Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

DIY: Lentokoneiden seuranta

Viestiketju osiossa 'Lentävä kalusto' , aloittaja kymi, 6.8.2019.

 1. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  6 700
  Saadut tykkäykset:
  1 038
  Tulipa taas tällastakin kätösteltyä. Esipuheena voisin jo todeta, että tää aihe saattaa lentää pahasti yli, mutta koitan yleistää enkä tarttua lillukan varsiin. Projekti ei missään tapauksessa ole vielä valmis vaan jatkokehitystä tulee tehtyä.

  Tässä kun HELsinki-Vantaan lähiseudulla elelen niin noita koneita pöristää ilmassa menemään. Ilmailu kun jollain asteella kiinnostaa, niin on näitä tullut seurattua milloin mistäkin flightradarista. Nuo ovat kuitenkin sen maailman megalomaanisia mainospommeja ja vaativat eri asioihin vielä maksullisia tilejä, että juu ei kiitos. Itelle riittää enemmänkin tieto mikä on tuo kone joka tuossa takapihalla jylisee. En niinkään ole kiinnostunut noista etäämmällä pöristävistä kapistuksista.

  Nää isommat palvelut ovat tarjonneet pientä vastaanotinpakettia sijoitettavaksi kotiin ja tätä myötä jäsenyyttä ilmaiseksi. Eivät kuitenkaan ole kyselyistä huolimatta kokeneet tarpeelliseksi valjastaa ko. purkkia tähän sijaintiini (nyt jälkikäteen ihan loogista). Nykyisin tarjolle on tullut myös vaihtoehto ostaa omat vastaavat lelut vapailta markkinoilta ja nämä kaupalliset seurantasivustot tarjoaa käyttöön sovelluksen.

  Ei nyt edelleenkään houkuttanut, haluaisin ensisijaisesti sen kätsän näkymän lähialueeseen ja vasta sen jälkeen kiinnostaa jokin premium membership. Hiukkasen lisäselvittelyjä niin joo, kaikki tämä on tehty avoimena lähdekoodina, nuo kaupalliset tahot vaan ovat valmistelleet omat integraationsa näihin valmiiksi.

  Koko lentoliikenteen seurannassa ydinasiana on Automatic dependent surveillance - broadcast (ADS-B), joka on nykypäivänä vähänkään isommassa ilmailussa pakollinen varuste, radio joka huutelee lennon sijainnin ja tiedot 1090MHz taajuudella. Tämän lisäksi on myös muita järjestelmiä, mut niihin palattanee myöhemmin rojektin mahdollisesti laajentuessa...

  Tuosta kun vähän ynnäilee asioita, eli valmistajien softapaketille tarkoitettuja laitteistoja ja softaa, niin nopeasti päästään yhtälöön tarvittavista kiluista ja kaluista:
  - RaspberryPI, eli luottokortin kokoinen "pc". Tähän löytyy täysin valmista täydellistä pakettia sisältäen Linux-jakelun ja softat.
  - Jos edellistä ei ole, niin kaikki toiminee kivasti Ubuntu-pohjaisissa Linux-jakeluissa.
  - Fyysisenä rautana ainut vaatimus on jokin RTL-SDR yhteensopiva USB-tikku jompaan kumpaan edellämainitusta kokoonpanosta sovitettavaksi.

  Terminä SDR = software defined radio, eli tuo on siis pulikka jolla voi vastaanottaa erinäisiä radiosignaaleita, joita käytännössä sovellusrajapinnat voivat käytettäväksi määrittää. Yhtenä sovellutuksena on myös digitv vastaanotto ja tuo foorumilainen @Turhapuro alias youtube-rassooja taisi vastaavalla kokoonpanolla vastaanottaa sääsatelliittikuvia.

  Noiden lisäksi sitten riippuen jakelutavasta ja käytetyistä softapalikoista on jonkin verran työtä säätää asiat kuntoon. Itse menin vielä p.rs edellä puuhun kun halusin homman pyörivän CentOS 6 Linuxin päällä (joutui vähän käymään koodia läpi).

