Tämä ei nyt ole kovin Haute Cuisine, mutta arkipäiväisen kansanomaiseen keittotaitoon soveltuva helpottava niksi. Päätin ravita itseni kaapista löytyneellä purkkihernekeitolla. Olin jo kaivamaisillani keittoa ulos kotelostaan lusikalla, mutta sitten muistin, että nykyihminen kuulemma tekee toimenpiteen pneumaattisesti. Siispä pisto purkin pohjaan veitsenkärjellä ja päättäväinen puhallus. Ja toden totta - tämähän oli helppoa ja siistiä!
Ja sitten jos sitä syö muutkin niin ei sinne tarvitse puhaltaa. Itse teen 2 reikää, toinen toiseen reunaan ja toinen toiseen. Sitten pari ravistusliikettä niin se pökäle putoaa.
Lehtipuhaltimen kärsään teippaa jeesusteipillä purkin kiinni ja kaasu pohjaan! Kyllä ne kaikki basiliskot ja koronat tuhoutuu rokkaa keitettäessä. Eihän pizzanvääntäjätkään välttämättä pese käsiään vessassa käydessä. Eräs kokki sanoi, että kaikkea uunissa käynyttä voi pitseriassa syödä. Salaattia ei kuulemma uskalla...
Itse teen @Mikael n konstilla useimmiten, joskus myös yhdenreiäntaktiikalla puhaltamalla, seittkeet luvulla opittu konsti..toimii ... Mulla on vieläpä sellanen purkinavaajakin joka leikkaa "sivusta" eli ei jää kannen ripaleita jarruttamaan herniksen, nötkötin tms. tuloa purkista ulos...
Tuttu harraste kalastaja perkaa muikut pneumaatisesti, käsin kitusista muikulta niskat nurin niks ja naks ja ohut paineilma pilli tökätään peräsuoleen ja ilmaa liipasimesta perään tum tum. Sillä on rantaan vedetty sähköroikka ja perkaus pöydän alla on kombressori sekä painepesuri, painepesurin suihkusuutin on asennettu 150mm viemäriputken Y-haaraan 45˚ kulmaan. Putken läpi hän vetää sitten verkot ja painevesi putkessa huuhtele verkkoliinat. 200l Savustuspyttyssä savustettaessa jäykkä teroitettu rautakeppi työnnetään silmien kohdalta läpi ja muijeita on näin riveissään roikkumassa paljon enemmän kuin ritilöissä vaakatasossa, savustuksen jälkeen kuumat peratut muikut upotetaan hetkeksi suolaveteen. Ovat mielestäni muuten maukkaita.
Paikallisen kaupan lihatiskiltä joku oli kalaa ostanut. Myyjä ei meinannut millään saada pussin suuta auki. Ripeä puhallus avasi pussinsuun Mahtaako olla hygieniapassikurssilta opittua
Ajattelin ensin, jos tekis lettuja viikonloppuna, mutta laiskuus iski. Jos tekisikin pannukakkua. Onkos taikinassa jotain eroa lettutaikinaan verrattuna?
Lettutaikinaan ei taida tulla leivinjauhoja? Tällä ohjeella on meillä tehty jo vuosia ja hyvää on. Raaka-aineet 6 dl maitoa 2 kpl kananmunia 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 tl leivinjauhetta 1 dl ruokaöljyä Sekoita maito ja kananmunat Lisää suola, leivinjauhe ja vanilliinisokeri jauhoihin Vatkaa jauhoseos maitoseokseen Paista kiertoilmauunissa 200° / perinteisessä uunissa 225° toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Tarvittaessa käännä peltiä 20 minuutin paistamisen jälkeen. Taikinaa voi turvottaa hetken (15-30min) ennen uuniin laittoa tai sitten suoraan uuniin.
Pari viikkoa sitten tein tälläisen. Suosittelen: 4 kananmunaa 1 litra maitoa 5½ dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1 rkl sokeria 50 g voita (voisula) Ainekset vatkataan sekaisin. ½ tuntia turvotusta ½ tuntia 200 astetta.
Jep. Meillä usein epämääräisesti suljettu maito jääkaapissa. Koska viikon kuluttua tarkoitus tehdä pannukakkua.
Suurinpiirtein tuon tapaisen lettutaikinankin teen. Litra maitoa, muut aineet menee yleensä summissa, jauhoa sen verran, että viskositeetti on sopiva. Nyt piti hieman jatkaa hiivaleipäjauhoilla, kun vehnäjauhot loppui. Tai vehnäähän nuokin on, mutta olisko karkeempi jauhatus? Saas kattoo mitä tulee.
Meillä on taas leivonnassa perinteiset vehnäjauhot korvattu tyystin hiivaleipäjauholla, jotain leivonnaisia lukuunottamatta. Perus vehnäjauhoissa on käytetty pelkästään ydin, hiivaleipäjauhossa on ydinosan lähellä olevia kuorikerroksia myös mukana. Nuo kuorikerrokset tuo vähän lisää makua ja kuituja ja hivenaineita.