2019 SAMMIN mäkivetokisat 7.9.2019

Viestiketju:
2019 SAMMIN mäkivetokisat 7.9.2019

Joo kuorman lisäys ei ole oikea ratkaisu.
Jos esimerkiksi ihan näytösluonteisesti lähtisin kisaamaan myös vakio-kolmosnuffilla ( n.40hv SAE ) niin voisi olla tuskaa päästä ylös, ilman työntöapua, kun keulii ykkösellä ? ( 3-4kmh vauhtia ? )
Kun taas nämä 300-400hv koneet menee silti lujaa, ja liikkuva massa lisää jarrutusmatkaa .....
 
Kyllä muakin hirvitti katsoa, miten hennonnäköisillä turvakaarilla traktorit olivat. Enkä luottaisi hytillisten hytteihinkään, kun "ylikuormassa", vielä täydessä vauhdissa oleva kärry alkaa työntämään katolleen kääntynyttä traktoria edellään.
 
Rengaskokoon jotain rajoituksia?? Tietyn nopeuden ylittäville nelipyöräjarrut?? Jarrulliset kärryt?? Kunnon turvakehikko+penkki+5-pistevyöt??
 
Rengaskokojuttu lie aika mahdoton, koska monissa on vakiorenkaiden lisäksi ollut vaihtoehtokokoja saatavana.
Nelipyöräjarrut on vaikea toteuttaa, olen tuota asiaa toteutuksen osalta pähkinyt pari-kolme vuotta, mutta hankalaa on ratkaista, ja miten jarruvoiman säätö etu-takapään kesken - ja vaikutus ohjaukseen ( mekaaninen simpukka ) , yms....
Jarrullinen kärry tarttis "oman voimanlähteen" esim paineilmalle /hydrauliikalle + jarruille käyttäjän, kärryn kyytiin ?
 
Taitaa nuo yli 40 kuorman kanssa kulkevat olla jotakuinkin kilpureiksi jalostettuja, jolla ei enää pellolla töitä tehdä. Traktorin kokonaismuutoksiin verrattuna esim. jenkkitrailerityylinen sähköjarrun ohjainpotikka olisi aika pieni lisäys. Sillä voisi sitten ohjata esim. paineilmajarruja. Kompuraa tuskin tarvii kärriin, jos on riittävä säiliö, joka täytetään varikolla ennen lähtöä.
 
Ei ehkä olisi teknisesti jotain jotenkin toteutettavissa, mutta kun näissä mäkikisoissa ei ole minkäänlaisia yhteneviä sääntöjä.
Niin onko järjestäjällä intressejä alkaa rakentelemaan jotain tälläistä kärryä - tuskin ....

Joten myös kun eri tapahtumissa erillaiset teholuokat, jossain ( esim Lappeenranta ) teholuokka menee traktorimallin mukaan ( tai painon ), eikä moottorilohkon alkuperäistehon, eli siellä esim Nuffiin voisi laittaa vaikka Detroitin, tai Scanian V8 koneen ja kisata pikkuluokassa....

Ja kun eri tapahtumissa ne kärryt haalitaan milloin miltäkin eri kylänmiehiltä, siis ihan mistä milloinkin, toisin kuin Pullingissa, jossa on vain se tasan 1 ja sama lavetti, jota kiskotaan.
 
Toimisikohan kärryjarru tyyliin aisaan välys, sen avulla liikkuva hydraulisylinteri, ja hydraulinen jarru vaikka toiselle akselille? Eli kun traktori jarruttaa, painaa kärryn massa sylinterin öljyn jarruihin.
 
Periaatteessa varmaan toimeisi työntöjarruna. Mut onko eri järjestäjätahoilla haluja alkaa rakentelemaan ja testeilemaan tälläisia ? Monet kärryt kun lie "aktiivikäytössä" enemmän-vähemmän tiloilla / urakoitsijoilla, ja järjestäjillä ei ole omia kärryjä laisinkaan ?
 
Toimisikohan kärryjarru tyyliin aisaan välys, sen avulla liikkuva hydraulisylinteri, ja hydraulinen jarru vaikka toiselle akselille? Eli kun traktori jarruttaa, painaa kärryn massa sylinterin öljyn jarruihin.
taitaa jarruttaa sitten jo vaihdetta vaihtaessa :rolleyes:
 
Tuskin, vaateisi myös aika järeän teleskooppiaisan kärryyn, joka ei kyllä aisapainon takia ihan helpolla liikahda sitä n.5-7cm matkaa.
 
Niin, miten herkälle säädetään... välissä voisi olla jousikin.
 
Tuo kaverin trailerikaan ei kevyellä jarrutuksella jarruta yhtään työntöjarrun voimin . Vaikka olis vähän kuormaakin, lain mukaisilla aisapainoilla
 
Onko nyt suurin ongelma järjestäjien yhteistyön puute, jokainen sooloilee omilla säännöillään omalla tyylillään? Jonkunnäköisen yhteistyöelimen luominen yhteisten sääntöjen sopimiseksi olisi hyvä juttu. Silloin onnistuisi sopivien kärryjen rakentaminen yhteistyössä, joita sitten kuljeteltaisiin paikkakunnalta toiselle. Samalla voitaisiin luoda joku mäkivetocuppi, joka lisäisi mielenkiintoa lajiin, ainakin yleisön silmissä.
 
Joskus ovat kait yrittäneet jotain tälläistä, juurikin että olisi yhtenevät säännöt edes, että olis mahdollista jokin cup-kisa ( esim 3-5 eri osakisaa ) vaikka kärryt olisikin joka kisassa erit.
Mut eivät oikein kait yhteisdiiliä löytäneet / edes halukkuutta moiseen ryhtymiseksi .
 
Aiemmin jo kettiinnkkin silmukan kudoin juurikin jarrusysteemeistä, kyllä ne voi rakentaa melko pienillä kustannuksilla kuitenkin. voi olla neste- tai paineilmajarrut kärryssä ja voi vielä rakentaa vaikka takaisinvalumiseston nestejarruihinkin helposti paineilman avustuksella, toki tää tarttee ainakin pikamietinnällä olla kuskin laukaistavissa...
 
Johonkin iänaikaiseen Tuhti 7tn telikärriin vaateisi myös jarrullisten napojen vaihdon.......
 
Taitaa olla aika hankalaa tuollaisten yhtenäisten jarru- ym. järjestelmien rakentaminen, jos kilpailun järjestäjällä ei ole halukkuutta turvallisuuden parantamiseen. Jos turvavyön käytöstäkin kilpailijat sopii keskenään, niin aika ohuella pohjalla tuntuu kilpailun järjestäjän kiinnostus turvallisuuteen olevan.
 
Tietennii jos kuskit tekee laajemmalti yhteistyötä ja vaativat järjestäjältä turvallisuuden parantamista painottaen sanontaa, jotta muuten ei sun kisoihis tulla.
Yksi vaihtoehtohan on se, että kuskit kimpassa rakentavat asiallisen, jarrullisen käryn jota vuokraavat kisajärjestäjille.
 
Takaisin
Ylös