Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Flipperi, No Fear: Dangerous sports

Viestiketju osiossa 'Sähkö ja elektroniikka' , aloittaja kymi, 14.9.2021.

 1. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  [​IMG]
  (kuva: ipdb / esite)

  Esitellään tämä Flipperi "projekti". Kyseessä on siis vuoden 1995 toukokuussa julkaistu ns. solid state flipperi (eli kaikki toimii pääasiassa elektroniikan kautta), Williamsin valmistama "No Fear: Dangerous Sports". Teemana on urheilu, lähinnä extreme-urheilu, tehtävinä mm. laskuvarjohyppy, rata-autoilu, laskettelu, surffaus, kalliokiipeily, motocross. Pelin erikoisuuksia ovat mm. pallon kulkua muuttava magneettiramppi, puhuva pääkallo, hyppyrampit ja kolmas flipperi yläpelikentällä. Multiball pelitiloja on 2-4 pallolla. Peli on yksi ehkä nopeimmista flippereistä. Iso osa rampeista on looppeja, eli kun lyöt pallon ramppiin, se tulee jostain kohtaa pelikenttää takaisin suoraan kohti flippereitä. Ja turhan löyhästi lyöden paluureitti osuu flipperien väliin. Pelikentän alla on myös ramppi, joka palauttaa palloja oikealle flipperille vähän tilanteesta riippuen (siellä on aina vähintään yksi kuula jemmassa).

  Pelistä löytyy lisätietoa osoitteesta https://www.ipdb.org/machine.cgi?id=2852 ja tähän löytyy myös hyvä Visual Pinball emulaattori pelikenttä tietokoneella pelaamista varten. Valitettavasti pelikentän yläosassa on aika paljon tavaraa kolmessa kerroksessa, joten Visual Pinballilla tarkkuus hieman kärsii. Ei se livenäkään ole järin selkeä.

  Tämän koneen historiasta nyt lyhyesti & ympäripyöreästi, jotta tästä ei joudu kukaan vastuuseen. Tämä tuli mulle vajaa 15v takaperin vähän pyytämättä ja yllättäen vaihtokauppahengessä (ja vahvasti sihipäissä sovittuna). Olin pelannut kyseisellä yksilöllä jo aikaisemmin, todennut omistajalle että siinä on vähän vikaa ja voisin olla kiinnostunut tuotteesta, jotta sitä ei puolikuntoisena pelata rikki ja polteta juhannuskokossa. No eihän tuollainen mihinkään huonolla pohjaratkaisulla toteutettuun helsinkiläiseen paritalokaksioon sovi. Tuo olisi vienyt puolet olohuoneesta, keittiöstä tai kylppäristä, joten kone meni rekvisiitaksi firman konttorille. Henkilökunnasta joku aina joskus tunsi "flipperinkorjaajan" ja niinpä konetta onkin parsittu vuosien saatossa useammankin sepän toimesta, itse en ole juurikaan osallistunut ennen kuin nyt. Tämä on ollut myös pelin henki, firma tarjoaa sijoituspaikan ja hoitaa kulut.

  Konttorimme muutti kesäkuun alussa uuteen moderniin jaettuun avokonttorityyliseen toimistohotelliin, jossa meillä on lähinnä keittokomeron kokoinen firman privat tila. Flipperi olisi vienyt tilasta kolmanneksen ja sen funktio toimimattomana sisustuselementtinä olisi ollut vähän huono. Yleisiin tiloihin tuon olisi ehkä saanut, mutta en itse ollut valmis kelpuuttamaan tätä ajatusta, etenkin kun kone ei ollut ajokuntoinen.

  Mersulla sattui olemaan juuri kriittinen huoltopäivä juhannuksena, mutta kaikkien konekansalaisten sankari @klappi'n kanssa kävimme bemmillä ensimmäistä ja toivottavasti viimeistä kertaa tutustumassa Kehä-I sisäpuoleen. Matka meni kulkupeli huomioiden harvinaisen hyvin.

  upload_2021-9-14_0-4-20.png

  Kuvassa kotopihassa kuormaliinoista avattuna. Tuo keltainen liina sitoo backboxin alas pelikentän reunoja vasten. Tässä on myös hyvin havaittavissa "kevyesti" virttyneet sivutarrat. Tuossa nurkissa jalat peittävät tarroja ja niissä on harvinaisen paljonkin punaista efektiä, kuten pitäisi olla myös koko kyljessä. Backboxin kylkiin ei jostain syystä ole auringon patina ottanut niin pahasti.

  Flipperi vietti kesänsä autotallin puolella varastossa, mutta nyt syksyn tullessa kylmyyden ja kosteuden hiipiessä autotalliin, piti flipperille rakentaa oma koti talon sisäpuolelle, ja toisaalta ihan oikeasti saada kampe pelikuntoon. Kokoonpano kun on paksua vaneeria muovi-insertein, niin puun eläminen kosteuden ja lämpöerojen vaikutuksesta on hanursta.

  Tällainen flipperihän on siitä kiitollinen kapistus, että se käytännössä tarvitsee ihmisen verran tilaa myös ympärilleen huoltoja varten. Lisäksi on hyvinkin normaalia, että pelikentän lasia pitää irroittaa ja laittaa takaisin (ensimmäisen parin päivän aikana 4 kertaa). Se on käytännössä kiskoilla pelin reunojen päällä, eli vedettävä pelaajaa kohti (koko 21x43x3/16 tuumaa). Flipperin kooksi on ilmoitettu 58x29x76 tuumaa ja paino 250lbs (metri-ihmiset tuhkehtukoot yksikkövammaansa).

