Aurinkosähköä

Viestiketju:
Aurinkosähköä

Moro

Elenia tuossa talvella lupasi että tämän vuoden Q2 aikana tulee netotus mutta eipä ole tullut,onko joku tietoinen että koska seuraavaksi on luvassa.
 
Moro

Elenia tuossa talvella lupasi että tämän vuoden Q2 aikana tulee netotus mutta eipä ole tullut,onko joku tietoinen että koska seuraavaksi on luvassa.

Koitin asiaa katsella, nettisivuillaan Elenia ei asiaa avaa. Eli tilanne kolmivaiheinvertteritaloudessa on nyt se että ostat yhdeltä vaiheelta ja myyt kahdelta joissakin tapauksissa.

Tämän ymmärrän niin että siirron verran tuossa häviää vaikka hyvällä myyntisopimuksella myyntisähköstä saa spot hinnan eli välillä yli 10snt/kWh.

Näistä ovat ihmiset kyselleet kyllä verkkofirmoilta. Itse kyselin facen aurinkoenergiaa ryhmässä ja sain tälaisen vastauksen joka oli Elenialta saatu:

...

Kysyin Elenian asiakaspalvelusta netottamisesta maaliskuussa 2021. Näin vastasivat:
"Sähkön mittausjakson sisäisestä netotuksesta tuli todellakin nyt vuoden alusta voimaan lainsäädännön asetusmuutos, joka teki verkkoyhtiöille mahdolliseksi netotuksen tarjoamisen sähköverkkoasiakkailleen.
Asetusmuutos tuli voimaan 1.1.2021, mutta velvoittavaksi laki muuttuu vasta 1.1.2023 siten, että mittausjakson sisäisen netotuksen hoitaa tuosta eteenpäin koko Suomen kattava sähkökaupan kansallisesti keskitetty tiedonvaihtoyksikkö. Tämän tiedonvaihtoyksikön – datahubin – palvelunpiiriin on kaikkien sähköverkko- sekä sähkönmyyntiyhtiöiden lakisääteisesti liityttävä.
Myös Elenialla on kyllä käynnissä jo työ siirtymäajan netotuksen toteuttamiseksi. Käyttöönotto vaatii kuitenkin vielä Elenian järjestelmiin muutosprosessit,
eikä tarkempaa aikataulua vielä valitettavasti ole saatavilla.
Vaiheiden välisen ja tuntikohtaisen netotuksen myötä kuluttajalle muutos tulee näkymään niin, ettei kuluttaja joudu saman tunnin aikana sekä ostamaan sähköä että myymään tuottamaansa sähköä sähkönmyyjälle. Tällä hetkellä Elenian mittarit eivät netota tuotantoa ja kulutusta ajallisesti, eivätkä vaiheiden välisesti. Kun Elenian mittaustapa ei vielä netota, syntyy tilanteita, joissa kuluttaja ostaa ja myy sähköä samalla mittausajanjaksolla. Netotuksen käyttöönoton myötä tämä tilanne kuitenkin poistuu.
Netotus on tarkoitus toteuttaa järjestelmätasolla.
Tavoitteenamme on tarjota ratkaisu asiakkaille mahdollisimman pian, mutta ikävä kyllä tarkkaa aikataulua ei ole vielä toteutumisesta antaa.
Asiasta varmasti tullaan asiakkaitamme tiedottamaan lähemmin."
Jostain syystä eivät ole viitsineet laittaa tätä selitystä näkyville nettisivuilleen.



Tuosta datahubista varmasti seuraa jotakin kivaa värkkääjille, kaippa siihen tulee joku hyvä API jonka kautta tietoa voi kerätä itselle ja hyödyntää omassa automatiikassa. Parasta kuvittelisin voivan olla sellainen jossa voisi tehonohjauksia luotettavasti tehdä APIn kautta saatavan reaaliaikaisen tuotto/kulutusdatan avulla jolloin ei tarvitse ostella invertterivalmistajien kalliita mittaus ja ohjauspurkkeja vaan voi toteuttaa itse jollakin raspberryillä tai arduinoilla sekä jokusella releellä.
 
