Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Ylihyvillä tai huonoilla välineillä tekeminen ja siitä seuraavat sosiaaliset kitinät

Viestiketju osiossa 'Härvelit' , aloittaja borg, 17.3.2013.

 1. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 662
  Saadut tykkäykset:
  4 588
  Ajattelin avata tälle asialle oman keskusteluketjun, koska hieman tuulta siihen suuntaan vaikuttaisi olevan. Haluan tuoda esille mielipiteeni palstan ylläpitäjän ominaisuudessa :oldtimer:. Uskon myös, että mielipiteeni jakaa moni muukin.

  Konekansa-foorumi on perustettu keskustelukanavaksi kaikenlaiselle tekniikkaan liittyvälle keskustelulle. Koneista kiinnostuneita on monenlaisia. Joku on täysin suvereeni korjaamaan moottoreita, toinen taas hydrauliikkaa, kolmas hallitsee molemmat. Sitten on tällaisia kuin minä, jotka eivät oikein hallitse kumpaakaan, mutta nauttivat suunnattomasti kaikenlaisista asiaan liittyvistä kertomuksista, jotka vieläpä ovat parhaimmillaan kuvien kanssa.

  Kesällä on nautinnollista kierrellä koneharrastajien kesätapahtumissa, joissa saa kummastella monenmoisia teknisiä yksityiskohtia, jotka vanhoissa koneissa ovat usein runollisen kauniita. Mielestäni kuitenkin kaikkein parasta antia on nähdä itse rakennettuja koneita. Niiden ulkonäkö ja työn laatu vaihtelee. Yhdet on tehty antaumuksella ja hyvillä välineillä. Toiset on kursittu kokoon pikaisesti, mutta yksityiskohdista näkee, että päämäärä on ollut selvillä ja on syntynyt kone, jolla homma hoituu. Joistakin näkee, että tekijällä on vielä opittavaa, mutta suunta on oikea.

  Kaikki nämä koneet ovat inhimillisen työn ja ajattelun tulosta ja sellaisenaan mittaamattoman arvokkaita. Joku voi nähdä niissä kasan romua, mutta syynä on puhtaasti se, että tuon havainnoitsijan resonanssipiirit on viritetty eri taajuudelle kuin koneharrastajalla.

  Harrastajat ja konemiehet puuhastelevat erilaisilla välineillä. Yksillä on käytössä oma lämmin korjaamo ja siellä polttoleikkausvälineet, kenties oma sorvi ja vino pino käsityökaluja. Toisilla on kotona vain avara taivas pihalla, mutta ymmärtäväisellä työnantajalla hyvät välineet, joita on mahdollista käyttää omalla ajalla. Joillakin ei ole mahdollisuuksia kumpaankaan, mutta innostus ja tekemisen halu on kova.

  Minulla on siinä mielessä työn puolesta ihanteellinen tilanne, että opetan asioita, jotka minua kiinnostavat ja minulla on mahdollisuus käyttää ykkösluokan laitteita. Voin suunnitella 3D-ohjelmistolla, leikata laserilla ja särmätä servomekaanisella huipputarkalla särmärillä. Työnantajalta löytyy kaikenlaisia hitsauskoneita laidasta laitaan, koneistaminen ei ole omaa aluetta, mutta mahdollista olisi koneistuttaa kaikenlaista, jos niin haluaisin.

  Kun sitten katselen muiden koneharrastajien rakentamia laitteita, iskee jonkinlainen itsesensuuri. Oma tekeminen alkaa hävettää, koska se on jotenkin liian helppoa. Joku rälläköi, sahaa, viilaa, kuumentaa pillillä ja moukaroi ruuvipenkissä, lopputuloksena upea tuote, jonka tekeminen on varmasti ollut työn ja tuskan takana. Itse pyörittelen kappaleita tietokoneella, enkä edes itse tee tuotetta loppuun, vaan teetän opiskelijalla :baghead:.

  Joku taasen rakentaa koneensa lattaraudan pätkistä satasen hitsausmuuntajalla ja vanhalla blackänddekkerillä. Lopputulos on neronleimaus ja inhimillisen toiminnan riemuvoitto, mutta kaveri häpeää laitteitaan, eikä kehtaa laittaa kuvia näkyville, joku saattaisi vaikka moittia hitsaussaumoja. Upea laite painuu sitten ajan myötä tuntemattomana oivalluksena unohduksen suohon.

  Eihän se näin saa mennä!

