Momenttiavaimista kokemuksia

Viestiketju:
Momenttiavaimista kokemuksia

Kontio

aliHankkija
Liittynyt
1 Joulukuu 2011
Viestit
3,606
Minkälaisia momenttiavaimia kansalaisilla on käytössään ? Nyt piti käydä ostamassa uusi momenttiavain, kun alkoi tuon aikaisemman avaimen lukutarkkuus häiritsemään vaikea käyttöisyydellään.
Mieli olisi tehnyt ostaa ns. laatumerkki stahlwille, kamasa, gedore, wera yms. Mutta hintahan se taas ratkaisi ostoksen.

Eli tuli vain hankittua IKH:n momenttiavain. http://www.ikh.fi/Hylsy-_ja_vaantotyokalut/IKH6090_MOMENTTIAVAIN_1_2_60-320NM

Tässä muutama kuva aiemmasta ja nykyisestä momenttiavaimesta.

20151207_192652.jpg20151207_192830.jpg20151207_193052.jpg20151207_193236.jpg

Eli ongelmana aikaisemmassa avaimessa oli tuo lukeman ymmärtäminen ja sitä kautta oikean momentin säätäminen avaimeen. Ja myöskin tuossa on tuo säätö samassa kahvassa josta sitten vedetään avainta, vaikka tuossa on olevinaan lukitus tuolle säädölle, niin kyllä tuo säätö vain tahtoi aina kääntyä työn touhussa suuntaan tai toiseen.
Tuossa uudessa on lukema asteikko nyt paljon yksinkertaisempi ja säätö on nyt erillisessä nupissa ja siinä on kunnon lukitus.
Katsotaan nyt kuinka tuo sitten toimii käytössä.
 
Löytyy antiikkinen perintökalleus hazet 0-200nm vähällä käytöllä ollut ja toimii.
Pitäisi käydä jossain kalibroimassa tuo nii olisi varmuus lukemista.
 
Momenttiavainta tullut testattua toisella momenttiavaimella. yhdistää vääntiöt esim. pitkällä mutterilla ja hylsyillä tai jos irtoava neliötappi, niin sen avulla. Sitten momentit tasan ja vääntöä/kokeilua kumpi napsahtaa ensten.
 
Itse en ole pitänyt kovinkaan tärkeänä tuota asetetun momentin tarkkuuta, kunhan on edes "noin". Toistotarkkuus on tärkeä. Tämä vain oma mielipide. Ja avaimina on 1/2" vääntiöllä kymmeniä vuosia vanha Williams ja vähän uudempi 3/8" IKH halpis.
 
Mulla on hyvin palvellut kouluaikoina 70-luvulla ostettu momenttiavain, joka kylläkin on päästäpyöritettävä mut siinä on selkee viivotus eri momenttidimensioille. Kilopondimetri on meikäläiselle kova sana, toi Newtonmetri on aika uus juttu mulle:ilo:

Pienille momenteille on uudehko Kamasa ja taitaa Lidlistä ostettukin olla jossain. Joskus avaan tuon useimmin käytetyn ja putsaan ja öljyän sen kuulan. Tuskin se enää ihan tarkka on mutta kun siinä on pitkä vääntövarsi niin sillä tuntee saavansa momentin oikeaksi:äh:. Onneks itellä ei niin kranttuja oo nää kiristettävät. Autonvanteita ja perustehoisien moottorien valurautakansia, pienemmällä jotain männänjäähdytysöljysuuttimia on tiukkailtu
 
Nuo tarkkuudet mitä noille luvataan ja ilmeisestikin toistotarkkuuskin on näissä halvoissa ihan hyväksyttäviä kalliimpiin verrattuna, mutta muunmuassa tuolla räikkäpäässä niitä eroja alkaa tulemaan esille. Eli räikässä on karkea hammasväli ja väljyyttä löytyy sieltä räikkä mekanismista jonkinverran myöskin. Tietenkin kalliimmissa säätöasteikko on tarkempi lukea ja säätö kevyempi tehdä yms. Mutta nämähän eivät sitten suoranaisesti käyttöön vaikuta, muutakuin helpottaa asetteen tekemistä.

Näissä isommissa momenttiavaimissa kun alkaa taas tuo varren pituus kasvamaan voiman myötä, niin sen räikän toivoisi ottavan jo paljon tiheämmin kiinni sen seuraavan naksauksen kuin mitä niissä on. Ahtaissa moottoritiloissa loppuu nopeasti liikevara kiristyksen aikana, kun räikkä on harvalla hammastuksella ja vielä sitten se väljyyskin tuo omat mausteensa käyttöön.
 
Tiuha hammastus on isommis momenteis kestävyysrajoilla, siksi harva pykällys .....
 
Oikeassa momenttiavaimessa ei ole räikkäominaisuutta,räikkämomenttia ei ollut luvallista käyttää esm. valmetin paperikonetyömaalla. Syystä,että sitä voitiin käyttää myös räikkänä molempiin suuntiin,tarkkuus kärsi.Sillä momenttiavainhan on tarkoitettu vain ruuvin kiristämiseen ei avaamiseen. Aukaisuun lyöntilenkit ja jatkovarret.
 