  Nyt flipperiä kotiuttaessa kuulat puuttui, backboxin ruuvit puuttui, vanha risa ja uusi ehjä luola olivat irrallaan, samoin Power Driver piirilevy oli uusi paketissa. Flipperin sisään ja jaloilleen saamisesta innostuneena tulin naputelleeksi Power Driver piirilevyn paikoilleen ja löin koneeseen sähköt. Pienen oman sössimisen jälkeen totesin sähköjen olevan ok (turvallisuussyistä kolikkoluukun aukaisu katkaisee mm. kelajännitteet ja ehdin jo huolestua näiden puutteesta). Näyttö oli kuitenkin pimeänä. Tähän löytyi hyvinkin nopsasti selvyys kun näytönohjaimen piirilevyltä löytyi rikkonainen sulake (3/8A, 250V). Kyseinen sulake on hitaasti palavaa mallia, joten täällä ei välttämättä ole mitään vikaa, vaan sulakkeen virtaraja on ylitetty riittävän monta kertaa. Jossain oli speksattu, että kyseisen tyyppinen sulake palaa 200% virralla kymmenessä sekunnissa. Sulake on lasiputkisulake, jossa on sisällä keraaminen insertti ja tämän ympärillä aivan prkleesti ohutta lankaa.

  Muita nyt tiedossa olevia tappioita on patterikotelo. Eipä ollut suoranaisesti yllätys. Yksi kolmesta patterista oli vuotanut.
  upload_2021-9-14_0-10-56.png
  Näissä koneissa on kolme AA-patteria ylläpitämässä asetuksia ja tuloksia. Tämä on onneksi jo sen verran moderni kone, että patterikotelo on sijoitettu omalle piirilevylle irralleen muista. Vanhemmissa koneissa patterit pääsee vuotamaan suoraan pääpiirilevyille (ja ovat jopa ilman kannaketta) ja tuho on yleensä messevä. Tässä tapauksessa nyt selvittiin putsilla ja uusilla pattereilla. Pattereiden päälle teippi vaihtopäivästä ja kalenteriin muistutus vuoden päähän patterien vaihdosta. Yleinen hyvä käytäntö on vuosittainen pattereiden vaihto - vähän sama kuin auton moottorille vuotuinen öljynvaihto ajoi tahi ei.

  Rahalukkoja tuossa ei ole, mutta vahingossa satuin esiintymään huoltomiehenä ja lunastin itselleni huoltomiehen credittejä. Näinpä kuula päätyi pelilaudalle ja peli sai alkaa näytön pimennosta huolimatta. Päällisin puolin asiat tuntuisivat toimivan kuten pitää. Hieman haastavaa on pelinkulun seuranta ilman näyttöä, joten enimmäkseen pelailu on ollut toiminnallisuuden tarkastelua ja osumatarkkuuden hahmotusta. Etenkin tuo magneettihässäkkä kiihdytystilassa on jotain missä aivojen hahmotuskyky loppuu kesken ja jää hyppäämiset hyppäämättä kun yläkentän flipperin lyönti ei ajoitukseltaan osu kohdalle. Pelaillessa on myös tullut huomattua, että oikean "ulosajon" säädettävä stoppari on lähes helpoimmassa asennossa, mutta jostakin syystä niin paljon ulospäin vinossa, että vastaa tällä hetkellä minimissäänkin vaikeinta asetusta. Oikealle päätyvät pallot siis valahtavat ohi-sektoriin ja peli päättyy tarpeettoman helposti.

  Tämän hetken työlistalla:
  - näytönohjaimen sulake ja siitä seuraavat selvitykset (pääsee ajamaan vikadiagnostiikkaa), jos näyttö toimii niin peliasetukset reilaan ja rokki soimaan
  - oikean "ulosajon" tappi pystyyn, kittiä tai prikkaa, en vielä tiedä
  - lamppuja on pimenänä, melko selkeästi yksittäisten lamppujen vika - mahdollinen led-konversio, jolla saisi pitkää ikää sekä valoille, että koneelle?
  - oikea pääpelikentän flipperi jumii lämmitessään, ilmeisen normaaleja vikoja, rasvaa ja väkivaltaa, jos ei näitä tottele niin kela ja mekanismi vaihtoon (ei järin kalliita, kulutusosia)
  - pelatessa löytyi pelikentältä ruuvi, muitakin ruuvipuutteita on mukaanlukien luolan kiinnitysruuvit puuttuu
  - joku tuumausta aiheuttava työkalusarja pitänee hommata

  Pidemmän tähtäimen suunnitelmia:
  - pelikentän osien kunnollinen putsi & vahaus
  - virttyneiden sivuteippien ja jalkojen uusinta

  Ja on tässä nyt vielä muutakin hommaa, saada tuota pelisaluunaa viritettyä vähän järkevämpään kuosiin.
   
  • Tykkään Tykkään x 11
 2. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  219
  Saadut tykkäykset:
  229
  Kun en ole henkilökuntaa, niin mä voin varmaan tuntea flipperinkorjaajan ilman lainausmerkkejä. Siis ihan päivätyönään sellaista tekevän kaverin: http://reprocade.com/

  Vahva suositus jos tarvii konsultaatiota tai jotain erikoisempaa varaosaa lähteä metsästämään.
   
  • Hyödyllinen Hyödyllinen x 1
 3. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  28 627
  Saadut tykkäykset:
  9 901
  Eräs muinainen töikaveri noitten kanssa myös harrastelee naapurikunnan puolella, on noita palloituspeljä hänellä pelihallissaan niin, ettei liikkumaan tahdo pystyä, korjaileekin noita.
   
 4. Jammu

  Jammu häh

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  984
  Saadut tykkäykset:
  183
  Opiskelukaveri on pitkän linjan peliharrastaja. Siinähän ei ole mitään epämääräistä että joku omistaa, toki Suomessa ollut RAY,PAF,Veikkaus monopolit, mutta silloin harrastajan ovat pelejä laivanneet ulkomailta yksin ja alan yrittäjien auttamana.

  Joskus jutellut aiheesta niin aika raatoja on mistä hän on pelejä tehnyt.

