Näppärä, metsäkärry

Viestiketju:
Näppärä, metsäkärry

Juu en mäkään mekaanista tekisi. Hydellä voi paikoillaan laitella aisan valmiiksi linkkuun ja peruuttaa kulman taaje piiloon ahtaammassakin paikassa....
 
Tuo lukkoventtiili tulee siis siksi koska se napaottaa valmiina kääntöön varatun sylinterin kyljessä. Näitä kaikkia kamppeitahan ei varsinaisesti ole hankittu tätä nimenomaista projeltia varten, vaan ovat voineet jo toimia muissa tehtävissä ja koska nykytrendien mukaan vain muutos on pysyvä tila, niin semmonen tulee kuin sattuu osia olemaan.
Aivan kaikkea ei sentään kotonakaan ole, joutuu nöyrtymään kauppiaitten kynittäväksi ja niinpä uuden uutukaiset nuuskutellaan varsin tarkkaan, jos niitä tontille sattuu ilmaantumaan..
20161027_153933.jpg .
 
Jahas ...... Hauveli vahtii "luita" ......
Käännössä olis ehkä hyvä olla kuitenkin 2 sylinteriä, linkkuun taittaessa saattaa mennä "voimattomaan" asentoon.....
Aivan kuten tehtaalaisissa kärreissä, toinen sisäkaarteen puoleinen on aika "kuolleessa kulmassa" , juuri aivan kuin peräveivarikaivureidenkin kääntösylinterit.
Toisen ollessa liki "kuollutta kulmaa" toisella on taas suora-asentoa enemmän vipuvartta ......
 

Nyt kun kärryn tekijänä on jonkinsortin kansantaiteilija, niin samanlainen oli jo edesmennyt Häikiön Pentti Ilomantsin Naarvan kylästä.
Sieltä ei hevin lähdetty joka nippelliä ja nappellia kioskilta hakemaan, nippelitietoa ja nappelit tehtiin itse kun jokaiseen maalikylään on yli 70km suuntaansa. Hän perusti Pentin pajan ja osasi tehdä raudasta mitä vaan.
Ei kun sitä minä vuan, että tuommoisen laikuttimenkin osaisi ihmeellinen hitsarikin varmaan kärryynsä väsätä?

Tästä Pentistä ja Pentin pajasta on olemassa dokumentti videopläjäys, mutta se ei nyt liity tähän ketjuun mitenkään.
 
Eli siis "nopealta pyörältä" otettu voima ja hidas välitys toimii laikutinpyörän nopeuden ohjaajana. Yksinkertaisuudessaan nerokas keksintö.
Toisaalta tuo laikutin pitäsi olla molemmin puolin, tuplaantuu työteho.
 
Viimeksi muokattu:
Tommossiahan ne on nykyisellään mettäkoneen perässäkin....selkeesti tosta matkittu...
 
Tommossiahan ne on nykyisellään mettäkoneen perässäkin....selkeesti tosta matkittu...

Jaa missäpäin? En ole vielä mokomaa luonnossa nähnyt vaikka noiden romujen kanssa pitää elantoa repiä... Joku prototyyppi on kehitelty ajokoneen renkaan tilalle mutta lieneekö oikeasti käytössä missään.

Ja taitaisi tuo molemminpuolinen muokkaus vaatia isomman veturin. Ottaa yllättävän paljon voimaa tuo kuntan kääntäminen.
 
No ainakin keskisuomessa Jämsän alueella on yks ollu touhuamassa, en tosin tiedä mistäpäin ko. kone on....
Siis siinä on ihan erilliset kolmelapaiset laikutuspyörät siellä takana, ei missään kärrynpyörän tilalla..
No löytyhän siitä videokin, Kone-Yijälä Jämsä on firma...

Tossa taitaa olla vielä kylvökin samassa...
On toinenkin...
 
Taitaa tuo mallin katsominen mennä vahvasti toisinpäin...Bräcke on tehnyt noita jo yhdeksänkymmentäluvulla.

E: ja on noissa kylvö samassa, ei taida nykyään edes sopimuksia saada ilman kylvölaitetta.
 
Telirungon holkki, 184x184x10 x 450 tekeytymässä 160x160x10 putkipalkista leikkaa ja liimaa menetelmällä.

20200502_104019.jpg 20200502_104052.jpg
 
Ollut palkit hautomossa? Hyvin tuosta liimautuu.
 
Ollut palkit hautomossa? Hyvin tuosta liimautuu.
Hautomossa hyvinkin. Nämä on enimmät venkoilut ja jännitykset vapauttaneet. Kuin satavuotiaat pelkkahirret.
Vaan koht'sillään alkaisi telirunko hahmollaan olla. On sitä saanut liimaillakin kun saatavilla olevista kasaillut. Vielä muutama juttu ja aisakääntöä rustailemaan.

