Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Ruoka ja ilmasto - puolesta ja vastaan

Viestiketju osiossa 'Gourmet' , aloittaja Puuha, 12.1.2020.

  1. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    Tällaisia ajatuksia ja nyt ajatus harhailee jonnin verran kun joku valehtelee meille. Kuka ottakaapa kantaa ja vaikka lähteitä kehiin ajatusten pohjalle. Siis vähän syvällisempää mietintää.

    Tästäpä tämä lähti liikkeelle:
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  2. Nuhvi63

    Nuhvi63 Kylähullu
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    16.6.2018
    Viestejä:
    4 795
    Saadut tykkäykset:
    1 846
    Kyllä saa naudat, siat ja hirvet ym. syödä heinää, minä syön sitten näitä elukoita, ja nälkä lähtee.
    Kukkahatut suksikoot...
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 7
  3. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 182
    Saadut tykkäykset:
    4 099
    Minä olen odottanut, että milloin Unicafe lopettaa riisin ja jäävuorisalaatin käytön.

    IMG_20200112_165315.jpg
     
    • Tykkään Tykkään x 2
    • Informatiivinen Informatiivinen x 1
    • Hyödyllinen Hyödyllinen x 1
  4. Ultimate Welder

    Ultimate Welder Satulapummi
    KK Plus pack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    25 655
    Saadut tykkäykset:
    7 723
    Joo, ei se ole kiva syödä semmosta evästä joka pierettää kovin, tulee vielä silmin nähtäviä päästojä kalsarien persuustaan.
     
  5. Janski

    Janski Latvassa lahoa.

    Liittynyt:
    26.7.2016
    Viestejä:
    4 146
    Saadut tykkäykset:
    1 242
    Sakarilla on maanläheinen taito vääntää asioita rautalangasta :). Aina välissä tulee näitä informaatio pläjäyksiä katottua.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 3
  6. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    On joo ja se että pystyy perustelemaan asiat on jo suuri asia. Jopa niin että asioiden paikkansapitävyys on tarkastettavissa.

    Viihdyttäviä tunteja on tullut vietettyä hänen videoiden parissa.
     
  7. tommi

    tommi Kansalainen

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    2 748
    Saadut tykkäykset:
    419
    Tuosta cardaanin kuvasta näkee, että terveellisimmät ruuat on vähiten energiaa kuluttavia.
     
  8. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    Siinähän onkin se että riisi mm. on täysin hiilihydraatteja täynnä. Ylimääräiset hiilarit muutetaan kehossa rasvaksi mutta onko se energiaa vaativa muutos sitten tarpeen, kun rasvaa voidaan sellaisenaan nauttia ettei sitä tarvitse keinotekoissesti tehdä? Ihminen ei määräänsä enempää tarvi hiilihydraatteja. Kuinka paljon, se riippuu miten energiaa kuluttaa. Suurin osa energiasta on meissä ihmisissä rasvana ja saadaan rasvasta.

    Tässä oli Sakarilla tällainen video asiasta ja tästä on pidempikin versio.



    Jäävuorisalaatti ei taas sisällä juurikaan energiaa joten ruuaksi sitä ei kannata edes kasvattaa missään nimessä. Kuten ei myöskään vaaleaa riisiä sen ollessa ns. nopea hiilihydraatin lähde nopeasti liukenevana.

    Tuosta taulukosta ei todellakaan näe terveysnäkökulmasta ihmiselle luontaisinta sekä terveellisintä ruokavaliota. Soija tuolla vähiten "saastuttavana" listalla ja sen hiilihydraateista n. 90% on sokeria, rasvaa ei ollenkaan ja kuidut myös vähissä. Energiapotoisuus on käytännössä kokonaan sokereista. Voin olla vähän eri mieltä terveydellisyydestä. Tosin en ymmärrä muutoinkaan kuinka nämä on hiilidioksidin perusteella oikein järjestetty kun ei ole huomioitu kuinka ne sitovat hiiltä itseensä, siis hiilihydraattiksi joita sokereiksi myös kutsutaan. :epäilevä: yhtälössä ei vain nyt joku täsmää?
     