  Jäänyt käsitys, että mukaansa Williamsit on paremmin tehtyjä, Ballyn flippereitä hänellä ollut sekä RAY pelejä.

  Yhdelle toiselle peliyrittäjälle jotain kortteja korjasin. Tuli selväksi myös että kortteja löytyy hyvin maailmalta, mutta useimmiten vanhan korjaaminen on parempi vaihtoehto koska ovat hiukan sinnepäin tehtyjä. Pitkää bisnestä tuosta mulle ei tullut kun ei ollut kiinnostusta maksaa vaivannäöstä.

  Jenkkivehkeissä kabinetissä monesti täkäläiselle sähkölle muuntaja.

  Flipperien kohdalla en ole varma mutta ainakin RAY peleissa on usein esim. NVRAM piirejä integroidulla varmennuspatterilla ja kone menettää älynsä jos se tyhjenee... Eli ohjelmapiireistä kantsis ehkä jollain aikataululla olla backuppi... Hienommissa laitteissa ohjelmia on salattu ja purkuinformaatio voi olla sellaisella piirillä. Tuskin tosin flippereissä... Netissä löytynee nykyään paljon lontoonkielistä tietoa?

  LED-muunnoksin peliä en suosittele raiskaamaan. Useinhan niissä on mm salamalamppuja tai siis tavallisia lamppuja joihin ajetaan jännitepiikki. Lampuille on myös tyristorihimmennys joka aivan varmasti on pelittämättä LEDien kanssa. Ja lamppujen kestoa myös pidennetään siten että lampun läpi ajetaan koko ajan pientä virtaa niin ettei hehkulanka näkyvästi hehku, sytytetään isolla virralla sitten. Lämpimänä pidetty hehkulanka kestää paremmin vilkuttelua. Solenoideillekin on muistaakseni tyristoriohjaus. Veto ja pitovirta erikseen eli kortoin ooltava ehjä ettei solkkuja pala.
   
  • Informatiivinen Informatiivinen x 3
 5. AHL

  AHL Kansalainen

  Liittynyt:
  1.2.2020
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  85
  Ota auki ja katso mikä jumittaa. "Plunger" lyönyt tarpeeksi monta kertaa stoppariin ja pää levinnyt? Viilaus voi viedä taas eteenpäin. Putsaa samalla paikat puhtaaksi. Rasvat voi jättää leivän päälle. ;)
   
 6. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Enpä avausviestiä hahmotellessa arvannut, että täältä löytyy näinkin paljon hyvää infoa. Vaikka pitäisi tietää, että Konekansa on kuin korttipakka, joka on sotilaalle raamattu, almanakka ja rukouskirja.

  En ala tähän suotta lainailemaan muutamia yllä olevia, mutta vastauksia:

  Reprocade olikin jo aikaisemmilta ajoilta tuttu nimi, en tosin ole asioinut. Kyselin heiltä(kin) sulakkeita, mutta kuulemma hyllyt tyhjänä ja odottelevat lisää. Heille kyllä pisteet ripeästä vastauksesta, jotkut jättivät myös vastaamatta (ainakin toistaiseksi).

  Koneen kaikki softa ja äänet yms "rommit" ovat epromeja, 27C* -sarjaa, valtaosa ainakin 27C4001. Näihin löytyy lääkkeet kohtuu triviaalisti, pitänee kyllä jossain kohtaa ottaa pieni backup operaatio siitä huolimatta. Valtaosa piireissä olleista teipeistä on backboxin pohjalla tai jo kadonnut, joten noihin ois kiva varuilta lätkiä jotkut kirkkovene-teipit uv-linssiä peittämään. Samalla voi tsekata päivitykset, esim. ääni-rom on versio 1 ja käsittääkseni tuosta uusin on 6 tai 8 versio.

  Ledikonversiota en ajatellut siis tehdä tunkemalla vastuksia ja ledejä lamppujen paikoille. Näihin koneisiin on saatavilla ledikonversiosarjoja. Ja varmastikaan kaikkea ei ole järkevä muuttaa. Flashereita tässä koneessa on paljon, sekä yleisvalaistuksessa, että pelikentän muissa osissa. Mutta hyvä pointti @Jammu. Ja mitä nyt tulee lämpöongelmiin, niin eihän tämä ole 24/7 päällä, vaan käytännössä omalla porukalla silloin kun pelataan ja vieraiden aikaan ehkä illan/päivän. Koneesta löytyy myös virransäästötilat yleisvalaistukseen, kun konetta ei käytetä.

  Sen verran tutkin tuota pelikentän flipperien ongelmaa viikolla, että @AHL pitänee vissiin aukoa molemmat plungerit. Kelat on W-logolla ja samalla koodilla, mutta nämä vaikuttaa toimivan vähän eri tavoin toisiinsa nähden. Tähän pitää kerätä vähän ajatusta ja fiilistä, olin vähän säikähtänyt aikaisemmasta tapahtumasta. Tuolla kertaa mulla tosiaan oli näyttö pimeänä eikä tullut ees mieleen kuulat ennen kuin ne pomppi pitkin konetta pelilauta pystyssä. Menivat onneksi pohjaramppiin ja isommilta tiedossa olevilta vahingoilta säästyttiin.


  Sitten pientä updatea viikon tilanteista. Palaneista lampuista ja sulakkeista tuli ajatusnystyröihin, että mullahan tuli koneen mukana lamppupaketteja ja sulakkeita edelliseltä huoltajalta. Tuossa pelikentän nostelun yhteydessä vaihdoin muutaman palaneen (ainakin palaneen näköisen) lampun sekä tein pientä lamppuinventaariota (kun ei ollut muihin sopivia varalamppuja). Iso kasa lamppuja puuttuu. Mietityttää esim. onko jostain syystä autofire-lamppualueista haluttu jättää toinen polttimo kummastakin pois. Tän mallin lamppuja nyt ei ollut, joten jätin lamppuhifistelyn kolmeen vaihdettuun lasikanta-555:een. En ole kuitenkaan havainnut näiden kolmen lampun palavan missään kohtaa - pitää ottaa tutkintaan.

