Aurinkosähköä

Viestiketju:
Aurinkosähköä

Alle 50kVA järjestelmiä kun ei koske edes verotukselliset seikat joten kukaan ei lyö käteen muutaman sentin laskua kun laskun tekeminen maksaa jo euroja yritykselle. Eivät ne tappiollista työtä tee.

Tuolainen 50kVA järjestelmä vaatii jo aika päänallit ja käytännössä vaatisi jo ns. tuotantoliittymän 80A nalleilla jos yksityinen mielii moista panelitehoa.
Ei sitä laskua kukaan käsin tee. Tietokonehan sen laskee, eli ei maksa mitään. Sitten pitää tehdä töitä, jos pieniä ei laskuteta ja isot laskutetaan. Helpompaa, että kaikki laskutetaan.

Ei tuo 80 A kovin paljon ole. Tallini vieressä on PIENI teollisuuskiinteistö ja sinne menee 2 kpl AMKA-kaapelia ja eikös yhdessä mene 80 A?
 
Ei sen laskun tekeminen ole ilmaista tai edes laskujen käsittely. Siksi monesti myydyn sähkön hinnassa on marginaali millä nämä asiat saadaan kuitattua jolloin niitä ei tarvise erikseen laskuttaa helpottaen kirjapitoa.


Niin, toisille miljoona on pikku raha...
 
Eihän se siirtomaksu ole kuin yksi rivi lisää muitten rivien joukossa. Lukema tulee mittarilta automaattisesti. Miten se voisi lisätä kustannuksia?
 
Eihän se siirtomaksu ole kuin yksi rivi lisää muitten rivien joukossa. Lukema tulee mittarilta automaattisesti. Miten se voisi lisätä kustannuksia?
Ei se ole vain rivi laskussa mikä asiakkaalle näkyy.
 
Tyttären asuntovaunun saneeraus projekti on loppusuoralla, nyt suunnitellaan akuston latausta sähköverkon ulottumattomissa olevissa kohteissa kuten kesämökki-partioleiri.... Vaunun katolle kiinteästi asennettavat paneli/panelit eivät toimi ainakaan mökillä olevalla vaunun sijoituspaikalla. Edellinen salkku paneli oli täysin kelvoton tuote, tänään hokasin googlettamalla tämän. Siis voiko olla totta että moinen on 160w ja voi puskea >8ah ?
https://www.puuilo.fi/brightsolar-kannettava-ja-taitettava-aurinkopaneeli-160w-sis-saatimen
 
Tykkään yhä edelleen, että Hondan piskuinen salkkuagre on hintansa väärti asuntovaunulla "erämaissa" retkeillessä.
Vaikka siitä nyt hiukan hiilijalanjälkeä syntyykin.
 
Sellaiseen olen joskus törmännyt että veloitus menee rivien mukaan.
Tän takia laskutuksen ulkostaneet mieluusti käyttävät könttäsummia/palvelupaketteja laskutuksessa.
Omassa hommassa esimerkiksi käytettiin pientarvikelisää eikä eroteltu kaikkia tarvikkeita mitä saatto helposti tulla kymmeniä.
 

Näitä on nyt tullut pari viikkoa laitettua. Aika työläs hommeli, 32 paneelia kolmelle lappeelle. Tavallaan neljä eri kenttää ja kolme ketjua. Eilen saatiin viimeiset paikalleen, eli kaksi tämmöistä settiä mitä kuvassa. Nyt olisi kattotyöt tehty ja invertterin asennusta vaille, sitten vähän paperitöitä kunhan saa tuo sähköasentaja tukes-numeron. Mittailin jo että ketjut on ok.

Hommaa hankaloitti jyrkkä katto, mutta parit lapetikkaat nikkaroin avuksi niin helpotti. Aikalailla tasan kaksi viikkoa siihen meni yksin ja välillä kahdestaan illat ja viikonloput. Pari päivää jäi välistä kun sää oli liian kuuma ja liian tuulinen, muuten oli ihan hyvät kelit, sopivan viileää huopakatolle.

Yllättävänkin hyvin tuntuisi saavan viistosta auringonpaisteesta sähköä kun eilen mittailin tuota partsin päätylapetta ja aurinko paistoi melkein jo poikittain siihen niin vielä oli 8.4A tulossa (10A max). Paneeleissa on joku nanopinnoitus estämässä heijastuksia ja ne kyllä näyttääkin melko matalta livenä, ei ole semmoista kiiltoa kuin joissain.

10.5kWp on teoreettinen teho mutta siitä jäädään alemmas piikkitehona kun paneeleita on suunnattu eri suuntiin, tarkoituksena enempi venyttää sitä oman sähkön käyttöä kuin huipputehoa. Invertteri on 8kW SMA ja lisäksi ostin Elgris smart meterin.

paneelit.jpg
 
Mulle tuli 48w paneeli kaverilta. Mitähän käyttöä sille keksis? Viime kuun sähölasku oli liki 100e nin ei avita.
 
Onko kukaan pannut paneleita pohjoislappeelle? Saisi muutaman tunnin iltaa venytettyä.
 
Onko kukaan pannut paneleita pohjoislappeelle? Saisi muutaman tunnin iltaa venytettyä.

Jos katot kuukle mapsin ilmakuvaa osoitteesa Metsäkulmantie 149 17120 Paimela Hollola niin mulla on toinen lape itäänpäin ja toinen länteenpäin kuusikon varjostamana niin aurinkopaneelit pitäs laittaa tohon "pellolle" etelää kohti. Muutenhan ideasi ois hyvä mutta tienaiskohan hintaansa koskaan takaisin?
 
Mulla ois hankintalistassa mökille itäseinälle paneelit. Syksyllä pitkään mollottaa aurinko siitä käsin ja sais sähköö aamusta. Muutoin kun paneelit on etelälappeella syksyn sähkön tuotto alkaa vasta 10-11 maissa. Avoin pelto ja kännettävä teline on parhain.
 
Sain vihdoin Ohmpilot-ongelman ratkaistua kunnon Sherlock-sessiolla. Varaajavastusten tähtipiste oli jäänyt kelluvaksi v. 2016, kun vastus uusittiin. Aikoinaan vetämäni N-johdin oli onneksi edelleen pitkänä vastuskotelossa vipuwagolla pääteltynä, joten se oli helppo kytkeä vastussauvojen tähtipisteeseen. Rupes tehoa lähtemään. Hämäsi kun Ohmpilot oli mittaavinaan vastukset oikein, eikä asentajakaan siksi tullut mitanneeksi piiriä käsin.

Enää puuttuu aurinko.

upload_2021-5-19_22-23-37.png
 
Vähän heikonlainen tuotto. Klo 8.20 aamu ja täysin pilvessä. Ei nyt akusto tyystin tyhjä ole. Syksyllä tuokin on tasan nolla tuotto vaikka ois kirkas aamu.

IMG_20210522_082402.jpg
 
Jos aurinko pääsee paistamaan koko päivän paneeleihin, niin paneelin kulma kannattaa olka aika vaaterissa, ehkä vain 25-30 astetta etelään kallellaan. Vaikka huipputehossa menetetään, tulee enemmän takaisin pitempänä aikana.
 
Takaisin
Ylös