Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Sahdinvalmistusta

Viestiketju osiossa 'Gourmet' , aloittaja cardaani, 17.7.2020.

  1. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Tapoja on monia, eikä tämäkään ole varmaan oikea. Tämä tyyli on kuitenkin meidän torpassa ollut käytössä lienee vuosisadan. Tosin ainakaan viimeiseen neljään vuoteen ei ole tehty yhtään ja tällä vuosituhannella kaikkiaan vain muutaman kerran. Minä yritän nyt opetella tämän perinteen, kun on vielä joku opettamassa...

    Homma aloitettu laittamalla noin 100 litraa vettä kiehumaan valurautaisessa muuripadassa.
    IMG_20200717_090404.jpg

    Kaikki sinäputkessa näkemäni sahdinvalmistustavat ovat perustuneet siihen, että sahtimallas imellytetään erillisessä astiassa. Vain kuuma vesi lämmitetään padassa tms.

    Tässä menetellään toisin. Sahti valmistetaan tässä samassa padassa, eikä muita vedenlämmitystapoja käytetä.
     
    #1 cardaani, 17.7.2020
    Viimeksi muokattu: 17.7.2020
    • Tykkään Tykkään x 4
  2. james_III

    james_III Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    2.8.2019
    Viestejä:
    2 427
    Saadut tykkäykset:
    575
    Jaahas, ny ollaankin jännän äärellä :peukku:
     
  3. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Kiehuvaan veteen lisätään katajat. Tehdään ns katajavari.
     
    • Informatiivinen Informatiivinen x 1
  4. borg

    borg administi
    Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    26 800
    Saadut tykkäykset:
    5 250
    Erinomaista asiaa! :palvova:
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 2
  5. jepjep

    jepjep oman alansa spezialisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    22.5.2014
    Viestejä:
    1 570
    Saadut tykkäykset:
    372
  6. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Katajavarilla desifioidaan kaikki astiat ja pöntöt. Katajavarivesi jätetään seisomaan tässä vaiheessa astioihin.

    Muuripataan jäi ehkä 1/5 katajavarivettä. Lisättiin aika reilusti uutta ja nostettiin lämpötila 60 asteeseen. Otettiin osa vedestä sivuun ja 50 kiloa ohramaltaita pataan. Lisättiin tätä sivuun otettua vettä sitten sopivasti ja lopputulos tällä hetkellä tämä...
    IMG_20200717_110115.jpg
     
    • Tykkään Tykkään x 3
    • Informatiivinen Informatiivinen x 1
  7. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    19 239
    Saadut tykkäykset:
    3 317
    Hyvässä imeltymisvaiheessa näkyy olevan, pieni keitto päällänsä....
     
  8. HL-Zetor

    HL-Zetor Raakki
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    2.12.2011
    Viestejä:
    10 378
    Saadut tykkäykset:
    2 526
    Haudutus oli meillä noin 6 tuntia kestävä prosessi.
    Saaviin jossa maltaat, ensimmäinen vesiämpärillinen oli kädenlämpöistä, vasta kolmas oli kiehuvaa.
    Vedenlisäykset ½tunnin välein.
    Senjälkeen mäskin keitto muuripadassa,kuurnaan nostelu, jossa tiheä alustaverkko ja olkia.
    Oljet rukiinolkia, niitä kerroksittain mäskin kanssa,vierteen tiputtelu alko vasta sitte kun kaikki mäski oli keitetty ja kuurnaan laitettu.
    Meillä yleensä tehtiin kolmen mallassäkin satsi kerralla eli saavit ja kuurna sopivan kokoiset.
    (Sekaan 1 kg Tuoppi Kaljamallasta säkkiä kohti.)
    Vierteen jähdytys heti,hiivan liotus ämpärissä ja humalat sekaan, seos saaviin että käyminen alko.
    Käymisen loppumisen testinä palaako tulitikku kun palavan tikun laskee lähelle pintaa ja sitte tynnyriin.:olutta:
     
    • Informatiivinen Informatiivinen x 1
  9. HL-Zetor

    HL-Zetor Raakki
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    2.12.2011
    Viestejä:
    10 378
    Saadut tykkäykset:
    2 526
    Kuinka pitkä haudutus/keittoaika?
     
  10. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    19 239
    Saadut tykkäykset:
    3 317
    Enne kans tehtiin saavissa ja muuripadasse keitettiin vedet ja sitten tietysti itse mäski keitettiin siellä. Ongelmana oli saada nopeesti kiehuvaa vettä. Sitten löytyi vanha Kota-padan kattila-osa, ulkopuolen noet hiekkapuhallettiin poies ja siitä saatiin hyvä haudutuspata, joka laitetaan muuripataan vesihauteeseen. Ainoo jotta siihen ei mee ku säkin satsi, kun muuripataan mahtuu kahden säkin satsi, joka menee myös kuurnaan.
     
  11. Ultimate Welder

    Ultimate Welder Satulapummi
    KK Plus pack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    25 716
    Saadut tykkäykset:
    7 757
    Naapuri vainaa teki sahtia suunnilleen cardaanin reseptillä, sivusta vaan joskus seurasin.
     
