Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Laserleikattu lelukaivuri

Viestiketju osiossa 'Pienoismallit, RC -harrastelaitteet' , aloittaja sytem, 29.4.2021.

 1. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  Välissä sellainenkin projekti joka ei veny, ja on jo valmistunut, samalla viikolla aloituksen kanssa. Juniorille (4v) tuli kutsu päiväkotikaverin syntymäpäiville, ja joku lahja toki kuuluu asiaan. Hiukan jutusteltiin aiheesta että mitäs hän haluaisi antaa, ja vastaus oli "kaivinkone". Tässä kohtaa toki helppo ratkaisu olisi kävellä kauppaan ja leluosastolta jotain valmista, mutta se ei jotenkin tuntunut ollenkaan omalta ratkaisulta.

  Otimpa siis cadin käteen, taas oli hyvä paikka harjoitella openscadia vähän lisää. Juniorilta vähän kysymyksiä että minkäslainen tän pitäis olla, ja jokusen hetken pyörityksellä syntyi nippu kuvia laseroitavaksi, sekä 3D-visualisointi siitä miltä tämä voisi näyttää.

  Screen Shot 2021-04-29 at 15.45.15.png

  Paljon rumaa koodia ja asioiden toistoa, tuon kerroksien numeroinnin esim varmasti voisi automatisoida, mutta tässä kohtaa lopputulos oli ratkaiseva, ei täydellinen visualisointi (jonka voi huomata vaikkapa noista puomin nivelpisteistä, ne ei oo sielläpäinkään)
  Screen Shot 2021-04-29 at 15.44.56.png

  Openscadista siis dxf-export ulos ja 2D-cadissa noiden palikoiden monistus tarvittavaan määrään. Toki tänkin varmasti voisi automatisoida ja luoda suoraan oiken määrän palikoita, ja vähän tiiviimmin aseteltuna. Mut onnistui se käsinkin, tosin ainakin yks laskuvirhe tossa tuli ja piti ottaa uusintaleikkaus tuosta ei-puomikiinnikkeisestä keskipalasta.

  Screen Shot 2021-04-29 at 15.42.54.png

  Lopputuotteena laserin luota pois kävellessä olis siis nippu vaneria ja pulttivarastosta kourallinen M6-pultteja

  20210423_193814.jpg

  Työläin osa tätä projektia oli melkeinpä noiden neljän runkoa kasassa pitävän pultin katkaisu, kerrostalo-oloissa kun rautasaha on ainoa käypä työkalu, ja ei varmasti ollut terävin terä.

  20210423_203939.jpg

  Mallinnuksessa oli myös yksi selkeä virhe, kauhan kiinnitys ei osunut sinnepäinkään, piti sahata tuota puomin päätä kapeammaksi että se ylipäätään meni kiinni. Seuraavana aamuna päätin kyllä modata tuota kauhaa sen verran että lyhensin noiden kiinnikkeiden välissä olevaa L-palaa, toki siinä kohtaa se oli jo liimattu niin meni vähän kikkailuksi, poralla vaneri poikki jonka jälkeen lidlistä käteen sattunut japaninsaha oli oikein toimiva työkalu. Lopputuloksena siis kauha mahtui pyörimään suhteellisen realistisesti.

  20210423_212258.jpg

  Lopputulos, ei ihan kuten cadissa kun tuonne päätyi työluvuksi vanerin paksuudesta 6mm ja leikkurin äärellä käteen osui 4mm, mutta tuntui toimivan. Kauha tosiaan liimattu kasaan, runko ja alusta noilla pulteilla.


  Myös lahjan saaja seuraavalla viikolla päiväkodin pihalla muisti tuosta kiittää, joten tuskin oli ihan huti. Saa nähdä pitääkö jossain kohtaa tehdä kopio omaan talouteen, siihen voisi sitten varmaan kehittää ikkunat hyttiin ja muuta viimeistelyä.
   
  • Tykkään Tykkään x 10
 2. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  Mainostetaan nyt vielä sen verran että mistä tuo laserleikkuri tähän(kin) projektiin löytyi käyttöön, ei oo ihan olohuonekone. Helsinki Hacklab on pajan nimi, yhdistys ylläpitää tilaa jäsenilleen. Järeähkön laserin lisäksi löytyy varsin katttavasti varustettu puutyöverstas, 3D-tulostin, CNC-jyrsimiä metallille parikin kappaletta, isot metallisorvi ja -jyrsin, hitsaushuone ja ties mitä muuta. En pidä noin neljänkympin kuukausihintaa pahana, mahdollistaa monta sellaista asiaa joihin kerrostaloon joutuneella ei ois muuten mitään mahdollisuuksia.

  https://helsinki.hacklab.fi

  Helsingin lisäksi vastaavia paikkoja on 12 muuta eri kaupungeissa, vaihtelevan kokoisia väkimäärän mukaan: https://hacklab.fi/
   
  • Tykkään Tykkään x 5
  • Informatiivinen Informatiivinen x 1
 3. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 560
  Saadut tykkäykset:
  4 165
  Kyllähän tommonen kiinnostas mutta ku lähimpäänkin paikkaan on yli 50 kilsaa ja se stadin paikka on ihan syrjäkylillä, samoin jo Tamperekkin...
   
 4. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  216
  Saadut tykkäykset:
  229
  Jooh, isomman kaupunginhan nää käytännössä vaatii että on tarpeeksi pieneltä alueelta (=tolkullinen matka) kerättävissä yhteen riittävä määrä porukkaa jolla on kiinnostusta työtiloihin, eikä kotona sellaista jo käytettävissä.

  Iso osahan tossa hommassa on tilojen lisäksi sosiaalinen puoli, joka tosin nyt koronan aikaan on ollut kovasti pienemmässä roolissa. Normaalisti Hacklabeillä on tiistaisin (tai joissain poikkeustapauksissa joku muu ilta) avoin ilta jolloin kuka tahansa voi tulla paikalle tutustumaan tiloihin ja/tai ihmisiin. Siinä on sit monenlaista projektia syntynyt kun tarpeeksi samanhenkistä väkeä kokoontuu säännöllisesti.

  Työkalut on perinteisesti rajattu vain jäsenten käyttöön, ihan vastuukysymysten takia, mutta jäseneksi pääsee kaikki halukkaat, eikä kovin monelle ole tarvinnut ovea osoittaa. Lähinnä jos ei ole muutaman huomautuksenkaan jälkeen yhteiset pelisäännöt tilojen käytöstä ja turvallisuudesta menneet jakeluun. Huhut kertoo että Helsingin säännöissä oleva radioaktiivisten projektien kielto ei ole sinne sattumalta tullut, mutta että tämä on ollut jotakuinkin ainoita yksittäistapauksia joka ei labille ole mahtunut.
   
 5. oh1hih

  oh1hih oh1hih - kylän kuitukeisari ;-)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  10 436
  Saadut tykkäykset:
  1 392
  Hiukan niikuin aikanaan poikettiin kaverin kans yhden radioamatöörisäätäjätuttavan luona..
  Heitin tuttavalle "missäs se sun radioaktiivisten aineiden varasto on?" ..kaveri oli aika hämmentynyt kun tuttava em. Varaston esitteli..
   

Jaa tämä sivu