Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Reiän tekeminen paksuun betoniin

Viestiketju osiossa 'Rakentaminen, energia, lämmitys' , aloittaja cardaani, 15.4.2020.

 1. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  6
 2. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 060
  Saadut tykkäykset:
  4 352
  Siirretty, koska ei liittynyt ketjun alkuperäiseen aiheeseen ja näytti siltä, että eskaloituu pidemmäksikin offtopiciksi, kuten täällä usein käy.
   
 3. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  49 909
  Saadut tykkäykset:
  3 769
  Siirtämisestä pitais tulla kirjoittajalle kyllä ilmoitus, sine oikeaan yläkulmaan "ilmoitukset" kohtaan ilmestyy pieni punainen täppä, jossa jokin numero, ilmoitusten määrästä riippuen ?
   
 4. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  20 461
  Saadut tykkäykset:
  3 193
  Ensinnäkin on jonkinverran kokemusta noista kiinalaisista koneenrungoista, jotka on sovitettu johonkin muuhun tehtävään. Tuohan on ihan tavallinen iskuporakone, joka on yhdistetty tuollaiseen "timanttiporauslaitteeseen". Lähtökohtaisesti ei voida edes odottaa pitkää ikää ja huolettomia reikiä. Toisekseen 1900W on aika vähän isomman kuppiterän pyöritykseen. Kolmanneksi näkisin ongelmaksi tuon pyörimisnopeuden, aivan liikaa kierroksia.
   
 5. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  6
  Rohkenen olla hieman erimieltä :)

  Tietysti seiniä ja betoneita on niin kovasti kaikenlaisia ja -laatuisia. Ennen vanhaan oli sellainen letkautus, että jos säästöbetoni seinäisessä kellarissa lyö suutuksissaan oven liian kovaa kiinni, niin seinistä putoaa pään kokoisia kiviä... No joo, todellakin seiniä on niin kovasti erilaatuisia, mutta usein se laadun pystyy toteamaan jo silmämääräisesti ennen kun terä edes koskettaa seinää.

  Olen tehnyt kymmenittäin reikiä säästöbetonisiin seiniin ja ihan omilla koneilla se on onnistunut. Ja onnistuu ihan 39 eur "halpis" SDS+ koneellakin... Maltti pitää toki olla mukana, niin koneen kun teränkin suojelemiseksi.

  Sitten tietysti jos säästäbetoni seinä on tehty pesemättömistä kivistä jotka on kaivettu esiin pellosta, niin lopputulos voinee olla kuvailemasi mukainen. Tosin en ole kyllä koskaan törmännyt noin huonoon tapaukseen. Ovat taitaneet jo romahtaa viime vuostuhannen puolella...?

  Osittain vastauksessani oli huumoria (vaikka ei sitä aina huomaakaan), mutta sanomani on se, että ihan tavallinen tallaajakin saa todella paljon aikaiseksi kun vaan ensin vähän funtsii ja sitten hankkii maltilla jotain sekä tekee rauhassa, niin illalla on hyvä istua tupakki huulessa ja ihailla omien kättensä jälkiä... Onhan ihmiset ennenkin tehneet huimia suorituksia niin miksi sitä nyt pitäisi antaa periksi?
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 6. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  11 012
  Saadut tykkäykset:
  1 518
  Mitenkä, jos kuppiterän tyrkkäis sorvissa poikki ja hitsais sopivasta putkesta jatkoa?
   
 7. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  6
  Yleensä tuollainen kovametalli kuppiterä on taottua materiaalia ja epäilen, että pitää osata hyvät hitsaustaidot ja lämpökäittelyn perusteet, että tulee kestämään?

  Herätän nyt vain kysymyksen, että miksi ihmeessä pitäisi jatkaa?

  Pitkä terä (kuppi) ja ilman alustaa tai huonolla keskiöterällä = lopputulos on poraamaton paikka...

  En ole nähnyt mitään ongelmia tuollaisessa (halvoissa terissä noin 5 cm ja niissä kalliissa noin 10 cm) poraussyvyydessä. Näillä on porattu lähes puolen metrin seinistä lävitse ilman mitään ongelmia? Porataan niin syvällä, että kupin "ääni muuttuu" (= keskitappi osuu porakupin pohjaan) ja se murretaan taltalla pois (jos ei ole jo murtunut itsestään) sekä jatketaan poraamista. Miksi pitäisi jatkaa kuppia ja hankaloittaa poraamista kohtuuttomasti?
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 8. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 060
  Saadut tykkäykset:
  4 352
  • Informatiivinen Informatiivinen x 1
 9. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  6
  No juu, olen itsekin joskus katsellut tuota konetta ja pohtinut sen kestävyyttä/käytettävyyttä. Ajattelin, että jos sinulla olisi ollut ihan jotain henkilökohtaista kokemusta ko. laitteesta? Tietysti kyseessä (mitä ilmeisemmin) on jostain "Kiinan ihmeestä", niin kestävyys on aina vähän vaakalaudalla...

