Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Elektrolyyttinen ruosteen poisto

Viestiketju osiossa 'Valmistus, työkalut' , aloittaja borg, 6.12.2011.

 1. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  34 581
  Saadut tykkäykset:
  9 806
  Löysinpä kameran muistikortilta parin vuoden takaisia kuvia keväällisistä ruostepeijaisista. Olin päättänyt kokeilla ruosteen poistamista rautaosista elektrolyyttisellä menetelmällä. Menetelmä on kappaleille hyvin hellävarainen, koska käsiteltävä kappaleen pinnasta ei syövy pois mitään. Päin vastoin kappaleen pinnassa ruoste pienessä määrin jopa pelkistyy mustaksi rautaoksidiksi, mutta mitään varsinaista tervehtymistä ruostuneessa osassa ei tietenkään tapahdu. Mikä on ruostunut pois, se on mennyttä eikä palaa takaisin.

  Oman päättelyni tuloksena arvelen, että ruostetta tehokkaasti irroittaa tässä menetelmässä katodin, eli puhdistettavan osan pinnalla kehittyvä vetykaasu. Kaasu saa alkunsa puhtaan metallin pinnassa, märän ruosteen alla. Sieltä purkautuessaan se tehokkaasti puskee ruostetta irti kappaleesta.

  elektrolyyttinen_ruosteenpoisto.jpg

  Kuvassa näkyy, miten piuhat kytketään, missä on plus, missä miinus. Väärin päin kytkeminen ei kannata, puhdistettava kappale alkaa silloin syöpyä.

  Netistä löytyy monenlaisten sammioiden kuvia, kun hakee sanoilla electrolytic rust removal. Käytetyin teholähde lienee akkulaturi. Itsellä nälkä kasvoi syödessä, otin varsin pian virtalähteeksi tavallisen puikkohitsaustasasuuntaajan, joka on varsin tehokas kapistus tähän puuhaan :virnpeuk:.

  DSCF0347.jpg

  Kuvan sammiossa pulisee kokonainen carinan taka-apurunko. Virta kuvan prosessissa on sadan ampeerin hujakoilla. Kuvassa on tilanne noin tunti virran kytkemisen jälkeen. Aloittaessa liemi oli täysin kirkasta, kaikki kuvan ruostevelli on noussut puhdistettavasta osasta. Pintaan kihoava kaasu ja rasva muodostavat pintaan paljon vetykuplia, keskellä oleva uretaanilta näyttävä mössö on anodilta pieninä kuplina nousevaa happea. Tuohon pöperöön kun sohaisee nestekaasutöhöllä, kuuluu melkoinen pamaus tai ropina.

  MISSÄÄN NIMESSÄ TÄLLAISTA VEDYNKEHITINTÄ EI SAA KÄSITELLÄ SISÄTILOISSA!

  Anodiksi tässä touhussa kelpaa miltei mikä tahansa rauta, paitsi ruostumatonta tai haponkestävää ei terveyssyistä kannata liemeen laittaa, vaikka jotkut niitä saattaisivatkin kehua. RST:ssä ja HST:ssä on merkittävän paljon nikkeliä ja kromia, jotka liemeen liuetessaan tekevät siitä ongelmajätettä. Niinsanottu kuudenarvoinen kromi on epäterveellistä evästä, jota tässä prosessissa saattaa RST/HST-anodeja käytettäessä syntyä.

  Kuvan puljussa on pohjalla anodina teräslevyn paloja, jotka on kytketty toisiinsa hitsaamalla väliin harjateräksen pätkiä. Niiden päällä on tiiliä ja tiilien päällä puhdistettava osa.

  DSCF0348.jpg

  Yllä olevassa kuvassa näkyy apurungosta irronneen ruosteen määrä :kauhu:, tai oikeastaan osa siitä. Seuraavassa kuvassa on puhdistuksen lopputulos elektrolyysin ja painepesurilla pesun jälkeen:

  DSCF0350.jpg

  Pinta on puhdistunut aika kivasti, etenkin jos huomioidaan tehdyn fyysisen työn vähäinen määrä. Tämän kyseisen osan tarkempi tutkiskelu johti siihen, etten enää sitä auton alle laittanut, vaan hankin toisen samanvuotisen Carinan, vanha jäi varaosa-autoksi.