  Dump1090 on sovelluksen nimi, joka kaappaa taivahalta lentokoneiden huutelut ja muuttaa niitä selkokielisempään muotoon sekä osaa myös lähettää ja vastaanottaa verkon kautta dataa (tämän saa melko kivuttomasti kytkettyä yleisimpiin kaupallisiin lentoseurantoihin datalähteeksi). Tietyissä versioissa on ollut integroituna myös web-serveri, joka on tarjonnut pienen käyttöliittymän omaan käyttöön (juuri se mitä hain). Tuossa on kuitenkin tullut valitettavia show-stoppereita, josta syystä paikallista web-serveriä ei enää tarjota integroituna mukaan.

  Tässä vaiheessa lopputulos näytti siis tältä (kuva tältä illalta kylläkin):
  upload_2019-8-6_18-57-17.png

  Hex = Lentokoneen / transponderin numero (tästä on jäljitettävissä lentokoneen rekisteritunnus)
  Mode = tunnustustapa, käytännössä S
  Sqwk = Squawk koodi, joku varmaan osaa kertoa tän täsmällisemmin kuin minä niin en yritä
  Flight = Lennon numero (josta muutettavissa myös esim. AY959 tuolle ekalle, jne)
  Alt = Lentokorkeus, jalkaa
  Spd = Lenotonopeus, solmua
  Hdg = Lentosuunta asteina (0 = pohjoinen, 90 itä, jne)
  Lat & Long = sijainti
  RSSI = Signaalin voimakkuus
  Msgs = Montako viestiä kyseiseltä koneelta on vastaanotettu
  Ti = Montako sekuntia viimeisestä viestistä

  Johtuen signaalivoimakkuudesta osa viestistä jää toisinaan puuttumaan. Kolmannen rivin kone on todennäköisesti jo kuvan ottohetkellä poistunut kuuluuvuusalueelta.

  Koska tuossa ei vielä ollut järin käyttökelpoinen käyttöliittymä, niin piti selvitellä hieman vaihtoehtoja. Johtuen tästä Debian <-> CentOS vammasta tuon integrointi tolkulliseen tarjolla olevaan webbiserveriin ei nyt ollut viiden minuutin homma ja säätöä oli takana jo vähän liikaa, joten hain helppoja ratkaisuita nyt alkuun. Tähän tarpeeseen löytyi Virtual Radar niminen sovellus, joka on siis webbiserveri, joka hakee myös vähän lisätietoja, kuvia ym havaituista lennoista. Näyttää esim. tältä:
  upload_2019-8-6_19-14-53.png

  Tuossa on valittuna D-IAKN kone, jonka lentoreitti näkyy kartalla. Kaikki lentokoneet on sijoitettu korkeuden mukaan suhteutettujen tolppien päihin ja niiden lentokonekuvakkeet noudattavat tämän hetken lentosuuntaa.

  Kuuluvuudesta olin erittäin yllättynyt. Mulla on tuollainen perus tikku mukana tulleella antennilla (joka ei ole vireessä 1090MHz:lle). Tikku on sijoitettu talon kaakkoiskulmaan josta ikkunan läpi näkyvyys itään. Tähän mennessä reviiri vaikuttaa olevan Hämeenlinna-Loviisa-20km Tallinnan pohjoispuolelle-Salo.

  Todo:
  - Parempi antenni
  - Antenni ulos
  - Lisätään muut kuin 1090MHz
  - Vähän integroidumpi web-toteutus
  - Jokin logi havaituista koneista ja mahdollisesti reiteistä
  - Mahdollisesti datan "myynti" kaupallisiin palveluihin
  - Mahdollisesti datankeruu tikulta/tikuilta RaspberryPI koneelle/koneille (laajempi datankeruu esim. mökille-sukulaisille jne ja näiden integrointi)

  Muoks. yksikkövirhe korjattu
   
  #1 kymi, 6.8.2019
  Viimeksi muokattu: 6.8.2019
  • Tykkään Tykkään x 9
  • Informatiivinen Informatiivinen x 2
 2. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  25 097
  Saadut tykkäykset:
  7 446
  Ehlottoman kiinnostavaa!
   
