko useinkaan sovi toisen merkkiseen. Virallisen ohjeen mukaanhan ennen sähkötöihin ryhtymistä on energia aina eristettävä ja lukittava oli se sitten kahvasulake, stotsi, turvakytkin jne.
 
joo on mullakin noita alumiinipalikoita, harvoin tulee käytettyä. Lukitsemisen lisäksi merkintä poikaa
 
Takaisin
Ylös