  Sulakkeista nyt en osannut muodostaa mitään käsitystä. Kovasti olivat isoilla ämpäreillä ja vähillä merkinnöillä, joten en lähtenyt testaamaan näytönohjaimeen. Eilen, tai ehkä viimeyönä tuli selviteltyä asiaa, niin tuohon mainitsemaani "ulosajon" tappiin kuuluu normaalisti 2kpl valkoista 3/16" kumia, joita nyt ei ole tuossa tapissa ollut. Valkoisia ei mulla ollut, mutta 2kpl mustaa sattui löytymään pussukoista. Naputtelin ne tänään paikoilleen.

  Ja kyllähän kelpas. Voi pirulauta, nyt tuolta saa palloa takas kentälle, vaikka tappi itessään on edelleen vinossa. Tappi pitää fiksaa ja kumit vaihtaa valkoisiin, helpottanee vielä lisää. Yleistietona, nämä eri värit flippereiden kumeissa tarkoittaa yleisesti kimmoisuutta/joustoa. Valkoinen on pehmeä kumi, joustaa ja pomppaa hyvin. Musta taas kohtalaisen kova, eli voima on iso. Tämän flipun kaikki muut kumit ovat mustia paitsi tuossa oikean sivun ulosajon tolpassa olevat donitsit.

  Lupasin itselleni yhen testipelin ja tuolla kertaa kolmella kuulalla kaikki 5 perustehtävää suoritettu. Kahdella lisäkuulalla No Limits -tehtävä suoritettu, Fear Fest oli tarjolla, mutta kämmäsin. Tästä muistiinpanona: No Limits tehtävän lamppu on palanut. Muuten ois voinut kuvata pelikentän pelin lopussa kun perustehtävät oli tehty, No Limits tehty ja sopivalla kuvan ottohetkellä Fear Fest oli myös valaistu.

  Olin tosiaan luvannut itselleni vain tuon yhden pelin, jonka jälkeen painelin muihin askareisiin. Jossain kohtaa kun terassilla eukolle kehuin suoriutumistani, niin rupesin ääneen höpisemään tuosta näytönohjaimen sulakehommasta. 3/8A hidas 250V sulake siis tarkoittaisi 375mA sulaketta. Flipun mukana olevissa roippeissa oli 315mA sulakkeita, joiden muista parametreista ei ollut tietoa. Sulakkeet näytti harvinaisen tyypilliseltä lasiputkisulakkeelta suoralla langalla (vanhassa oli keraami-insertti jonka ympärillä lankaspiraali), joten olin aikaisemmin tuominnut tuon sulakemallin liian pieneksi ja nopeaksi sulakkeeksi.

  Mut mitäs hittoa mä häviän jos yhen 315mA sulakkeen poltan? Se on alle 375mA joka tapauksessa, eli ei polta perässään olevia roippeita ja mahdollisesti nopeana sulakkeena tappioita tulee yksi lasiputkisulake. Tää ukko paineli viivana tupaan kaivamaan sulaketta laatikostaan. Backbox auki ja sulake paikoilleen, kone sähköihin ja...


  *plim* *plom*

  upload_2021-9-16_22-28-41.png

  Mitoittaakseni sulaketta pelasin varmaan joku 3h putkeen koneella ja silti siinä on edelleen näyttö toiminnassa. Myöhemmin selvisi, että pakkauksessa oli joku lederhosenin tapa kertoa sulakkeen olevan hidas.

  En tiedä tiedostaako peli näytön toimivuuden tai toimimattomuuden, mutta aika paljon tuli lisää sekä tekemistä, että jotenkin myös haastetta. Toisaalta myös helpotuksia kun tietää mitä missäkin tapahtuu. Tästäkin huolimatta vedin yläpelikentältä super jackpotin ja tuli testattua myös knockerin toiminta - ja tämä oli vielä tehtävien kannalta melko huono peli.

  Seuraavina hommina on kyllä saada tuohon No Limitsiin valo jostain yleisvalaistuksen kahdennuksesta, sekä joku selvyys noihin muutamaan pelikentän valoon. Jonkun roskan sain pelikentälle taas tänään, joten isompaa putsioperaatiota en vielä aloita. Gummit on käsittääkseni (lähes) käyttämättömät, pelilaudan pääosiltaan pyyhkäisin viikonloppuna. Pelataan nyt vähän vikoja ulos ja tuntumaa itse peliin.
   
  • Tykkään Tykkään x 7
  • Hauska Hauska x 1
 7. Jammu

  Jammu häh

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  984
  Saadut tykkäykset:
  183
  Joo tosiaan aikan vähän on hands on kokemusta, mutta seuraillut kaverin touhua.

  Minä olen semmoinen mulukku, ettei minua kiinnosta mikään urheilu, politiikkakin aika vähän ja pelaaminen erittäin vähän. (Lukioaikaankin tein korpulle asennusohjelman jolla ajettin pikku ohjelmanen vaikkapa tietokoneluokan koneeseen, koneet kun oli aina varattuna johonkin Quaken pelaamiseen tms, niin tuo pelin käynnistyskomentoon reagoiva ohjelmanen poistikin ko pelin ja muunkin koneesta - kone oli sitten vapaa käyttöön kun peli ei pelannut)

  Se vaan näissä laitteissa mm. flipperit kiehtoo, tämä tehdä asioita niin hyvin ja kestävästi, ehkä osin vahingossakin: Ettei siis laitteella ole varsinaisesti parasta ennen - päivää vaan aina kohtuu korjauksin porskutetaan eteenpäin. Tuollainen siis periaatteessa nykypuulla mitaten simppeli elektroniikka joka varsin alhaisen integraation tason ja ei laitekohtaisin piirein toteutettuna hyvin luotettavasti, yhditettynä kohtalaisen simppeliin ja älyn kanssa koostettuun mekaniikkaan.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 8. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Piti iltapäivän pelisessiossa sitten hakea vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

  upload_2021-9-17_16-13-1.png

  Tää on yläkentän magneetti/hyppyrampista. Kolmannella hypyllä ihmettelin et minne hävis boltsi (täällä on vauhtia viittä vaille vitusti). Pomppusuojapleksihän onkin sitten lähes irti ja kuula kiilasi itsensä sen ja rampin reunan väliin jumiin.