Viimeksi muokattu:
Omissa nurkissa asentelua pitäisi jatkaa. Ainakin onnisen eur/Wp äkkipoikana vilkaistuna on nyt alv0 sama kuin keväällä alvillinen kelle hyvänsä, suomeksi siis, tulkitsen hintojen nouseenn. Mitä on ennustettu, hun maassamme paneelia lätkitään homona ja maailmalla on menekkiä myös.

Mutta tosiaan perstuntumakokemuksia kaipaan. Mulla on nyt tosiaan 2750Wp edestä paneeleita. Menee varaajaan. Tarkoitus hankkia invertteri kohtapuoliin. Olen arpoillut kokoluokkaa. Selvää on etten 3kWp systeemillä tee paljon mitään, eli mennään jossain vaiheessa 6...9kWp haarukkaan. Eli siis kymmenkunta paneelia lisää. Froniusta himotellut, kun se on viime kokemusten mukaan fiksumpi liittää (en esim SMA:n perverssiä liitinajatelmaa halua tuke pätkän vertaa). Froniuksella kun on kunnon Günther-insinöörin järjellä laitettu ruuviliittimet fiksusti joihin kelpaa alumiinijohdinkin. Näytössä on tolkkua.

Tää mitoitusajatelma vaan jotenkin kalveskelee. Lähtökohtaisesti haluan 2 MPPT tuloisen invertterin. Toisaalta olis hauska laittaa iso systeemi eli yli 10kW. No hintaakin tulisi. Ja pitäisi ajatella varastointiakin.. Hybridi-invertteri kallis. Litiumakustoa en ahlua taloon sisälle. 20kWh akusto maksaa ihan pirusti. Sähköautojen akuista voisi värkätä, mutta voisi tehdä muutakin. Tuleeko kallis pommi? Kulutusta voi olla nälillä vain pari sataa wattia, mutta toisaalta päiväsaikaan kaikki saisi kesällä pelittää auringolla. Ehkä kuitenkin joku kauhun tasapaino olisi n. 6kWp paneelit. Invtertteri sitten Froniukselta joko 6 tai 8.2kW. Hintaeroa muutama satanen. Isompi parempi? Tunnin keskikulutuksen maksimipiikit on vain 2-3kW haarukassa. Sellaiseen olis halua olla tuota kapasiteettia. Kun tätä datahubia odotellaan...ostetaan siihen asti ja myydään samanikaisesti sähköä. Ei kiva. Offgrid-laitteistakaan ei oikein voi tehdä, hinta karkaa jos pitäis huushollia pyörittää. Musta hevonen voisi olla iso UPS. Jos sopivasti osuisi kohdalle. Siitä rakentelisi? Tahdistuiskohan verkkoinvertteri UPSin luomaan sähköön...miksei?

Onko jotain mietteitä?
Froniuksen 6 kVA invertteriä saa kuormittaa jatkuvasti 150 %.
Wattpilotilla saa ylitehon ohjattua autolle, jos se on päivät kotona.
 
Froniuksen 6 kVA invertteriä saa kuormittaa jatkuvasti 150 %.
Wattpilotilla saa ylitehon ohjattua autolle, jos se on päivät kotona.

OK kiitos tiedosta. Speksilöitä katselin, mutta en tajunnut että jatkuvasti.

Miten ymmärrät tuon kun 6kW laitteessa DC power max on n. 12kW. Tarkoittaako se nyt sitten 12kWp paneelistoa vai mitä? En manuskasta ymmärtänyt. Kai se jossain suunnitteluoppaassa olisi selitetty.

Tällä hetkellä Onnisella 8.2 ja 6kW laitteiden hinnanero noin 300€ alv0. Toki saa tuolla rahalla muutakin. Vaikka osan ohmpilottia. Mulla on varaajassa 10.5kW vastuspaketti... Sitä voisi releistelemällä hyödynnellä.
 
