Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Kompressorivaunu diesel

Viestiketju osiossa 'Pienkoneet' , aloittaja salla, 12.4.2019.

 1. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  1
  En tiedä kuuluuko tämä nyt enää varsinaisesti "pienkoneisiin", mutta yritetään tämän otsikon alla.

  Mietinnässä siis polttomoottorikäyttöinen kompressori ilman tuottamiseen. Varmaankin diesel käyttöinen ja sellainen joka kestäisi vähän enemmän käyttöä kun tunti kerrallaan. Ei mitään ammattikäyttöä, mutta suhteellisen raskasta harrastekäyttöä. Saattaahan tuo kone seisoa sitten käyttämättömänä vuodenkin kerrallaan, mutta sitten kun sitä käytetään, niin pitäisi kestää ajoa pidempäänkin.

  Sähkökoneet ovat halventuneet halventumistaan, mutta näiden rajoittavana tekijänä on ensisijaisesti liittymän riittävyys. Lähinnä epäilyttää noiden (pahimmillaan) Kinki lohkojen kestävyys tai vastaavasti Italialaista kevytmetallia olevat. Siis hakusessa jokin Hydor tyylinen teräslohko joka kestäisi "isältä-pojalle" tyylisesti.

  Liittymä suurimmillaan todennäköisesti 3x25A, joten alustavasti oletan tämän pyörittävän jollakin tapaa maksimissaan 5,5 kW konetta. Tuollaisen sähkökompressorin tuotto jäänee käsittääkseni joka tapauksessa alle 1 m³/min? On hieman nirkoinen määrä ilmaa ja suurempaa tuottoa ei tuon sähköliittymän takaa oikein saa :-( ... josko lähtee edes tuo 5,5 kW pyörimään?

  Eli siis jonkinlainen "kompressorivaunu" oli mielessä. Vaunu siinä mielessä, että kun alkaa olemaan jo jonkin kokoinen (ja ennen kaikkea painoinen) ei tuollaista oikein käsipelillä siirrellä minnekään... Eli siis ajoneuvon perässä siirrettävä.

  Onko kellään listalaisella mitään ajatusta, että mitä kannattaisi lähteä etsimään?

  Mitähän pitäisi ja kannattaisi ottaa huomioon jos käytettyä alkaisi etsimään?
   
 2. oh1hih

  oh1hih Kuidun kuoppaaja (kalustoa kuntoon)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  3 374
  Saadut tykkäykset:
  468
  11kW sähköpeli menee triviaalisti tolla liittymällä.
   
 3. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  11 160
  Saadut tykkäykset:
  1 614
  Joo puimakone, mylly ja pärehöylä pyöri 11 kW:n moottorilla 3x25 A nalleilla sujuvasti....
  Jos isompata vaatii niin ennen ostaa sitte traktorigenun ku alkaa päänalleja suurenteleen pienen tarpeen vuoksi...voi tulla jopa halvemmaksi.
   
 4. Mika 82

  Mika 82 Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  17.11.2014
  Viestejä:
  1 587
  Saadut tykkäykset:
  427
  Niin jos pääsulakkeet on 3x25, voiko vaikka 32A töpselin kytkeä suoraan pääsulakkeiden taakse?
  Kun 16A pistorasia taitaa se yleisin olla tuolla pääsulakekoolla?
  Itellä on kyllä pihalla 32A pistoke 20A sulakkeiden takana edellisen omistajan jäljiltä. En kyllä tiedä onko ok kytkentä?

  Helpoimmalla varmaan pääsee käytetyn metsästyksessä, kun pistää nettikauppoihin haun päälle, jos ei ole kauhea hätä asialla. Sitten kun sopiva sopivalla hinnalla osuu kohdalle, ostaa pois.
  Ja käytetystä tarkistaisin, että se toimii :)
   
 5. JiiPee

  JiiPee Kansalainen

  Liittynyt:
  12.4.2016
  Viestejä:
  433
  Saadut tykkäykset:
  53
  Ei mutta sieltä voi ottaa syötön 25A nalleille ja niiden perään pistorasia. Näin ainakin mulle sanottiin kun vastaavan suuntaista kulutusta suunnittelin.

  Voit kyllä laittaa vaikka 63A rasian 16A nallien perään, sitä ei rajoita mikään säännös. Jos tuossa sinun piharasian kytkennässä olisi 16A rasia niin silloin olisi virhe tehty.
   
