Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Tiedote Äänestys EU:n yleinen tietosuoja-asetus

Viestiketju osiossa 'Ylläpito tiedottaa' , aloittaja borg, 20.5.2018.

?

EU:n yleinen tietosuoja-asetus on

  1. Oikein hyvä ja tarpeellinen

    3 ääntä
    12,0%
  2. Taas varsinainen EU-himmeli ja riesa

    16 ääntä
    64,0%
  3. Ei hyvä eikä paha, onpahan vaan

    3 ääntä
    12,0%
  4. Ei v-u kiinnosta...

    3 ääntä
    12,0%
  1. borg

    borg administi
    Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    21 784
    Saadut tykkäykset:
    3 523
    Vuonna 2016 näki päivänvalon Euroopan Unionin yleinen tietosuoja-asetus eli General Data Protection Regulation. Se astuu voimaan 25.5.2018 eli tulevalla viikolla.

    Asetus pakottaa kaikkia henkilörekisterien ylläpitäjiä arvioimaan omaa toimintaansa ja ottamaan huomioon paljon uusia asioita, joista monet pitää dokumentoida ja näiden dokumenttien pitää olla saatavilla. Todistustaakka on monissa asioissa käännetty ja rekisterin pitäjä joutuu todistamaan toimivansa asetuksen mukaisesti.

    GDPR koskee monikansallisia yrityksiä, pienyrityksiä, harrastusseuroja, seurakuntia, taloyhtiöitä, jne. Uskomaton määrä ihmisiä on jollakin tavalla asian kanssa tekemisissä. Jos toiminta ei täytä asetuksen vaatimuksia, voi tietosuojaviranomainen määrätä sanktiomaksuja, periaatteessa aina 20 miljoonaan euroon saakka, mikäli toimijan kaliiperi ja asetuksesta piittaamattomuus tällaista vaatii.

    EU-komission mukaan henkilötietoina voidaan pitää melkein mitä tahansa tietoa, jos se jollakin yhteydellä liittyy henkilöön. Muun muassa sähköpostiosoite on tällainen tieto, siitäkin huolimatta että sähköpostiosoitteen voi perustaa lukemattomiin eri palveluihin ja osoitteekseen on helppoa runoilla mitä mieleen juolahtaa. Sähköposti kuitenkin kulkee jollekin vastaanottajalle, joka tyypillisesti on henkilö. Vaikka henkilön nimi, osoite ja henkilötunnus jäisivätkin tyystin mysteereiksi, niin sähköpostiosoite liittyy henkilöön > se on henkilötieto ja joukko niitä muodostaa henkilötietorekisterin.

    Tulevan GDPR:n vuoksi Konekansa-foorumin käyttöehdot ja säännöt on nyt päivitetty. Aiempi tietosuojaseloste kulkee nyt nimellä Tietosuojakäytäntö ja on huomattavasti pidempi kuin aiempi asiakirja.

    GDPR vaikuttaa globaalisti. Monet amerikkalaiset toimijat ovat säikähtäneet velvoitteita ja päättäneet jopa estää sivustojensa käytön EU-alueelta tulevilta käyttäjiltä.

    Hoituu se tietysti niinkin. Siilinjärven kuntakin kielsi vuokrapeltoja viljeleviä käyttämästä järvivettä kasteluun, kun kunnan kakkapumppaamojen ominaisuutena oli aina välillä lurauttaa kunnon latinki järveen. :D
     
  2. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester NoAd

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    13 373
    Saadut tykkäykset:
    1 950
    äänestin himmeli ja riesa, ku joudun niitä virmalle väsäämään....
     
  3. ihmehitsari

    ihmehitsari vapaa ajattelija
    KK Plus pack NoAd

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    6 249
    Saadut tykkäykset:
    1 389
    En osaa äänestää. Valikosta puuttuu asiallinen vaihtoehto. Oikein hyvä ja tarpeellinen on mielestäni liian imelä.

    On tarpeellista luoda yhdenmukaiset säännöt rekistereille. Tänä outona markkinatalousaikana kun kaikkea ostetaan ja myydään niin yksilöillä tulee olla jonkinlaiset edellytykset luottaa rekisterinpitäjään tämän toimiessa yhteisten tietosuojakäytäntöjen puitteissa.
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
  4. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester NoAd

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    13 373
    Saadut tykkäykset:
    1 950
    Joo totthan siinä puhut, mutta kun tehdään yhteistyötä esim. tilitoimiston kanssa joka taas on iso kansainvälinen yritys ja sitten kun puhutaan vielä sosiaalityötä läheltä liippaavasta hommasta, se pilkun viilaaminen eri tahojen, esim. sossujen kanssa kanssa on sieltä ja syvältä, koska asiat voisi ilmaista myös yksinkertaisemminkin...
     