 3. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  25 097
  Saadut tykkäykset:
  7 446
  Itse bongailen flightradarin avulla yli liihottavia koneita, toinen harrastus samalla flightradarilla on havainnoida mahdollisimman kaukana lentäviä objekteja, tähän mennessä kaukaisin havainto on Affenenmaan yllä lentävä kone, havaintopaikkana siis Kuivahjärvi ja makulo/retinopatian runnomat silimänmolokkerot havaintovälineinä.
   
 4. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  6 700
  Saadut tykkäykset:
  1 038
  Tässä menee toisinaan varmaan sata konetta vuorokaudessa miltei yli jos tuulien suunnat ja voimakkuudet ovat sopivat. Peruskaluston oppii tunnistamaan helposti äänen perusteella ja sillä saa jo eroteltua jyvät akanoista firmojen suhteen. Jos koneen vielä sattuu näkemään kunnolla niin ainakin kohtuullisesti suoriudun spottailusta.

  Tän nyt on ainakin aluksi tarkoitus olla enemmänkin juuri työkalu tuohon oman pään harjoittamiseen. Jokin nopea näkymä kännykästä taivaalle mitä siellä liikkuu missäkin. Ei älytöntä selaamista kartalla missä on tuhansittain koneita ja turhaa zoomailua. Ihan vaan silleen, että vaikka rakennustelineillä yhdellä kädellä roikkiuisi turvaköyden petettyä niin voi vielä kännyllä tsekata että oliko tuo mennyt kone juurikin se mitä epäilin.

  Lisäksi kiva se on tietää millasilla koneilla MUN ilmatilaa on tänään loukattu ja montako konetta tästä oikeasti menee likimain yli.
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 5. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  6 700
  Saadut tykkäykset:
  1 038
  upload_2019-8-6_20-42-52.png

  Jos nyt kuvasta sanon koordinaatteina, että vastaanotin on Nurmijärven N:n ja Klaukkalan K:n puolivälissä. Jotain pientä säpinää taas ilmassa. Kuvassa näkyy nyt myös kokoero. Valittuna on Air Chinan Airbus A330 343E, matkalla ARN-PEK. Vähän isompi tuubi niin kuvake on myös isompi. Korkeusero on myös helppo havaita, koneen fyysinen sijainti tuossa on ollut H-kirjaimen kohdalla, mutta korkeusindikaattori yrittää esittää ~35000 jalkaa.
   
 6. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  54 076
  Saadut tykkäykset:
  4 850
  Kiva, meni yli, kuten lentokoneetkin menee ilmassa ......
   
 7. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  26 308
  Saadut tykkäykset:
  5 050
  Jännäätiä! :höpö:
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 8. MaxiSami

  MaxiSami Kansalainen
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  22.1.2013
  Viestejä:
  4 061
  Saadut tykkäykset:
  1 160
  Naapurin isännällä on antenni tallin päässä joka tutkailee noita konheita.
  Sen keräämä data menee flighradar24.selle ja on vastineeksi saanut juurikin tuon membershipin. :)
   
 9. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  6 700
  Saadut tykkäykset:
  1 038
  Tuo dump1090 on siitä hyvä, että se heivaa dataa sopivissa rajapinnoissa saataville. Esimerkiksi tuo Virtual Radar lukee verkon yli suoraan streamia, jota dump1090 tuottaa. Samaa rajapintaa voivat lukea myös nuo fr24, flightaware jne kaupalliset, joista membershipin saa dataa vastaan.

  Itellä nyt dump1090 on pyörinyt sunnuntai-illasta ja kartan sain toimimaan eilen. Voisin hommailla itelleni accountin jo nytkin, mutta tarkoitus oli alussa kartoittaa tätä paikallista (+mökki+ym) omaa toteutusta ja hieroa sitä loppuun. Rajapinta kun voisi olla se staattinen kartta, jossa koneet ja lista alla.

  Jos yhdistän useammassa lokaatiossa kaapattua dataa, en voi sitä "myydä" ulos, joten paikkojen summaamisen kanssa pitää tätä konseptia vähän hieroa muutenkin vähän lisää.

