Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Onko 4G-yhteysvälillä maastoesteitä? Simulaatio netissä.

Viestiketju osiossa 'Tietotekniikka, digi' , aloittaja borg, 14.5.2019.

 1. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  20 160
  Saadut tykkäykset:
  3 062
  Itse asiassa tässä mainitsemani nettipalvelu ei ole tarkoitettu 4G-yhteyksien arviointiin. Se on Ubiquitin AirLink-simulaattori, jolla voi ennalta simuloida langattomien yhteyksien toimintaa ja päätellä, onko järkeä rakentaa linkkiä jollekin välille.

  Sitä voi kuitenkin soveltaa myös 4G-internetin tarkoituksiin kun mietiskelee, minne päin antenni kannattaisi suunnata. Simulaatio näyttää maaston muodon ja mahdolliset maastoesteet. Operaattorien kuuluvuusaluekartat kun ovat hyvin epämääräisiä ja jonkinlainen lisätarkennus olisi tarpeen.

  Koetin löytää jotain tällaista viritellessäni omaa lautasantenniani, mutta eipäs tämä osunut silloin silmiin. Nyt simuloin omaa yhteysväliä ja totesin, että onpas hyvä tuuri. Välissä on korkeahko mäennyppylä, mutta se ei ihan nouse niin ylös, että sotkisi yhteyttä.

  Tätä voi käyttää CellMapperin apuna. Mastojen paikat löytyvät tarkimmin Paikkatietoikkunan maastokartasta. https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=fi

  masto.jpg

  Simulaattori on osoitteessa https://link.ui.com

  Tässä esimerkkikuva:

  simu.jpg
   
  • Tykkään Tykkään x 3
 2. Yleisajattelija

  Yleisajattelija Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  343
  Saadut tykkäykset:
  26
  Ompas mainio työkalu!

  Itselläni 2.3km ilmatietä mutta puita välissä, niistä tulee vaimennusta. 20 metrin korkeusero, joten näköjään vaatii myös antennin korkeussuuntauksen.

  Muoks: Eipäs tuo taida noin mennäkkään, avauskulma jää antennin keilan sisään. Tuossa omassa paikassani on samaa korkeuskäyrää 0,5km talosta jossa korkeaa metsää. Yhteyden vaimennus tulee selvästi nimenomaan tuosta koska operaattorin 300Mb alue loppuu juuri tuon metsän reunaan.

  Ei ole kokemusta 1.8GHz sironnasta/taittumisesta, joten vaikea sanoa minkä verran näköyhteyden yläpuolelta tulee tehoa. Täytynee ihan mitata mielenkiinnosta, kun kuuluu myös nykyiseen työnkuvaan osata näitä juttuja.

  Iskran antennista puuttuu korkeussäätö, joten joutui hieman modaamaan puupalikoilla. Antennin säätö modeemin oman referenssisignaalin mukaan on kyllä täysin tunnoton verrattuna spekrianalysaattoriin, mutta pari dB:tä lisää olin löytävinäni lisää taivaalta. Tarvitsisi kyllä vielä n. 10dB:tä kunnon uploadin saamiseksi kun nyt on RSRPon -101dBm. SINR on n. 15-16 joten toimii noinkin kun antaa lähes täyden downloadin ja 4-5Mb uploadia enempää ei oikein tarvitse mihinkään. Pihapuista ja seinästä saisi varmaan 3-5dB:tä, mutta tuskin enempää. Antennin nosto tietysti aina paras.

  Ennen 3G aikoja olin mukana vielä pisneksessä, ja tulipahan nyt tutustuttua myös noihin 4G modulaatioihin, aika vinkeä systeemi.
   
  #2 Yleisajattelija, 16.5.2019 klo 01:04
  Viimeksi muokattu: 16.5.2019 klo 09:41
 3. oh1hih

  oh1hih "oh1hih - lupa kuopata"
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  3 507
  Saadut tykkäykset:
  493
 4. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  20 160
  Saadut tykkäykset:
  3 062
  Sille näyttää olevan myös vaihtoehto: SPLAT!
   

Jaa tämä sivu