20200503_180803.jpg
 
Aisankääntrö toimii muuten ihan oikein hyvin yhdellä sylinterillä. Minun kärryssä on 100mm mäntä, ukkomestarin käännön entinen sylinteri. Kääntää aisan täydellä tukkikuormallakin, vaikka teli raapii sivusuunnassa maan mustaksi. Aisa on aika pitkä, reilun parin metrin luokkaa kännöstä. Vetää reilusti kärryn sivulle.
 
Kun en omaan metsävaunuun kääntyvää aisaa aikoinaan tehnyt, niin olen hyvin pärjännyt ilmankin.
Ajourasuunnittelu...
 
Kun en omaan metsävaunuun kääntyvää aisaa aikoinaan tehnyt, niin olen hyvin pärjännyt ilmankin.
Ajourasuunnittelu...
Joutuu kans melko suoria ja leveitä linjoja meneen kun edelleenkin ainoo puiden kuskauskärry on M60 tuhti. No vähän toi veturikin on leveehkö käännettyjen vanteiden kans muttaaeipä noi ajettavat paikatkaan pahimmasta päästä ole.
 
Aisasta tulee n 130cm pitkä. Vaan kestääkö varastossa oleva 180x100x7 suorakaidepalkki aisana ajatellun 7-8 tonnin kantavuudessa? Että pitääkö tässä lähteä ihan rautakauppaan aisan saadakseen? Outo materiaalivahvuus tuo 7mm, mutta kahdella työntömitalla ja useammalla rullamitalla mitaten vahvistettu mitta.
Käännön nivelpusla on pituudeltaan 250mm, tapin halkaisija 60mm, pituus taitaa olla "vapaasti valittava", eli katkontaa varten pitkä.
Tuolla olemassa olevan puslan pituudella joutuu käännön puoleisia päitä korottelemaan niin 180mm korkeasta aisasta kuin 160mm korkeasta runkopalkista. Sikäli helppo homma kun kuvat ja työvaiheet ovat omassa päässä valmiina.
 
Eräällä tapaa on joo. Tarkasti määritelynä tulevaisuudessa.
Palkkiin tarvittavaa malmia mitä ilmeisemmin louhitaan jo, mutta kuten aiemmin todettukin, kärryprojekti on pitkän aikavälin juttu. Ei tule deadline kovin pian vastaan, kuten vaikkapa töllön kilpailuhenkisissä laihdutus, rakennus ym ohjelmissa.
Ja kiitos laskelmasta. Se antaa suuntaa, jotta ei tule tehtyä liian massiivista tarpeeseen nähden.

Ylväs toteamus, itselläkin on kärryprojektiin osia keräilty jo vuosia, ja vieläkin aloittamista vaille valmis...

Ja sama ongelma lujuuslaskelmien kanssa, mm. telin aiheuttama vääntö runkoon telojen kanssa kuorma päällä kivikossa aisakäännöllä ohjaillessa on hieman haastava mitoitettava.
 
Kestää varmasti tuo olemassa oleva aisavärkki.Mulla 150*150/6, ja pari metriä pitkä. Viimeksi oli kopin korkuinen tukkikuorma, T120:sessä se on aika korkealla.
 
Kaukopuhelun kaupunkiin ottamalla tulin tilanneeksi määrämittaan leikattua 20mm peltiä ja 180x180x8 putkipalkkia aisankäännön niveleen ja pankkojen ja sermin kiinnityksen tekoon. Täytynee loppuviikosta kurvailla kaupunkilaisten hupina.
Karikkatappejakin kauttarantain tiedustelin, myöntävän vastauksen saatuani rohkenin tiedustella niinkin intiimijejä asioita kuin kurvien mittoja. Ne kuultuani jäin miettimään että mikäli todella pitävät paikkansa niin ovat liian kurvikkaita nykyisissä tarpeissani. Noh, selviää kun käsistäni pääsen katselemaan
 
Rojut tuli kotiin haettua ja osin hitsailtuakin. Telirustinki karikoineen alkaisi olla hahmollaan ja maalausta vaille. Nuo "kurvikarikat" olivat sopivat joten ostin pois varastoa täyttämästä. Kahta vaille jäi kun ei ollut neljää enempää.

Aisakääntöä varten katselin itseltä löytyvää sylinteriä. 36 varsi, mäntä ehken 65, isku 300mm, 25mm tapit.
Taitaa speksit riittää?
 
Takaisin
Ylös