Noissa jenkkikoneissa on niin alkeellinen järjestelmä, että suolainen merivesi kiertää jäähdytyskierrossa. Se yksinkertaisesti ruostuttaa ne puhki kymmenessä-parissakymmenessä vuodessa.
Eikä vaan jenkkikoneissa, eikös pakosarjat ole yleensä merivedellä jäähdytettyjä kaikissa. Ehkä niitä vaihdellaan varuiksi turhankin usein, paras vaihtaa ennen kun on puhki ja syöpyneestä on vaikee arvioida kauanko menee että on puhki asti. Eikös Josvan Kråkössä ollut volvon vinokone? Niissäkin syöpyy merellä reilu kymmenessä vuodessa sellanen veden ohjaava väliseinä puhki siitä kun vedet tulee ulos. Alkaa sitten roiskia nelosen pakoaukkoon suolavesiä ja alumiinikansi syöpyy pakoaukosta ja venttiili happanee. Paree vaihtaa ajoissa kun tarvikelimppu oli viimeks kun itelle laitoin jonku 250 euroa. Siitä taitaa tulla 10 vuotta aikaa just, miten lie mätä.... Sisävesilaivureilla on paljon helpompaa, ei syövy pakosarjat ja aamulla kajuutasta herätessä kun on suu kuiva niin senkun koppasee vettä janoonsa jorpakosta Vai onko se meri ilma että aina veneestä herätessä on niin tööt.
Ja noista koneista, niin onhan niissäkin eroa keskenään. Tais siinäkin volvo pentassa, joka meillä oli, olla yli 40 vuotta ikää, ja vielä vesi pysyi omalla puolellaan. Onkohan ketään valmistaja tehnyt sisämoottoria alumiinista raakavesijäähdytyksellä? Kun perämoottorit voivat pelata hyvinkin pitkään vaikka raakavesijäähdytys. Toki on itsetyhjenevä, niin silläkin voi olla iso vaikutus asiaan.
Kylläpä oikein rakennetussa suljetussa järjestelmässä pakosarjoissa kiertää glykoli. Merivesi sekoitetaan vasta pakosarjan jälkeisessä erillisessä saappaassa, mutkassa, kuinka tuo halutaan nimetäkään (engl. boot). Noita raakavesijäähdytyksiä ei taida olla ollut kehittyneissä maissa marinoiduissa moottoreissa enää 1980-90-luvun jälkeen. Iso osa oli jo 60-luvulla suljetulla jäähdytyksellä. Joissain kehitysmaissa vielä käytetään viime vuosisadan alun tekniikkaa.