  Tässä on puhdistumassa kaikenlaista kampetta pienemmässä sammiossa:

  DSCF0193.jpg

  Rautalanka, asennusvanne ja pultit ovat toimivia välineitä kytkettäessä puhdistettavia osia. Tämä pienempi sammio koostuu uloimmaisena näkyvästä sinisestä muoviastiasta, peltilevyistä kokoon hitsatusta anodista ja parista muovikorista, jotka toimivat liuoksessa eristävänä erottimena. Kuvan muovikorin sisällä olen pitänyt vielä toista, hieman pienempää koria. Tällainen pytty on aika tehokas, anodi ympäröi puhdistettavia osia joka puolelta. Sähkövirta liuoksessa kulkee muovikorien rei'istä ja muovikorit estävät oikosulun anodin ja puhdistettavien osien välillä. Tyypillinen virran voimakkuus tässä paljussa oli nelisenkymmentä ampeeria. Yön yli pulistuaan vesi usein miltei kiehui. Kuuma liuos irrottaa samalla kätevästi myös rasvaa. Hilseilevä maalikin irtoaa, kun sen reunojen alla kehittyvä vety puskee sitä irralleen.

  Korissa lojuva pussi on kidesoodaa, jolla liuoksesta saadaan sähköä johtavaa. Kuinka paljon soodaa pitää liuoksessa olla, se on aika hämärä kysymys. Asiaa voisi tietysti tutkia mittamalla prosessissa kulkevaa virtaa ja sen suhdetta soodan määrään. Tällöin tarvittaisiin tietenkin vakiojännitelähde, eikä vakiovirtalähde kuten hitsaustasasuuntaaja. Oma ohjeeni kuuluu: "reilu rukkasellinen pytylliseen". Liian vähäinen määrä estää sähkön kulkua, mutta liiallisesta määrästä ei ole haittaa, paitsi kustannusmielessä.

  DSCF0177.jpg

  Tässä kuva Valmetin akkutelineistä ennen elektrolyysiä:

  DSCF0179.jpg

  Tällainen pinta on elektrolyysin jälkeen, osia on teräsharjattu hieman:

  DSCF0205.jpg

  Elektrolyysissä pinnalle jää kerros mustaa rautaoksidia, joka lähtee pois kohtuuhyvin painepesurillakin tai sitten teräsharjalla. Itse olen kuitenkin mieltynyt fosforihappokäsittelyyn elektrolyysin jälkeen. Happokäsittelyssä kappaleeseen saa harmaan fosfaattipinnan, joka on hyvä alusta maalille. Fosfatoitu pinta näyttää myös panevan ruostumiselle jonkin verran hanttiin, käsitelty kappale ei ruostu aivan heti. Seuraavassa kuvassa on edelleen hapossa käynyt akkuteline.

  DSCF0223.jpg

  Varsinaisesta happokäsittelystä taidan kirjoittaa tähän toiseen viestiketjuun.

  Tämä käsittely voi olla ongelmallinen, jos käsitellään jousia tai vaikkapa karkaistuja osia. Kehittyvä vety löytää tiensä myös metallin sisään, raerajoille. Lehtijouset, yms. saattavat tässä käsittelyssä muuttua hauraiksi, ellei vetyä saada metallista pois. Tämä onnistuu esim. lämpökäsittelemällä. Muutaman tunnin "leipominen" 150-asteisessa paistinuunissa pudottaa vetyhaurauden riskiä jo paljon, mutta varsinaista lämpökäsittelyreseptiä en osaa antaa. Mututuntumalla sanoisin, mitä pidempään, sitä parempi. Vuorokauden lämmössä pitämisellä varmaankin saadaan jo tulos, joka ei lisäajasta enää mainittavasti parane.
   
