Raivaussahaa ostamassa

Viestiketju:
Raivaussahaa ostamassa

ihmehitsari

vapaa ajattelija
Liittynyt
30 Marraskuu 2011
Viestit
9,878
Kävipä eilen muun mukavan ohessa semmoinenki tappaos, että yli 30 vuotta nöyrästi palvellut Jonsered raivuri sammui tyhjäkäynniltä jotenkin väkivaltaisen kuuloisesti. Nyhin sitä ja raskaan oloinen oli, ei normaalia vastetta. Savua yritti putkesta työntää, mutta sitte jäi jo narukin suoraksi. Aattelin armahtaa itseäni ja laittaa sahan suosiolla syrjään, katsella uusia tuulia..
Niin tänään kotijo kurvaillessa töksähdin kauppaan ja silmäilin yhtä konetta. Dolmar merkiltään ja Made in Germany. Itse en ole Dolmareita ominut eikä näinollen kokemusta niistä. Taitaisi menetellä tuokin?

https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/raivaussaha-dolmar-ms-4510x
 
Vai tuli Jonsereds elikkäs Raket tiensäpäähän, ehkäpä neulalaakerit läksi litomaan oireesta päätellen?
Tiedänpä häntä sanomaan mikä olisi hyvä tahi huono merkki, mutta työpaikalle hankimani Sashdolmar moottorisaha taitaa olla pisimpään kestänyt saha. Rakennuskäyttö on muuten moottorisahan rankinta käyttöä, tylsällä ketjulla huudatetaan hienojakoista kuivaa puuta yms ei sahalle tarkoitettua purtavaa.
 
20170609_145135.jpg
Rakennuskäyttö on muuten moottorisahan rankinta käyttöä
Rankkaa voi olla mutta rankinta se ei oo :)
Dolmarin raivurista ei oo tietoa, mutta moottorisaha on ollut luja laite.
 
Viimeksi muokattu:
Rankkaa voi olla mutta rankinta se ei oo :)
Juu samaa mielopuolta ja itseasiassa se on rankkaa vain ketjulle...tai no onhan se rankkaa sille muulekin koneelle ku kaikki käyttää ja kukaan ei huolla, mutta kyllä koneelle kovempaa rääkkiä löytyy helpostikin, ei raksalla vedetä hieman karrikoituna yhtäsoittoo kaasu pohjassa tankillista, tankata ja sama uudelleen....ja uudelleen....jne....
Tossa kuuntelin ku yks ammattimetsuri teki harvennusta kuusikossa, tarvii sanoo että ei siellä kyllä päivän aikana ihan hirveesti saha tyhjäkäynnillä ollu.....
 
Juu, ketjulle käy ja varmaan keuhkoillekkii jos piäsöö kuivaa kunttaa sahaileen:)
 
Metsässä sahataan tuoretta terävällä ketjulla, raksalla kuivaa tylsällä ketjulla.
Metsässä madallettu purupiikkiketju vuolee lastua, raksalla tylsä terä jauhoo purupölyä.
Metsässä käytetään oikeaa teräketjuöljyä, raksalla ruokaöljyjä tai ei mitään.
Metsuri huoltaa sahansa päivittäin, rape rakentaja vasta kun se lakkaa tyystin toimimasta.
Edelleen väitän, että raksasahan käyttöikä-tunnit jäävät lyhemmäksi merkkiin katsomatta?
 
Joo. Täytyy tässä pientä kiimaa raivurin tiimoilta pitää, mutta ei vielä parane ihan ruveta salettamaan..
Mukaan rahankylvöön tuli pari muuttujaa, eli kuopus mopohaaveineen.
Voisihan tuota toisaalta tyytyä johonkin toisen käyttämään, hyväkuntoiseen, reilun 2 kW tehoiseen pärisijään. Käytettynä se ostettiin myös tuo nyt koomassa oleva.
 
