Savupiiput, omatekoiset sun muut.

Viestiketju:
Savupiiput, omatekoiset sun muut.

Joo, on nää mystisiä välillä nämä fysiikan lakien toteuttaminen ja niitä vastaan taseteleminen.

Jotenkin tuntuisi siltä, että se kylmä ilma valuu sinne kodan lattialle tulopaikasta riippumatta. Ja jos se tulisi suoraan sinne tulisijan alapuolelle, olisi sillä suorin tie korvata huuvan "imu", mutta kyllähän se kylmä sinne lattialle hakeutuu.
Tuossa tuttavan kodassa tuntui savu tulevan eniten huuvan ohi, jos ovea piti auki. Ilmeisesti ovesta oli parempi veto kuin huuvasta. Pientä ikkunaa raottamalla tilanne oli parempi, mutta ei hyvä.
Piipun päähän ostettiin tuollainen Josvan mainitsema hyrrä, mutta tuntui, että se oli koriste enemmän kuin imuri.

Luulen, että paikalla on iso vaikutus myös. Tämäkin piilokota on melko keskellä metsää ja on siellä hyvässä tuulen suojassa.

Mutta aina on makkarat tai loimulohet saatu paistettua ja syötyä.
 
Itse olen ajatellut sitä ylempää korvausilman saantia sillä, että se sekoittuu lämpimämpään ilmaan. Varsinkin kun se tulee hajautetusti. Tällöin se ei painu suoraan alas. Lisäksi on etu, että raitis ilma tulee jostain päänkorkeudelta. Kyllä se pää kuulemma tulee kipeäksi, vaikka tulisijassa ei olisi edes tulia...
 
Kyllä se pää kuulemma tulee kipeäksi, vaikka tulisijassa ei olisi edes tulia...
Itse on tullut käytyä lähinnä lasten kanssa, jolloin pääkipu on vähäisempää.
Jos menis mamman kanssa kahden ni hänellä olis varmaan pää kipee...
 
Jos se on naapurin emännällä rötvääntyny majoneesit rinnuksille hodaria hotkiessa ni pitäny todistusaineistoa polttaa...
 
Hold your horses!

Vanhoja, siis entisiä juttuja. Mutta kaiken minkä nettiin laittaa, jää sinne.
 
Hold your horses!

Vanhoja, siis entisiä juttuja. Mutta kaiken minkä nettiin laittaa, jää sinne.
Juu mukava törmätä tähän kymmenen vuoden päästä.
Se on jännä juttu miten joku juttu ajalta jolloin ei edes ole emäntää vielä tavannut aiheuttaa monesti suunnatonta mielipahaa.
 
Itse jonkun verran lueskelin tuosta savuttava kota aiheesta kun tuttavan erämaakotaa tulee hyödynnettyä ja siellä samaa vikaa.
Kovasti on monet sitä mieltä, että korvausilma pitää tuoda putkella tulisijan alle, jos meinaa saada savut hyvin huuvan kautta ulos.
Ja korvausilmaputkien pitää olla pinta-alaltaan vähintään saman verran mitä katosta läpi menevä huuvan hormi.


No juu, veikkaan myös toista syytä kodassa palaveeroksen jatkoja istuneena, eli tuodaan korvausilma tulipaikan alle siitä syystä ettei tulen pito aikaansaa istuksijoiden jalkoihin niin suurta vetoa. Erityistä käryttelyn estymistä en ole huomannut, vetää minkä vetää, kylmällä ilmalla ja kunnon tulilla hyvin
 
Tämä on ainut oikea tapa. Saunassa kanssa riittää hyvin happi kun on noin tehty.

Saunan kiukaalle ilma pitää tuoda sinne kivien yläpinnan luo josta kiukaan nouseva kuuma ilmavirta imee kylmän ilman mukaansa lämpenemään ja sekoittumaan eikä se valu lattialle jäähdyttäen saunaa lattianrajassa. Meillä oli tuollainen tuloputki kiukaan alla, purin pois.
 
Ensin ilma kylpijälle, sitten vasta kiukaalle..
 
Kävinpä duoda saunassa, hyvät ol löylyt puu kiukaassa. Ei tullut itku silmään ja ei tarvinunna haukkoa ilimoo kuin kala kuivalla mualla. Ilima tul ja män räppänöistä ja savut piipusta.
Kaikki kaminat olen saanut vetämään, mutta nuo avotulisijat huuva/piippu zydeemeineen on kyllä jotain ymmärrystäni ylempää tiedettä. Epäilen että vetoon vaikuttaa ilmanpaine - kosteus - lämpötila jne, joskus tuntuu että huuva vetää kuin pyörremyrsky ja joskus ei sitten millään. Varmin konsti onkin ollut että puut on helvetin kuivia ja pienitty hyvin, ovet selälleen - tuli palamaan ja ulos ainakin kymmeneksi minuutiksi. Sitten voi mennä ovet suljettuun tilaan tulta tuijottamaan, lisäys puutkin on hyvä olla erittäin kuivia. Parhaita tuntuvat olevan männyt haavat ja lepät, kuiva haapa palaakin sinisellä liekillä kuin kaasupoltin eikä pahemmin käryä.
 
