Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Vanha hitsauskone

Viestiketju osiossa 'Valmistus, työkalut' , aloittaja J-T, 15.5.2012.

 1. J-T

  J-T Kansalainen

  Liittynyt:
  18.12.2011
  Viestejä:
  49
  Saadut tykkäykset:
  0
  Saatiin isän kanssa maakauppojen kylkiäisenä vanha hitsauskone. Painaa ku synti ja on muutenki kookas. Kattelin sitä hetken aikaa ja ihmettelin tappia toisessa päässä, niin tuli mieleen että pyörisköhän tarvittaessa traktorilla (suojuksen pois ottamisen jälkeen)?Enempää en ehtiny tutkia laitettea kun oli vähän kiirus mutta kyllä tuolla ainaki viime kesänä on hitsattu:eek:. Tuossa nykysessä säilytyspaikassa en ala tuolla hitsaamaan :D
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 437
  Saadut tykkäykset:
  4 476
  Sepä näyttää olevan "pyörivä kone " eli hitsausgeneraattori. Noita tehtiin siihen maailmanaikaan kun tasasuuntaajia ei vielä osattu tehdä. Sähkömoottori pyörittää generaattoria, jossa syntynyt sähkö kommutoidaan hiiliharjoilla tasasähköksi.

  Pitäisi tietää, mikä on tuon normaali pyörimisnopeus. Arvaus olisi 1500 kierrosta minuutissa miinus jättämä. Joka tapauksessa arvelen, ettei traktorilla pyöri tarpeeksi nopeasti ilman korottavaa välitystä.

  Android & Tapatalk
   
 3. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  15 665
  Saadut tykkäykset:
  2 543
  Oon tommosella kans hitsannu, ammattikoulussa. Oli Normandian maihinnousuun osallistuneen korjauslaivan kalustoo, sodan jälkeen ostettu/saatu suomeen. 20 millin harjaterä paloi tollasella koneella....kokeiltiin meinaan...:redface:
   
 4. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 054
  Saadut tykkäykset:
  6 279
  Vastaavalla myös tullut opeteltua puikkohitsauksen alkeita joskus 70-luvulla, isävainaa oli jollain kansalaisopiston tms. hitsauskurssilla ja meikä kiilasi mukaan.Oli paikallisen moottorikerhon kalustoa tämä pyörivä kone, jip59 taitaa myös muistaa tämän vempeleen..
   
 5. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  15 665
  Saadut tykkäykset:
  2 543
  Joo se oli amiksella oleva raaka kone, oli käämitty suomessa uudelleen finskivirroille. 3x35A nallit se vaati...ja niiden sulakkeiden kanssa otin kunnon tällit. Kone vaan jurisi kun yritti käynnistää. Johtopäätös, sulake palanut. Valurautainen sulakekaappi auki ja (tietysti) sormella koputtelemaan sulakepesää, että mistä on laikka irti....yhdestä pesästä oli lasi rikki, en sitä huomannut ja tökkäsin sormella suoraan 35A sulakkeen kantaan.....toisella kädellä pidin kiinni siitä valurautaisesta kaapista......
  Tarvii sanoo että oli säväyttävä kokemus.....:D...ei meinaan ollu yhtään uninen olo sen jälkeen....

  Mut alkuperäiselle kysyjälle...olisko siellä tarvetta jollekin magnetointivirralle, sitä en tiedä, onhan niitä polttomoottorikäyttöisiä pyöriviä tasureita keikkakoneina ollut...mutta sehän selviää, jos ei muuten niin kokeilemalla.....ylentävä välitys vaan ulosottoon ja kierroksia koneeseen, jos puikko ei pala, tarvii magnetointivirra, jos palaa, ei tarvi. Suojuksen alla voi olla jo valmiina pooriakseli tai siinä on hihnapyörävalmius eli kiilaura....
   
 6. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 437
  Saadut tykkäykset:
  4 476
  Jäi vielä kutisemaan kielikorvaan tuollaisen pyörivän koneen oikean nimityksen etsintä. Hitsausmuuttaja taitaa olla oikea ja ehkä vielä hieman oikeampi määre kuin hitsausgeneraattori.

  Muuttaja ei siis ole sama kuin muuntaja. Muuttajassa moottori pyörittää generaattoria, muuntajassa ensiö- ja toisiokäämillä on yhteinen magneettisydän.

  Hitsausgeneraattori näyttäisi englannin kielessä olevan lähinnä polttomoottorin ja generaattorin yhdistelmä, ainakin nykyään. Pyörivän muuttajan englanninkielistä vastinetta en ihan heti keksinyt. Vaikuttaisi olevan welding rotary converter, tai sinnepäin, mutta nykyään tuollaista ei juuri tunneta, joten googlen kuvahaku antaa aika sekalaisia vastineita.

  Ranskaksi pyörivä hitsausmuuttaja on convertisseur rotatif de soudage, jolla hakemalla löytyy herkullisia kuvia mm. tältä sivulta.

  EDIT: Sivustoa muutettu, kuvat ovatkin täällä.

  Joskus seitsemisen vuotta sitten hitsasin puikolla yhteen menoon pari viikkoa tuollaisella pyörivällä koneella. Ihan hauska kokemus. Kone oli sympaattisen näköinen, kulki työmaalla lempinimellä "possu". Sähkön laadussakaan ei ollut moittimista. Huvitti kun neljän millin puikolla tuikkasi kappaleeseen, niin kone sanoi "Ummm..." ja heilahti sivuittain kuin jenkkiauto kiihdyttäessä.
   
  #6 borg, 20.5.2012
  Viimeksi muokattu: 15.8.2012
 7. jip59

  jip59 Kaikkea harrastava
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  2 567
  Saadut tykkäykset:
  529
  Joopa... Muistan laitteen. Meidän kylällä oli "maaseppä" jolla oli ihan oikea hitsauspaja jossa tehtiin jokseenkin kaikki kylän tarvimat hitsaustyöt. Siellä järjestettiin myös kansalaisopiston hitsauskursseja (minä myös mukana isän siivellä) kun puikkohitsit alkoivat yleistyä "tavallistenkin" ihmisten pajoissa.Sielläkin oli J-T:n kuvien tyyppinen kampe mutta yli 1,5m korkea ja painoa varmaan toista tonnia. Laitteen käynnistys oli jo temppu sinänsä isosta vivusta hiilivastuksesta varovaisesti kääntäen ettei sulakkeet pauku. Noin muistelisin sillä vajaa 15v poikakloppi ei kaikkea 70-luvun alussa painanut mieleensä. Sen muistan että sillä oli oppitekoisenkin helppo hitsata. Verrattuna tuonlaiseen http://www.mig-welding.co.uk/forum/attachment.php?attachmentid=17460&d=1283276882 joka myös oli siellä.
   
 8. J-T

  J-T Kansalainen

  Liittynyt:
  18.12.2011
  Viestejä:
  49
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koneen historiasta tiedetään sen verran että: Vaari vainaa sen on ostanut Raahe oyltä ja myynyt appiukollensa tai appiukon pojalle joskus vuosien 63-66 aikana. Ei tuokaan mikään kevyt kone ollu siirtää :heko: . Korkeutta on reipas metri.
   

Jaa tämä sivu