Esim autossa tai traktorissa, tms missä vaan ihan jokaisessa mobiilisoidussa koneessa ei onnistu kiristys ilman räikkäominaisuutta.
Kun ei pysty esim moottori pikoillaan ollessa vetämään esimomentista lopulliseen momenttiin kertavedolla.

Ja joissain pulteissa tarvitaan myös vasenkätistä momenttia
 
Käytin kaksi halpaa alle 100e avainta testissä toinne +5% ja toinen -2%
Facom n metrinen heitti sen -3%.
Eli jos säilytän oikein pärjään noilla.
 
Momenttiin kiristys on lopulta aika suurpiirteinen homma. Lopulliseen kiristysvoimaan vaikuttaa moni muuttuva seikka. Jos laitetaan useampi jamppa tekemään samanlaisen liitoksen kiristystä, niin väitän hajonnan kiristysvoimissa olevan helposti 25%. Kulmakiristys on tässä mielessä parempi, koska sillä suljetaan joitain muuttujia pois. Siinähän vedetään ruuvit myötöön asti.
 
Käytin kaksi halpaa alle 100e avainta testissä toinne +5% ja toinen -2%
Facom n metrinen heitti sen -3%.
Eli jos säilytän oikein pärjään noilla.

Paljonko muuten kustantaa avaimen tarkistus/kalibrointi? Pitäis nuo omatkin tarkistuttaa.
 
Esim autossa tai traktorissa, tms missä vaan ihan jokaisessa mobiilisoidussa koneessa ei onnistu kiristys ilman räikkäominaisuutta.
Kun ei pysty esim moottori pikoillaan ollessa vetämään esimomentista lopulliseen momenttiin kertavedolla.

Ja joissain pulteissa tarvitaan myös vasenkätistä momenttia
Senverran voinen moitteen kivellä viskata,että esikiristykseen käy normiräikkä. Itsellä on gedoren momentit leimattuina R ja L eli oikea ja vasen,yhteen suuntaan naksahtavat eli kiristysavaimet. Näillä on pärjätty jopa moottoriasennuksissa,esikiristys räikällä ja sitten voi käyttää momenttiavainta, täytyy vaan muistaa kääntää varttikierros hylsyä vasten avaimen karaa,niin ozhin harasoo.
 
Yks kaveri joskus sanoi että hänellä voi tarkistuttaa avaimen hintaan 20-30ekee / kpl
 
Tuo oli joku työkalu-Päivä tapahtuma missä tarkastutin avaimet.
Ei maksanut mitään.
Taisi olla Tools ketjun juttuja.
 
Tietääkös kukaan missä nykyään voisi tarkastuttaa momenttiavaimen? Eihän se laitekaan olisi vaikea tehdä, mutta kun sitä tarvitsee niin harvakseltaan, niin ei välttämättä kehtaisi. Sopiva laakeripesä, esim pyörän napa, jossa metrin varsi ja sen päässä vesiastia, johon mittaa litroissa veden. Mulla on ihan hyvät momenttiavaimet, semmoset sankavitunaikaset ilman räikkää olevat, merkkiä en muista nyt, mut kuitenkin laatuvehkeitä molemmat, ajalta ennen Kiinan tuotantoa. Isäukko on kuitenkin joskus unohtanu jousen pännille ja on ollu pitkään, kun ei ole ollu käyttöä.

Ex. työpaikalla oli ihan virallinen tarkastuspenkki, mutta firmaa ei enää ole ja työkalut katos ties minne. Siellä testasin vaikka kuinka monta momenttia asiakkaille. Perus jousimomenttiahan ei pysty kalibroimaan simmittämällä kuin yhdelle tietylle momentille, jos jousi on kuoleentuntut, mutta eksymätaulukon voi tehdä, eli taulukon mistä selviää mikä lukema vastaa todellista momenttia. Jousen uusiminen on ainut korjaus kuoleentuneeseen momenttiin, mutta vähäisessä käytössä eksymätaulukollakin pärjää.
 
Edellisellä työmaallaa oli kans tarkitus"penkki", noin yleisesti ei kyllä oo tiedossa missä vois tarkistella.

Asiasta toisalle.. Onkos tullut käytettyän digi-digi-versioita?

Kuten
e21630745


34821.jpg


Onhan niissä hienoja ominaisuuksia, mm.astekiristyksessä muistaa kohdan jos joutuu "taantamaa" vaikkakaan kulmissa ei olisi suotavaa, saati momenttiin vedoissa muutenkaan.

Ite olen sen verran vanhakantainen että digi-digi ja momenttiavaimet pysykööt erillään.
 
Onkos tullut käytettyän digi-digi-versioita?
Aivan huippu! Oon tollasella SnapOn vehkeellä vedellyt paljonkin momenttiin. Tosin omaa ei ole. Meluisassa ympäristössä se värinä hyvä, sekä saa seurattua momentin nousua näytöstä. '

Tuollaisella sähköisellä momenttiavaimella saa testattua perinteisetkin avaimet. Näyttöön jää muistiin se käännetty max. momentti.
 
Joskus vertaillut avaimia toisiinsa laittamalla avaimet vääntiöistä yhteen ja vääntämällä samoilla asetuksilla vastakkain kumpi naksahtaa ensin.
 
Takaisin
Ylös