Tee se itse höyrykehitin.

Viestiketju:
Tee se itse höyrykehitin.

Laite kasassa, ei siis valmis ennen huomista testausta /mahdollisia muutostöitä.
 
Laite koeistettu.
Olosuhteet. Ulkolämpötila -4c˚. Hanakylmää vettä 10l. Lämmityslaite retkikeitin.
2ED692E5-8B6E-4AA5-8938-7CFEA4E00A11.jpeg

Ensimmäinen esiintynyt ongelma veden hidas täyttö, toimenpiteenä avarretaan ahdasta valuma-aukkoa.
D86C6BE3-B985-489C-91F8-08924AC5C29F.jpeg

Avarrus toimenpide auttoi merkittävästi, vesikanisterin hana sai olla täysin auki. Tankkausaika n;3-5 min
0C6DBFE2-69AB-475F-B445-DE28F291E6BD.jpeg

Laite tankattuja / lähtövalmiina koestukseen.
8C27DE82-5E08-4ADB-B654-8AC7C4BF98AC.jpeg

Tunnin retkikeitin lämmitys todettu tehottomaksi, joten lämmönlähde vaihdettiin tohoon. Muutos oli radikaalinen, höyrynkehitys / paineen nousu alkoi n; 5min päästä
813BEF14-EC56-4DDA-A6BB-85772F0AE5C1.jpeg

Höyryä alkoikin tulla paineella reippaanlaisesti.
ED3522EE-216A-442B-B587-B327CC3911A4.jpeg

1barin paine tuntuu jo riittävän mainiosti, muutama minuutti hörytystä laski paineen. Mutta parin minuutin odottelun jälkeen painetta taas oli, näin toimien sisäänkäyntiterassin n;4m2 poras ala sulatettiin puolessa tunnissa muutaman sentin jääkerroksesta.
B5C84114-D941-438B-A522-D9D2154BB21A.jpeg

Kojeistuksen aikana havaittiin ylhäällä vasemmalla sijaitsevan tiivisteetömän veden täyttö korkin vuotavan vähän höyryä, vuoto todettu merkityksettömän vähäiseksi. Kotelon lämpömittarin viisari otti pari-kolme täyskierrosta jonka jälkeen viisari irtosi ja lopulta koko mittari suli.
1434F7C1-0F8F-473E-BB35-CDE40FDC8C25.jpeg

Loppu kaneettina todettakoon että laitteesta tuli sellainen mihin käyttötarkoitukseen se oli suunniteltukin, ei huipputehokas urakointilaite mutta käyttökelpoinen pieniin sulatus desinfiointi vaikean lian poisto toimenpiteisiin.
Retkikikeittimen todellinen toimivuus jäi selvittämättä, tohon tehon todettu riittävän mainiosti. Palotilaan on mahdollista rakentaa kiinteä tehokas kaasupoltin esim muurinpohjapannun regaspoltin, jolloin laite olisi todella kompakti paketti. Koteloon mahtuu myös yksipolttimoinen keittolevy mutta epäilen sen tehoa riittämättömäksi?
 
Lämpömittari hieman surkean näköinen :rotfl:
Kosanissa näyttää olevan sen verran kokoa että vettä voi laittaa enemmänkin. Kuinka toi 10L riitti??
Siistin näköinen paketti.
 
Lämpömittari hieman surkean näköinen :rotfl:
Kosanissa näyttää olevan sen verran kokoa että vettä voi laittaa enemmänkin. Kuinka toi 10L riitti??
Siistin näköinen paketti.
Höyryä riitti n;30 min, siis 10 L täyttöllä. Laitteeseen voi tankata 20 L eli max toiminta aika on tunti, höyrynpaineena oli n;1 bar pienin paineen nousun odottelutauoin. Huomioitavaa koestuksessa myös oli että toho ei ollut täysillä, täydellä teholla höyryn tuottoa olisi voinut nostaa mutta kun tämäkin tuotto tuntui riittävän en suurentanut liekkiä.
 
Jollain oli tuommonen räjähtänyt kun oli letkut ja paineenrajoitin jäässä! Kait se tuossa päällä pysyy sulana kun kerta lämpömittarikin sulana:D
 
Naapuri aikoinaan kertoi jonkun tuttunsa väsänneen sulatusvehkeen ilman varoventtiiliä. Kuulemma mittarista näkisi paineen.

Laite oli kadonnut sulatuksen aikana. Löytyi joskus seuraavana kesänä.
 
Naapuri aikoinaan kertoi jonkun tuttunsa väsänneen sulatusvehkeen ilman varoventtiiliä. Kuulemma mittarista näkisi paineen.

Laite oli kadonnut sulatuksen aikana. Löytyi joskus seuraavana kesänä.
Isäukolla oli kanssa aikoinaan vastaava viritys. 200 litran öljytynnyrin sisällä roikkumassa 50 litran tynnyri, jossa vesi höyrystyi. Ison tynnyrin alaosaan leikattu uuninluukulle aukko. Poltteli klapeja ja kerran oli varmaan tervaksia, kun pienempi pönttö poistui satelliittien seuraan...
 
Koeistuksen yhteydessä painemittarin kiinteä punainen viisari asetettiin kohtaan jossa varoventiili alkaa hiukan vuotamaan, mittarin mukaan raja arvo on 2 bar. En sitten ymmärrä sellaisia ihmisiä jotka uskaltaa rakentaa tällaisen laitteen ilman varoventiiliä?
 