Froniuksen 6 kVA invertteriä saa kuormittaa jatkuvasti 150 %.
Wattpilotilla saa ylitehon ohjattua autolle, jos se on päivät kotona.
Antaako se ulos enempää kuin tuon nimellistehon? Ainakin SMA sallii kytkeä ylimääräistä paneelitehoa mutta tehoa ei saa invertteristä kerralla yli nimellisen, ja tämähän se ilmoitetaan verkkoyhtiöllekin. Esim. meillä on 10kwp paneelit 8kW invertterissä ja sieltä saa maksimissaan sen 8kW ulos.
 
Olen kuvitellut että antsa
Antaako se ulos enempää kuin tuon nimellistehon? Ainakin SMA sallii kytkeä ylimääräistä paneelitehoa mutta tehoa ei saa invertteristä kerralla yli nimellisen, ja tämähän se ilmoitetaan verkkoyhtiöllekin. Esim. meillä on 10kwp paneelit 8kW invertterissä ja sieltä saa maksimissaan sen 8kW ulos.
Olen kuvitellut että antaisi, mutta nyt kun tutkin speksejä tarkemmin niin ei taidakaan antaa. Tuo mainosteksti johti harhaan kun puhuu "kuormittamisesta":

upload_2021-9-3_11-43-5.png


Itselläni on 6.37 kWp paneeleita 6 kW inun perässä niin ei pysty testaamaan.
 
Niin, yksi pointti mulla on tuo vaihekohtainen virta jolloin yhdestä invertterin vaiheesta saisi enemmän tehoa ulos mitä pienemmällä invertterillä. Jos aattelee vaikka keittiön pistorasiaryhmiä.

Tietenkin pajapuuhat on tän ulkopuolella - jos ison kompuran laittaa tulille niin höräsee painetta tehdessä 25A per vaihe
 
Minä olen hyödyntänyt Froniuksen Smart Meterin vaihekohtaista mittausta, kun on ollut tarve ladata Mersua nopeasti. Näkee, uskaltaako ottaa täyttä 16 ampeeria.
 
Mullon vähän se käsitys että akut eivät kannata jos on verkon piirissä. Nytkin pörssisähkön hinta päivällä on ollut niin suuri että kannattaa ennemmin myydä ja käyttää yöllä pörssisähköä itse kun hintaero on luokkaa 10c/kW. Meillon siirto ja vero sen n. 6c/kW. En oo laskeskellut ite akkuja mutta tämmöinen käsitys on.

...Mikä SMA:n liittimissä on perverssiä? Sunclixit DC-puolelle voi asentaa ilman työkaluja ja invertterissä on integroitu DC-kytkin. AC-puolelle tuli kaapeli Phoenix Contactin liittimellä joka oli ihan näppärä kasata sekin ja liittimet tulivat invertterin mukana. Näyttöä en ole kaivannut kun vekotin on tuolla eteisessä, webistä näkee jos haluaapi vaikka puhelimella. Ukkosen kestoakin tuli tuossa testattua kun salama löi 0.5km päässä 20kV linjaan (meidän jakelumuuntaja on tuossa tontin rajalla), ei särkynyt mitään. :) Invertteri on wifissä kuten myös Elgris 3-vaihemittari. SMA:n omalle mittarille tuo Elgris on paljon halvempi vaihtoehto, 150€ ja pelaa yhteen SMA:n kanssa.

...

No kannata on väärä sana minusta ... ennemmin tuohon systeemiin hakattava raha kannattaa tunkea rahastoon tms. Itselle kannatusta tulee siitä kun näitä systeemejä työn puolesta aina välillä pääsee ropaamaan, oma kokemus on tarpeen omastakin systeemistä. Eli voi laskea ammatilliseen oppimiseen sijoituksena.

