Akun koko perämoottorin sähköstartille?

Viestiketju:
Akun koko perämoottorin sähköstartille?

Rokressi

Kansalainen
Liittynyt
3 Joulukuu 2011
Viestit
577
Olisi tällainen tilanne, että asennan sähköstartin vanhaan 28 kaksitahti Marineriin. Moottorissa ei ole ennen ollut starttia. Elikkä muutama pohdinnan paikka tulee mieleen. Voiko akun latausvirran ottaa valopuolalta tasasuuntaajan avulla? Tarvitseeko erillisen jännitteensäätimen? Jostain luin että riittävän iso? akku riittää tasaamaan jänntteen. Moottori lähtee kyllä hyvin käyntiin narusta nykimällä, että sen puoleen ei tarvitsisi tehokasta akkua :epätieto:
 
En tiedä ihan miksi, mutta valmistajan ohjeitten mukaan perämoottoreissa pitäisi olla ihan järkyttävän isot akut. Noista pienemmistä en muista speksejä, mut esim. Merc Veradossa 135 - 200 hv pitäis olla ohjeen mukaan 180 ah / 800 CCA akku, mitä ainakaan mulla todellakaan ei oo. Samoin tuossa 90 Optimaxissa oli muistaskseni vaatimus samaa luokkaa. Noissa parikymppisissä pikkukoneissa yleensä käytetään niitä yleisimpiä 50-60 ah perusakkuja. Mulla on omassa 90 Optarissa tavan halpis akku, muistaakseni 55 tai 65 ah. Veradossa on joku samaa kokoluokkaa tai vähän isompi ja molemmat on hyvin pelannu.
 
Ja kyllä valopuolalta tasurilla pitäis pystyä lataamaan, jos jännite riittää. Ei välttämättä oo kovin tehokas lataus, mut tulee sieltä jotain. Eihän se pahaa tekis, jos siellä jonkinlainen säädin ois, mut tuskin sieltä kovin hirveesti tulee virtaa, et saattaa tarpeeks iso akkukin riittää. Sit jos seuraa volttimittarista jännitettä ja polttaa valoja tai muuta kuormaa tarvittaessa päivälläkin, ni uskosin sen auttavan.
 
Mikä siitä perätuupparista tekee niin erikoisen, jotta noin julmaa akkua tarvitsee? Mönkijässäkin on vain n. 10Ah akku, ja sähköstartti siinäkin
 
Sama 10ah akku myös 1200 kuutioisessa motoripyörässä ja hyvin riittää.
 
No kato sit ku se perärutku ei lähde käyntiin ja ollaan jo tuupattu laiturista irti ja useemman kymmenen metrin päässä rannasta, laitetaan vaihde päälle ja ajetaan SÄHKÖLLÄ laituriin...:rotfl:
 
Onko siellä moottorin päässä irto piuhojen päitä jotka eivät ole kytkettynä mihinkään..?
 
Yleensä on juurikin kehotettu laittamaan iso akku esim.jopa 50- 75ah kun kaikissa pienemmissä moottoreissa ei ole lataus säädintä vaan akku säätää virran sopivaksi,eikä näin tule akulle liika jännitettä.mielestäni kyl tarvitsee juurikin sen tasasuuntaajan ja jännitteen säätäjän varmuuden vuoksi,kun miten se akku sen jännitteen säätää sopivaksi. Eikös tuon kokoisessa ole latausta valmiina,kun kuitenkin mahdollista jälkeen asentaa sähkö startti..?
 
Mahtaako olla niin, ettei mitään säätimiä ole ja siksi 10-20krt ylisuuri akku, niin joidenkin satojen wattien latausteho ei saa akkua pitkälläkään ajorupeamalla yliladattua, josko oikeastaan koskaan edes kunnolla ladattua ?

Siis mutulla pähkäiltynä.....
 
Yleensä ne moottorilta tulevat ylimääräiset johdot niin pieniä,jotta niistä kyl isoja jännitteitä tule.
 
Mahtaako olla niin, ettei mitään säätimiä ole ja siksi 10-20krt ylisuuri akku, niin joidenkin satojen wattien latausteho ei saa akkua pitkälläkään ajorupeamalla yliladattua, josko oikeastaan koskaan edes kunnolla ladattua ?

