Aurinkosähköä

Viestiketju:
Aurinkosähköä

Minäpä kysäsen, jos sais tarkemmat piirustukset maarakentamisesta alkaen. Tuo juttu on keväältä, jolloin tuo taijettiin julkaista, kuvakin on taiteilijan tekemä.
Onhan tuossa vuotuinen odotustuotanto ja kpl määrä lukema. Kustannusarviota en muista nähneeni.

Mitä esim. noiden paneelien kauppaa välillä seuraa niin nyt on ihan eri kamaa kuin keväällä. Invertterit ja varastoinnin tekniikkakin muuttuu. Ja kysynnän mukaan hinta voi ison hankkeen tarjousta leipoessa olla vaikka kalliimpi kuin vuosi sitten.

Mutta onhan se mielenkiintoinen tutkailla. Viime vuonna firmojen paneelien ostoa siivitti bisnesfinlandin tuet ja siinä samalla jokunen firmanmies myös sai edukkaasti aurinkovoimalan omaan taloonsa.

E: näköjään nytkin saa 20% tukea
 
En ole seurannut. Tarkoittaa mitä?

No lähtökohtaisesti myynnissä olevien tehot isompia ja isotehoisten eur/Wp on parempi kuin pienempien. Yksikidepaneeleja tarjotaan enemmän kuin monikide ja mustia. Mun mielestä invertterin osalta muuttuu hitaammin...
 
Eno osti vähän käytetyn trukin akkupaketin, 24V ja 1000Ah siinä on kapasiteettia. Onhan niitä eri kokosia varmasti.

Joo, vähän tuntematon aihealue itselle, mutta taitaa nuo lyijyversiot olla koottu erilliskennoista eli 2V blokkeja, sarjassa ja kai rinnan, trukkiakkua on kai pidetty hyvänä vaihtoehtona jos sopivasti saa ja karsastaa varsinaisia aurikokäyttö/spiraalikennoakkuja
 
No lähtökohtaisesti myynnissä olevien tehot isompia ja isotehoisten eur/Wp on parempi kuin pienempien. Yksikidepaneeleja tarjotaan enemmän kuin monikide ja mustia. Mun mielestä invertterin osalta muuttuu hitaammin...
Ok. Eli kehitys on kehittynyt.

Ajattelin, että onko näissäkin laajempia raaka-aineensaantiongelmia, joka sitten näkyy hinnassa/saatavuudessa. Taitaa kuitenkin vielä eur/Wp jatkaa laskuaan.
 
Joo, vähän tuntematon aihealue itselle, mutta taitaa nuo lyijyversiot olla koottu erilliskennoista eli 2V blokkeja, sarjassa ja kai rinnan, trukkiakkua on kai pidetty hyvänä vaihtoehtona jos sopivasti saa ja karsastaa varsinaisia aurikokäyttö/spiraalikennoakkuja
Juuri näin. Helppo oli kytkeä vanhan invertterin aikaan 12V/2000Ah käyttöön.
Vesihuoltoahan nuo vaatii kun on korkilliset, mutta ympärivuotuisessa käytössä kestänee yhtälailla kuin agm, kun eivät tyhjäksi pääse.
 
Kohtalainen omakäyttöprosentti tänään.
upload_2021-7-13_17-23-35.png
 
Vähän väliä on aurinko mennyt tänään pilveen, mutta niin vaan sai Wattpilot ohjattua mersulle eilisiltaiseen Tapiolan reissuun menneet 11 kWh pelkästä ylituotannosta.

upload_2021-7-16_16-14-38.png
 
Ihan hyvin sitä saa myynnistäkin tuloa, tuli eka sähkölasku niin jäi maksettavaa n. 2€. Siirtolasku pieneni suunilleen satasella kans. Normaalisti menee n. 1800kwh kuussa ja nyt oli pääasiassa yösähköä 700kwh.
 
Tulin mökille ja 300ah akusto näyttää olevan täynnä, huolleta voi käyttää. Tänä kesänä ei ole virta loppunut, mollukka on pitänyt siitä huolen.
 
Omissa nurkissa asentelua pitäisi jatkaa. Ainakin onnisen eur/Wp äkkipoikana vilkaistuna on nyt alv0 sama kuin keväällä alvillinen kelle hyvänsä, suomeksi siis, tulkitsen hintojen nouseenn. Mitä on ennustettu, hun maassamme paneelia lätkitään homona ja maailmalla on menekkiä myös.