  Pitää tolle pleksillekin keksiä jotain. Mut sitä ennen, shut up and JUMP!
   
  • Tykkään Tykkään x 1
  • Hauska Hauska x 1
 9. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Lampputesteissä flasherit ok, yksittäisvaloista Autofiren tuplat, Hairpin ja No Limits pimeinä, yleisvalaistuksessa koko vasemman sivun kokonaisuus pimeänä.

  Klasi toistamiseen tänään vek ja ajattelin tuon No Limitsin korjata samalla kun tsekkaan mitä yleisvalaistukselle kuuluu. Ehkä vaihdella lamppuja ristiin kun tuo yleisvalaistus kuulosti isommalta epistolalta. Lampuksihan osoittautui tuollainen perus 555 lasikanta eli jesjes ja paketista uutta tilalle. Samalla koitin vilkaista naapurilampuista vihjettä onko tuo tosiaan 555 ja löysin myöntävän vastauksen. Hairpinnin ja autofiren lamppuja mulla ei oo, mutta otin Hairpinistä lampun kannan irti (klasi tipahti jo joku aikaisempi aukomiskerta, mutta en silloin tiennyt mistä).

  Olin vaihtanut tässä kohtaa myös Fear festin lampun kun se oli mustunut. Mustuneisuuden osoittauduttua flipperipölyksi, vaihdoin vanhan lampun takaisin ja uusi lamppu meni kätköihin. Yleisvalaistuksen vasenta osiota koitin mittailla, mutta vaikutti olevan harvinaisen loputon suo. Huomasin tässä yhteydessä, että ne aikaisemmin vaihtamani kolme lamppua kuuluvat kaikki tähän ryhmään vaikka niistä kaksi on oikealla sivulla.

  Laitoin koneen jo kiinni turhauduttuani hommaan. Ajattelin vielä vilkaista backboxiin mitä virransyötöllä näyttää tämän valoryhmän suuntaan. Ja ehkä mittailla jännitteitä. Nuo liittimet ovat aika kovilla, ja yhdessä liittimessä oli pientä värivirhettä kasatessa. Kyseessä oli eri liitiin ja tämä tapaus näytti terveeltä, toisin kuin yksi sulake tuossa uudessa virtakortissa. Siellä ei ollut enää läsnä Nokia - Connecting people, vaan messevät valokaaren jämät spiraalilangasta.

  Sulakearkistosta löytyi myös vastaavan kokoinen hidas sulake, joten vaihtoon vaan. Sävöt koneeseen ja kas miten loistaakaan kaikki, myös vasen sivu. Paitsi Fear fest ja Hairpin. Sähvöt päällä klasi vek ja pelilauta ylös, Fear festiin nyt se palautettu uusi lamppu. Ja kas, tulkoon valkeus myös hänelle. Puuttui siis enää Hairpin, johon lääkettä ei vielä ole.

  Kuulaa pöydälle, jossa vihdoin näkee pelata kunnolla kun on valot. ... tai ... siis ... v.ttu ... oli. Vasen laita ja ne pari yleisvaloa pimeni muutaman minuutin peluutuksen jälkeen. En tänään kyllä enää ala neljättä kertaa repimään arkkua auki. Ja nuo yleisvalaistuksen loput polttimot on pääasiassa samoja kuin Hairpinissä, joten lääkettä vaivoihin ei ole. Ja työkalujenkin suhteen tässä ollaan vielä TUUMAustauolla.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 10. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Flipperiongelmaan löytyi hyviä perusteluita. Stopperit on erilaiset ja eri mittaiset vaikka pidempi stopperi on montulla. Toinen palautusjousi on poikki ja korjattu (=tiukattu), kelojen liukuputket melko valmiit. Putsailin ja kasasin, toimii paljon paremmin eikä jumi juurikaan mutta toki edelleen epätasan. Pitää tilata korjaussarjat kaikkiin kolmeen. Nyt en koskenut edes yläpelikentän flipperiin kun se on toiminut hyvin. Samalla voi vetää kaikki auki, nyt en ottanut mailoja irti kun ei tuosta olisi hyvää tullut ilman varaosia.

  Yleisvalaistuksen vasemman puolen sarjasta löytyi silmämääräisesti vikaa ja eristin nämä ongelmat, mutta edelleenkään ei sulake kestä. Sulakkeessa on pelkästään tämä yksi valoryhmä. Sulake on 5A (hidas 250V). Valot on noin 10kpl 0.25A (6.5V). Jatkoon tarvii työkaluja, jotta saa purettua tuon koko sektorin lamputtomaksi. Samoin noita metallikantalamppuja pitää hommata.

  Koneessa on myös joku suomalainen lisäkortti. Tuo aiheuttaa pari outoutta koneen käynnistykseen, sekä älyttömän lujan *piip* äänen kun koneeseen kytkee virrat. Ajattelin josko tämän saisi pois nyppäämällä liittimet irti. Koneen käytös muuttui, mutta puuttui myös flipperit. Pitää teipata tuo summeri ja vetää vielä joku armaflex nauha siihen selkään. Pitää perehtyä tuohon johdotukseen myöhemmin, siellä mielestäni saman väriset johdot kulkee boksin läpi ja ainakin joku johto päättyy boksille ja vastaavan värinen on katkaistuna irtopäänä.

