Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huom.: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ei taida 10milj. riittää 50mw voimalaan, se kun on muutakin kuin kattila.100Me kuulostaa kalliilta 50MW vedenlämmittimestä mutta Jos perinteinen samantehoinen polttokattila maksaa ehkä kymmenesosan tuosta... niin nopealla googlauksella hakkeen MWh hinta on 31€ eli täydellä 50MW teholla hakekattila syö 1550eurolla haketta tunnissa eli 90M€ erotus menee 58000tunnissa eli alle 7vuodessa jos laitos kävisi täysillä yhtäsoittoon.
Mutta paljonko maksaa polttoaine tuollaiseen lämpöreaktoriin ja kuinka usein sitä saa lisätä/vaihtaa? Ilmeisesti melko harvoin.
Mitähän tuollaisen SMR kaukolämpökoneen käyttökustannukset voisivat olla?
Sydän on metrin verran kanttiinsa.Minkä kokoinen on tuollainen reaktori fyysiseltä mitoiltaan.
Onko tällä erolla merkitystä hyötysuhteen kanssa?Silti matalaviritteinen: sauvateho 50 W/cm kun OL3:ssa 160 W/cm.
Varmaan edellä oli ajatus, että terminen teho on likimain sama kuin "hyödynnettävä teho". Eikä 1/3 kuten sähköntuotanossa. Ts. erillistä jäähdytysvesikiertoa ei samalla tavoin tarvita kuin sähköntuotannossa.Ei lämmön tuotannossa ole sähköhyötysuhdetta. 65-asteista vettä sisään ja 155-asteista ulos. Alle prosentti karkaa pytystä altaaseen.
Halu käyttää tavallista PWR-polttoainetta on jonkunlainen haaste, kun ei millään pysty täysin eliminoimaan sydämen paljastumista => vetyräjähdykset on huomioitava suunnittelussa.
Halu saada reaktori kylmäksi pelkillä säätösauvoilla melkein vaatisi säätösauvan joka nippuun, mutta ei sinne kanteen sovi niin montaa toimilaitetta.
Sydämen paljastuminen kiehumalla olisi eliminoitavissa mutta kun joku sairaseläkkeellä oleva k-pää rupes kyselemään että mites toi paineilman syöttö..
Mikä järki siinä nyt olisi? Kaukolämpöverkko vaatii kovilla pakkasilla n. 120-asteista menovettä ja tuossa lämpötilassa kaukolämpöverkon n. 10 barin paine riittää pitämään veden "kiehumattomana". Reaktorin suunnittelupaine on käsittääkseni pienempi kuin kaukolämpöverkon.Olisiko mahdollista pitää jollain erikoispolttoaineella ja säätösauvoilla reaktoriveden lämpötila alle 100 asteen vain mikä tuossa olisi ideana?
SMR-konsepteja sähköntuotantoon on maailmalla "vaikka huru mycket". Esim. NuScaleYritin haarukoida, miten tuo LDR istuisi suomen tulevaan sähkö-/lämpöverkkoon. Luulajan "vetykäyttöinen" koetehdas on nähtävästi toiminut toivotusti, joten Suomen ja Ruotsin terästehtaiden vihreä siirtyminen vetyprosessiin lienee varmaa. Vaikea sanoa, millä vasteajalla nuo voi säätää tuotantoprosessia, mutta sinne kuitenkin menee Pohjanlahden ja Saaristomeren ylimääräinen tuulivoima, joita parhaillaan suunnitellaan ja luvitetaan.
Olisi toki hyvä saada tuohon LDR:ään myös sähköntuotanto, joka olisi hyvä voimalaitoksen kokonaiskannattavuusyhtälälön kannalta. Jos ymmärsin oikein tuon LDR:n passiivisen jäähdytysidean, veden höyrystäminen ei siinä ole mahdollista ja ilman sitä sähkön tuotanto ei liene mahdollista, tai ainakaan taloudellisesti järkevää.
Suomen energiatuotannon kokonaiskapasiteetin kannalta tulee talven pakkasaika ongelmaksi (tuulivoima=0), ja siihen yhtälöön tuo LDR ilman sähköntuotantoakin istuu tietysti hyvin.
Refy osaisi paremmin vastata tähän kysymykseen, mutta ei välttämättä halua.Mikä järki siinä nyt olisi? Kaukolämpöverkko vaatii kovilla pakkasilla n. 120-asteista menovettä ja tuossa lämpötilassa kaukolämpöverkon n. 10 barin paine riittää pitämään veden "kiehumattomana". Reaktorin suunnittelupaine on käsittääkseni pienempi kuin kaukolämpöverkon.