    #8 Puuha, 13.1.2020
    Viimeksi muokattu: 13.1.2020
  9. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    Mutta mitä syöt lisukkeena, sepä se tahtoo olla suurempi haaste? Onko lisuke nopeasti liukenevaa hiilihydraattia sisältävää kuten vaalea pastaa, keitetty peruna sellaisenaan tai muussina, vaalea riisi vai täysjyväpastaa, tummaa riisiä jne. mitkä sisältävät kuituja jotka pitävät kylläisinä.

    Sehän se juuri on että siellä missä aliravitsemus on vahvimmillaan niin sinne kuskataan nopeasti liukenevaa hiilihydraattia sisältävää ruokaa. Aina on kun kuvataan näitä lapsia joilla tilanne on kaikista vaikein on syötävänä vain vaaleaa riisiä. @cardaani ajatus on siis vallan oikea niin ympäristön kuin myös sen marginaasen avun nälkää näkevien osalta. Se on vain tuo vaalea riisi niin helppo ja halpa ratkaisu.

    En tiedä mutta on jotenkin aika hämäävää mitä meille tuputetaan terveellisenä. On aivan järkyttävästi prosessoitua ruokaa ja kun puhutaan kasvisruuasta tai terveysvaikutteisista ruuista on ne jo niin pitkälle prosessoituja. Se saakin kysymään miten ihmeessä ollaan pysytty terveenä ilman niitä tähän mennessä. Mitä hienompi tuote sitä enemmän siihen on lisätty erilaisia vitamiineja sun muuta mitä niissä ei edes luonnostaan ole.
     
  10. tommi

    tommi Kansalainen

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    2 748
    Saadut tykkäykset:
    419
    Sepä onkin jännä juttu, tietääkö keho onko sinne kipatut ravintoaineet luonnon kasvattamassa muodossa vaiko insinöörisedän sekoitelma.
     
  11. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    Kyllähän vatsa ja keho ilmoittaa. Jo nyt on ollut nähtävillä monien erilaisten sairauksien lisääntymistä. Esimerkkinä sokeritaudin lisääntyminen, selittämättömät suolistotulehdukset joille ei löydy selvää syytä.

    Sokeritaudin osalta käytetty ravinto on hyvin tärkeässä roolissa ehkäisemään sokeritautia. Siellä hiilarit niin hitaat kuin nopeat ovat aika merkittävässä osassa ja niiden oikea annostelu on tärkeää.

    Eihän meidän ruuansulatusjärjestelmä ole muotoutunut prosessoidun ruuan sulattamiseen evoluution avulla. Se on se ongelma. Perjaatteessa on mahdollista että päivän tarve katetaan muutamalla pillerillä päivässä mutta keho ei kestä sellaista. Perjaatteessa jos prosessoidaan sellaista mikä ei ole sellaisenaan syötävää ja saatetaan se syötävään muotoon prosessoimalla niin kyllähän siinä jokin on silloin väärin jo lähtökohtaisesti.
     
    #11 Puuha, 13.1.2020
    Viimeksi muokattu: 13.1.2020
  12. Jarkko

    Jarkko Aboriginaali
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    4 714
    Saadut tykkäykset:
    431
    Sitä mäkin olen ihmetellyt. Samoin kuin sitä, että miten keho tietää, olenko itse tehnyt ruokani, vai jonkun äiti (Saarioisen mainos).
     
  13. Jarkko

    Jarkko Aboriginaali
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    4 714
    Saadut tykkäykset:
    431
    Prosessointi-sanalla hämätään kuluttajia. Kuulostaa hienolta ja saa tietämättömien suut tukkoon. Perunoitten kuoriminen tai peseminenkin on prosessointia. Jos haluaisi syödä prosessoimatonta ruokaa, ne pitäisi syödä multineen, raakana.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 2
  14. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    Kasvisten syönti itseasiassa on ihan tervetullutta raakana. Mm. hiilihydraatit ovat silloin hitaampia kuin kypsennetyillä.

    Mutta joo tiedät varmaan että kyse on teollisesta prosessoinnista missä aineksista tehdään ruokaa muuttamalla ja käsittelemällä niiden ominaisuuksia lisäämällä ja/tai poistamalla aineosia. Lisätään tiettyjä ainesosia että "ruoka" edes sulaisi yms.
     