  Tää nyt on ihan sinällään alkumetreillä koko projekti. Kunhan oli hyvä harrastaa kun joku lenssu rajoitteli fyysistä riehumista. Tuskin tulee isolla prioriteetillä etenemään, mutta onpahan nyt paikka missä muutkin voi asiasta turista ja heittää ajatuksia ilmoille.
   
 10. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  6 700
  Saadut tykkäykset:
  1 038
  Ja tosiaan tätä tarkoitin että tässä muutamia koneita saattaapi joskus pyörähtää yläpuolella:
  upload_2019-8-6_22-28-27.png

  Tuo tilanne on hetki sitten, eli ~22:20?

  Tuohon viiden koneen jonoon tuli pari konetta vielä lisää ennen kuin eteläinen seurattu kone liittyi joukkoon julmaan koukattuaan tuosta Nummela-Klaukkala välistä pohjoiseen.

  Eri jännää.
   
 11. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  54 076
  Saadut tykkäykset:
  4 850
  En muista, kuinka monta laskua-nousua Hki-Vantaan kentältä vuorokaudessa on ?
   
 12. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  25 097
  Saadut tykkäykset:
  7 446
  Tänään tuli taas tavattua yksi, joka on bongannut jenkkien kuljetuskoneen todella matalalla, lentäen korpien yllä länsi - itä suunnassa, transponderit heillä tuskin on päällä...kohtuullisen usein toistuvaa toimintaa tämä.
   
 13. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  26 308
  Saadut tykkäykset:
  5 050
  Olen kerran nähnyt lehmän, joka suoritti lentokoneen seurantaa. Tuota konetta ei voinut olla huomaamatta, sen verran äänekäs propellikone oli kyseessä, jokin ilmavoimien kuljetuskone. Kone tuli matalalla metsän reunan yli, jolloin lehmä huomasi sen ja jäi seuraamaan konetta. Kone tulikin suoraan kohti ja melko vaikuttavan näköisesti yli. Hitonmoinen moottorien mörinä ja tuntui, että puolet taivaasta peittyi. Lehmältä pettivät takajalat ja persaus tipahti heinikkoon.
   
  • Hauska Hauska x 1
 14. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  25 097
  Saadut tykkäykset:
  7 446
  Se on tuo jenkkien kuljetuskone herättänyt huomiota Pirkkalassakin, kovasti tuntuvat sukkuloivan sillä.
   
 15. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  24 244
  Saadut tykkäykset:
  3 913
  Putinille avustuslentoja.
   
 16. alfred_j_kwak

  alfred_j_kwak Hiilinielu.
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  18.8.2014
  Viestejä:
  5 831
  Saadut tykkäykset:
  1 094
  Olihan siitä lehdessä juttu joku päivä sitten. Jotain varaosia taisi olla kuskattavana.
   
 17. Ultimate Welder

  Ultimate Welder Satulapummi
  KK Plus pack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  25 097
  Saadut tykkäykset:
  7 446
  Niinpä, jännää kuskoota kun lentävät matalammalla kuin normi pienkoneet.
   
 18. HL-Zetor

  HL-Zetor Raakki
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  10 099
  Saadut tykkäykset:
  2 476
  Jos ne osat on nii painavii ettei korkeemmalle pääse tai pelkäävät jotta hajoo jos korkeemmalta tippuu.
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 19. alfred_j_kwak

  alfred_j_kwak Hiilinielu.
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  18.8.2014
  Viestejä:
  5 831
  Saadut tykkäykset:
  1 094
  Jos oisin ameriikkalainen rahtikuski ja iskis nakki lentää melkein Venäjälle, niin varmasti yöllä, matalalla ja kovaa.
   
 20. YxJampe

  YxJampe Klenkkaava Rasvanäppi.
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  18.6.2017
  Viestejä:
  8 762
  Saadut tykkäykset:
  996
  Ei välttämäti ihan perus polttoainesuodatin toimitus ole.
  Saattais olla ryysistä ilmatilassa kun ton koneen tullessa sattuis itänaapurilla pikku kämmin ja ihan "vahingossa" ja koukkais rajan väärällä puolen.
   

Jaa tämä sivu