  Varmaan ihan tavallinen porakone, mutta ei missään nimessä iskukone. Tässä kun on se periaatteellinen ero timantin ja kovametallin välillä, että kovametallikuppi syö materiaalia juurikin sen iskun perusteella kun taas timantissa ei missään nimessä käytetä iskua. Tämän voi kokeilla lyömällä rälläkän timanttilaikan täydessä vauhdissa betoniseinään ja seurata kuinka nuo timanttipalat poistuvat kovaa vauhtia satunnaiseen suuntaan... ja väistellä niitä.

  Miten Hilti pystyy poraamaan yli 160 mm alle 1,5 kW teholla jos tämäkin on jo 1,9 kW kone? Minä en pystyisi pelkän tehon perusteella sanomaan, että mihinkä asti kone pystyy poraamaan ja mihinkä ei - vaan kyllä sen ratkaisee muutkin tekijät kuin pelkästään ottoteho.

  Timanttilaikka pyörii 230 mm (kulmahioma)koneessa lähes 5 000-8 000 rpm kierrosnopeudella ja se tekee useita metrejä sekunnissa (kosketus)nopeudeksi. Miten tällaista siis voitaisiin käyttää jos se ei soveltuisi siihen? Kulmahiomakoheessa terä on vielä jäähdyttämätön mitä se tässä ei ole. Eihän timatilla ole muuta nopeusrajoitusta kun keskipakoisvoiman kesto ja terän riittävä jäähtyminen.

  Sen kyllä allekirjoitan, että jos kyseessä olisi kovametallipalaterät, niin näihin tuo kierroslukumäärä olisi aivan liian kova - mutta kun nyt on kyseessä timantti. Eri materiaali, eri työstötekniikka ja erilaiset käyttöolosuhteet.

  Olen perinteisesti luottanut merkkituotteisiin ja maksanut siitä "kalliisti". Tosin vastapainona on sitten poikeuksetta on ollut pitkä käyttöikä. Ovatko nuo kalliit laitteet koskaan maksaneet "itsensä takaisin" on vähän vaikeampi asia vastata tai arvioida? Olemme hankkinee kaverin kanssa omat SDS+ koneet suurinpiirtien samaan aikaan. Itse ostin (jo silloin) erittäin kalliin Hiltin. Hän osti luokkaa 39 eur (silloin oli tosin vielä markat voimissa) " Kiinaihmeen". Hän on jaksanut minua aina poratessaan piikitellä, että tuo Kiinaihme toimiii edelleen luotettavasti ja minun Hiltini on käynyt jo kerran täydessä huollossa (kallis reissu = uuden koneen hinta).

  Kumpi olisi siis ollut "parempi sijoitus"? Nyt jos jälkikäteen olisin tuumaillut, olisi se Kiinalainenkin saattanut kestää minullakin. Ongelma lienee se, että joku kone voi olla hämmästyttävä poikkeus kun taas perustuotteen elinikä on vain murto-osa siitä?

  Ei, en sano sitä, että tämä tuote olisi ihmepelastus Suomen rakennusteollisuuteen, silloinhan tätä olsii myyty tuhansia kappaleita ja se näkyisi rakennustyömaillakin? En ole tuollaista koskaan nähnyt missään "oikeissa töissä". Mutta koskaanhan ei tiedä olisiko tästä muutamaksi vuodeksi konetta? Olen tuota käynyt vilaisemassa liikkeessä paikanpäällä ja laatu ei kyllä minua vakuuttanut. Terät varsinkin näyttivät perin rimpuloilta.
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 10. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  6
 11. pajs

  pajs Mutunvilkku Pietarsaaresta
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  25.1.2012
  Viestejä:
  8 317
  Saadut tykkäykset:
  1 264
  Hitto, täytyykö ruveta polttelemaan? :D
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 12. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  20 461
  Saadut tykkäykset:
  3 193
  Hyviä näkökulmia asiaan. En ole vielä hieronut kummallakaan terätyypillä kiveä, joten kokemusta ei ole.
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 13. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  11 012
  Saadut tykkäykset:
  1 518
  Kaveri oli aikanaan töissä rakennusliikkeessä, mihin ostivat noita halpiksia, lähinnä sen takia, että oli muutama työmaa, mistä varastettiin kaikki työkalut useampaan kertaan. Joku kopla liikkeellä lienee ollut. Noista halpiksista suunnilleen puolet kuulemma hajosi heti kättelyssä, mutta loput kestikin siinä missä kalliimmatkin. Eli laatueroja on, mutta jos sattuu hyvä yksilö, voi sillä pärjätä pitkäänkin.
   
 14. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  6
  Kiitos!

  Mitenkään henkseleitä paukuttamatta, niin minulla on joidenkin satojen (isojenkin) reikien ja vuosikymmenten kokemus asiasta. Mutta silti, nämä ovat aina henkilökohtaisia mielipiteitä, ennemmin kun absoluttisia totuuksia ... tai ainakin mielipiteinä tässä ne kirjoitan.

