Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Omenoiden puristaminen

Viestiketju osiossa 'Gourmet' , aloittaja cardaani, 21.7.2020.

  1. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Kansalaisilla lienee hyviä vinkkejä mehun valmistamiseksi...

    Mehuasemilla näyttää maksavan omenoiden puristaminen 0,6-1,0€/kg plus pastörointi. Eli käytännössä yhteensä 1,1-1,6€/kg. Omenakilosta kun saa 0,4-0,7 litraa mehua, niin alkaa mehut olemaan keskioluen hinnoissa.

    Kylmäpuristamisesta puhuttessa kerrotaan usein omenoiden murskaamisesta, mutta onko se välttämätöntä, mikäli on tarpeeksi tehokas prässi?
     
  2. pajs

    pajs Mutunvilkku Pietarsaaresta
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    25.1.2012
    Viestejä:
    9 604
    Saadut tykkäykset:
    1 522
    Sanoisin että on. Mutta tämähän on vain mutu. o_O
     
  3. jusape

    jusape Mr Horsepower
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    54 957
    Saadut tykkäykset:
    4 995
    Ei kans tarkemmin ole tietoa, mut muistikuvan mukaan joissain mehupuristamoiden, ja edesmenneen Mummun tekemissä mehuissa, on myös muutakin kuin pelkää omenan nestettä = hienojakeista kiintoainesta = ravistettava .....
     
  4. Hulpio

    Hulpio Sipulisäkki

    Liittynyt:
    21.11.2018
    Viestejä:
    2 122
    Saadut tykkäykset:
    431
    Tarpeeksi tehokkaalla prässillä luulis olevan ihan sama onko esimurskattu vai ei.
    Paljonkohan omppu tarttis g voimaa et mehu tulis pihalle... tai alipainetta.
    10 000 vuotta ainakin erilaisia mehuja on tehty pääosin murskaamalla. Tuntuu vanhanaikaiselta. Tuli vaan noin niinkuin ajatteluelimeen.
     
  5. james_III

    james_III Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    2.8.2019
    Viestejä:
    2 427
    Saadut tykkäykset:
    575
    Kyllä se murskaaminen on must juttu paitti jos oikeesti on 100T prässi ja sille kunnon paininlevyt

    En tietä kun mulla on tämäkin jotenki ryobi vetonen, noh, tieto lisää tuskaa vai miten se oli, eli olkaatten hyvä :virnpeuk:

    Ensimmäiset kohellukset


    Jatkoseuraamus
     
    • Tykkään Tykkään x 7
    • Huippu! Huippu! x 3
  6. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Hienoja videoita! Ei höpötellä joutavia!

    Jaksoin katsoa loppuun.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 5
  7. Josva

    Josva Joopati joo, jaapati jaa
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    11.6.2016
    Viestejä:
    8 891
    Saadut tykkäykset:
    2 248
    Mulla on juurikin samanlainen prässi, kuin videopläjäyksessä. En ole sillä kuitenkaan puristellut omenoita, vaan marjoja viininvalmistusta varten. Viinin valmistuksessa ei saa käyttää valmismehuja eikä myöskään mehumaijalla keitettyjä, marjat menee prässiin aina pakastimen kautta koska silloin irtoaa mehu paremmin. Täyteen ladatusta satsista jää n,20mm kurikerros pohjalle, eli kyllä neste irtoaa, hörtöt voi vielä lisätä mehumaijakäyttöön niin lähteepähän sitten kaikki.
     
  8. Janski

    Janski Latvassa lahoa.

    Liittynyt:
    26.7.2016
    Viestejä:
    4 196
    Saadut tykkäykset:
    1 285
    Tanskalainen maajussi ajo oksa silppurilla siideri omput möyhyksi
     
    • Luovaa Luovaa x 2
    • Informatiivinen Informatiivinen x 1
  9. Ultimate Welder

    Ultimate Welder Satulapummi
    KK Plus pack Betatester

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    25 716
    Saadut tykkäykset:
    7 757
    Omppuja tulossa myös, täytynee ottaa mehut myös niistä vek.
     
  10. pajs

    pajs Mutunvilkku Pietarsaaresta
    KK Plus ADpack Betatester

    Liittynyt:
    25.1.2012
    Viestejä:
    9 604
    Saadut tykkäykset:
    1 522
    Niin määkin :D
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  11. topik

    topik Väsyttää
    KK Plus pack Betatester

    Liittynyt:
    2.12.2011
    Viestejä:
    7 147
    Saadut tykkäykset:
    1 145
    Sellainen ruuvihaketin toimii varmaan hyvin tuossa hommassa. Omalla pienellä laikkahakettimella tulis varmaan hyytelöä tai sosetta.
     
  12. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Tuollaisella vois yrittää kiusata omenaa.

    IMG_20200721_124146.jpg

    140mm mäntä. Luulis ompun antavan periksi.

    Jos vain olis pätkä paksuseimäistä rosteriputkea ja siihen paksu rosterilevy männäksi.
     