Mutta tosiaan perstuntumakokemuksia kaipaan. Mulla on nyt tosiaan 2750Wp edestä paneeleita. Menee varaajaan. Tarkoitus hankkia invertteri kohtapuoliin. Olen arpoillut kokoluokkaa. Selvää on etten 3kWp systeemillä tee paljon mitään, eli mennään jossain vaiheessa 6...9kWp haarukkaan. Eli siis kymmenkunta paneelia lisää. Froniusta himotellut, kun se on viime kokemusten mukaan fiksumpi liittää (en esim SMA:n perverssiä liitinajatelmaa halua tuke pätkän vertaa). Froniuksella kun on kunnon Günther-insinöörin järjellä laitettu ruuviliittimet fiksusti joihin kelpaa alumiinijohdinkin. Näytössä on tolkkua.

Tää mitoitusajatelma vaan jotenkin kalveskelee. Lähtökohtaisesti haluan 2 MPPT tuloisen invertterin. Toisaalta olis hauska laittaa iso systeemi eli yli 10kW. No hintaakin tulisi. Ja pitäisi ajatella varastointiakin.. Hybridi-invertteri kallis. Litiumakustoa en ahlua taloon sisälle. 20kWh akusto maksaa ihan pirusti. Sähköautojen akuista voisi värkätä, mutta voisi tehdä muutakin. Tuleeko kallis pommi? Kulutusta voi olla nälillä vain pari sataa wattia, mutta toisaalta päiväsaikaan kaikki saisi kesällä pelittää auringolla. Ehkä kuitenkin joku kauhun tasapaino olisi n. 6kWp paneelit. Invtertteri sitten Froniukselta joko 6 tai 8.2kW. Hintaeroa muutama satanen. Isompi parempi? Tunnin keskikulutuksen maksimipiikit on vain 2-3kW haarukassa. Sellaiseen olis halua olla tuota kapasiteettia. Kun tätä datahubia odotellaan...ostetaan siihen asti ja myydään samanikaisesti sähköä. Ei kiva. Offgrid-laitteistakaan ei oikein voi tehdä, hinta karkaa jos pitäis huushollia pyörittää. Musta hevonen voisi olla iso UPS. Jos sopivasti osuisi kohdalle. Siitä rakentelisi? Tahdistuiskohan verkkoinvertteri UPSin luomaan sähköön...miksei?

Onko jotain mietteitä?
 
Mullon vähän se käsitys että akut eivät kannata jos on verkon piirissä. Nytkin pörssisähkön hinta päivällä on ollut niin suuri että kannattaa ennemmin myydä ja käyttää yöllä pörssisähköä itse kun hintaero on luokkaa 10c/kW. Meillon siirto ja vero sen n. 6c/kW. En oo laskeskellut ite akkuja mutta tämmöinen käsitys on.

Keväällä laitettiin 10.5kWp paneeleita kolmeen suuntaan ja 8kW SMA invertteri. Ollaan oltu ihan tyytyväisiä, meillon päiväkulutus kilowatin luokkaa kesällä ja sen saa suunnilleen 6-20 välillä kesällä. Nyt näkyy pukkaavan vielä kilowattia taivaalta.

Meillä tulee se tuntinetotus vasta datahubin myötä 2023 niin en ole hirmuisesti tehnyt mitään optimointeja. Mielessä oli varata ylijäämäsähköä varaajaan mutta toistaiseksi saa lämmetä yösähköllä ja katsotaan sitten 2023 uusiksi, sen verran kuitenkin muuttuu tuo hinnoittelun peruste.

Mikä SMA:n liittimissä on perverssiä? Sunclixit DC-puolelle voi asentaa ilman työkaluja ja invertterissä on integroitu DC-kytkin. AC-puolelle tuli kaapeli Phoenix Contactin liittimellä joka oli ihan näppärä kasata sekin ja liittimet tulivat invertterin mukana. Näyttöä en ole kaivannut kun vekotin on tuolla eteisessä, webistä näkee jos haluaapi vaikka puhelimella. Ukkosen kestoakin tuli tuossa testattua kun salama löi 0.5km päässä 20kV linjaan (meidän jakelumuuntaja on tuossa tontin rajalla), ei särkynyt mitään. :) Invertteri on wifissä kuten myös Elgris 3-vaihemittari. SMA:n omalle mittarille tuo Elgris on paljon halvempi vaihtoehto, 150€ ja pelaa yhteen SMA:n kanssa.

Kuparin hinta on noussut kovasti niin erinäisten kaapelointien hinnat ovat myös nousseet melkoisesti ja myös inverttereissä on jonkinlaista saatavuusongelmaa, mikä on nyt kaikenlaisessa elektroniikassa muutenkin. Sikäli osui hyvään saumaan tämä oma hankinta kun alkuvuodesta ostettiin.
 
Takaisin
Ylös