Siis mutulla pähkäiltynä.....
Kyllä ainakin noissa nyky Mercuryissa on hihnavetonen laturi, ihan saman näkönen kuin autossa. Optarissa on muistaakseni 50A ja Veradossa 70A. En usko tuon akku vaatimuksen siihen liittyvän. Oisko Jenkki tuotesuojaa, jolla yritetään varmistaa, ettei varmasti virta lopu vesillä. Varsinkin kun nerokkaat alkuperäismaan käyttäjät kylmentävät kaljojaan peltier-laukulla starttiakulta.
 
Yleensä ne moottorilta tulevat ylimääräiset johdot niin pieniä,jotta niistä kyl isoja jännitteitä tule.
Jännite kasvaa kun akku ei ota virtaa vastaan oli johdot millaiset tahansa. Helposti nousee korkeaksi ilman jännitteensäädintä.
 
20hv siniraita Mercuryssa tuli ilmeisesti valopuolalta reilusti yli 12V, koska 12V polttimo ei kauaa kestänyt kulkuvalossa täysillä kierroksilla, vaikka tyhjäkäynnillä vaan välkytti himmeästi. Piti laittaa 24V polttimo. Ilmeisesti se jännitteensäädin akun kanssa lienee paikallaan. Kestäisikö sekin tasuri sitten paremmin pienen akun kanssa?
 
Iäkäässä 2t Yamahahassani olen käyttänyt halpaa starttiboosteria jonka akku on keveyden perusteella arvioituna pieni, ihan hyvin se sillä on startannut. Otettava huomioon se että se kulkee aina yleensä mukana ja on täydessä virrassa, kone kun on kiinni lautassa en ole viitsinyt taivas alle kiinteää akkua asentaa. Latausvirtaa en ole koskaan mitannut eli en osaa sanoa lataako edes tai meneekö peräti yli 14,5V.
 
Mun 90-luvun 20/25 jammussa jännite nousee kierroksilla reilusti yli 15 voltin, kun akku ~60Ah alkaa olla täynnä, akku tuosta ei varmaan kerkee kärsimään kun ajo ajat ei niin pitkiä yleensä ole, mutta voi olla liikaa jos jotain elektroniikkaa kytkee. Uisteluvauhdin kierroksilla taas sitten ei oikein riitä jännite lataamaan vaan alkaa akku tyhjenemään jos kuormitusta päällä.
Asentelin moottoriin ihan jammun oman jännitteensäätimen, mutta se pahensi tuota aisteluvauhdin ongelmaa, kun säädin "vaatii omansa" -pitäisi koittaa laittaa säätimeksi joku "automaattinen up/down hakkuri".
 
Viimeksi muokattu:
Mulla on noissa kaikissa (3kpl) vanhoissa yamahoissa tuon näköinen palikka, joka ymmärtääkseni tasasuuntaaja
https://www.ebay.co.uk/itm/MARINER-...61-00-RECTIFIER-ASSEMBLY-81652m-/252449165901

Se voi hyvin olla, että se akun koko hillitsee jännitettä. Tosin mulla ei 60 hp kone ladannut lainkaan ekana kesänä ja hyvin riitti virta omiin starttauksiin. Oli lataus/valopuola palanut, ja mulle sanottiin, että huono/väsynyt akku polttaa puolan. Voiko liian pieni akku tehdä samoin, en tiedä?

Tuo puola vaan on suhteellisen arvokas osa, ettei vahingossa sitä riko. Maksoin purku osasta 70€ ja ulkomailtakin olisi satasen pintaan maksanut. Vertailun vuoksi staattori triggereineen päivineen alta satasen. En tiedä, miksi tuo yksinkertainen puola on niin kallis.
 
En tiedä, miksi tuo yksinkertainen puola on niin kallis.

Eikös kaikki artikkelit, joissa lukee "marine", voida myydä öbaut tuplahinnalla "normaaliin" verrattuna. Sama autopuolella, jos on "motorsport" tai "racing" -osista kyse.:haisemaan:
 
Eikös kaikki artikkelit, joissa lukee "marine", voida myydä öbaut tuplahinnalla "normaaliin" verrattuna. Sama autopuolella, jos on "motorsport" tai "racing" -osista kyse.:haisemaan:
Onhan se niinkin. Mutta kun nuo kaikki sytytykseen liittyvät osat vauhtipyörän alta tuli aasiasta alta satasen, niin miksi tuo simppelimpi puola oli lähes suomen hinnoissa.
On mulla tallessa se vanha puola. Muistaakseni 0.8mm lankaa reilu parisataa kierrosta, niin tulisi taas käypä peli.
 
Takaisin
Ylös