  Toivon, että tämä foorumi olisi kanava, jolla omatekoisia laitteita arvostettaisiin niiden laadusta riippumatta. Itsesensuuriin ei olisi syytä, eikä toisten tapa suunnitella ja rakentaa aiheuttaisi kitinöitä. Kanssaharrastajaa kannustettaisiin ja annettaisiin rakentavaa palautetta.

  Konekulttuuri on hauskaa ja arvokasta! Jotkut eivät sitä ymmärrä, mutta he eivät onneksemme näitä foorumeita koskaan löydäkään.

  -borg-
   
  • Tykkään Tykkään x 4
 2. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 630
  Saadut tykkäykset:
  6 737
  Eipä tuohon borgin aloitukseen paljon lisättävää minulla ainakaan ole - eikä pois otettavaakaan..:)
   
 3. upstuppu

  upstuppu Kansalainen

  Liittynyt:
  25.3.2012
  Viestejä:
  170
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sama täällä jotta ei ole mitään lisättävää ja eikä mitään pois otettavaa :)
   
 4. marce

  marce Marjakeisari
  Betatester

  Liittynyt:
  16.6.2013
  Viestejä:
  990
  Saadut tykkäykset:
  229
  Tämä menee nyt 100 varmasti väärään paikkaan, sillä oikeaa paikkaa en kysymykselleni löytänyt ja itse kysymyskin siihen liittyy...Modet saa siis siirtää/poistaa jos aiheelliseksi näkevät.

  Eli. Mihin olisi tarkoitus kirjoitella härveleitä koskevia yleisiä löpinöitä / pohdiskeluja / kysymyksiä? Itselläni on telahärveli-prokkis mahdollisesti alkamassa, mutta jonkin verran olisi tarvetta keskustelulle.

  Vai aloitanko uuden projektitopicin vaikka itse koneen rakentamista ei ole vielä aloitettu?
   
 5. Vinski

  Vinski Kansalainen

  Liittynyt:
  23.6.2013
  Viestejä:
  443
  Saadut tykkäykset:
  29
  Mielestäni ehdottomasti vain uutta projektitopikkia alkuun. Onhan se kone projekti silti vaikka se onkin vasta ajatuksen asteella ;)
   
 6. ABC

  ABC Kansalainen

  Liittynyt:
  9.6.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu aloita tavaan uuden projektitopikki kirjoittelu vaikka Härvelit osiossa ja jatkaa siitä jouhevasti kohti koneen valmistumista, odotellaan jatkoa :peuk:
   
 7. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 662
  Saadut tykkäykset:
  4 588
  Eipä kysyvä tieltä eksy! :peuk:

  Kuten jo kansalaiset neuvoivatkin, kannattaa vain rohkeasti tehdä omalle masiinaprojektille oma viestiketju härvelit-foorumille. Siinä voi vallan hyvin kysellä kaikenlaista, koska siihen tulevaan projektiinhan nuo kysymykset nivoutuvat.
   
  #7 borg, 27.2.2014
  Viimeksi muokattu: 9.9.2016
 8. tuulen

  tuulen Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  162
  Saadut tykkäykset:
  6
  Esimerkki heikoilla työkaluilla lapiviedystä hommasta. Ruohonleikkurin moottorinkiinnityspellin väsymisen ja säröilyn takia kiinnityspeltiä vähvistettu. Pidempiä moottorin kierteisiin sopivia pultteja ei ole saatavilla. Sopivanpituiset korvaavat pultit M 10. Koneen alumiinikorvat kokolailla hennot, paksuus n. 20 mm. Pulttien M 10 vapaareiksi valittu diam.10.5 koska korva kovin hento. Poravalikoimasta puuttuu 10'5 pora. Reiät tehdään pora 10 mm, keskikierretappi M 12 ja lopuksi käsin sopivaan mittaan rälläköidylla isolla ruuvitaltalla. Reiät onnistuivat erinomaisesti. M 12 keskikierretapin halkaisija oli juuri haluttu 10,5 mm.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 9. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  16 211
  Saadut tykkäykset:
  2 696
  Köykämiinivalureiän avartamiseen sopivan poran puutteessa olen itse tehnyt "mustasta" pultista akkuporalla ja rälläkällä "kalvaimen" jolla reikien avarrus sujui ihan kohtuuhyvin akkuporaa hyödyntäen...
  Pultin kärki porassa pyöriessä kartioksi, sitten pultin pituussuuntaan katkaisulaikalla kaksi uraa joita sitten "etureunaa" madallettiin hieman.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 10. Nosturi