 2. - JP -

  - JP - Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä saa isonnettua noita kuvia?? Tuommosena kärpäsenpaskan kokosina näkyvät, vaikka valitsis hiiren oik. napilla " näytä kuva ". Pakoputkihommissa oli sama juttu.

  Tulee vain ruutu jossa "06.12.2011 20:02 DSCF0223.jpg
  (9 / 9) " kuvateksti? ja valinnat edellinen seuraava.
   
 3. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  34 581
  Saadut tykkäykset:
  9 806
  Kyllä minulla aukeaa ihan klikkaamalla yhden kerran hiiren vasemmalla napilla. Selaimestasi ilmeisesti puuttuu jokin toiminnallisuus?

  Oikealla napilla klikatessa: näytä kuva, kuuluukin näkyä juuri se samainen pieni kuva.
   
 4. Antti

  Antti Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  586
  Saadut tykkäykset:
  381
  Mullakin näkyy kyllä kuvat hyvin.

  Onkos tuossa nesteen lämpötilalla mitään merkitystä, aattelin että jos jättää tuollaisen astian yöksi pihalle niin sehän jäätyy tähän vuoden aikaan. Eli vapautuukos ne kaasut jään läpi vai onko haittaa prosessille. Kokeilemallahan se selviäisi vai kannattaako ootella kevättä.
   
 5. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  34 581
  Saadut tykkäykset:
  9 806
  Jos hitsaustasasuuntaajalla tai invertterillä annat virtaa, niin jää kyllä sulaa kohtuullisen nopeasti, ellei sentään ihan umpeen ole jytkähtänyt. Soodakin voi vähän haitata jäätymistä. Tietysti jäätyessään se pytty voi haljeta. Jokin kierrätysmuovinen musta saavi on kyllä siinäkin suhteessa aika luja. Antamalla virran kiertää, neste pysyy kyllä sulana.
   
 6. nelosnuhvi

  nelosnuhvi Kansalainen

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  190
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joitain pienempiä osia tullut putsattua tuolla tavalla. 50litran musta palju ollut käytössä. Pitääpä kaivaa pytty taas esille, pitkästä aikaa kokeilla vieläkö toimii
   
 7. Admin1

  Admin1 Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  446
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mikä selain? Mikä versio? Entä käyttöjärjestelmä? Ja ennenkaikkea.. onko koneeseen asennettu jokin mainoksia blokkaava ohjelmisto?

  Tuon kuvien näyttökoodin pitäisi olla sellainen että mikäli selain ei tue javascriptiä, kuvat aukeavat uuteen ikkunaan. Thumbnailkuvat ovat siis linkkejä täysikokoiseen kuvaan, ja javascript muuttaa linkkien toimintaa vakiosta poikkeavaksi. Kuvauksestasi on pääteltävissä että javascript toimii ainakin osittain, joten itse epäilen että sinulla on käytössä jonkinlainen AdBlocker joka estää kuvien näkymisen täysikokoisina.
   
 8. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  29 858
  Saadut tykkäykset:
  5 468
  Ei ainakaan Adblock Plussa estä kuvia, taitaa olla pikku ohjeen paikka...
  Napauta kuvaa hiiren VASEMMALLA napilla, aukeaa kuva isompana ja voit selata kaikki kuvat samasta "suurennoksesta", ei tarvitse joka kuvaa klikata erikseen.
  Jos napauta hiiren OIKEALLA korvalla, voit valita joko AVAA UUTEEN VÄLILEHTEEN, jolloin kuva aukeaa selaimen uuteen välilehteen suurena, mutta nyt joudut joka kuvan avaamaan erikseen ko. menetelmällä. Toinen kohta, jonka tässä voi valita on NÄYTÄ KUVA, jolloin kuva aukeaa PIENENÄ ja joudut klikkailemaan erikseen kuvien ja tämän sivun välillä.

  PS. kiitos borg, jo unohtuneesta menetelmästä, tulee pikkutilpahööriä putsattavaksi kohtapuoleen...ja tarvii kokeilla myös http://www.timohapponen.net/ sivuilta löytyvää alumiini anodisointiakin taas kerran..

