Vannesahaprojekti

Viestiketju:
Vannesahaprojekti

ihmehitsari

vapaa ajattelija
Liittynyt
30 Marraskuu 2011
Viestit
9,878
Tässä on pikkuhiljaa noussut ohtaan ajatus puun pituussuuntaisen halkaisulaitteen teosta. Vannesahatyyppinen konstruktio kait on tekeillä ja pikkuhiljaa olis tarkoitus hahmolleen nostaa. Kuusimetrinen (tai himpun pitempi) keskeltä katkeava pöytä ja sähköstartillinen polttomoottori koneeksi. Budjetti keikkuu jossain alta 1000€ ja mitä ilmeisemmin siinä pysytään. Moottori kait se kallein yksittäinen ostos, rautaa taitaa omasta takaa jo osin ollakin.
Tässä lähimaastossa on yksi konstruktio jo tehtynä ja siitä on tekijän siunaus käydä ideoita vakoilemassa, kuin myös parannusehdotuksia saa.
Vetohommelia mietin, se kun on hihna-kiristinpyörä tyyppinen, että mahtaisko tuossa keskipakokytkin toimia?
 
Luulisi toimivan. Kierrosten suhteenhan kyseessä on tyhjäkäynti / lintta pohjassa -periaatteella toimiva kone.
 
Mulla on vannesahan sijasta ohtalohkossa pyöriny tää pyörösahaversio, jossa terää käännetään vaaksuora-pystysuora...joteskin vaan jääny pyöriin....siis tällainen...
 
Eka sahassa oli keskipakokytkin . Oli kyllä huoleton käytellä pitkiäkin aikoja tyhjäkäyntiä .
Niitä oli hihnapyörällä ja kaikille akselivahvuuksille . Tehonsiirtokyky vain riittävä .
Nykyisessä on hihnankiristäjä , silläkin pärjää . Rakenne tulee yksinkertaisempi kytkimellä ,
siis oman työn osuus . Ja ainahan se hihna johonkin hankaa tyhjäkäynnillä .
 
Millaisia ne nämä maantiivistäjän keskipakokytkimet ovat? Niissä sanotaan olevan 25 akselireiän, 17 mm leveälle hihnalle ura. Melkoisia morkuloita, kun loppuun 5kg painoakin. Tuo 25 akseli mietityttää, jos siis kampiakselin päähän sanotaan sopivan. Olisko kuitenkin tuumanen reikä?
http://www.baumax.fi/varaosat
 
Sepä onkin jännä, kun joissain laitoksissa on 25mm akseli ja joissain tuumainen, eli 25.4mm ...... Jotta ei remmisiivatkaan sovi keskenään .......
 
Miksi et tekisi Zetor-pyöritteistä pienehköä kenttäsirkkeliä? Jäisi puun perässä käveleminen pois.
 
Miksi et tekisi Zetor-pyöritteistä pienehköä kenttäsirkkeliä? Jäisi puun perässä käveleminen pois.
Saisipa tuommoisen jo ostamallakin, kun on jo tarjottu.
Kuitenkin tuo vannesaha puoltaa paikkansa "äkäsissä", suht pienissä puun sahaustarpeissa. Sahalaitoksen liikuteltavuus jopa auton kärryllä, traktorin tarpeettomuus, polttoaine- ym taloudellisuus ja pienempi koko muutoinkin kiehtoo kenttäsirkkeliä enemmän.
 
Mahtaako tonnin budjetilla saada kenttäsirkkeliä aikaiseksi? Ja jos vaatimus oli että 55cm puu halkeaa, terä saa olla mahdottoman kokoinen.
Taas, jos kenttäsirkkeliä tahtoisi, niin noita puu runkoisia saa ilmaiseksi aika ajoin.

Vai onkos ne enää kenttäsirkkeleitä, kun ei ole siirrettävä.
 
Linkitin tässä taannoin tänne erään kanaatansuomalaisen omatekemän vannesahan, tällä oli muutama kokeilemisen arvoinen kikka sahassaan, mm.teräohjurien linjauksen suhteen.
Tässähän eräs pätkä tästä kyseisestä sahuuttimesta, lisääkin niitä on:

 
Viimeksi muokattu:
Mulla olisi parinkin ylimääräistä käytettyä 970mm haritettavaa terää. Uudet maksaa 400-750 euroa.

Jos olen oikein ymmärtänyt, vannesahan teräkin kaipaa aika tiheään teroitusta.

Viime talvena mietin ankarasti vannesahan hommaamista, mutta ostin sitten kuitenkin kenttäsirkkelin. Sahausnopeus on kuitenkin moninkertainen. Sahattavan puutavaran määrä vähän yllätti, melkein pari sataa kiintoa, vaikka en panostanut mainontaan. Kohdallani sirkkelin osto toi sivutuloja, mutta tokihan aina homma ei satu menemään niin.
 
Tuossa vanhan miehen vannesahassa on hyvää myös tuo hytraulisylinterin männän varsilla toteutettu sahan ylösalas liukupinnat.
On jämpti, takertelematon, ja varsin yksinkertainen toteuttaa rullastoihin tai sisäkkäin meneviin rhs palkkeihin verrattuna.
 
Monta fiksua ratkaisua tuossa eskon koneessa. Vatupassi kiinteästi koneessa, kaasu integroitu työntökahvaan ja nuo ulosvedettävät juoksut, joita pitkin tukin sai pyöritettyö sahalla. Jos ei olisi keskipakokytkintä, hihnankiristys voisi olla samassa kahvassa, kuin kaasu. Aluksi kaasu piukalle ja sitten hihna.

Mites tuon terän teroitus? Onnistuuko kotioloissa, vai teetetäänkö? Useampia teriä kuitenkin syytä olla, vissiin?
 
Joku oli rakentanut itse jokseenkin automaattisen vannesahan teroittimen. Siitä on jossakin täällä video. Kun nyt muistaisi missä.
 
Sepä olisi tässä, mutta Digiootti on laittanut videon piiloon. Yyveellä kysymällä saattaisi kenties saada tietoja.
 
Teriä saa olla jemmassa useampia, paikkakunnalla firma jossa tekevät ja teroittavat niitä, uuden terän hinta kympeissä. rälläkällä teroiteltu, tulee semmoinen kun sattuu tulemaan.:D
 
Takaisin
Ylös