  Nosturi Kansalainen

  Liittynyt:
  19.1.2020
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  6
  Itse tehdyllä koneella härvelillä tai miksi sitä itse haluaa nimittää on paras anti onnistumisen ilo ja pähkäillessä aivojumppaa, ettei jää sohvanpohjalle henkinen ja vyysinen kunto. Moni arvostelee ettei se kannata menee paljon aikaa mutta näin eläkeläisenä en ajattele palhjonko on kulunut aikaa pääasia on harrastus Minulla on tällä kertaa klapikoneen teko kesken ties kuinka pitkään? mutta valmiita osia on poistokuljetin, saha joka näkyy lokossa ja syöttökuljetin PYYNTÖNÄ olis saada kavereilta vinkkejä miten olette toteuttaneet halkaisusylinterin mekaniikan Mahdollisesti viriäis keskustelua aiheesta
   
  • Tykkään Tykkään x 3
 11. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 662
  Saadut tykkäykset:
  4 588
  • Tykkään Tykkään x 3
 12. Tunkki

  Tunkki Kansalainen
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  6.2.2012
  Viestejä:
  4 172
  Saadut tykkäykset:
  589
  Mielestäni hyvin tuo aloitusmietiskely asioitten tilaa kuvaa. Kaikentasoista tekijää on ja kaikille on hyvä että tilaa löytyy. Ei varmastikkaan ole yhtä tapaa tehdä asioita oikein, tuota mietin tänään kun katselin vanhaa Youtuubivideota, jossa vanhat käävät muistelivat pohojanmaalaista maatalouden koneistumiskehitystä sotien jälkeen. Jos minkälaista härpäkettä on ollut kehityksen eri vaiheissa. Nykyään kaik on ylikehittynyttä jotenkii ja hyöty valuu monesti oikeelta tekijältä sivu suun.

  No rakenteleminen ei koskaan tule maailmasta loppumaan, on hyvä olla foorumi jolla kukin tavallaan voi tuoda teelmiään kaiken kansan ideoitavaksi. Suomalainenkin osaa kopioida mutta monella on semmonen tarve, että kun tuo teki sen noin niin minäpä keksin vielä jotain sen päälle:virnpeuk:
   
 13. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  51 506
  Saadut tykkäykset:
  4 254
  Niin. Ja mieltä askarruttavissa kysymyksissä voi kysyä, jos olet jossain asiassa epävarma, kysy, jos et tiedä mitään jostain kapineesta, kysy........
  Täällä saa varmasti monenlaisia eri näkökantoja , asioiden pohdintaan ja ratkaisuihin.
  Mikään ei välttämättä ole se 100% paras, mutta asioita yhdistelemällä ja jne.
  Samoin kuin jos on jokin ihan vieras juttu, kysyä saa aina, siinä ei ainakaan vahinkoa tapahdu, eikä täällä heti olla haukkumassa "tyhmäksi idiootiksi" ....
   
 14. Yleisajattelija

  Yleisajattelija Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  497
  Saadut tykkäykset:
  58
  Ylläoleva teksti on Borgilta ylläpitäjänä hieno kommentti, arvostan!

  Yllättävän hyvä oli Borgin huomio psykologiassa tutusta termistä "projektio", tuosta ilmiöstä varmaan on monesti kysymys kun keskustelupalstoilla tulee ketjuissa välillä käsittämättömiä kommentteja. Konekansa osaltaan ylläpitää ja kehittää suomalaista internetin keskustelukutlttuuria hyvällä tavalla, kiitos siitä!
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 15. nuukala

  nuukala Oletko sinä koskaan nähnyt oikein viisasta miestä?

  Liittynyt:
  11.10.2017
  Viestejä:
  270
  Saadut tykkäykset:
  29
  Niinpä.
  Omat tekeleet semmosia raudanpaloista yhteenhitsattuja kummajaisia, etten ikuna niistä kuvaa julkaise.
  Sirkkeli-klapikone rojekti alkoi jo 80-luvulla, aina tulee hiukka muutoksia ja "parannuksia" ja lopputulos... tai siis välitulos on aika käsittämätön kasa epämääräisiä raudanpaloja yhteen hitsattuna. Tässä hiljan jo kirosin etteikö vois ostaa muutamaa metriä ehtaa rautaa ettei 50 senttinenpätkä olis neljästä erilaisesta jatkamallla tehty :( Toki siinä luovuus kasvaa ja joitain hienoja innovaatioitakin syntyy mutta niiden esittely-ympäristö on sellanen että huomio keskittyy kaikkeen muuhun kuin itse innovaatioon.
   
  • Tykkään Tykkään x 2

Jaa tämä sivu