  Aluperäiseen kysymykseen (vihdoinkin) :) ;

  Onko sinulla SDS+ konetta? Jos on, osta siihen sellainen linkkaamani terä Motonetistä tai muusta liikkeestä ja kokeile. Ei ole kallis kokeilu?

  https://www.motonet.fi/fi/tuote/7002198/Kivikuppitera-SDS-130-mm

  Jos terä ei kertakaikkiaan kestä, niin saisikohan vuokraamosta edullisesti laatuterän hetkeksi lainaan?

  Jos ei ole SDS+ konetta, niin osta jokin halpa poravasara ja kokeile sillä;

  https://www.bauhaus.fi/poravasara-toolson-pro-900.html?refSrc=172811&nosto=nosto-page-product1

  Tästä on varmaan muuallakin käyttöä?

  Jos saat jostain vuokraamosta halvan (halvemman) ja toimivan paketin, sitäkin voi kokeilla (vuokraamossa yleensä jokin merkkikone - ihan jo kestävyydenkin takia).

  Jo jos ei ole kauheaa kokemusta asiasta, niin aloita varovaisesti ja maltilla. Poraa vain lyhyt aika kerrallaan ja pienellä voimalla. Varo taittamasta terää/konetta reijässä, sillä tuo kuppiterän välys on todella pieni. Varo jumittamasta terää paikalleen - jos jumiutuu irroita varovasti (pienellä voimalla).

  Minä olen tuollaisella (vastaavalla) paketilla mennyt useiden vanhojen rakennusten säästöbetoniseinistä lävitse. Joko on ollut poikkeuksellisen hyvää tuuria tai sitten jumalaton raivo, mutta aina on onnistunut. Juu olen aikoinaan porannut sen "miljoona reikää" ja piikannut keskustan pois, mutta en sitten enää vuosikausiin. Kyllä se kuppiterä on niin mukava, helppo ja huoleton - lopputuloskin on siisti. Josko sillä nyt mitään väliä, kun jää maan alle piiloon...

  Älä mene timanttiin, ellei tule jotain järjettömän halpaa tarjousta laatukoneesta (konkurssihuutokauppa). Kyllä se tavallisen tallaajan valinta on kovametallipalakuppiterä...
   
  #34 salla, 16.4.2020
  Viimeksi muokattu: 16.4.2020
 15. Mika 82

  Mika 82 Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  17.11.2014
  Viestejä:
  3 657
  Saadut tykkäykset:
  1 025
  Onko muuten sokkelin syvyys tiedossa? Itsellä kävi niin, että sain viemäriputken anturan alitse, ei tarvinnut porailla. Ja vedin suorinta tietä, vanha betoniputki kiersi hassusti. No selitys oli, koska kallio oli tiellä ja joutui sitä poistamaan muutaman kymmentä litraa.
   
 16. Hulpio

  Hulpio Ropottitieteen noviisiaatti
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  1 468
  Saadut tykkäykset:
  213
  Itseäni ihmetyttää miten se 6m salko etsiytyy sinne betonkilattian alle? Äkkiseltään kuulostaa 230mm: n muutaman kympin timanttilaikkahommalta. Ja ainakin loota sihiä, hengityssuojaimia ja maalarinteippiä muihon tiloihin johtavien ovien tiivistämiseen. Karmee tyämaa kuitenkin.
  Ite menin pyytämättä ja yllättäen kuistin alle muodostuneen kellarin ovea tehdessä 400mm valuharkkoseinästä läpi samalla metodilla. Ei ollu kivaa, ei.
   
 17. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  20 461
  Saadut tykkäykset:
  3 193
  Sepä just... Eipä ole kiehtonut alkaa hommiin. Onpa tässä ainakin kehittynyt viemärinaukaisutaidot, kun tukos on noin 11m päässä pesuhuoneen lattiakaivosta ja se on ainoa reitti tukoksen avaamiseksi...
   
 18. Hulpio

  Hulpio Ropottitieteen noviisiaatti
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  21.11.2018
  Viestejä:
  1 468
  Saadut tykkäykset:
  213
  Mammalla pitkät hiukset?
   
 19. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  20 461
  Saadut tykkäykset:
  3 193
  No tämä oli se haettu tieto.

  Muutama SDS+ kone on, mutta iskuvoima lienee pieni.

  Olisi sitten vähän parempikin kone, mutta tuolle istukalle ei taida helposti löytyä kuppiterää...
  IMG_20200416_160744.jpg

  IMG_20200416_160718.jpg
   
 20. Mika 82

  Mika 82 Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  17.11.2014
  Viestejä:
  3 657
  Saadut tykkäykset:
  1 025
  Minä kun roilotin lattian auki, niin lorotin puutarhaletkulla vettä terälle. Vielä parempi, jos saa kaverin siihen letkun päähän. Hieman jotain pressua roiskesuojaksi, huomattavasti mukavampi siivota, kuin se betonipöly.

  Siitä sitten voidaan olla montaa mieltä onko sähkökone ja vesi hyvä yhdistelmä, mutta hengissä selvittiin.
   

Jaa tämä sivu