Eikä paineastiaa koskaan saisikaan tehdä ilman varoventtiiliä,emännän isällä oli tehty kattila remontti ja IHAN oikea putkimies kytkenyt ja laittanutkin varoventtiilin/paisunnan väliin SULUN!!
Sen kun näin niin otimpa sitä kahvan oitispois,kun on noitakin hommia työkseen tullu itekkin tehtyä niin aloin miettiä että mitä on tekijän mielessä liikunu kun noin on tehnyt?? että olipa hengenvaarallinen viritys!
 
Niin tarviiko höyrynkehitin tuon paineen. Thermodynamiikkaa tunnen toki sevverran, että höyryn sulatusteho kasvaa potenssiin ääretön paineen noustes mutta sulattaako pelkkä ympäröivän, merenpinnan tason normitilan höyry mitään. No eipäs se kyllä taida, verkkasesti pössäyttelee ja taitaa olla haaleeta jo ennen sulatettavan jään pintaan joutumistaano_O
 
Jep ja ensinnäkin kannattaa asennella ne putket ja eristelläkkin silleen että ei tarttis sulatella joka taltvi.
Meillä jääty omanvesikaivon nousuoutki,ei ihmekkään kun kuparia ja menee jääkylmän betonirenkaan lävitse,vesi kaivossa kun laskee niin mikään sitä ei enää suojaa,eipä ollu luntakaan kaivon ympärillä eikä ilmajohtoja tukittu.
Heitin 5 ämpärillistä kuumaavettä päälle niin alkoi pumppu taas imeä.
Eipä tuo ole jäätyny 60vuoteen kuin 2krt
 
Siistin näköinen höyrystin, ja koekäytössä huomattukin että lämmitehoa tarvitaan paljon höyryn tuottamisessa.

Joskus nuorena sulattelin rakenteilla olevan rivitalon pohjaa höyrysulattimella. Siinä oli öljykattilan poltin (noin 20kW?) ja siinä teho piisasi silloin kun suostui toimimaan. Menee 1,5m pitkä suuttimena ollut n. 3/4" rautaputki kevyesti painamalla umpiuroutaiseen maahan. Höyryn sulatusteho on kyllä mahtava ja rajoittaa lämpötilan tuohon 100 asteeseen, mutta sekin sulattaa yhtä sun toista kuten huomattukin...

Höyryn energiahan on itsessään jo hyvin suuri, joten paineetonkin höyry kyllä sulattaa. Tuo paine kyllä auttanee (=tulistettu höyry?), mutta vaikutus on ainakin itselleni epäselvä, tuleeko höyryn suurempi tiheys tuossa tekijäksi?

Muovisia vesiputkia sulatellessa tuo lienee tärkeää tietää, ettei sula putketkin...
 
Tuo höyrystimen taipumus sulattaa muovia onkin mielenkiintoinen juttu. 1baarin ylipaineella (=2 baaria abs) höyryn lämpötila on 120 Celsiusta, joka sulattaa useimmat muovit ja esim. PEX-putken (=normi vesijohtoputki) hetkellinen lämmönkesto on vain 95 Celsiusta.

Höyryttäessä 1 baarin ylipaine "liukenee" ilmanpaineeseen ja kaasun laajentuessa se jäähtyy hyvin nopeasti jolloin höyryn lämpötila on käytännössä 100 astetta kun se kohtaa putken pinnan ja käytännössä putki ei lämpiä yli tuo 95 asteen. Höyryn tiheys on n. kaksinkertainen 1 barin ylipaineessa joten ylipaine myös lisää käytännön sulatustehoa sitä kautta (=suurempi energiansiirto höyrysuihkussa virtauksen voimistumisen kautta).

Tuo lämpömittari ilmeisesti suli koska siinä höyry on tuossa 1 baarin ylipaineessa 120 asteisena mutta sulatettavat muoviputket ovat siitä huolimatta turvassa.

Muoks: mittarissa näyttö 120 asteeseen ja kertoman mukaan se otti pari täyskierrosta ennen sulamistaan joten sulaminen ei selvästikään ole johtunut höyrystä vaan johtuvasta lämmöstä. Olen kyllä itse onnistunut sulattamaan pyykinpesukoneen pesuainelokeron pesemällä 90 asteen ohjelmalla ilman pyykkejä sitrunahapppoliuoksella (=yritys pestä kone zeolittimoskasta), jolloin pesuainelokerosta tulvinut höyry sulatti muovilokeron.
 
Viimeksi muokattu:
Toimisko tuollainen höyrynkehitin kuivuneen vaseliini-öljy-paskan sulatteluun koneista. Kuumavesipesuria en omista ja kylmällä se ei irtoa, vaikka olis kovakin liuotin. Kuuumavesipesurilla kun ei juurikaan tarvii painetta, että se irtoaa. Sulattelis tuolla ja sitten pesis liuottimella tavan pesurilla.
 
Kyl se varmaan sais vaseliini moskatkin pois,kaveri anto mulle semmosen pienen tehdastekosen höyrypesurin ja siinä kun testailin ja oli vanha raksa tallissa niin hyvin lähti akseliston mönjät pois,jotka ei juurikaan sillä kylmällä pesurilal ja liuottimellakaan mihinkää liikkuneet,toki tuo ei ole hätäsen miehen kone eikä vesikään riitä kovin kauaa mutta on tää jo parempi kuin pelkkä kannumalli,sillä sain kyllä laattasaumat keittiöstä puhtaaksi.
 
Tämä laitte on tehty jään sulatuksen lisäksi mm, vaikean lian poistoa sekä kasvihuoneen desifiontia varten.
 
Takaisin
Ylös