  Näytöltä paloi tuo aikaisemmin vaihdettu sulake. Se nyt on tiedossa, että mA:t on alakanttiin, ja aikaa tuo edellinen on kestänyt sinällään ihan hyvin. Veikkaan, että käynnistykset kiusaa.
   
 11. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Kummelia lainatakseni (pahoittelen kielenkäyttöä): Perkeleen perkeleen helevetin perse.

  Iltapäiväpeleissä viis kertaa lasi irti kun pallo tuolla jumissa. Koitin mukamas parannellakin tuota kiinnitystä ja seuraavalla kuulalla taas jumissa.

  Alkaa vähän vaikuttaa pelattavuuteen kun oon oppinunna hyppimään (5% hypyistä onnistuu). Läjä varaosia tuli tilattua Saksasta viimeyönä, toivottavasti ois perjantaina pihassa niin ois eväitä parsia tätäkin ongelmaa. Tuo kuvassakin näkyvä pallon oikealla puolella oleva puuttuva ruuvi vaatii kyllä koko hiton ramppihässäkän irroitusta. Tuossa alla on lähes kiinni Hairpin/Downhill ramppi niin ei sovi ees sormet väliin. Samalla ehkä sais tuon rampin kulman myös kiinnitettyä, kuten kuvastakin näkyy niin pari kiinnitysruuvia rampista puuttuu.

  La tai su joutunee tarjoilla parit extrapallot. Toki veikkaan että hyppyporukkaa eivät vieraat edusta, mutta enköhän mä oo viimeistään tän illan peleissä taas repimässä kirstua auki kun kuula on tuolla jumissa.
   
 12. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Nyt on nimikirjaimet taulussa! Toki tuolla lisäpalloja ostaneiden sektorissa.

  Piti pelata nopeasti yks peli, jotta oisin katsonut sen jälkeen vähän backboxin valaistusta. Alkuun peli olikin melkoista tervanjuontia, jatkuvalla tahdilla aina johonkin tolppaan kuula. En saanut edes haasteita alkamaan, saati että niitä olisi kunnialla lopettanut tai saanut lisäaikaa harjoituksiin. Kuitenkin kuula taivalti kivasti pelilaudalla eikä sen ulkopuolella. Ehkä reilu 20min peli, 3 peruskuulaa, 3 ostettua lisäpalloa ja 2 extra-ballia. Ihan hilkulla olin toiseks viimeisen haasteen (fear fest) aloituksen kanssa.

  En sitten ennättänyt katsella valaistuksia, mutta kone tosiaan pyysi ensimmäistä kertaa nimikirjaimia taululle taltioimiseksi. Ei nyt mikään häävi tulos, mutta listalla. Maksetuilla peleillä kaks ilmaista 3 pallon peliä tuli tienattua.

  Varaosakuorma on lähtenyt Saksasta, toiveissa ois josko perjantaina kusti poikkeais pihassa.

  Ja yks kuula tiistaina tuonne jump-rampin jumiin. Ei hyvä.
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 13. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Ja sen kuulan saa myös pidemmälle, tuonne kulmaan asti josta sitä on aivan tolkuttoman mahdoton koittaa kaivaa ulos.

  Tuhnuiselta näyttävän alkuillan vuoksi päätin jädää sisähommiin ja katsoa nyt tuota backboxin yleisvalaistusta. Se koostuu kolmesta valoketjusta, joista alin oli ainut toimiva ja siitäkin neljä polttimoa pimeänä. Tuo alin ketju kuuluu näköjään samaan ryhmään pelikentän oikean laidan kanssa (valko-oranssi). Nuo kaksi muuta on pidempiä ketjuja - ja johtojen värien perusteella valko-vihreä ja valko-violetti, jotka täsmää aikaisemmin mainitsemiini insert title ja insert background yleisvalaistuksiin.

  Eipä tarvinnut juuri mennä merta edemmäs kalaan kun backboxin pohjalla lojunut sokeripala kahdella johdolla osoitti sisältävänsä valko-vihreän ja valko-violetin johdon, jotka eivät ole missään kiinni. Ja katse hieman ylemmäs, niin se mainitsemani lämmennyt ja toisessa kohtaa väärän mittaiseksi mainostamani liitin piti sisällään oranssin, vihreän ja violetin (melko hapan musta), sekä oranssivalkean johdon. Nämä sokeripalan johdot ovat liittimen lyhennyksestä johtuen menettäneet paikkansa.

  Nyt kun tuota liitintä rassailin, niin pimeni myös valko-oranssi valoketju. Pitänee napata tuo liitin irti, ettei vahingossa kipunoi ja kuumenna uutta piirilevyä rikki.

  upload_2021-9-23_18-8-40.png
  Kuvan päällekkäisten kahden liittimen pitäisi olla saman mittaiset, nämä liittimet ovat piirilevyllä kytketty rinnan (yleisvalaistus). Tuossa esim. näkyy melko selkeästi alemman liittimen paksummat pelilaudalle menevät valko-oranssi ja oranssi samoissa kohdin kuin ylemmän liittimen backboxiin menevät hoikemmat. Valko-keltainen on pelilaudan vasemman reunan yleisvaloryhmä, valko-ruskea pelilaudan yläosan yleisvaloryhmä, näitä ei backboxin valaistuksessa ole. Pitänee tuollaisen liittimen päivitetty versio kalastaa jostain pinneineen. Tämä on yksi tyyppivikoja näissä koneissa ja parempia liittimiä on nykyään saatavilla.

  Viikonloppuna tilaamani muut remppatarpeet (eli lähinnä lamput ja työkalut) on saapuneet maahan tänään. Jos vanhaa kaavaa on uskominen, niin vois olla huomenna mulla.

