Viestiketju:
Pilkekone - Sahanpuru

Hakki-pilkkeen 38:lla pilkon puut ja vajaa viljakärryllinen tulee purua kaudessa. Lapiolla tyhjennettiin aluksi, mutta kesken kauden tulevat sulamiset ja jäätymiset hankaloittavat muutenkin tympeää lapiotyötä.

Sähkö on pilkontapaikan läheisyydessä, joten tuli hankittua vuosi sitten ikh:sta imuri, josta hyödynnettiin vain tuo imuriosa:
http://www.ikh.fi/fi/puruimuri-1500w-woodtec-xw004

Puhallus sitten suoraan viljakärryyn, jota ei siis tarvitse kesken sesongin tyhjentää. Puutkin pysyvät siistimpinä kun purua joutuu vähemmän kuljettimelle asti. Koneeseen myydään valmista imuriyhdettä, joten sitä ei tarvinnut itse värkkäillä. Ja se on täysin totta että traktorin perä ja kopin alunen pysyy imurin kanssa puhtaana.

38 on osaltaan sähköohjattu ja sähköistys mielestäni hyvin toteutettu. Edellinen 37 oli täysin sähkötön ns. karvalakkimalli ja eipä sitä kyllä ole ollut ikävä. Eroa tulee jo siitä miten turvavarusteet haittaavat (tai ovat haittaamatta) itse työntekoa, esim. mekaaninen suojaverkon lukitus vs. kytkin tunnistamassa josko käyttäjä avaa suojan.
 
Tuo on kyllä totta, että ne mekaaniset turvalaitesuojaukset ovat vähän kuin sepän tekemiä. Aikansa toimii jotenkin ja sen jälkeen niistä vain harmia.
 
Oon muuten funtsinu joskus sitäkin et miks moto ja ajokone on erilliset masiinat.....
Kangasalla valmistivat muutama vuosi sitten pikkumotoa/ajokonetta . Lähinnä kai kuitupuun harvennukseen .
Oli radio-ohjattava , joten käyttäjä oli ulkona sään armoilla . Teki omalle lavalle ja sivukipillä tyhjensi
puut pääuran tai tien varteen . Nyt ei kai ole tuotannossa , mutta valmistusoikeudet on jonkun hallussa .
Ketterästi se pyöri kivisessäkin maastossa . Hyvä alku jonkun klapilinjalle .
 
Just luin jostain jutun kun oli tutkittu yhdistelmäkoneen työtehoa verrattuna erillisiin koneisiin. Tulos oli että muutaman sadan metrin kuljetusmatkalla kone oli tehokkaampi. Mut jos matka oli pidempi ni erilliset hakkuu- ja ajokoneet oli tehokkaampia.
Äkkiseltään en tätä juttua netistä löytäny. Mut täytyy koittaa muistaa kaivaa lehtipinoa jos löytäis jutun.
 
Klapikoneiden hankkimista ei kyllä voi perustella kannattavuudella missään muotoa. Puhumattakaan sitten ajokoneista ja harvestereista. UW:lla on kannatava klapientekokalusto: mies, saha ja kirves.

Mulla 30 vuotta vanha klapikone, joka maksoi aikoinaan 9600mk. Oon unelmoinut sen vaihtamisesta, mutta eihän siinä ole taloudellisesti mitään järkeä. Vanhallakin koneella tekee ne 25 pinomottia klapeja vuosittain, minkä uudellakin. Ei uudesta sais mitään taloudellista lisäarvoa. Oon kyllä suunnitellut tekeväni uuden koneen, sillä tarvitsen pidempää polttopuuta ja sitä ei voi vanhalla tehdä.
 
Tietysti asiaan vaikuttaa muutamat muuttuvat tekijät myös, se tarvittava vuosittainen puumäärä, käytettävissä oleva aika tehdä se ja myös tekijän fyysinen kunto....
 
Tietysti asiaan vaikuttaa muutamat muuttuvat tekijät myös, se tarvittava vuosittainen puumäärä, käytettävissä oleva aika tehdä se ja myös tekijän fyysinen kunto....
Tiedän tuon, mutta ei se ole mikään taloudellinen peruste. Kysymyksessä lähinnä mukavuus.
 
Eipä tuo 20 - 30 mottia talvessa ennemmin ollut kummonenkaan suoritus terveenä, nykyisin joutuu tuolla saha/kirveslinjalla toimiessa varsin tiukoille...ostopoltettavalla sitten loput jos ei klapit riitä.
 
Niin kyllähän se on käytännössä tehtävä pääosa myyntiin näillä klapikoineiden hinnoilla. Omat puut pääsee tekemään sitten samalla koneella siinä sivussa. Toinen vaihtoehto olisi sitten ostaa klapit valmiina. Kirvestelyyn ei aika riitä (mielummin samassa ajassa tekee useamman talon puut koneella) ja tuiko-henkisen koneen työjälkeen ei taas hermot riitä vaikka nopea olisikin.
 
Isäukko tuolla taas vähän puita tehnyt ( 76v ) niin tuskin kirveen kanssa paljoa heiluisi....... Vuosikulunki täällä sellasta 50 + heittomottia.
Konesahalla on kyllä kaadellut puita peltojen reunoilta, karsinut oksat siellä ja kokorunkoina klapilaanille hinannut, jossa vasta pätkiksi.
Isoimmat hydehalkojalla ensin n. metrisenä pienemmäksi ja sitten Palaxin ruuaksi ....

Josko toin n. 50 mottia vaikka ostaisi valmiina sekaklapina, hintaan vaikkas 45 ekua, niin vuositasollahan siittä kertyisi yli 2000ekua. Eli n. 4k€ maksava palaxi kuolettaa itsensä tähän verraten noin parissa vuodessa ......
 
Eipä ainakaan kovin joutuisalta laitoskeksinnöltä vaikuta ........ o_O
 
Tämä vempeles tulee aina uudestaan mieleen. On virkistävän erilainen.

 
^ En oikein ymmärrä, että miksi tuo halkaisu tehty noin. Syntyy helposti silppua. Pitäis käsittääkseni riittää pelkkä katkaisuterä, jossa on myös halkaisukiila. Jotain ajatuksia tämäntyyppisestä giljotiinikoneesta on...
 
Silppuahan tuossa näkyy syntyvänkin jonkinverran paljon ......

Sekä ei ihan käsipelillä onnistu puunsyöttö silppukoneelle......
 
Takaisin
Ylös