Ensin ilma kylpijälle, sitten vasta kiukaalle..

Ehdottomasti näin. Jos karrikoituna ajattelee umpinaista jatkuvalämmitteistä puusaunaa, niin raitisilma/tuloilma tuodaan löylyn mukana ja jäteilma käytetään kiukaan palamisilmana. Tämä myös tehostaa lattian lämpiämistä kun sinne ei ohjata suoraan mitään (kylmää) ilmaa.

Saunan ilmanvaihdon tärkein ydin on muutenkin löylyn heitto. Sillä saadaan ilma kiertämään tilassa ja toisaalta korostettua sitä rakennettua ilmanvaihtoa. Optimisaunassa viettää helposti yhdessä löylyssä 20-30min jos vaan löylyvesi ja juotava riittää sekä mukana on mieluusti keskusteluseuraa tai vaihtoehtoisesti haluat mietiskellä keskenäsi.

Aikaisemmassa torpassa oli vanhassa saunassa tilanne niin, että sähkökiukaan vieressä alapuolella oli tuloilmaräppänä. Kyllä sen näki hyvien löylyjen jälkeen talvella miten pakkasilma oikein valuu seinää pitkin alas lattialle ja poistuu oven ali kylpyhuoneeseen. Ei se ilma ymmärrä, että sen pitäisi olla raitista tuloilmaa joka sekoittuu kiukaan läpi löylyyn. Uudistetussa versiossa kiuas tuli ulkoseinälle ja tuloilma kiukaan yläpuolelle seinään.

Nykyisessä torpassa on jatkuvalämmitteinen puukiuas. Taloon tuli rempattua heti muuton jälkeen tulo-poistoilmanvaihto ja saunassa on tuloilmaventtiili katossa kiukaan ja lauteiden välissä (venttiilissä on suuntaus). Koska kyseessä on puukiuas, niin taloon on jo aikoinaan rakennettu ilmakanava ulkoseinältä kiukaan eteen lattialle. Tämä on tulpattavissa kun saunaa ei lämmitetä. Jossain vaiheessa tulin hommanneeksi tähän pätkän taivutettavaa ilmastointihormia. Yläpää on sidottu rautalangalla kiukaan runkoon kivitilan yläreunaan ja alapää tipahtaa sopivasti tuohon lattian reijän päälle kun venttiili on auki.

Nykyisin sopivasti lämmitettynä ja ylläpidettynä tuolla viskoo helposti sen pari markettikiulullista vettä per löyly. Samalla voi vaihtaa kuulumisia ja muuta pastanjauhantaa. Kaiken aikaa on helppo puhua, helppo hengittää ja helppo olla. Oon suunnitellut pientä "kiuluallasta" hanoineen vedelle tuohon lauteisiin, mutta nykyinen lauderunko ei oikein siihen taivu. Vettä olisi kyllä saatavilla jos vaan putkittaisi.
 
Joo mökkisaunan uusin nii aiemmin siellä -70 luvun saunassa tartti pitää ikkunaa rakosellaan että yleensä åysty olemaan ja kiukaassa pysy tulet.
Nykysellään se parikytä minsaa menee kepposasti ennen vilvottelua, no kesällä tieten ku enempi uimassa käy niin ei nii pitkään kerralla, mutta näin viileempänä aikana ku ei järveen isoo hinkua oo....viime lauantaina emännän kans ihmeteltiin kuinka kello kiirehtää ku liki kaks tuntia saunottiin....
 
Mökkisaunan hirsiä en rivennyt, on sisältä katsoen vähän härskin näköinen kun näkyy valoviiruja. Ilma siis kiertää joka raosta ja lattiassa on vain reikä josta vedet valuu maahan, ei ole muuta ilmastointia ja tuntuu hyvin riittävän.
Kiukaassa on 300mm,n korokekehikko ja se on täytetty kivillä, kiviläjän päällä on pyöreä n300mm,ä halkaisijaltaan oleva korokekehikko kattoon asti hormiputken ulkopuolella joten koko hormi on kivien peitossa. Nämä kehikot on 20-30,mm,n teräsverkkoa, löylyvettä heitetäänkin näin vain kiukaan suuntaan. Lämmitysaika tuplaantui kuin puiden kulutus, mutta eipähän pala korvat kun löylyt on lempeät. Tämä modifaatio heikensi vetoa, en tiedä mistä johtui? Vetää kyllä mutta ei enää kohisten.
 
Takaisin
Ylös