Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Ilmastonmuutos

Viestiketju osiossa 'Tiede, tutkimus, kehitys, tulevaisuus' , aloittaja Jarkko, 25.12.2013.

 1. Jarkko

  Jarkko Aboriginaali
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  2 793
  Saadut tykkäykset:
  205
  Tästä aiheestako ei ole ole ennestään viestiketjua? En ainakaan löytänyt.

  Asia on aika perusteellisesti jauhettu loppuun joka paikassa, mutta ihmettelen, että uusinta uutista on aika vähän huomioitu. Mitäköhän tapahtuu, jos uutisoitu vesimäärä lorahtaa mereen? Tuo "nostaisi merenpintaa 0,4 milliä vuodessa" on jollakin tavalla väärin muotoiltu. Miten niin vuodessa? Kai mereen vuotamisnopeudellakin on jotain väliä?

  Linkittämäni uutissivun lopussa on linkit kahteen englanninkieliseen uutiseen. Ainakin toisessa englannikielisessä uutisessa kerrotaan samoin, joten tuskin on käännösvirhe. Toinen uutinen näkyy vain rajoitetusti (maksullinen), joten sen sisällöstä ei ole tietoa.

  Myös vesialtaan korkeus suhteessa mereen olisi kiva tietää. Jos on merenpinnan alla, ei vaikuta mitään, mutta ilmeisesti on merenpinnan yläpuolella.

  Sen verran muualta löytyy arvointia, että jos Grönlannin koko jääkuori sulaisi, merenpinta nousisi 7 metriä. Varmaan toisenlaisiakin arvioita löytyy.

  Google-tietämystä:
  Grönlanti, nykyisin jäätikön pinta-ala on 1,8 miljoonaa km² ja jäättömän alueen 350 000 km².
  Irlannin pinta-ala on 84 421 km².
  Eli vesiallas yltää 5 %:iin Grönlannin jäätikön pinta-alasta. Eli ei paljon mitään. Siis 2 vuoden takaisen tiedon mukaan. Tutkimushavaintohan on jo vuodelta 2011. Jonkilainen tsunami kuitenkin tuosta seuraisi, jos vuotaisi parissa päivässä mereen.

  Onkohan vastaavia vesialtaita muualla?

  http://yle.fi/uutiset/gronlannin_jaatikon_sisalta_loytyi_irlannin_kokoinen_sulavesiallas/6998389

  Grönlannin jäätikön sisältä löytyi Irlannin kokoinen sulavesiallas
  Grönlannin jäätiköiden uumenissa on valtava määrä sohjoista sulavettä. Tutkijat eivät tiedä, pysyykö vesi jäämassojen sisällä, vai valuuko se ulos nostamaan merenpintaa.

  Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat tehneet hämmästyttävän havainnon Grönlannin jäätiköltä. Jäätikön sisällä on valtavat määrät sulaa vettä myös kylminä talvikuukausina.

  Veden tarkkaa määrää ei vielä osata mitata, mutta tutkijoiden arvion mukaan sitä olisi Irlannin saaren kokoisella eli 70 000 neliökilometrin alueella yhteensä 140 miljardia tonnia.

  Jos vesimäärä päätyy mereen, se nostaisi merenpintaa 0,4 milliä vuodessa. Tämä vastaisi puolta Grönlannin aiheuttamasta merenpinnan noususta.

  Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, päätyykö jäämassojen sisässä vellova vesi mereen, vai onko kyseessä eristynyt järjestelmä.

  Havainto sulavedestä tuli tutkijoille yllätyksenä. Vesi pysynee sulana myös kylmänä aikana, kun sen päälle kesällä sataa suuret määrät eristävää lunta. Vesi on eräänlaisessa sohjomuodossa.

  Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimman raportin mukaan Grönlannin jäätikkö kutistui vuosina 1992–2001 noin 34 miljardia tonnia vuodessa ja vuosina 2002–2011 kutistuminen kiihtyi 215 miljardiin tonniin vuodessa. Tutkijoille ei kuitenkaan ole ollut selvää, mihin sulanut vesi katosi. Uusi havainto antaa osviittaa, että vesi päätyy ainakin osittain jääkuoren alle.

