Viestiketju:
Linnunruokinta-automaatti ja lintujen ruokinta

Vähän ihmettelin tänä aamuna , järripeippo pyöri vikkelänä keltasirkkujen seassa ruokintapaikalla. Niistähän joitakin jää talvehtimaan, vaan lie vähän hyytävää ollut Tammikuun liki -40 pakkasessa.
 
Tuli sitten ankara takatalvi ja eilen meni ruokinta automaatiin viimeiset siemenet, pönttö on tyhjä ja lintuja sadottain kaipailemassa syömistä. Linnun ruokaa ei tältä kylältä nyt tähän hätään saa jotenka otin kotikonstit käytöön.

Pakastimesta löytyi kokonaisia mustikoita - mustaherukkaa, sulatin ne ja ei kun ruokintapaikalle levitys.
Ketin pitkäjyväistä riiisiä n,3l huuhtelin ne ja ei kun levitys.
Löytyi rusinapaketti ja ei kun nekin levälleen. Hyvin tuntuu omatekemä sapuskain kelpaavan!
 
Auringonkukansiemenet meilläkin jo syöneet enkä aatellut enää tälle kaudelle lisää ostaa, muutama talipalleroinen vielä yhdessä häkkyrässä ja heti aamulla mustis sitä tinttien seurassa hakkaamassa. Normaalistihan nuo mustikset ei palleroisista tai laudalta useinkaan syö vaan enempikin maasta tinttien ym pikkulintujen sinne heittämiä siemeniä. Nyt vaan n 15cm uutta lunta ja maasta eivät saaneet mitään joten piti siinä pihojen ja pihatien aurailun jälkeen hiukan mönkkärin lumilevyllä raapaista lumia aiemmin jo haravoitujen siemenjätekasojen päältä pois. Tuo yksi oli mustis oli aika kesy, olisko kylmä hiukan kangistanut, lähti kyllä normaalisti lentoon vielä.

2024-04-20 11.31.00.jpg


2024-04-20 11.51.55.jpg
 
Tunkua on lintujen ruokintapaikalla. Varauduin ei lumentuloon, tekaisin pienen katoksen lumisuojaksi. Rouhittua pähkinää, siemenseosta ja kuorittua kauraa, lisäksi kipaisin kaupasta pari rasvatankoa ja kuorittua auringonkukan siementä lisäksi.
 
Kävi saunan päälle kroksit jalassa - alasti vilvoittelemassa lintujen ruokintapaikalla, kaikki keittämäni 3l riisiä oli hävinnyt kuin 0,5kg mustkoita - herukoita kuin myös rusinat. Lapioinpa sitten alasti pakkasesa persesilmä vilkuen maan näkyviin lumme alta josta löytyy talven aikaan heiteltyjä semeniä.
 
Sepelkyyhkyt kujertavat pihan puissa tai sähkölangalla. Minä sitten vien niille auringonkukansiemeniä tuohon tarkastuskaivon kannelle. Ja kissat istuvat kuono kiinni ikkunassa ja katselevat luonto-ohjelmaa.
1000007636.jpg
 
Parina päivänä oli ruokintapaikalla oikea rynnäkkö. 2 päivään pistelleet 6kg kuorittuja auringonkukan siemeniä 2 kg kuorittuja pähkinöitä, paketin kauraryyniä, kaksi murskattua rasvatankoa hupeni myös. Nyt alkaa olla rauhallisempaa, viime yön ja tänään satoi vettä, alkanut paljastua sulaa maata, viihtyvät nyt tuossa viereisessä puistometsässä meluamassa.
 
Näköjään oli orava löytänyt mun toisen ruokinta-automaagin, joka tuli siirretyä pääsiäisenä metallisesta keinun telineestä puuhun. Nyt oli pullo maassa, naru jyrsittynä poikki. Ja toki 3D-printattu lautanen pullon suulta halki. Toiselle teki saman tempun joulukuussa, siihen vaihdoin vaijerin niin on pysynyt puussakin.
 
Aikamoinen lintujen lajikirjo varsinkin nyt keväällä ollut tuossa ruokintapaikalla, pannaanpas listaa mitä siinä bongattu (jos kaikki muistaa):

Tiaiset tali-, sini-, hömö-, kuusi-, töyhtö- ja kävipä siinä kerran pyrstötiainenkin. Rautiainekin vaan ei taida olla tiaislaji.
Varpunen, pikkuvarpunen ja vihervarpunen, punavarpunen, punatulkku (kulunee myös varpuslintuihin)
Peippo, järripeippo ja viherpeippo
Rastaista räkätti-, punakylki- ja mustarastas
Punarinta, urpiainen, tilhi, keltasirkku, pajusirkku
Käpy- ja harmaapäätikka
Harakka, varis, närhi
Varpushaukka ja -pöllö myös vierailleet, ruokavalio vaan eri kuin nuilla muilla.

Vaa rusakoita ei ole tänä talvena tai keväänä näkynyt ainuttakaan, aiempina vuosina kävivät melkein joka yö, parhaimmillaan bongasin takapihalla ja syöttöpaikalla neljä rusakkoa.
 
Takaisin
Ylös