  5. MaxiSami

    MaxiSami Kansalainen
    Betatester NoAd

    Liittynyt:
    22.1.2013
    Viestejä:
    3 409
    Saadut tykkäykset:
    792
    Meillähän tulee tuntikirjausohjelman kanssa muutos kun asetuksen jälkeen työntekijä ei saa nähdä toisen työntekijän kirjauksia. Salasanat tulee kaikille millä kirjautuuvat ensi ja sit merkkaavat.
    Toinen on ku jos työntekijä ottaa lopputilin ja sannoo lähtiessään että hänen kaikki tiedot on poistettava! Voi perse!
     
  6. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester NoAd

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    13 373
    Saadut tykkäykset:
    1 950
    No onhan siinä sitten sekin, että KAIKKIA tietoja ei voi poistaa, koska eri viranomaisilla on erilaisia määräyksiä tietojen säilytysajasta, joten se duunarin vaatimus kaikkien tietojen poistosta ei päde ihan niin kuin se duunari kuvittelee.....
    Mm. palkka- ja verotukseen vaikuttavat tiedot on säilytettävä oliko nyt 5 vai 10 vuotta.....nehän nyt on tietysti tilitoimistossa monellakin, mutta kuitenkin kytköksissä palkkaa maksaneeseen yritykseen...
     
  7. AJS

    AJS Kansalainen
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    13.11.2013
    Viestejä:
    4 957
    Saadut tykkäykset:
    682
    Mikä laki on sitten vahvin, siihenhän pitää saada viranomaiselta vastaus?
     
  8. borg

    borg administi
    Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    21 784
    Saadut tykkäykset:
    3 523
    Henkilötietojen käsittelylle on asetuksessa kuusi perustetta. Vähintään yhden tulee täyttyä. Ymmärtääkseni vain siinä tapauksessa, että käsittely perustuu ainoastaan suostumukseen, täytyy tiedot poistaa jos suostumus peruutetaan. Kun kyseessä on työsuhde, niin on muitakin perusteita kuin suostumus, nimittäin oikeutettu etu eli legitimate interest. Se syntyy olosuhteissa, joissa rekisterin pitäjällä ja rekisteröidyllä on jokin suhde, jonka hoitaminen käytännössä tuottaa rekisterin.
     
  9. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester NoAd

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    13 373
    Saadut tykkäykset:
    1 950
    Samaa mielipuolta borgin kanssa ja suomessa lakiasioissa vahvin on verottaja....
    Poliisi kun epäilee sinua rikoksesta, poliisilla on velvollisuus näyttää rikoksen tapahtuminen toteen.
    Verottaja kun epäilee sinua verovilpistä tai -rikoksesta, SINULLA on velvollisuus todistaa, että asia ei ole näin, muuten maksat.
     
  10. borg

    borg administi
    Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    21 784
    Saadut tykkäykset:
    3 523
    Melkoisesti on pukannut sieltä sun täältä erilaisia sähköposteja, joissa kysellään, ollaanko kavereita vielä jatkossakin, eli pliis etsäviitsisitsä klikkaa tästä, että saamme jatkossakin lähettää sähköpostia.

    On hyvä muistaa, että tällainen ryysis mahdollistaa myös ketkunperille ja petkunterille huijailutilaisuuksia: https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...yksia-tietosuojakaytantoon-toimi-nain-6726538

    Lisäksi iso osa näistä meileistä on todennäköisesti ihan turhia: https://www.tekniikkatalous.fi/talo...-tulvan-isojen-sakkojen-uhka-pelottaa-6726574
     
    • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
  11. Mikael

    Mikael Ken sent me
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    4.6.2015
    Viestejä:
    2 437
    Saadut tykkäykset:
    573
    Ruvennut puskemaan mainospostia kotiin valkeissa kirjekuorissa. Tilaa tämä ja tämä lehti....prkl. Soitin tuonne otavamedian asiakaspalveluun ja eihän sieltä tietenkään voida poistaa yhteystietojani ilman jotain allekirjoitettua paperia. GDPR -asetus onneksi antaa kansalaiselle oikeuden vaatia tätä poistoa. Otavamedian sivuilta löysin tälläisen .pdf kaavakkeen, josta pitäisi nyt osata ruksia oikea kohta ja sitten lähettää se Helsinkiin.