  Tutkimushavainto tehtiin vuonna 2011. Havainnosta kerrottiin uusimmassa Nature Geoscience -tiedelehden numerossa, ja siitä uutisoi BBC.
   
 2. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  12 574
  Saadut tykkäykset:
  1 843
  Ei kait se vesiallas vesimäärineen muuten niin vaarallinen ole, mutta kun se on makeata vettä, joka taas muuttaa Grönlannin ympärillä olevan meren ekotasapainoa ja joidenkin tietokonelaskelmien mukaan voisi muuttaa jopa Golf virran leveyttä, suuntaa ja voimakkuutta....jolloin täälläkin vois olla kunnon talvet sen jälkeen.
  Yksi skenaario Grönlannin jääpeitteen alla olevasta vesialtaasta ja sen mahdollisista vaikutuksista löytyy sellaisesta romaanista kuin Sarasvatin hiekkaa. Hyvä kirja, ainakin mun mielestä.

  Näistä ilmastolämpenemisjutuista tuli mieleen, piti mennä yhteen ilmastokokoukseen ja kysyä pääluennoitsijalta, miten hän selittää sen, että Kilpisjärveltä löytyy jäänteitä männyistä...isoista männyistä....ja sen, että viikinkisaagoissa kerrotaan, että Grönlannissa olisi viljelty vehnää...

  Muoks kirjoitettu Golf virta oikein...
   
  #2 V361, 25.12.2013
  Viimeksi muokattu: 26.12.2013
  • Tykkään Tykkään x 1
 3. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  14 971
  Saadut tykkäykset:
  2 300
  Ja yksi näkökulma asioihin voisi olla se, että näillä tieteellisillä skenaarioilla ja uhkakuvilla tehdään puhtaasti rahaa! Joku aina hyötyy toisen hädästä ja turvattomuudentunteesta.

  Meillä on kuitenkin käsittämätön ekosysteemi, joka monintavoin tasapainottaa maapallomme elämää. Siihen ei pysty vastaamaan tietokonemallinnukset, eikä tutkijoiden ennustukset. Luonto hoitaa omansa ja hyvä niin.

  Ja tuohon aloituksen mukaiseen uutiseen mulla on selkeä mielipide: "mitä sitten". Jos sen on tarkoitettu tapahtuvaksi, niin se tapahtuu. Luonnolla on kuitenkin siinäkin tapauksessa ohjat käsissä ja tasapainottaa tilanteen.
   
 4. Jarkko

  Jarkko Aboriginaali
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  2 793
  Saadut tykkäykset:
  205
  Grönlandissa on maatalous alkanut uudestaan. Luulin, että tuo 100 tonnia perunaa on kirjoitusvirhe, 2-3 rekkalastillista, mutta lehmiäkin on alle sata ja asukkaita 57 000, joitten elinkeinoihin ei muutama vuosi sitten maatalous edes kuulunut.

  Oikeastaan aika lyhyt aika siitä, kun siellä on maata edellisen kerran viljelty, n. 1000 vuotta.

  http://yle.fi/uutiset/gronlannissa_...si_elinkeino_-_maatalous/6567696?ref=leiki-uu


  Grönlannissa nousee lämpenemisen myötä uusi elinkeino - maatalous
  Viikinkiajalla Grönlannissa viljeltiin viljaa. Nyt ilmasto on jälleen muuttumassa suotuisaksi maanviljelylle. Uusia vihanneslajeja otetaan viljelyyn vuosittain.

  Grönlannissa maatalouselinkeino on kovassa kasvussa. Maatalous on muuttunut entistä kannattavammaksi ilmaston lämpenemisen ja jäätiköiden vetäytymisen ansiosta. Asiasta kertoo The Independent -lehti.

  Grönlanti on ollut täysin riippuvainen lähinnä Tanskasta tuoduista elintarvikkeista. Uusien olosuhteiden myötä Grönlanti voisi tuottaa jopa puolet tarvitsemastaan ruoasta itse, arvioi entinen hallituksen neuvonantaja Kenneth Hoegh lehden haastattelussa.