  • Informatiivinen Informatiivinen x 1
 6. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tämä lähti nyt vähän väärille urille... Sähkö ei ollut nyt tässä vaiheessa se ratkaisu asiaan vaan monikäyttöisyyden takia jollakin polttomoottorikoneella käyvä isompi kompressori. Nyt kaivattaisiin ajatuksia tuollaisesta polttomoottorilla toimivasta kompressorivaunusta?

  Juu ja minun moka, kun muistin väärin noita tehoja ja kokoja. Siis sen muistin, että 5,5 kW kone oli (ja se oli oikein) olin muistelevinani, että olis ollut (32/25A) pistokkeessa, mutta se olikin (on täytynyt olla) 16A pistoke. Noin 25 käynnistyksestä yhdessä paloi sulake (16A) vaikka verkko kohtuullisen jäykkä. Eli 5,5 kW kone melkoisen tiukka 16A sulakkeelle. Ei joka tapauksessa ratkaise ongelmaa, sillä tuplaten tästä (=> 11 kW) ei vielä tuotoltaan ole edes riittävä :-( Eli polttomoottori kompressori olisi ihmettelyn alla...
   
 7. salla

  salla Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2017
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  1
  Offtopic alkaa; En ole tässä mikään ammattilainen, mutta en oikeastaan tiedä, että miksei onnistuisi? Tietysti tee-se-itse asentajahan asentaa mitä uskaltaa... mutta jos puhutaan säännöistä, niin sitten siinä kai on omat rajansa.

  Mielestäni mikään ei määritä sitä kuinka pieni sulake saa(isi) olla jossakin lähdössä, mutta suurimman sulakekoon se kyllä määrittää? Eli jos on 32 A vastike/pistoke, niin se on mitoitettu kestämään ko. kuormitusvirta. Jos sitten liittymän pääsulake on 25 A niin eihän sinne mitenkään kannata tätä suurempaa sulaketta lyödä? Toisaalta taas mikään selektiivisyysehto ei täyty käsittääkseni tuossa esitetyssä 25/20 A porraskoossa. Saattaisi kuitenkin käyttäjän kannalta olla hyödyllistä "merkitä" tuollainen pistoke suojalaitteen/sulakkeen (todellisella) koolla millä se on varustettu, jos sattuu olemaan kovinkin pieni nimelliseen nähden...

  Tästä tulenkin seuraavaan ajatusketjuun. Ilmeisesti kuitenkin 32 A nimellisvirtaisen vastikkeen/pistokkeen suurin sulake on juurikin 25 A? Koska seuraava suurempi sulake olisi 35 A ja tuota 35A sulakettahan ei saa(isi) tähän ilmeisestikään asentaa kun on 3 A suurempi kuin vastikkeen/pistokkeen nimellisvirta? Automaatillahan tuossa ei ole mitään ongelmia kun löytyy suoraan 32 A automaatti.

  Usein käytännössä ja varsinkin maaseudulla (ja aina jos syöttö on pitkähkön kaapelin takana) olisi hyödyllistä siirtää esimerkiksi perinteinen pieni 3x16A syöttökin "pykälää" paksummilla kaapeleilla joka teoriassa puoltaisi 32 A vastikkeen/pistokkeen käyttämistä, jolloin johdon paksuus kasvaa käsittääkseni 2,5 mm² johtimesta 6 mm² johtimeksi ja pinta-ala kasvaa lähes 60%. Suojauksen kannalta tästä ei ole kuin hyötyä. Joskus muistan, että innoissaan syötettiin sorvia joka sijaitsi piharakennuksessa yli 100 m (2,5 mm²) johdoilla, kun pääkeskus ja se 16 A pistoke sijaitsi päärakennuksen seinässä. Taisi olla oikosulkuvirta vähän nirkoinen ja jännitteetkin vähän mitä sattuu...

  Kas kummaa, mutta tulin itsekin tällaiseen johtopäätelmään. Sen tiedän, että jos polttomoottorista kuuluu säännöllistä pärinää ja pakoputkesta tulee ulos savua niin se saattaa toimia. Kuitenkin oikean toimintakunnon selvittäminen lienee vähän monimutkaisempaa kuin tämä? :eek:
   
 8. JiiPee

  JiiPee Kansalainen

  Liittynyt:
  12.4.2016
  Viestejä:
  433
  Saadut tykkäykset:
  53
  No lähinnä tarkastaa että puhaltaa ilmaa, ja kehittää myös painetta menettämättä tuottoaan totaalisesti. Aika idioottivarmoja laitteita nuo harrastajahintaiset vaunut, monesti ei ole muita toimilaitteita kuin virtalukko, varoventtiili ja pääsulku.
   

Jaa tämä sivu