  PS 2. ..se pinnassa killuvan ruosteen saa siitä asitan pinnasta hyvin pois kun astiassa on korketa reunat, heittää muovin siihen päälle vaikka tunniksi ja SITTEN tökkää sinne töhöllä....
   
 9. Admin1

  Admin1 Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  446
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ollaan kohta valtakunnanmedian hampaissa... Koneharrastajien oma "ylilauta". Vetypommin teko-ohjeista lähtien kaikkea kivaa... :p
   
 10. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  34 581
  Saadut tykkäykset:
  9 806
  On paree olla aika pitkäputkinen töhö. Jo tuo vaahtokin posahtaa niin, että naaman saa ruskeaksi, jos liian rohkeasti käy sytyttelemään.
   
 11. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  29 858
  Saadut tykkäykset:
  5 468

  ...tiedän...kokemusta on....
   
 12. Wickström

  Wickström Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  1.12.2011
  Viestejä:
  1 831
  Saadut tykkäykset:
  729
  Kuin myös, vaahtoa oli vain kämmenen kokoinen alue noin puolen sentin paksuudelta, saatanallinen pamaus, vaahdot katossa ja korvat soi pitkään.
   
 13. - JP -

  - JP - Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin siis just vasemmalla napilla aukeaa tuo ruutu, missä ei ole sitä kuvaa. Firefoxin uusin versio, en muista numeroa ja flashblock ja adblock plus.

  Kuvat tältä foorumilta kyllä aukes aiemmin (toissapäivänä) oikein, mutta nyt ei enää.
   
 14. - JP -

  - JP - Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja näköjään aukeaa kuvat oikean kokoisiksi, kun oikeasta korvasta painaa " avaa uuteen ikkunaan "
   
 15. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  29 858
  Saadut tykkäykset:
  5 468
  Onkos se flashblocin päivitys sulkenut....kokeiles sallia flash tältä sivustolta...mä voin testata mulla on Aurora selaimena, samaa sukua kuin Tulikettu...

  Imaisin Falshblocin eikä se ainakaan mulla poistanut kuvien avautumista vasemmalla napilla suureksi...
   
 16. - JP -

  - JP - Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo ei auta flashin salliminen.
   
 17. Admin1

  Admin1 Kansalainen

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  446
  Saadut tykkäykset:
  2
  Jos se kuvannäyttöruutu aukeaa noine navigointeineen päivineen, javascript toimii. Jos kuvat eivät näy, siihen on joku muu syy. Flashblock se tuskin on, kun noilla kuvilla ei ole flashin kanssa mitään tekemistä. Mutta adblock se voisi olla. Näetkö avatarkuvat? Entä konekansan logon vasemmalla ylhäällä? Mikä selain on käytössä?

  Tuohon tohottelupuuhaan... Minkä tähden se pitää mennä toholla sohimaan soikkoa jossa kehittyy vetyä? Onko siitä jotain apua / hyötyä tuossa prosessissa vai siksikö sohitte että posahtaisi?
   
 18. Wickström

  Wickström Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  1.12.2011
  Viestejä:
  1 831
  Saadut tykkäykset:
  729
  Jotta saataisiin kertynyt pintaliete pois näppärästi :p
  Ei sitä aina tohottimen kanssa tarvii sohia, staattinen kipinäkin saattaa saada paljon aikaan.
   
 19. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  34 581
  Saadut tykkäykset:
  9 806
  Jos kerran vetyä kehittyy, niin eikös se ole aika normaali reaktio uteliaalta ihmiseltä, että sitä mennään tohottelemaan? :virne:
   
 20. - JP -

  - JP - Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  No nyt näkyy taas. Adblock:han nuo esti. Logo ei siis näkynyt, mutta avatarkuvat kyllä näkyi vaikka oli päällä tuo adblock. Selvispähän tämäkin, vaikka offtopikiksi aika raakasti meni...
   

Jaa tämä sivu