  Grönlannissa kasvatetaan nyt lukuisia maataloustuotteita, joita vielä pari vuosikymmentä sitten ei voinut kuvitellakaan lähes kokonaan jäätiköiden peittämälle saarelle. Pienimuotoista tuotantoa on mm. mansikoilla, herneillä, pavuilla, timjamilla, pippurilla ja tomaateilla.

  Peruna ja kaali hyötyvät parantuneista olosuhteista eniten. Perunantuotanto ylitti viime vuonna sadan tonnin rajan. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2008. Perunan kasvukausi on pidentynyt viikoilla niin alusta kuin lopustakin.

  Vihannesten tuotanto saattaa tänä vuonna kaksinkertaistua viime vuodesta, ennustaa Grönlannin hallitus.

  Myös paikallinen inuiittiväestö on huomannut muutoksen. Heidän poronsa lihovat, koska ravintoa on nyt helpommin saatavilla.

  Uuden maatalouden mittakaava on vielä pieni. Lehmiä on koko saarella alle sata ja lammastilojakin vain muutamia kymmeniä. Suuria määriä elintarvikkeita ei tarvitakaan, sillä Grönlannin asukasmäärä on vain 57 000.

  Grönlannin ilmasto on lämmennyt eniten saaren eteläosassa, joka sijaitsee suunnilleen samalla leveysasteella kuin Helsinki. Varsinkin kulunut talvi on Grönlannissa ollut poikkeuksellisen lämmin, samaan aikaan kun Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on ollut kylmää.

  Ilmastonmuutos ei ole yksiselitteisesti hyödyllinen asia Grönlannille. Lämpimämpi ilmasto merkitsee sateiden vähenemistä. Viljelyksille jouduttaneenkin hankkimaan keinokastelulaitteita.

  Maatalous ei ole Grönlannissa uusi asia. Kun legendan mukaan viikinkipäällikkö Erik Punainen 900-luvulla löysi Grönlannin, siellä viljeltiin viljaa vuosisatojen ajan. Tämän jälkeen ilmasto ilmeisesti viileni ja saarella asunut väestö katosi tuntemattomalla tavalla.
   
 5. 2xford4000

  2xford4000 Kansalainen

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  2 047
  Saadut tykkäykset:
  93
  kyllähän ilmasto muuttuu se on varma.. mut on kait se ennenkin muuttunut ja ollut mullistuksia.. mutta onneks on pieni maa nimeltä suomi.. jossa kaikki ilmasto asiat otetaan vakavasti ja jopa niin että verotetaan firmat ja ihmiset ulos maasta.. halvempiin maihin tuottamaan tuotteitaan joissa ei ole päästöt ihan niin justiinsa.. japanissa myrkky sumu vaan sakenoo.. mut onneks suomi pelastaa maailman olemalla itse niin puhtoinen.....
   
 6. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  12 574
  Saadut tykkäykset:
  1 843
  ONNEKSI ihminen ei ole vielä oppinut HALLITSEMAAN säätä, silloin minä ainakin olisin todella huolissani....
   
 7. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  40 483
  Saadut tykkäykset:
  2 580
  Tää pallon ekosysteemi ja ilmasto, se on ihmeellinen ja tutkijoillekkin ennalta-arvaamaton, varsinkin hiukankaan pidemmällä jaksolla ajatellen.

  Historian aikana on ollut lämpimämpiä kausia, jotka on kestäneet vuosia, vuosikymmeniä ja useita satojakin vuosia.
  Sitten on taas ollut viileämpiä jaksoja, jotka painaa sen todellakin pitkän aikavälin keskilämpötilan taas "normaaliin".
  Kohtuu lyhyellä aikavälilläkin katsottuna, siis useiden kymmenien tai jokusen sadan vuoden perioodissa, lämpötiloissa ei mahdottomia muutoksia kuitenkaan ole tapahtunut.
   