  Pelisaluunan verhokisko kamppeineen tuli tänään. Täytyy kyllä kehua kiskokauppa.fi toimintaa ja palvelua! Tein tilauksen tiistaina vähän ennen puoltayötä. Tilaus otettiin käsittelyyn ennen kuutta keskiviikkoaamuna ja ennen aamuseitsemää käsitelty ja lähetetty. Tänään kymmenen aikaan sovin postin kanssa, että tuovat paketin iltapäivällä. Olikohan 12:45 tänään kun tilaamani roippeet oli mulla. Super!
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 14. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Perjantaina oli roippeet noudettavissa kaupan postiosastolta kuten otaksuinkin. Täytyy kyllä ensimmäisenä kehua tuota työkalusarjaa. Tuli ihan lapsuus mieleen, on sitten varmaan paskempi ruuvinväännin kuin mulla oli edes mopoiässä. Lisäksi tämä kun on taittuvavartinen ja sen lukitus ei pidä, niin ihan kiva juttu. Räikän suunnattomuuslukitus toimi yhden kerran, nyt pitää valita avaako vai kiristääkö, keskiasento ei toimi. Räikän mekanismi on myös varressa hienoilla rihloilla varustetulla ruuvilla lukittu niin se on vähän väliä auki. Muutoin tuli kyllä ihan tarpeeseen, mulla kun ei esim. 6.35mm väänninhylsyä ollutkaan.

  Laitoin pelikentän yksittäislamput kuntoon, vaihdoin tuohon oikean ulosajon viereen oikean mallisen tapin valkoisine kumeineen, korjasin pari huomaamaani muuta vikaa jotka vaati tuota erikoishylsyä. Laitoin myös vuorikiipeilykallion paikoilleen. Säädin tuon ulosajon portin kuulan kanssa mallaten, lopputuloksena about puoliväliin (tällä voi helpottaa tai vaikeuttaa peliä). Se on ehkä hieman haastavampi kuin aikaisemmalla väärällä tolpalla ja mustilla kumeilla, mutta kun tuonnekin pitäisi pelissä saada kuulaa ihan tarkoituksellakin. Vastaavasti valkoisen kumin pitäisi ponnauttaa paremmin kuin nuo mustat. Vesivaaka vaihtui myös ehjään ja oikeinpäin kiinnitettyyn, joka kertoo, että peli on ihan liian helppo...

  Pitihän se pari testipeliä ottaa. Tuo vuorikiipeilykallio lisää vähän momenttia peittämällä osan rampista, josta pallo yleisimmin tulee pelattavaksi - toisaalta nyt peittää sen yleisvalon häikäisyn. Autofiren tuplavalot on hyvät, näkee silmien äärialueillakin. Puuttunut nuolivalo jeesaa "ammu nuolia" -tyylisissä haasteissa. Ulosajon tolpan säätö vaikuttaa sopivalta nykytilaan ainakin omaan makuun. Enpä olisi uskonut miten paljon eroa voi olla mustan ja valkoisen kumin välillä, nyt kuulat lentää suorasta pompusta jopa toiselle puolen kenttää.


  Melkoista tolppien kolistelua oli testipelaaminen. Mitään ei mennyt mihinkään. Haasteen jos sattui saamaan alkuun niin ennen haasteajan loppumista pallo pihalle. Jossain kohtaa alkoi kyllä tulla kohtuu järkeviä 300milj. pisteen palloja (jota seurasi 20milj.). Totesin että eukko tuutii sen verran sikeästi, että kai sitä voi vielä parit pelit kolistella. Pari melkein peräkkäistä pääsin No Limits haasteeseen asti ja pisteet yli miljardin.

  Hain jääkaapista yhen sihin, avasin sen ja totesin et nyt tän pelin jälkeen loppuu peluuttaminen illalta. Ekasta pallosta jo pääkallo kehui pelaamista (eka kerta kun tuon höpinän kuulin). Kolmella pallolla No limits suoritettu ja Fear festiin vaadittavasta NoFear tekstistä NoFea saavutettuna (eli puuttui kirjain ja haasteen aloitus). Pisteitä oli sen verran vähän, että jatkoin peliä ostopalloilla, en ois kuitenkaan saanut nimikirjaimia tauluun.

  Ekalla ostopallolla alkoi peli jotenkin kulkea ihan uudella sävelellä. Pisteitä tuli jo sen verran, että tiesin olevani listoilla - ja kaks palloa vielä mahdollista ostaa, sekä aika helposti tuossa kohtaa saavutettavissa myös extraball. Pelon juhlat tuli koluttua, eipä kyllä ees pelottanut vaan tyytyväisenä laitoin kuulaa, toista ja kolmatta kentälle.

  Junalauta! Toisella ostetulla lisäpallolla pelin päätehtävä - Meet your maker. Neljän pallon multiball, jossa kaikki kohteet ovat valaistu ja kaikesta saa ihan hitokseen pisteitä. En kyllä ehtinyt multiballista nauttia järin pitkään, oli melkoinen kaaos enkä päässyt oikein otteelle. Tuon jälkeen peli palasi periaatteessa takaisin alkuun, jossa mitään haasteita ei ole vielä suoritettu.

  Nössöjen lisäpallonostajien listalla melkein tuplasin tiistain tuloksen. Jos tämän tuloksen olisi saanut pelattua peruspelin kolmella pallolla (plus pelin myöntämät extrat), niin olisin grand champion.

  Sihi olikin sitten jo sopivasti taskulämmin ja väljähtänyt kun takaisin sen kimppuun pääsin.


