• KAMIINA ON HÄTÄAPUKAMIINA - LUE TÄMÄ!

    Kamiina ei ole EU:n rakennustuoteasetuksen vaatimusten eikä ekosuunnitteludirektiivin mukainen tuote. Sen hiukkaspäästöjä ei ole mitattu, eikä kamiinaa ole testattu EU-määräysten mukaisesti.

Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Savustus

Viestiketju osiossa 'Gourmet' , aloittaja Josva, 14.11.2020.

  1. kymi

    kymi Rahtari
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    19.5.2018
    Viestejä:
    15 093
    Saadut tykkäykset:
    3 007
    Nyt on nätti smoke ring lihassa. Ja mulla nälkä.
     
    • Tykkään Tykkään x 2
  2. Josva

    Josva Joopati joo, jaapati jaa
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    11.6.2016
    Viestejä:
    14 957
    Saadut tykkäykset:
    4 678
    Huomis aamuna jos 1.5kg lohen lämmin savustaisi, päivällä laitoin karkeaan merisuolaan. Syödään sitten sellaisenaan - leivänpäällä.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  3. Josva

    Josva Joopati joo, jaapati jaa
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    11.6.2016
    Viestejä:
    14 957
    Saadut tykkäykset:
    4 678
    Tuokiokuvia aamun kalan lämminsavustuksesta, teeret kukertelivat lähimetsässä ja koira lliehui propsinsa kanssa keväthangella.
    20230408_073137.jpg
    Fisu pyttyyn savustuspurut pytynpohjalle ja tulet alle.
    20230408_072653.jpg
    Hyvin savuaa, purujen päällä on myös rasvapelti ettei valuvan rasvan käryä tulisi.
    20230408_075045.jpg
    Noin tunti savustusta ja yläritilällä ollut kala tuntuu olevan kypsä.
    20230408_080135.jpg
    Vielä kala folio - sanomalehti kääröön tekeytymään pariksi tunniksi.
    20230408_080212.jpg
    Nautitaan milloin nautitaan päivän mittaan välipaloina. hyvää lanka Lauantaita.
     
    • Tykkään Tykkään x 9
  4. LPR

    LPR Kytöstelijä
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    27.3.2013
    Viestejä:
    32 358
    Saadut tykkäykset:
    6 046
    Puolentoista kilon sateenkaariraudun savustelin. Noin 35 minuuttia pienellä tulella sellaisessa perus laatikossa. Tippaakaan nesteitä ei valuttanut ulos, juuri optimaalinen kypsyys on silloin kun selkäliha on vielä aavistuksen läpikuultavaa. Yleensä kala, ainakin lohikalat, savustetaan ylikypsäksi. Ainakin kaikki mitä kaupassa olen nähnyt myynnissä ja 80 % mitä ravintolassa olen syönyt. Puolet tuli jo syötyä. Lämminsavukalan suolaan yleensä vasta savustuksen jälkeen. Nahka kääntyy auki kuin kansi, nahan alle hienoa merisuolaa ja kansi kiinni. Kala folioon vetäytymään vartiksi-puoleksi tunniksi, suola imeytyy tasaisesti koko kalaan. Jos on iso kala, niin voi nahan käyttää auki molemmin puolin.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  5. J.S

    J.S Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    9.1.2019
    Viestejä:
    552
    Saadut tykkäykset:
    696
    Tuli kokeiltua kinkun savustamista ekaa kertaa. Savustimena on tosin motonetistä vuosia sitten ostettu tornimallinen kaasusavustin. Noin 3senttiä paksuja leppäkiekkoja sahasin savunlähteeksi ja tuntuivat antavan maltillisesti savua mutta pitkään. Injektoin vettä lihan sisälle kun tavoitteena oli ylikypsä, muttei kuiva liha. Täytyy sanoa että mielestäni oli erittäin suunmukaista mitä testi palat maistelin vaikka tuskin vastaa oikeassa savusaunassa tehtyä IMG_20230410_212434.jpg
     
    • Tykkään Tykkään x 2
  6. Mika 82

    Mika 82 Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    17.11.2014
    Viestejä:
    11 488
    Saadut tykkäykset:
    5 206
    Pienet talkoot/juopotteluehtoo tarttis pitää. Lihaa meinasin savustaa. Kasler perusvarma valinta. Mutta kylkeen tahdon koittaa naudan rintaa (briskettiä), kun monet sitä kehuneet. Jotkuthan tuppaavat sutia jotain maustenestettä lihaan savustuksen aikana.
    Niksejä ja vinkkejä otetaan vastaan. Maltillisen kokoisia lihoja ajattelin ottaa, ehkä noin 1,5-2kg.
     
