Hei, me sorvataan!

Viestiketju:
Hei, me sorvataan!

Jostain kuulin, että susi on laumaeläin :) Tuli useampi susi, kun yritin sisäkierteen sorvausta.
Tuon ekan tein alumiinistä ja ajoin kierteen kappaleen läpi pakkaan päin.

Tuli tarve tehdä pieni olake/takavaste kierteelle, joten täytyi miettiä ajosuunnat uudestaan.
Mun sorvi ei pysähdy hetkessä peräseinään ja kierreharjoja oli vaan 4,5 kpl.

Pyöritetään kappaletta vastapäivään ja ajetaan ulos/oikealle terää...ooh tuli vasenkierteinen jenka. :(
Tein vasenkätisen terä ja pyöritetään oikeakätisesti. Kierrekellolla ajoin, kolme lastua kesti vetää, neljäs meni keskeltä harjaa.

Syöttöruuvissa väljää, laitteessa muuten väljää? En uskonut kokeilin vielä, neljäs keskeltä harjaa!:confused:
Hupsista uudestaan joo, ajoin sitten lukko kiinni pakilla takas ja käsin pyörittäen pakasta terä lähelle "peräseinää".
Silleenhän se loputa onnistui!

Täytyy tutkia missä väljää, vai eikö kellolla lähde aina samasta kohtaa. Nousu 2,3, eli 1,15 heittää?
 
Kierrettä syötöllä tehdessä ei kelkkaa irroiteta syöttöruuvista vaan ajetaan eestaas, jotta pysyy kohdillaan ?
 
Se ei toimi joka kierteellä se kello metrikierteissä, sen takia ei yleensä käytetä ollenkaan. Jos on tuumamitoilla johtoruuvi niin sitte toimii useimmilla tuumakierteillä mutta ei yhelläkään millisellä.
 
Kierrekello ei kyllä ota mitään kantaan onko tuumaset/milliset/uspeniskilaiset vai onko tässä nyt joku termistö erotus mistä puhutaan. Kierrekellon asteikko pyörii kierresyöttöruuvin nousujen mukaan, monessa 6 nousunen, tällöin kierrekellossa on 6 numeroa. Kierrettä sorvatessa kierrelukko käännetään kiinni aina samalla kierresyöttöruuvin nousulla, muuten menee metsään. Tämä siis tilanteissa kun kierrelukko on järkevää irrottaa. Varsinainen syöttö kierrosta kohden tulee syöttövaihteistosta.

Jos kierresyöttöruuvinnousu on tunnettu, oikeita numeroita aloitukseen voi olla useitakin, mutta ei mennä nytten sinne sektorille.

Vai onkos @J5_BR jokin puoliautomaattinen kello? Väärä alotus kohta voi johtua ihan liian lyhyestä alotuksesta ja kaikki väljät ei ole vielä ajettu reunaan.


upload_2021-3-23_7-38-59.png
 
Ei siinä johtoruuvissa ole kuin 1 nousu. Joissain metrisorveissa voi kelloa käyttää joka kierteellä ja kytkeä missä vain. Riippuu ratastuksista ja johtoruuvin noususta ja ties mistä että meneekö sekaisin. Ohjekirjasta joutuu katsomaan kuinka toimii omassa koneessa. Esim Morissa taisi olla 3 eri hammaslukuista ratasta taas kierrekellolle joita käytetään eri millikierteillä. Myös tuossa sun kuvassa näyttäs olevan akselin jatkeena useampi ratas. Turhaan eivät siellä kyllä ole. Onneksi kaikki kierteet löytyy edes lootasta ilman vaihtorattaita. Tuuma-johtoruuvisessa jos kierteen nousu on jaollinen johtoruuvin nousulla, saa kytkeä joka viivan kohdalla. Parilliset tpi:t saa kytkeä numeroitujen viivojen kohdalla ja parittomat samasta numerosta. Jos TPI luku ei oo kokonaisluku kuten kaikki metrikierteet niin kelloa ei voi käyttää. Tuumakellossa kellon numero vastaa 1 tuuman liikettä ja toimii aina yhdellä rattaalla ja sama nyrkkisääntö pätee kaikkiin. Tämähän johtuu juuri siitä että nousut on määritelty sillä moneenko osaan tuuma jaetaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä taulukossa noita on moriseikin tapauksessa, tuo "worm gear" kohta kertoo monikohampainen ratas pitää olla kellossa. Näköjään oli vielä enemmän kuin 3 noita eri rattaita eikä mukana edes tullut niitä, joten kello jäänee käyttämättä. (Tai tuolla 16 hampaisella näkyy kyllä aika monta yleistä nousua saavan tehtyä, ehkä vois käyttää sillä jos sattuu se ratas löytymään ja vielä muistais mitä ne nousut oli aina kun tarve tulee) Tuumataulukko koskee vain tuumaisella johtoruuvilla olevaa konetta.
Screenshot_2021-03-23-09-14-24-832_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

Kuvan laatu paskoutui jostain syystä mutta jospa siitä saa jotain selevää.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos hyvistä selvityksistä :)
Toi mun sorvi on joku saksalais/kiinalainen Wagner. Ikävä kyllä se kiinalainen näkyy liikaa.
Parempaa olen haikaillut, mutta kun....

