Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Punapäiset TIG-elektrodit, toriumseostus

Viestiketju osiossa 'Valmistus, työkalut' , aloittaja borg, 8.1.2012.

 1. eläkeäijä

  eläkeäijä Kansalainen

  Liittynyt:
  17.3.2012
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  :confused:HUH HUH:tuijo:HERÄSI:oldtimer:-ÄIJÄKIN-ONPA HURJANNÄKÖINEN MYRKKYKETJU!!! OLIN TUOSSA 90-LUVUN TYÖTTÖMÄNÄ AIKANA,AMMATTI INSTITUUTISSA"ALVARIINSA"TYÖKKÄRIN VAATIESSA,HITSAUSKURSSEILLA,AMMATTITAITOA HIOMASSA!SIELLÄ HIOSKELIN PENKKIHIOMAKONEESSA KAIKKI HARJOITELLESSANI"MOKATUT" TIG-ELEKTRODIT,NII ETTÄ PÖLYPILVI LEIJAILI-NIITÄ OLI USEITA KYMMENIÄ KERTOJA,TEROITELTAVA,ALKUUN,ENNENKU OPPI ETTEI HETI SYTYTTÄESSÄ OLLU KIINNI SULASSA! NO VUOSI 1964-TOI ILOSANOMANA TIEDON MULLE,ET ÄIJÄLLÄ ONKIN SUUSYÖPÄ,JOKA KYL NYT ON OLLU KURISSA!EI SILLOIN AIAKAAN MISTÄÄN HIOMAPÖLYJEN SÄILIÖINNEISTÄ OLLUNNA MITÄÄN TIETOA,AINAKAAN SIINÄ AMMATTI INSTITUUTISSA!!! TIEDÄ SITTE VAIK SE PÖLY OLISI SYYLLINEN MOKOMAAN???:confused:!!!
   
 2. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 437
  Saadut tykkäykset:
  4 476
  Mistäpä näitä voi tietää...:atom:

  Hyvä, ettei kuitenkaan enää myöhemmin ole vaivannut.
   
 3. refy

  refy Kasvis
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  4.12.2011
  Viestejä:
  2 954
  Saadut tykkäykset:
  1 398
  Mitenkään riskejä väheksymättä, niin nuo syöpäriskin lisääntymiset ovat yleensä sellaisia etteivät ne yhden ihmisen kohdalla isoa muutosta tee - todennäköisyys kuolla syöpään voi oikein pahassa tapauksessa (luokkaa satojen mSv annos) nousta keskiertosuomalaisen 23 prosentista ehkä 24 prosenttiin. Yhden ihmisen kohdalla tuommoinen muutos hukkuu kaikkien muiden asioiden taa, mutta jos tuommoinen annos pannaan vaikka 10 000 ihmiselle, voidaan laskennallisesti sanoa että aiheutetaan 100 ylimääräistä syöpäkuolemaa.

  Väestön suojelun kannalta annokset pitää siksi aina pyrkiä minimoimaan, mutta yksittäisen ihmisen ei kannata liikaa stressata, vaikka säteilyä olisikin saanut. Kokonaistodennäköisyys sille että syöpä lopulta korjaa on alun pitäenkin suuri, ja prosenttiyksikön lisä siihen hukkuu kyllä muiden elämässä tehtävien valintojen (missä asuu, mitä syö, miten liikkuu, tupakoiko) taa. Mutta parempi silti aina suojautua.

  Säteilytyötä itsekin työkseni teen, ja toisinaan tulee ihan virankin puolesta kiinnitettyä huomiota siihen, miten väki ottaa ihan turhaa annosta notkumalla voimakkaasti säteilevissä paikoissa, vaikka pienen kävelymatkan päässä olisi annosnopeus paljon pienempi. Ei vaan aina tule ajatelleeksi, ja säteilyn riskeihinkin tulee rutinoitumisen myötä helposti turruttua.
   
 4. Yleisajattelija

  Yleisajattelija Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  55
  Korkea-aktiivisten pienhiukkasten terveysriskit hengitettynä ovat sattuneista syistä varsin ajankohtainen asia. Itsekin olen yrittänyt selvitellä erään säteilynmittausaseman äskettäin havaitsemien "piikkien" taustaa. Kuten Refy edellä osoittaa, thoriumelektrodi on varsin puhdas alfasätelijä, mutta esim. Tsernobylin laskeuman korkea-aktiiviset "hot particles" taitaa sisältää koko hajaantumisketjun gamma/beta/alfa spektrin, joka havaitaan myös esim. geiger putkella kun kohdalle sattuu. Hiukkaset ovat ilmeisesti "rikastuneet" partikkelin syntymekanismissa, se ei todennäköisesti ole suora funktio lähtöaineista.