  13. Hannu T

    Hannu T Kansalainen

    Liittynyt:
    6.7.2020
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    75
    Semmoisella mehuasemalla olen joskus käynyt, kun puristimeen laitettiin harsokankaaseen pakattu murska puuritilöiden päällä. Niitä ritilöitä sitten pinottiin useita päällisin. Kangas oli tarkoituksella harvaa että mehuun jäi reilusti hedelmälihaa.
    Pienikin paine riittää. Mehu vain tulee hitaammin.
     
  14. kymi

    kymi Rahtari
    KK Plus ADpack

    Liittynyt:
    19.5.2018
    Viestejä:
    7 225
    Saadut tykkäykset:
    1 241
    2018 lakimuutoksen myötä saa.
     
  15. Mika 82

    Mika 82 Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    17.11.2014
    Viestejä:
    5 347
    Saadut tykkäykset:
    1 759
    Mites kun noin kotioloissa mehua tekee niin miten säilyvyys taataan? Näyttäis, että tulee hyvin omenaa, niin vois mehuakin harkita. Sokeria en kyllä tahtosi lisätä. On sopivaa ihan sellaisenaan. Pakastus on itsellä ensimmäisenä mielessä. Muovipullo ja vajaatäyttö, onnistuuko näillä?

    Mehuasemalla monta vuotta sitten teetin mehua. Tais reilun 1€/l tulla mehun hinnaksi. Pastöroitiin.
     
  16. cardaani

    cardaani Mulkwisti
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    25 363
    Saadut tykkäykset:
    4 130
    Mehu pitää pästöroida tai pakastaa.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 2
  17. JiiPee

    JiiPee Kansalainen

    Liittynyt:
    12.4.2016
    Viestejä:
    1 694
    Saadut tykkäykset:
    203
    Saattaa olla aika pehmeätä silläkin, ainakin Sasmon ruuvihakkurista lähti puuhake niin että 7m päästä meni muutamassa minuutissa 10mm filmivaneerista läpi...

    Yks kaveri on puristellut sellaisella oldskool heittoprässillä ja aika kuivaksi tuli kun kantelin jämät villisian houkuttimeksi metsään.
     
  18. Mikko

    Mikko Kansalainen

    Liittynyt:
    14.11.2012
    Viestejä:
    257
    Saadut tykkäykset:
    89
    Isän kanssa mehustellaan (tai isä lähinnä, itse terveselkäisempänä lähinnä kerään omenoita ja "pakkaan/tölkitän") pakastamalla litraisiin maito- ym. purkkeihin. Täytetään purnukat mehulla pari senttiä vaille (paisuntavara) sen "tetra-osan" alapään ja painetaan tetra littuun, maalarinteippi päälle, kirjataan kk/vv -merkintä --> vuorokaudeksi jääkaappiin --> arkkupakastimeen siten, että purnukoiden väliin jää parin sentin ilmarako (jäätyvät nopeammin kuin kaik yhes koos).

    Mehustuskertoja tulee useampia. Välissä on aina jokunen päivä, johtuen omenoiden eri aikaisesta kypsymisestä (ja viitseliäisyydestä + ehtii edellinen satsi kunnolla jäätyä). Sitten vain jo jäätyneet purkit kaikki tiukasti kylki kylkeä vasten (pystyasennossa), niin mahtuu taas uusia kylmääntymään.

    Tetraosa litistetään, koska ahneus. Saa pinottua tölkit päällekäin pystyssä, eli eivät uudet jäätyjät kaatuile ja sotke pakastinta ja ehkä niitä mahtuu enemmän.

    Sokeria tai muuta dopingia emme käytä. Mehu säilyy hyvin seuraavan vuoden talveen, ja säilyisi varmaan pidempäänkin, jos ei loppuisi. Pahimmillaan ollaan tehty 110 litraa (neljästä omenapuusta), siinä alkaa jo mennä "maku" touhusta. Vehkeenä on Kenwoodin mehulinko.

    Muovipullojakin olemme käyttäneet, eivät ole halkeilleet, mutta tuo litrainen maitotölkki on osoittautunut käteväksi.
     
    • Tykkään Tykkään x 4
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
  19. Mikko

    Mikko Kansalainen

    Liittynyt:
    14.11.2012
    Viestejä:
    257
    Saadut tykkäykset:
    89
    Ai niin:

    Lingosta tullut mehu lasetetaan sopivaan astiaan (kattila, kannu, kanisteri, ministeri, ämpärikin) laskeutumaan, jolloin läpi tullut sakka painuu pohjalle ja pintaan jää kuoha, mehu lillii siinä välissä. Kuoha reikäkauhalla hittoon, ja kaadetaan mehuaines hissuksiin tiheän siiviläverkon läpi purkkiin. Jauhosiivilä on riittänyt meidän tarpeisiin mainiosti.

    Lopputuloksena on kirkas ja hapokas mehu. :peukku:
     
  20. 2xford4000

    2xford4000 Kansalainen

    Liittynyt:
    2.12.2011
    Viestejä:
    2 538
    Saadut tykkäykset:
    206
    mullakin jossain sellai pien linko. ei oo vuosiin käytetty. muistan pienenä kun 4 osaan halkastuja omenoita siihen syötin.. ja mehu valu astiaan. välillä sitten kiintoaineen pois putsaus lingosta..
     

Jaa tämä sivu