Tosiaankin olen ajanut aina samasta kellon numerosta, jos on täytynyt avata johtoruuvin lukitus. Onhan se niinkin toiminut.
Tuon kellossa on neljä numeroa. Purin sen, kun epäilin numerolevyn olevan irti ja pyörivän tyhjää akselissaan.
En täysin varmuutta tullut oliko pyörinyt, ratas oli hieman liikkeessä. Johtoruuvissa on hieman päittäisväljyyttä, joka täytyy korjata. Nämä ei aivan täysin vielä mielestäni selitä täysin ongelmaa.

Täytyy tutkia lisää.
 
Mitä nyt siitä ymmärsin, 8 sanan jälkeen meni sukset ristiin..
Mutta esitti johtoruuvin eroja..
 
Metrinen onpi johtoruuvi mun sorvissa. Nousu 4mm.
500 kierroksilla ton G1" kierreasetuksilla lukko kiinni pakka pyörii 120 astetta löysän laidasta toiseen. Kelkan mitassa tuo väljys 0.920. Elikkä väljyys on tehnyt tepposensa.
Ei ole kaikki löysät ehtinyt kiristyä olemattomalla starttialueella.
 
Väljyys ei yleensä vaikuta siihen, samalla puolen kun kuormitus on joka vedolla.
 
20210323_163127.jpg

Johtoruuvin sokka oli vaan tyyliin "rautalanka" laitoin 3mm putkisokan enshätään. Täytyy katella 3.5 mm kiilasokka ja kalvain sille.

Lukitusmutterissa väljystä 0.18. Tiukempi ei pyöris :cool:
Kyllä siitä kai toimivan saa..
 
Väljyys ei yleensä vaikuta siihen, samalla puolen kun kuormitus on joka vedolla.
Niin, startti hetkeä odotellessa pitäisi väljät poistua. Voihan se sitten olla tuo johtoruuvin ja kierteen eripuraisuus mm/tuuma?
 
Tuolla videolla jamppa on itse kehittänyt kierrekellon joka ei tarvitse vaihtorattaita vaan rattaat on leivottu kellon sisään. Ja lisäerikoisuutena ominaisuus joka mahdollistaa tuumakierteiden sorvauksen millisellä johtoruuvilla niin että vedon saa löysätä välissä. Tämä tosin ei nopeuta kierteitystä sillä tuumakierre sopii uudestaan kohdalleen vain joka 127:s johtoruuvin nousu. Ja millikierteissä myös jos Kierteen nousu on jaollinen johtoruuvin nousulla niin voi kytkeä milloin tahansa eli kelloa ei tarvitse lainkaan niille. Hyödyllistä infoa muutenkin jos kieli taittuu
 
^Noin se cnc kone taitaa toimia. Elektronisesti ilman mekaanisia välityksiä!
Taitaa olla mun sorville rakettitiedettä!

Varotteli tuossa, että saattaa liikkua ominpäin. Huono luotto ohjelmaan :)
 
Kokeilin 1mm nousulla nyt ilman kierrekelloa ja kuten odotin niin osui joka kerta oikeaan uraan. :jees:
 
Eilen illalla kiersin sorvia ympäri ja säätelin jalkoja. Käytössäni oli vain tavallinen vatupassi ja sain sorvin mielestäni sen mukaan hyvinkin oikoseen.
Tarkoitus olisi koittaa sorvaamalla/mittaamalla tehdä vielä hienosäätöä.

Onko ihan tuhra kuvitelma saada sorvi suoraan normi passilla ja mittaamalla sorvaustuloksia?
Mitään tuhannes- tai alussa edes sadasosan tarkkuutta ei tavoitella.
 
Onko ihan tuhra kuvitelma saada sorvi suoraan normi passilla ja mittaamalla sorvaustuloksia?
Mitään tuhannes- tai alussa edes sadasosan tarkkuutta ei tavoitella.
Mittaa letkulla, pidemmällä matkalla tarkempi kuin passi.
 
Mittaa letkulla, pidemmällä matkalla tarkempi kuin passi.
Vois koittaa. Sillä saisi johteiden päistä mitattua. Nyt siinä on kalustetta niin paljon välissä, ettei passi sovi ilman, että pitää siirtää kelkkaa pois tieltä.
 
Takaisin
Ylös