 8. tjrun

  tjrun Kansalainen

  Liittynyt:
  26.12.2013
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse olen miettinyt asiaa niin, että ilmaston muutoksia on ollut aina, niihin ei ihminen voi vaikuttaa, maapallo ja ilmasto kehittyy kokoajan.... miksi on ollu aikoinaan jääkausia ja muita luonnon mullistuksia, ennen niistä ei ole tehty mitään dokumenntejä mitkä olis meillä luettavissa, nyt on tämä netti jossa asiat leviää nopeesti, no tottakai joku haluaa tällä tehdä rahaa, itekkin tekisin jos oisin tarpeeks viisas ihminen, päästökauppa hommat, siis voi hel mitä hommaa... no joo en kerro siitä enempää mut oon energia alalla jaq päässy kuulemaan niistä hommista jotain.... toi on ihan rahastusta koko päästö homma.... onhan sillä vaikutusta varmasti ilmastoonkin, mutta kuka sen todistaa ja onko esim. eu vastuussa ilmastonmuutoksesta jos sille joudutaan maksamaan päästöistä maksuja ?
   
 9. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  21 125
  Saadut tykkäykset:
  3 377
  Itse miellän tämän ja monen muunkin nykyään meneillään olevan kehityskulun näin:

  Luonto voittaa aina!

  Tällä tarkoitan sitä, että miljoonia vuosia sitten tälle pallolle on osunut muutama reilun kokoinen murikka, joiden seurauksena valtaosa elämästä on kuollut. Evoluutio on sitten synnyttänyt uusia lajeja, vahvimmat ovat selviytyneet.

  Hävittämällä sademetsiä ja tuhattolkulla eläinlajeja, kaasuttamalla ilmakehän ja likaamalla meret, ihmiskunta lähinnä kusee omiin muroihinsa. Tällä pallolla kaikki liittyy kaikkeen ja luonnonsuojelu onkin käsitettävä ensi sijassa ihmiskunnan suojeluksi. Itse kannatan varovaisuutta ennen kaikkea. Meillä on vastuu tulevista sukupolvista. Elämällä yli varojemme aikaansaamme kansainvaelluksia, sotia, rauhattomuuksia ja puutetta jo hyvin läheisessä tulevaisuudessa. Itse olen siinä vaiheessa mahdollisesti jo tuottamassa koiranputkea, mutta sääliksi käy meidän jälkeemme jääviä. :eek:
   
 10. tjrun

  tjrun Kansalainen

  Liittynyt:
  26.12.2013
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Borgin mielipiteeseen yhdyn siinä mielessä että luonnonvarat käytetään loppuun tällä menolla ihan varmasti, mutta tuohon ilmastonmuutokeen vaikuttamiseen en usko, uskon että se tulee vaikka tehtäis mitä niin ei vaikuta, siis suojelun kannalta... tosin kysehän on nyt omista mielipiteistä ja meillä jokaisella on omat mielipiteet ja jokainen kunnioittaa toisten mielipiteitä, kukaan ei oikeesti tiedä tätä asiaa, jokainen vaan on jotain mieltä, mut totuus selviää joskus kun me kaikki kasvatetaan sitä koiranputkee.... kunpa olisi se viisas tietäjä joka sanoisi että mitä pitää tehdä....
   
 11. tjrun

  tjrun Kansalainen

  Liittynyt:
  26.12.2013
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pitää viel painottaa tuohon äskeiseen että, luonnon saastuttaminen on sitä "omiin muroihin kusemista" se on ihan totta, mut se ilmaston muutos tulee siltikin... teit niin tai näin... mitään en vihaa niin kuin sitä et järvet ja luonto pilataan saasteilla... moottorit ei sitä tee mut teollisuus sen osaa :D
   
 12. mf25

  mf25 Kansalainen
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  937
  Saadut tykkäykset:
  134
  Luonto voittaa aina, se on totta, voittoonsa tuskin tarvitsee ihmisrotua...mielummin päinvastoin. Toistaiseksi olemme tehneet vähemmän tuhoa, kun joku komeetan palanen muinoin...tietenkin jos joku pärepää keksii ydinsodan sytyttää, niin päästään pahiksien ykköseksi, ja siinä taitaisi tällä menolla olla ihmisen suurin saavutus. Voimavaroja jos käytettäisiin järkeviin puuhiin yhtä paljon kun tappokoneisiin ja toisten kyttäämiseen, niin eipä täällä pallolla olisi olenkaan paha olla....mutta semmoinen toiminta ei näytä olevan kovin tyypillistä ihmiselle... :toivoton:

  ps. Sotakoneiden kehittämisessä on tosin vahingossa keksitty paljon hyödyllistäkin, hinta on kuitenkin suolaisen puoleinen...
   