  7. kymi

    kymi Rahtari
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    19.5.2018
    Viestejä:
    15 093
    Saadut tykkäykset:
    3 007
    Jos aletaan ihan perusasioista, niin kannattaa esimaustaa kuivamausteilla lihat (nestepohjainen marinointi ei oikein toimi isommilla). Kuitenkin näissä hyvä huomioida, että jättää sokerit, hunajat, siirapit ym sokeripitoiset pois. Sokerin molekyylirakenne on pitkä ja kompleksinen ja se ikäänkuin tukkii lihan pinnan muiden mausteiden imeytymiseltä.

    En nyt suoraan muista millainen rakenne sulla siinä savuhimmelissä oli, mutta helpottaa lämmön säätöä jos saat sinne tulen ja lihojen väliin jonkun ison vuuan, jossa on ihan puhdasta hanavettä. Tämä myös estää lihasta valuvan rasvan tippumista palaville pinnoille, jolloin savu on puusta tulevaa eikä rasvan käryä.

    Possu ja omena on hyviä kavereita bbq-hommissa. Omenapuu toimii savupuuna varsin mainiosti possulle, samoin omenamehulla valelu 1h-1.5h välein kun vähän muutenkin kohentelee tulta jne. Oon joskus tehnyt possulle bbq-kastikekoktaileja, tomaattipyrettä, omenamehua, salottisipulia, chiliä, valkosipulia ja muita mausteita astiaan. Tuo sitten astiassa sinne lihan viereen, josta valellaan. Mitä pidemmälle pääsee, niin sitä tuhdimpaa soosista tulee ja se alkaa karamellisoitua lihan pintaan.

    Nauta sitten taas on vähän tuhdimpi eväs, sille menisin melkein jollain kirsikkapuun savulla. Kosteutuksessa tuo omppumehu ei ole väärin.

    Kompromissina jos possun ja naudan haluaa tehdä samalla setillä, niin varmaankin sitten leppä. Paistomittarit lihoihin ja nauta folioon hyvissä ajoin pöntön sisälle.

    Oon myös havainnut, että kun ei tehdä vaan omalla porukalla bbq-sapuskaa, niin me ainakin jätetään vähän se viimehetken bbq-sooseilla karamellisointi ja kikkailu vähän pienemmäksi ja katetaan pöytään joko itsetehdyt bbq-kastikkeet ja mausteseokset, tai sitten jotain valmista. Riippuu koko kokonaisuus hyvinkin paljon myös siitä mitä ollaan tekemässä, tortilloja, sämpylöitä, jne.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  8. Mika 82

    Mika 82 Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    17.11.2014
    Viestejä:
    11 488
    Saadut tykkäykset:
    5 206
    Joo, lepällä varmaan mennään savustuspuun osalta. Ja samaan aikaan pönttöön. Olikos tuon folion funktio, ettei pääse liikaa kuivamaan? Viimeksi oli folio possun alla eikä suoraan ritilällä. Pysyi mielestäni kosteampana, miinuspuolena savu ei sitten niin hyvin pääse lihaan käsiksi siltä pinnalta.
    Nooh, katotaan mitä tulee.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
  9. Mikael

    Mikael 2.0
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    4.6.2015
    Viestejä:
    6 757
    Saadut tykkäykset:
    3 191
    Itse teen vähän eri lailla kuin Kymi.

    Jos käyttää nestemäistä marinointia niin se marinointi pitää tehdä marinadiruiskulla niin sen saa paremmin imeytymään. Varmaan jo tänne kirjoitellutkin mutta itse käytän kahta eri maustetta kun teen kaslerista nyhtöpossua. Oma tapa on työntää ruiskulla lihaan illalla 6% - 10% omenamehu/suolaliuosta (sitä saa työntää reippaasti kun osa valuu kuitenkin pois) ja sitten paisti kelmuun ja yöksi jääkaappiin. Kannattaa laittaa astia alle jos pääsee valumaan. Seuraavana päivänä sitten rubit pintaan noin puoli tuntia ennen savustimeen laittoa. Itsehän savustan 2 kiloista kasleria vain 3 tuntia jossa puolessa välissä kääntö ja omenamehulla suihkupullon avulla kostutus. 3 tunnin jälkeen tiiviin folion alle vuokaan ja vielä sähköuuniin 120 asteeseen noin 4 tunniksi. Neste mikä poistuu jää vuokaan ja se sekoittuu revittäessä lihaan. Tässä vaiheessa lisään vielä jotain kaupan soossia sekaan.