  12. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    6 tuntia.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  13. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Tuossa maltaita lisätessä lämpötila putosi noin 55 asteeseen. Koskaan aikaisemmin ei ole lämpömittarilla seurattu, vaan sormi ollut riittävän tarkka mittari. Nyt vähän dokumentoin itselle tätä prosessia.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  14. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    19 239
    Saadut tykkäykset:
    3 317
    Samoja aikoja on itelläkin.
    Se on muute toi katajavarivesi semmosta että sitä ei meinannu korkeastioppineen immeiset pitää minään, vasta nyt ihan viime vuosina on tehty tutkimus, jossa sen desinfioiva vaikutus myönnetään...
    Aikanaan eräs mamma keitti katajasta oikein kunnon vahvaa liuosta, anto sen jäähtyä ja lapsenlapsensa pahan niikuin rokkotautisen ihottuman sillä viikon toista pesi pari kertaa päivässä, yöksi ihottuman päälle pihkasalva.
    Ihoon ei jäänyt merkkiäkään siitä ihottumasta, eikä oo uusinu.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  15. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Tuossa muutama kalikka padan alla poltettiin ja lämpötila kipusi 75 asteeseen. Olkoon nyt näillä nurkilla. Tuntuu sokeri irtoavan. Kuulemma maksimilämpö on tässä vaiheessa luokkaa 85 astetta.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  16. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Laitetettiin neljännen tunnin kohdalla 750g ruismallasta mukaan hautumaan, koska sattui keittiöstä löytymään. Kokeilu tämäkin, yleensä pelkällä ohramaltaalla tehty. Mäskiä sekoitettu harvakseltaan, liika sekoittaminen ei sekään hyväksi.

    5,5 tunnin haudutuksen jälkeen nostettiin lämpötilaa reiluun kahdeksaankymppiin. Pohjaosissa pataa oli lievää kiehumista havaittavissa. Ei lähdetty keittämään sen enempää, kun on riski että maltaasta tulee puuroa ja sahti ei juokse.

    6 tunnin kohdalla sitten mätettiin 3/4 padan mäskistä kuurinaan. Siitä juoksi aika nopeasti 30 litraa sahtia, joka siirrettiin takaisin pataan. Tässä tämä homma aluillaan...

    IMG_20200717_170250.jpg

    Kuurinan pohjalle tehty tälläinen salaoja. Perinteisesti näiden päälle laitettu olkia, mutta meillä oljet korvattu hyttysverkolla. Oljet/hyttysverkko suodattaa tämän sahdin. Aluksi sieltä laskiessa tosiaan tulee vielä sakeampaa tavaraa, kunnes mäski tiivistyy. Tämä sakeampi sahti siirretään siis takaisin pataan. Verkon päällä on katajanoksia ja mäski kaadetaan niiden päälle.

    IMG_20200717_150941.jpg

    Tämän jälkeen pataan lisättiin 50 litraa haaleaa katajavarivettä, jota oli aiemmin aamupäivällä laitettu tonkiin. Joskus tässä on käytetty ihan suoraan vesijohtovettä, mutta se on tietenkin ihan kylmää. Pataa alettiin kuumentamaan. Se saatiin kiehumaan alaosastaan, mutta ei katsottu tarpeelliseksi yrittää kiehuttaa koko satsia. Sekoitettiin kuitenkin muutamaan otteeseen.

    Seuraavaksi aletaan laskemaan sahtia. Jatketaan tarinaa myöhemmin.
     
    #16 cardaani, 18.7.2020
    Viimeksi muokattu: 18.7.2020
    • Tykkään Tykkään x 5
  17. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Sahdin laskeminen. Eli suoraa jatkumoa edelliselle tekstille.

    Aloimme ämpärillä tyhjentämään pataa kuurinaan. Tahti oli verkkaista, sillä sahdilla meni oma aikansa suodattua mäskin läpi ja valua ämpäriinsä. Ämpärin täytyttyä toinen tilalle ja täysi tyhjennettiin tasaisesti jakamalla kolmeen tonkaan, jotka olivat vesijäähdytyksessä. Sahti tosiaan tässä vaiheessa jaettiin kolmeen astiaan samassa suhteessa, joten eriä ei tarvinnut myöhemmin sekoitella keskenään.

    IMG_20200717_181121.jpg
    Yllätykseksemme sahtia tuli erittäin runsaasti. Yhteensä 110 litraa kahdesta säkistä. Määrästä huolimatta se ei ollut ns. harvaa

    Kun kaikki sahdit oli laskettu, niin kiehautin vielä 20 litraa vettä padassa ja kaadoin sen lähes kiehuvana kuurinaan. Tämä loppusahti on nimeltään "nenätippua" ja se on yleensä aika harvaa janojuomaa. Jätin tämän erän valumaan yöksi ihan yksikseen ja aamulla totesin sitä tulleen noin 15 litraa.

    Yllätykseksemme tämä nenätippukin on paksua, joten hyvin on kahdesta säkistä irronnut. Tässä kuvassa on siis nenätippua.

    IMG_20200718_173135.jpg
     
    • Tykkään Tykkään x 4
    • Informatiivinen Informatiivinen x 1
  18. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    19 239
    Saadut tykkäykset:
    3 317
    Ihan on juotavan väristä nenätippua...teetkö siitä pikakaljan vai juotko tommosenaan...
     
  19. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    On kyllä niin makeata, että ei pysty käyttämättä juomaan.

    Nyt ollaan jännän äärellä. Pienesti on hiivaa pöntöissä ja illansuussa sai jo korkkia sihautella. Eipä ole itsellä aikaisempaa kokemusta, niin mennään toisenkäden tiedoilla. Pari pönttöä olisi tarkoitus jättää makeaksi, joten ne ehkä huomenna kylmään.
     
  20. kymi

    kymi Rahtari
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    19.5.2018
    Viestejä:
    7 225
    Saadut tykkäykset:
    1 241
    Maitotonkissakos sitä käytellään?
     

Jaa tämä sivu