  15. tommi

    tommi Kansalainen

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    2 748
    Saadut tykkäykset:
    419
    Yhtä hyvin voidaan heittää ilmaan väite, että on persuprobakandaa väittää prosessoitua ruokaa täysin absoluuttisen varmasti epäterveelliseksi, ja naudan lihaa terveelliseksi ja ilmastoystävälliseksi. Totuus on oikeasti jossakin puolessa välissä väiteittä.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
  16. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 182
    Saadut tykkäykset:
    4 099
    Hetki sitten kuuntelin radiosta, kun ylex toimittajat naureskelivat lihansyönnille. Esittivät oikein lukuarvoja, kuinka linssissä on enemmän ravintoa kuin jauhelihassa. Harmi, ettei linssin hiilidioksidipäästöjä ollut käsillä. Olisi kiva verrata sitä jauhelihaan. Toisekseen maailma on muuttunut. Kasvissyönti ei ole enään pelkkä ideologinen valinta. Siinäkin tulisi huomioida hiilidioksipäästöt. Valkoinen riisi osoittaa, että kaikki kasvisruoka ei ympäristöystävällistä.
     
  17. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    On kuitenkin osoitettu että pitkälle prosessoitu ruoka on enemmän haitallista kuin hyödyllistä oli se sitten kasvi tai eläin peräsitä. https://www.pronutritionist.net/201...ti-ja-syopa-ensimmainen-tutkimus-julkaistiin/

    Fermentointi ja sillä säilöminen on todettu olevan varsin hyvä suoja ruuansulatuksen kannalta. Hapattamisessa ruokaan syntyy suolistolle mm. suotuisia bakteereja.

    Ei muuta kuin pistä tulemaan vastakkaista lähdettä niin päästään syvemmälle asiassa.
     
    #17 Puuha, 13.1.2020
    Viimeksi muokattu: 13.1.2020
  18. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    Eihän toki tuo ole aivan näin yksioikoista. Näin tietämättä mistä lasketaan tuo hiilidioksidi vaikutus energiasisältöön nähden. Tuosta jo edellä vähän kirjotin sillä valkoisessa riisissä hiilihydraatit ovat hyvin pitkälle ilmasta sidottua hiiliidioksidia ja ne vähäiset hivenaineet taas maasta ja vedestä.

    Nämä on aika monimutkaisia juttuja kun eläminen on kuitenkin kiertokulku mikä on kehä. Hiilen määrä on maapallolla maassa ja ilmassa vakio eikä sitä mistään tupsahda lisää vaikka asiaa niin markkinoidaan.
     
  19. Jarkko

    Jarkko Aboriginaali
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    4 714
    Saadut tykkäykset:
    431
    "Ultraprosessoituun ryhmään kuuluu tuotteita, jotka voivat olla hyvinkin terveellisiä, kuten teollisesti tuotettu täysjyväleipä (esim. ruisleipä).
    :
    Sen sijaan minimaalisesti prosessoituihin/prosessoimattomiin ruokiin kuuluu sellaisia epäterveellisempiä esimerkkejä kuin valkoinen riisi tai pasta. NOVA-luokitus on siten jossain määrin ristiriitainen jako terveysasioiden näkökulmasta."

    Kun tarkoitushakuisesti otetaan faktoja, saadaan asiat näyttämään sellaisilta, kuin ne tahdotaan näyttävän. Tällä hetkellä rummutus on kovinta prosessoituja ruokia vastaan. Odottelen, koska kelkka kääntyy. Kananmunien yms. kanssakin on suunta muuttunut jo niin monta kertaa, että pyörimisen aiheuttamalla puhalluksella voisi tuulimyllyllä saada sähköä verkkoon.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 2
  20. Puuha

    Puuha Kansalainen

    Liittynyt:
    5.2.2015
    Viestejä:
    6 265
    Saadut tykkäykset:
    400
    Noh, et viitsinyt artikkelia pidemmäs lukea alkusanoista.

    Pikkusen alrmmas mennään niin ultraprosessoituja ruokia nauttineilla oli huomattavasti enemmän syöpää. Jo alkusanojen jälkeen kiteytetään tulos.

    Ja tämän jälkeen avataan aika systemaattisesti tutkimusta ja mitä on havaittu.
     
    #20 Puuha, 13.1.2020
    Viimeksi muokattu: 13.1.2020

Jaa tämä sivu