Kyllä näyttää tuo alotustekstin Dolomari ihan estep peliltä. Ei kun kaupoille, tuon vois itekkii ostaa vaan viel Tilhi toimii kohtuuhyvin
 
meillä jonsered r 44. isä osti joskus 90luvun puolivälin? tienoilla. kerran kävi mettäs kokeilemas. ei oo hänen juttu ja saha jäi trimmeri/kolmio terä varustuksella pihan trimmailuun. huilaskin monta vuotta kun ei kukaan muistanu että sellainenkin on olemassa. ikinä ei oo mitään tehty muuta kun tankattu ja aina on käymään lähteny. nyt ku velipoika osti mökin ja metsää on yks kaveri käyny harventamassa ja löyty hallilta alkuperäinen raivaus teräkin joka oli tehtaan terässä ja teräväkin. on se nyt ollut broidilla heinän niitoilla työmaallakin. ekan kerran saanu valmis bensaa ja taitaa 15l olla nyt pienes ajas sitä pärrätty. varmaan enempi ku ikinä yhteensä. vikojakin on tullu. kahvan kiinnitys murtui no siihen sai uuden osan. aateltiin neitsyt huoltona kattoa ilmanputsari no se mureni käsiin ku koski. eli nyt tuli putsari ja tulppa uutta. kaveri kehui että ihan ok tehoinen saha. vastaavaa on hussena. oli se kahvan kiinnikekin hussen väreis. pointti on että ainakin vanhempiin ammattisahoihin saa osiakin vielä. että vaikka käytettynäkin löytäis hyvän niin osia saa.
 
Pitäs niin pitäs, lähteä takapihan 1ha puistometsää raivaamaan.
Stilhillä kun ei parempookaan oo, valjaat istuu hyvin ja tehokin risunkatkaisuun riittää sekä hyvin lähtöö käyntiin ja ottaapi jopa kieroksii. Liekkö ollut kallis vai halapa en muista, mutta ei voi valittaa a’kut hyvä pel on.
 
Tolmarin valjaat ainakin hyvät ohuelle käyttäjälle. Eikä itse laitteessakaan suurempia moitteita.
 
Tähän raivuriropleemaan tuli ratkaisu jo aikaa sitte. Ostin nyt jo konkkaan menneestä liikkeestä käytetyn 460 Tilhin.
Vanha se mutta päällisin puolin hyvinkin siisti. Uudet valjaat tuli samaan rahaan.
 
Onko siinä 460 mallissa kulmavaihteessa vielä se proppu mistä vaihde rasvataan?
 
Onko siinä 460 mallissa kulmavaihteessa vielä se proppu mistä vaihde rasvataan?
No tuota, täytyy tunnustaa että ainakaan minä en ole tuosta kovin tietoinen. Sain käsiini, sovitin valjaat, kokeilin pihaheinikkoon ja nostin varaston seinälle. Siellä se on rauhassa saanut olla
 
Onko tälläisestä sahasta kokemuksia? Merkki on itselle suht tuntematon mutta hintaluokka sattuis. https://www.motonet.fi/fi/tuote/8500747/Ryobi-RBC52FSBOS-Raivaussaha-52-cm

8500747.jpg


Saha ei tule varsinaisiin raivaushommiin vaan pitkän ruohon ja pienen pajukon siistimiseen tontin reunoilta. Pääasia on että olis nuo valjaat. Nykyisessä Stihlin ruohotrimmerissä ei ole valjaita eikä tuollaista leveää kahvaa josta pitää kiinni ja ohjailla sahaa. Raivaussahoista on kokemusta vähän kun aikanaan yhden kesän työkseni sitä hommaa tein mutta lienee moni asia muuttunut 30 vuodessa.
 
Kai tuo hintansa arvoinen on, kun oikeat raivaussahat lähemmäs tonnin maksaa...

Mutta onko tuossa ollenkaan narukäynnistintä, kun siihen kauppaavat ryobin omaa akkukäynnistintä (lisävaruste)?

Edit: näytti olevan käynnistinnaru.

 
Ainakin kannattaa sovittaa, että miten passaa valjaat ja sahan säädöt itselle. Tuossa omassa taitaa olla liian lyhyt putki, kun hieman huonossa asennossa kroppa.
Ja tehoa ei ole koskaan liikaa.
 
Takaisin
Ylös