  Yleensä oletetaan, että vain hyvin pieni osa keuhkoihin päätyneistä aktiivisista hiukasista poistuu aineenvaihdunnan tai yskimisen kautta, varsinkin nuo alfasäteilijät tuppaa tappamaan ympäröivät solut syöjäsolut mukaan lukien ja kapseloituvat keuhkorakkuloihin. Pieni kemiallisesti liukoinen osa rikastunee luuytimeen.

  Noita > 100nm kokoluokkaa olevia korkea-aktiivisia hiukkasia on ilmeisesti ollut tuosta asemadatasta päätellen viime aikoina liikkeellä Suomessakin huolestuttavissa määrin. Se miten tuo näkyy Suomen syöpätilastoissa on mielenkiintoinen/masentava asia.

  Se, että muutaman sadan millisevertin keuhkoaltistus antaisi vain 1% lisän syöpäkuolleisuuteen on kyllä varsin "reipas" tutkimustiedon tulkinta.
   
 5. Yleisajattelija

  Yleisajattelija Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  55
  Punapäiset Tig-elektrodit

  Nimimerkki "Eläkeäijän" mainitsema suusyöpätapaus ei liene todennäköisin seuraus tuosta alfasäteilyaltistuksesta. Suurimpana riskinä pidetään elektrodin kuumentuessa syntyviä pienhiukkasia, joilla on taipumus juuttua keuhkorakkuloihin lopuksi ikää. Ko. hiukkanen on alfasätelijä jonka säteilyn ekvivalenttikerroin on 20 ja säteilyenergia n. 1mm etäisyydelle on erittäin suuri. Alfasäteily pysähtyy normaalisti jo esim. ihon pintaan joten se on ongelma vain sisäisessä altistuksessa.

  Nuo punapäiset elektrodit ovat STUK:in hyväksymiä, mutta STUK:in tieteellinen uskottavuus on nykyään aika huono. Olen itsekin aiemmin referoinut mm. noita STUK:in tekemiä Tsernobylin laskeumamittauksia, mutta noita pidetään nykyään epäluotettavina.

  En itse suosittele punäpäisten käyttöä koska lantanium/cerium -elektrodit ovat yhtä hyviä ja eivät ole radioaktiivisia.
   
 6. refy

  refy Kasvis
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  4.12.2011
  Viestejä:
  2 954
  Saadut tykkäykset:
  1 398
  Mielipiteitä tietysti aina on, mutta olisi kiinnostava kuulla, onko niiden pohjaksi jotain dataa, joka esim. osoittaisi mittauksissa olleen virheitä?
   
 7. Yleisajattelija

  Yleisajattelija Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  55
  Tieteellinen uskottavuus

  STUK:in käyttämissä mittausmenetelmissä ja datassa on ollut viime aikoina läpinäkyvysongelmia, joiden takia olen pari kertaa joutunut itsekin käymään datoja läpi. Tuo ei vain auta tuohon uskottavuusongelmaan. Esim. jos mittarissa lukee 5 ja tutkija kirjaa tulokseksi 3 niin sitä ei yleensä voi todeta mitenkään mittaustuloksista.

  STUK:in uskottavuusongelmat eivät niinkään liity esimerkissä olevan tyyppisiin tutkijoiden tekemiin mittaustulosten väärennöksiin vaan ns. "rakenteelliseen korruptioon".

  STUK:in ja IEAE:n läheiset kytkennät ovat herättäneet korruptioepäilyjä aiemminkin mutta entisen pääjohtajan siirtyminen ydinvoimateollisuuden konsultiksi lienee riittävä "tieteellinen todiste" asiasta.
   
 8. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  24 437
  Saadut tykkäykset:
  4 476
  Nyt taas ylläpidon ominaisuudessa kehotan harkintaan "rakenteellisen korruption" ruotimiseen tässä nimenomaisessa viestiketjussa. Menee nimittäin helposti offtopicin puolelle, kun mopo lähtee lapasesta.

  Aihe sinänsä ei ole kielletty, mutta yleisajatellaan sitä mieluummin omassa viestiketjussa "tekniikan politiikka"-foorumilla.

  -borg -, Konekansa. net ylläpito

  Viesti kirjoitettu Tapatalk-ohjelmalla Android-puhelimessa.
   

Jaa tämä sivu