SMA-liittimissä on perverssiä tuo MC-liittimen näköinen mikä ei ole kuitenkaan yhteensopiva. Samaa naurettavuutta viljelee Victron. Jossa kuitenkin oieat MC4:t. Viheliäiset irrottaa.

Miksi valmistajalla pitää olla joku tietty kliksautettava liitin vaikka ruuviliitin on universaali. Toki Phoenixin liitinkin on, etsippä hukkuneen tilalle katalogista mikä mahtaa olla. Tuotteita tuhansia sillä valmikstajalla.

-Meinaan tuli tilanne yhdewn SMA:n kanssa, asiakas oli heittänyt liitipussin pois. Onneksi löysivät jäteasemalta SERristä.

Tässä siis Fronius 1 SMA nolla. Typerät liittimet. Murrr...

Joo älykälättimellä yheys joo joo. Kumpi on asentajan mukavempi ottaa käyttöön työmaalla? No tietenkin se jonka kanssa ei tarvitse paritell puhelimen wifillä vaan on näyttö ja näppylät.

Käyttöönotto verkkoinvertterille on luvallisen asentajan homma samoin kytkennät. Siksi on aivan turhaa kliks-kliks jokapojan liittimet, laitekohtaiset sellaiset.

Ukkosen hajottamia ei ole tullut vielä vastaan, varmasti tulee. Me ollaan maakaapeliverkossa ja asensin ylijännitesuojankin aikanaan.
 
Niin, yksi pointti mulla on tuo vaihekohtainen virta jolloin yhdestä invertterin vaiheesta saisi enemmän tehoa ulos mitä pienemmällä invertterillä. Jos aattelee vaikka keittiön pistorasiaryhmiä.

Mutta maksimi vaiheen tehohan on sitten kuitenkin kolmasosa kokonaistehosta kun se invertteri jakaa tuoton kolmelle vaiheelle. Toki laskutus muuttuu kunhan tulee se tuntinetotus.

Hyvinhän tuota pukkaa vielä sähköä.

Screenshot_20210903-131022.jpg
 
-Meinaan tuli tilanne yhdewn SMA:n kanssa, asiakas oli heittänyt liitipussin pois. Onneksi löysivät jäteasemalta SERristä.

Tässä siis Fronius 1 SMA nolla. Typerät liittimet. Murrr...

Eikö tuo oo ihan asiakkaan pöljyyttä? :D
 
Mutta maksimi vaiheen tehohan on sitten kuitenkin kolmasosa kokonaistehosta kun se invertteri jakaa tuoton kolmelle vaiheelle. Toki laskutus muuttuu kunhan tulee se tuntinetotus.

Hyvinhän tuota pukkaa vielä sähköä.

Näytä liitetiedosto 82438

Juu hyvät on tehot vaikka "syyskuussa ei pitäis mitään enää taivaalta tulla".

No eniweisseli, 8.2k'W laitteesssa on kuitenkin potentiaalia saada enemmän tehoa yhdestä vaiheesta, tietty edellyttää että on paneeleja ja säteilyä.
 
Perkele kun tuo Ylen tollojen aloittama amerikantauti leviää kaikkeen mediaan. Onneksi alan olla jo elämän ehtoopuolella, ei tarvitse kärsiä älyvapaasta uutisoinnista kymmeniä vuosia.
 
100€ neliölle, tuon aurinkovoimalan kustannukset, aika halpaa.
 
100€ neliölle, tuon aurinkovoimalan kustannukset, aika halpaa.
Joo ko fundeeraa koko jutun mitä sinne joutuu rakentaan piuhanvedoista lähtien panelien tukirakennelmiin ja sitte ite panelit...eli kustaanko pientä panelinostajaa silmään ku eihän tossa voi juuri yli 25 egee jäädä panelineliömetrin hinnaksi millään...
 
Kyse onkin Pallonevan jalkapallokentistä. Jos siellä pelataankin aurinkoenergialla tuotettua suopotkupalloa...
 
Takaisin
Ylös