Teräksen ominaisuudet

Viestiketju:
Teräksen ominaisuudet

Veketti

Kansalainen
Liittynyt
31 Maaliskuu 2019
Viestit
13
Mahtaisiko täällä olla materiaalitekniikasta tietäjiä, joka osaisi valottaa vähän oikeita valintoja. Olen tehnyt aikanaan S235 tai S355 teräksestä tangon päälle puristimen. Siis kiekko, jossa reikä ja yhdeltä sivulta halkaistu ja ruuvi, joka puristaa tätä rakoa kiinni, että pysyy toisen tangon päällä. Tuo rakenneteräksestä tehty pelasi ihan hyvin, mutta sitten tein toisen automaattiteräksestä 11smn30+c, niin samanlainen murtui heti kiristettäessä. Tämä alkoi sitten kiinnostamaan, että mitä ominaisuutta pitää tuijotella teräksestä, jos halutaan mahdollisimman suurta joustavuutta? Onko tähän olemassa jotain taulukkoa, mistä näkisi joustavuudet eri terästyypeistä?

Olenko oikeilla jäljillä, jos arvo jota pitäisi katsoa on Elongation A5 tai Ultimate Strain A5 %? Nämä arvot näyttää olevan S355 22% (tosin levy) ja 6-8% autom.teräs (riippuen tangon paksuudesta).
 
Automaattiteräs on karkeampaa evästä kun rakenneteräs koneistettavuuden takia.
 
Sattus olemaan hyllyssä myös työkaluterästä 1.2842 / 90MnCrV8. Tuosta ei murtovenymä arvoa helpolla löydykään. Jostakin kiinalaiselta sivulta löytyi, mutta riippuu hakutuloksesta arvot on 21-44%, joten tuohon ei voi luottaa. Miksiköhän ei kunnolliset toimittajat ilmoita noita arvoja tuolle materiaalille. Olisiko kyseinen materiaali toimivaa tälläiseen käyttöön? Ja missä muodossa, suoraan ilman lämpökäsittelyjä, vai pehmeäksi hehkutettuna?
 
Sitä käytetään lähinnä hitsattuna, nostolaitteiden korjauksissa.
Väärin, taas.....

IMG_20190421_132408.jpg
 
Joustavuus on ensisijaisesti rakenteen ominaisuus, ja kyseinen osa kuulostaa aivan liian jäykältä. Kiristettäessä osaan muodostuu niin suuri jännitys, ettei mikä tahansa teräs kestä sitä.
Tarkempia yksityiskohtia tietämättä tuntuisi järkevimmältä tehdä rakenteesta joustavampi, kuin etsiä teräslaatua joka kestää.
 
Luja teräs kestää suoraa vetoa myötäämättä juurikaan, muttei siedä vähääkään sivuttaisväsytystä samalla ( esim erikoislujat pultit )
 
Otsikon alle sopii niin kysellääs...

Eli mulla on jonkinmoinen kasa "puukkorautaa" olemassa, malliksi noista on joku terä tehty, hatusta ravistetuilla lämpökäsittelyillä, ja hyvin sinänsä toimii. Mutta kiinnostaisi oikeasti tietää mitä tuo tavara on, sen huomaa kyllä vasaran varressa että perus hiiliterästä ei taputella. Samaan viittaa sekin ettei nuo ihan herkästi ole ruostumassa.

Eli, missä pystyisi teettämään analyysin materiaalista ja onko se tolkuttoman hintaista? Nuo on kierrätystavaraa, ja sattuneista syistä valmistajat ei kauheasti avaa materiaalikoostumustaan sillä kilpailu tapahtuu pitkälti materiaalin ja lämpökäsittelyn kautta koska muoto on standardoitu.
 
Eli, missä pystyisi teettämään analyysin materiaalista ja onko se tolkuttoman hintaista?
Ensimmäisenä tulisi mieleen jossain Kuusakoski/stenalla jos joku tuttu on siellä töissä tai pullapussilla lahjoa jonkun ottamaan näyte samalla kun veisi romua sinne.
Kaverin kertoman mukaan siellä on joku käsikäyttöinen laite joka mittaa metallin koostumuksen jotta osaavat lajitella romut oikeisiin kasoihin.
 
Ensimmäisenä tulisi mieleen jossain Kuusakoski/stenalla jos joku tuttu on siellä töissä tai pullapussilla lahjoa jonkun ottamaan näyte samalla kun veisi romua sinne.
Kaverin kertoman mukaan siellä on joku käsikäyttöinen laite joka mittaa metallin koostumuksen jotta osaavat lajitella romut oikeisiin kasoihin.

XRF-analysaattori
 
Takaisin
Ylös