    Glaseeramista tulee harrastettua ribsien valmistuksessa ja siinäkin loppuvaiheessa. Antaa sellaisen tahmean ja kiiltävän pinnan jossa hyvin makua.
     
    #309 Mikael, 23.5.2023
    Viimeksi muokattu: 23.5.2023
    • Tykkään Tykkään x 3
  10. topik

    topik Väsyttää
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    2.12.2011
    Viestejä:
    12 611
    Saadut tykkäykset:
    3 019
    Mitä omppumehua käytät.
     
  11. kymi

    kymi Rahtari
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    19.5.2018
    Viestejä:
    15 093
    Saadut tykkäykset:
    3 007
    Foliolla on useampiakin pointteja tuossa. Lähinnä isoin funktio on se, että se ei päästä lihaa kuivumaan, etenkin porsaalla on vähän sitä taipumusta, että liha "stallaa", eli vaikka grillin/savustimen olosuhteet olisivat hyvät, ei lihan sisälämpö kuitenkaan nouse. Toinen juttu on se, että tuo folio hieman eristää ja jakaa lämpöä, siksi ajattelin että tuon brisketin voisi kietoa folioon jo aikaisemmin. Ei toki väärin ole sekään, että käärit brisketit folioon, pariin froteepyyhkeeseen tai huopaan ja laitat kylmälaatikkoon (joka tässä tapauksessa toimii siis lämpölaatikkona). Kestää useamman tunnin ihan hyvän lämpöisenä.

    Kuten sanoit, niin folio myös estää savun menemisen lihaan. Käytännössä savustuksessa mitä aikaisemmin saat ja paljon savua, sitä paremmin se imeytyy. Kypsä liha ei savua juurikaan ime, eli on ihan turhaa raaka-aineiden haaskaamista ensin keittää lihat (tai jossain resepteissä ensin sähköuunissa kypsennys) ja vasta sen jälkeen yrittää saada niihin "grillin makua" ja savua.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  12. Mikael

    Mikael 2.0
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    4.6.2015
    Viestejä:
    6 757
    Saadut tykkäykset:
    3 191
    Ihan sellaista täysmehua mitä saa litran tölkissä mutta kai siihen käy lähes mikä vaan.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  13. Josva

    Josva Joopati joo, jaapati jaa
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    11.6.2016
    Viestejä:
    14 957
    Saadut tykkäykset:
    4 678
    Joulukinkkukin on viellä pakastimessa, tarkoitus on palvata siitä Juhannuskinkku.
     
  14. Mikael

    Mikael 2.0
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    4.6.2015
    Viestejä:
    6 757
    Saadut tykkäykset:
    3 191
    Syy sille että en pidä kasleria 3 tuntia pidempään siellä savustimessa on se, että se liha saa minusta jo siinä ajassa riittävästi savun makua ja siihen muodostuu barkkia päälle jo tarpeeksi. Tasainen lämpö sähköuunissa hoitaa loput kypsennyksestä ja ei itse tarvitse vahtia vieressä tulta. Tuo rosterisavustin kun tuppaa olemaan sellainen että todella helposti lipsahtaa liian kuumaksi ainakin jos kesähelteillä savustaa.
     
  15. Mika 82

    Mika 82 Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    17.11.2014
    Viestejä:
    11 488
    Saadut tykkäykset:
    5 206
    Tämä meni nyt hieman pieleen. Lihakaupassa oli vain rasvatonta rintaa, niin en sitä ottanut. Kyselin siinä, olisko jotain rasvaista naudan osaa? Palapaisti nimellä myytiin, oli siinä hieman rasvaa. Pistin suolaa, pippuria ja parikajauhetta pintaan ja aamusta pönttöön ja katotaan mitä tulee.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  16. LPR

    LPR Kytöstelijä
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    27.3.2013
    Viestejä:
    32 358
    Saadut tykkäykset:
    6 046
    Yässä taannoin etsin kaupoista naudan lihaa pataa varten. Ajattelin jotain lapaa tai vastaavaa. Ei vaan löytynyt. Sisäpaistia olis ollut, yli 20 e/kg. Ostin sitten ulkofileetä 14,95 e/kg. :eek:
     
  17. Mika 82

    Mika 82 Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    17.11.2014
    Viestejä:
    11 488
    Saadut tykkäykset:
    5 206
    Talkooporukalle kelpasi hyvin ja itsekin tykkäsin. 6h jälkeen pistin folion naudan päälle. Oliskos 10h kaikenkaikkiaan ollut miedossa lämmössä.
    IMG_20230527_180334549.jpg
     
    • Tykkään Tykkään x 6

Jaa tämä sivu