 13. Jarkko

  Jarkko Aboriginaali
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  2 793
  Saadut tykkäykset:
  205
  Mahtaakohan Grönlanti ja Siperian tundra ehtiä sulamaan elinkelpoiseksi sitä tahtia, kun ihmisiä alkaa siirtymään päiväntasaajalta isommassa määrin kohti napa-alueita? Elinkelpoisilla alueilla tulee muuten olemaan tungosta. Maapallolla ei kai koskaan ennen ole ollut näin paljon ihmisiä.
   
 14. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  14 971
  Saadut tykkäykset:
  2 300
  Koska ihmiskunta yrittää kaikin tavoin suojella jokaista ihmiselämää, niin luonto lopulta korjaa virheen. Tulee suuria nälänhätiä, ilmastokatastrofeja, taifuuneja, myrskyjä, tsunameja, epidemiota jne...

  Muutaman hyvän myyrävuoden jälkeenkin tulee aina romahdus. Ihmisille saattaa käydä samoin...
   
 15. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  40 483
  Saadut tykkäykset:
  2 580
  Se on se luonnon oma tasapainon säilyttäminen....
  Ensin popula lisääntyy, ja kun ruoka ei riitä, alkaa taudit ja muutenkin popoulaation kutistuminen.
  Aikansa sitä kestää, kunnes jälleen ravintoa riittää kaikille ja alkaa jälleen populaation kasvaminen...

  Sama lienee kenties pätevän myös tuon hiilidioksidin osalta, sitähän on pirusti sitoutuneena erillaisiin "varastoihin" maaperässä, ja jostain sekin aikanaan on tullut.

  Mikään materiaalinen tai energinen elementti ei maapallolla juuri lisäänny, ne vaan muuttaa muotoaan.
  Ihmiset/eläimet/koneet kuluttaa happea ja tuottaa hiilidioksidia, kasvit muuttaa fotosynteesillä auringonvalon avulla hiilidioksidin jälleen hapeksi.....
  Liikaa hiilidioksidin tuottajia (eliöstö) suhteessa hapen tuottajiin (kasvit) = alamäki, kun tää korjaantuu ja tilanne muuttuu toisinpäin = ylämäki eliöstölle

  Kun siis kulutttajia on liikaa, alkaa aikanaan kuluttajien vähentyminen, kunnes olot kasvulle on jälleen olemassa, ja niin edelleen....
   
 16. MaxiSami

  MaxiSami Kansalainen
  Betatester NoAd

  Liittynyt:
  22.1.2013
  Viestejä:
  3 227
  Saadut tykkäykset:
  635
  Mie en tiennykkään että jusape on tuommonen filosohvi! :)
   
 17. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  40 483
  Saadut tykkäykset:
  2 580
  Mnää mikään vilosoohvi ole.... Tavallinen rasvanäppi vaan....
   
 18. topik

  topik Väsyttää
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  4 227
  Saadut tykkäykset:
  632
  Mikähän vaihe on tällä hetkellä mars pallolla menossa, ilmeisesti kuiva jakso, jonka jälkee alkaa co2 hiljakseen lisääntyyn ja vihreys saapuu 2 miljardin vuoden päästä. Ehkä...... No ei ole topi näkemässä sitä.
   
 19. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  40 483
  Saadut tykkäykset:
  2 580
 20. Jarkko

  Jarkko Aboriginaali
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  2 793
  Saadut tykkäykset:
  205
  Jos kuitenkin elämisen edellytykset edes jossakin säilyy, aina muutama ihminen jää henkiin ja aloittaa maan täyttämisen uudestaan, koska ihmisiä on joka puolella maapalloa. On epätodennäköistä, että ihan kaikki kuolisivat. Jos meteoriitin törmäys/ohitus aiheuttaisi liian pitkäkestoisen muutoksen, liian kauan kestävä "ydintalvi" tms., sitten olisi ihmiskuntakin mennyttä.
   

Jaa tämä sivu