  Jos nyt jotain vikalistaa illalta tuli kerättyä, niin pelikentän alapuolen optot pitää putsata. Nyt tulee hutisyöttöjä ja tahtomattomia kahden pallon "multiballeja" (=eka kuula on hukassa ja muutaman hakuyrityksen jälkeen ampuu alarampista kuulan, tunnistaa toisen ja ampuu sen). Tuossa menee yleensä aina haasteiden aika hukkaan kuulaa odotellessa. Lisäksi mietin voisiko tuolle pallonpomputtajalle tehdä jotain. Se on siis ylösalainen J, jossa pitkässä puolessa ammutaan kuula liikkeelle, ja lyhyen puolen alapuolella on rautalankaramppi. Tuo kuula toisinaan pomppaa ja tuossa J:n lyhyen puolen sisäkurvin reunassa on kuulien toimesta ajan saatossa taottu monttu purseineen. Mietin vaan, että jos tuolle tekee jotain niin imeekö se höskä vaan lisää pomppivia palloja takaisin? Jotenkin tuossa myös haiskahtaa vahva ominaisuus koko kokonaisuudessa, koska aika monasti peli tunnistaa pomppusyötöt.

  En alkanut tehdä vielä vasemman puolen yleisvalaistuksen purkamista ja diagnosointia. Kone kun ois kiva olla iltapäivällä pelikunnossa, niin ilman muutamaa valoa pärjää kyllä, minäkin olen pärjännyt (toki noi kolme pelikentän "valonheitintä" ois kivat).
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 15. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  59 020
  Saadut tykkäykset:
  5 970
  Muuten, toi vierasmerkintäinen 6.35mm hylsä tai avain on tutummissa mittayksiköissä 1/4" .....
   
  • Tykkään Tykkään x 1
  • Eri mieltä Eri mieltä x 1
 16. klappi

  klappi jakkarakuski
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  4.6.2016
  Viestejä:
  19 462
  Saadut tykkäykset:
  9 140
  Soon 13,7mm :oldtimer:
   
  • Huippu! Huippu! x 1
 17. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Ei se kyllä tutumpi mittayksikkö ollut. Siinä tuumaillessa meni luvut ihan murteimelle. Useampaakin eri välimillin hylsyä ja kiintolenkkiä kun tuli heilutettua.

  Ja mites sitten tuo skruuvvitavara. Pussukassa tussilla kirjoitettu 6*32. Vad?
   
 18. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Vasemman syrjän yleisvalaistus osoittautuikin sitten aika selkeäksi tapaukseksi:

  upload_2021-9-25_22-15-15.png

  Tuossa on hiuksen ohut väli vasemman juotosknöölin ja kannan välillä, sekä oikean kantakontaktin kulman ja lampun rungon välillä. P.llukarva tai paperi ei noihin väleihin ois sopinut. Tuollainen lampunkanta kun on pahimman röykytyksen keskellä (tämä on vasemmassa slingshotissa), niin tuo kanta ja runko ottaa toisiinsa kontaktia.

  Vääntelin nuo suoraan, laitoin lamput ja kannat paikoilleen sekä uusin sulakkeen. Siinä pelikentän lasia tökkiessä paikoilleen totesin, että en sitten muistanut korjata yhtä pelikentän "valonheittimistä", jonka juotos on irti. Korjataan se myöhemmin.

  Piti sitten ottaa pieni peluutussessio, jotta saa tarjottua röykytystä tuolle korjaukselle, löytyisikö uusia ongelmia. Ainakin 1.5h tuo sulake kesti ehjänä. On kyllä nyt helpompi havaita noi tolpat, jotka on taas ihan hillittömän leveitä. No sen verran sain peluutettua, että nimikirjaimet normipelaajien toiselle sijalle ja uusi enkka luusereiden lisäpallon ostajien listalle. Lisäksi yhden kerran päähaasteeseen asti Meet your maker.

  Noi pohjarampin optot pitää kyllä putsia asap, mulla oli neljä kuulaa pohjarampissa ja kone alkaa ajaa pallojenhakua. Samoin Nascarissa tuo häiritsee kun kuula pääkalloon on yksi kolmesta kohteesta ja kun kuula häviää tuolla reissulla, niin koko haasteaika ehtii kulua loppuun ennen kuin kone löytää palloja. Ja sit tulee 2 pallon tahaton multiball, jossa ei taas ole päätä eikä häntää. Sen jälkeen kone alkaa vielä arpoa lisää kuulia, tarkoituksenaan saada pohjaramppiin se yksi reserviin. Ainut tapa saada kuula pohjaramppiin on ampua kuula normaalista plungerista (eli se mistä kuulat muutenkin ammutaan kentälle) ja tuo ei ole 100% varma osuma.

  Tuossa pari viestiä aikaisemmin jutustelin noista backboxin yleisvalaistuksen liittimestä, miten siihen löytyy parempia vaihtoehtoja. Saatavuus tuntuu nyt olevan sen verran heikko, että postailen nyt tähän osanumeroita. Liitinrunko on 11-nastainen Molex 09-50-8111, ja siinä pitäisi käyttää korkeavirtaisia "V" mallin kontakteja Molex 08-52-0125 (tarviin minimissään 6kpl) ja hifistelyyn 1kpl Molex 15-04-0297 sokea tulppa. Farnellilta löytyy liitinrunkoja, mutta kontaktit pitäisi ottaa AMP:n valikoimista ilman tuota V:tä 100kpl paketeissa. Jos on ideoita näistä, niin kelpuutan.
   
 19. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  30 963
  Saadut tykkäykset:
  5 495
  Nyt on kyllä laitettu amerikan joen parasta qualityä matkaan...
   
  • Eri mieltä Eri mieltä x 1
 20. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Oon vahvasti sitä mieltä, että se quality tulee mittayksiköiden mukana. Sarjassa on vahva Länsi-Saksan haju. Valmistajamerkki on tiedossa. Liittimien saatavuusongelman vuoksi ajattelin tingata liittimen korjaussarjan kakkelia ruuvinväännintä vastaan.
   

Jaa tämä sivu