    Mitä tuosta nyt sitten ruksitaan vai kaikkiko?

    Vetoan poistopyyntöni perusteeksi tietosuoja-asetuksen seuraaviin kohtiin:

    (__) Henkilötietojani ei enää tarvita niihin tarkoituksiin, joita varten ne kerättiin tai joita varten niitä muutoin käsiteltiin.
    (__) Peruutan suostumukseni, johon käsittely on perustunut 6 artiklan 1 kohdan a alakohdan tai 9 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti, eikä käsittelyyn ole muuta laillista perustetta.
    (__) Vastustan käsittelyä 21 artiklan 1 kohdan nojalla eikä käsittelyyn ole olemassa perusteltua syytä.
    (__) Vastustan käsittelyä 21 artiklan 2 kohdan nojalla.
    (__) Henkilötietojani on käsitelty lainvastaisesti.
    (__) Henkilötietoni on poistettava Euroopan unionin oikeuteen tai jäsenvaltion lainsäädäntöön perustuvan meihin sovellettavan lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi.
    (__) Henkilötietoni on kerätty 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisen yhteydessä.

    Lopussa toteavat vielä, että

    Huomioi, ettei poisto-oikeutta ole, mikäli henkilötietojesi käsittely on edelleen meille tarpeen:

    a) sananvapautta ja tiedonvälityksen vapautta koskevan oikeuden käyttämiseksi;
    b) meihin sovellettavan, käsittelyä edellyttävän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi; tai
    c) oikeudellisen vaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi
     
  12. borg

    borg administi
    Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    18.4.2011
    Viestejä:
    21 784
    Saadut tykkäykset:
    3 523
    Perin hankalia kohtia selvittää. Mikään ei käytännössä estäne ruksaamasta kaikkia. Jos joku on kelvatakseen, niin se on silloin ainakin joukossa mukana.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  13. Mikael

    Mikael Ken sent me
    KK Plus pack

    Liittynyt:
    4.6.2015
    Viestejä:
    2 437
    Saadut tykkäykset:
    573
    Varmaan pitäis juristi palkata että tulis oikein ja sais tuosta jotain selvää..
     
  14. alfred_j_kwak

    alfred_j_kwak Kansalainen
    KK Plus pack Betatester

    Liittynyt:
    18.8.2014
    Viestejä:
    3 188
    Saadut tykkäykset:
    553
    Pelkkä vapaamuotoinen vaatimuskin riittää:

    https://tietosuoja.fi/kun-haluat-poistaa-tietosi

    "Rekisterinpitäjän täytyy poistaa henkilötietosi näissä tapauksissa:


    • Rekisterinpitäjä ei enää tarvitse tietojasi alkuperäiseen tarkoitukseen.
    • Peruutat antamasi suostumuksen, eikä tietojesi käsittelylle ole muuta laillista perustetta.
    • Vastustat tietojesi käsittelyä, eikä käsittelylle ole perusteltua syytä.
    • Vastustat tietojesi käsittelyä suoramarkkinointiin.
    • Tietojasi on käsitelty lainvastaisesti.
    • Tietosi on poistettava lainsäädännön perusteella.
    • Tietosi on kerätty huoltajasi suostumuksen perusteella tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisen yhteydessä. Tietoyhteiskunnan palveluita ovat esimerkiksi verkkokaupat ja sosiaalinen media.

    Rekisterinpitäjän ei kuitenkaan ole pakko poistaa henkilötietojasi, jos ne ovat perustellusti tarpeellisia seuraavia tarkoituksia varten:


    • sananvapaus ja tiedon välittäminen
    • lain noudattaminen
    • rekisterinpitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttäminen
    • yleinen etu – esimerkiksi arkistointi, tutkimus tai tilastointi
    • oikeusvaateen laatiminen, esittäminen tai puolustaminen.

    Tietojen poistaminen on maksutonta. Jos poistopyyntö on perusteeton tai kohtuuton, rekisterinpitäjä voi periä kohtuullisen maksun tai kieltäytyä toteuttamasta pyyntöä.


    Jos rekisterinpitäjä poistaa tietosi, sen on mahdollisuuksien mukaan ilmoitettava poistosta kaikille niille, joille tietoja on aiemmin luovutettu. Voit pyytää rekisterinpitäjää kertomaan sinulle, kenelle tietojasi on luovutettu.


    Toimi näin

    Esitä poistopyyntö suoraan rekisterinpitäjälle. Lisätietoa siitä, mikä on oikea kanava, saat esimerkiksi rekisterinpitäjän verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä rekisterinpitäjän asiakaspalveluun.


    Kerro pyynnössä


    • poistettavat tiedot
    • perustelut poistolle
    • nimesi
    • yhteystietosi (esimerkiksi sähköpostiosoite tai puhelinnumero).

    Rekisterinpitäjän täytyy vastata sinulle yhden kuukauden kuluessa. Jos pyyntöjä on monta tai ne ovat monimutkaisia, rekisterinpitäjä voi ilmoittaa vastauksessaan, että se tarvitsee niiden käsittelyyn enemmän aikaa. Jos rekisterinpitäjä ilmoittaa tarvitsevansa lisää käsittelyaikaa, määräaika on kolmen kuukauden kuluttua alkuperäisestä pyynnöstäsi. Odota rauhassa vastausta. Ilmoitus pidemmästä käsittelyajasta ei vielä tarkoita, että rekisterinpitäjä kieltäytyy poistamasta tietojasi. Jos rekisterinpitäjä ei vastaa sinulle määräajassa, voit ottaa yhteyttä tietosuojavaltuutettuun.


    Jos rekisterinpitäjä kieltäytyy poistamasta tietojasi, sen täytyy kertoa sinulle kieltäytymisen syyt. Kieltäytymisen on aina perustuttava lakiin. Jos kieltäytymiselle ei mielestäsi ole perusteita, voit tarvittaessa ottaa yhteyttä tietosuojavaltuutettuun."
     
    • Tykkään Tykkään x 1
    • Informatiivinen Informatiivinen x 1
  15. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester NoAd

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    13 373
    Saadut tykkäykset:
    1 950
    ^noinhan se menee...
    Esim. lehtitalossa jos pyytää poistoa, heillä ei ole mitään mahdollisuutta olla poistamatta tietojasi mikäli et ole poistohetkellä yhdenkään ko. lehtitalon lehden kestotilaaja ja olet määrä-aikaisen tilauksen maksanut, jolloin määrä-aikaisen tilauksen loputtua heidän on poistettava kaikki tiedot kun poistopyyntö on esitetty. Silloin he eivät enään tarvitse osoitetietojasi.
     
  16. 2xford4000

    2xford4000 Kansalainen

    Liittynyt:
    2.12.2011
    Viestejä:
    2 134
    Saadut tykkäykset:
    101
    juu hankalaks menee moni homma.. töissä huomannu jo ja lie kohta 30 salasanaa yms että kaiken saa toimimaan. ihan persiistä. kaikissa listoissa yms pitää muistaa että niin ei saa näkyä nimet yms.. eräs paikallisen yrityksen sihteeri mietti että miten voi maksaa työntekijöiden palkat, kun ei sais henkilöiden tietoja nähdä. kuitenkin saajan nimikin pitäis olla. on noita tilanteita tullu jo monessa kohtaa eteen. hätäkeskus ei voi kertoa kuka on kiinteistön paloilmoittimen vastuu/hoitaja henkilö, vaikka ohje on että tarkastetaan henkilön oikeellisuus.ei edes turvallisuuspäällikkö saa tietoa. voi vain laittaa häkeen sp jos henkilö vaihtuu ja toivoa että tieto ja puh nro sinne jonkun toimesta päivittyy. ja sekaisin ne on häly tilanteissa ollu.
     
  17. V361

    V361 W.W.W.
    KK Plus ADpack Betatester NoAd

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    13 373
    Saadut tykkäykset:
    1 950
    Meillä palkkatiedot on menny vuosia henkilönumerolla, ei oo tilitoimistossa sekaantumisen vaaraa ku isolla tilitoimistolla voi olla useitakin samannimisiä listoillaan. Palo ja pelastustoimia ei henkilötietosuoja saa haitata, joten ne nimet pitää saada.
    Olihan alkuun et mites äänestetään vaikka työsuojeluhenkilöitä jos ei nimi saa olla listassa......joten ihan järjen käyttöö niiden listojen kanssa.
    Jos listaa tarvitaan päivittäiseen toimintaan tai vaikka tykyretkelle lähtöö varten niin lista tehdään, sit ku reisu on ohi lista tuhotaan.
     

Jaa tämä sivu