Dextan liikkellelaittoa kolmannelle kierrokselle

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja sytem
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Ot:ta vielä itellä Majorin persiössä mobiilin 428, väärää litkua varmaan tuokin jonkun mielestä.....

Jos viittaat kommenttiini, niin en ole oikea ihminen arvioimaan persölppiäsi. Samoin puolestani jokainen tehkööt omalla tavallaan.

Minut on joskus joku viisaampani saanut ajattelemaan noita öljyasioita vähän kuvailemallani tavalla. Miksi laittaisin kiertoon mitään mitä en kuitenkaan ole valmis kelpuuttamaan pidempiaikaiseksi ratkaisuksi? Turha kuvitella, että pohjapropusta saisi kaikki aineet ulos, etenkin vielä jäykillä ja/tai esteripitoisilla öljyillä sitä öljyä jää väistämättä härveliin sisälle pintoihin. Samoin jos vesijäähdytysjärjestelmää huuhdon, niin tislatulla vedellä ja litkut sotken tislattuun veteen.
 
Jos viittaat kommenttiini, niin en ole oikea ihminen arvioimaan persölppiäsi. Samoin puolestani jokainen tehkööt omalla tavallaan.

Minut on joskus joku viisaampani saanut ajattelemaan noita öljyasioita vähän kuvailemallani tavalla. Miksi laittaisin kiertoon mitään mitä en kuitenkaan ole valmis kelpuuttamaan pidempiaikaiseksi ratkaisuksi? Turha kuvitella, että pohjapropusta saisi kaikki aineet ulos, etenkin vielä jäykillä ja/tai esteripitoisilla öljyillä sitä öljyä jää väistämättä härveliin sisälle pintoihin. Samoin jos vesijäähdytysjärjestelmää huuhdon, niin tislatulla vedellä ja litkut sotken tislattuun veteen.

En sinuun viitannut.

Tuossa majorissa kun on nokka pumppu niin siinäkin jää öljyä jonkin verran mitä ei saa pois, niin tuota samaa on tarkoitus käyttää jatkossakin. Tuo mobiili valikoitui siksi kun on kylmänäkin notkeaa ajatellen keulapumppua.
 
En laittas halpisöölejä missään kohtaa mihkään.Olkootkin vain välivaihe tai muuta, niin aina niillä öljyillä mitä normaalistikin käyttää. Minimissäänkin aina luokitukset täyttävää. Oon joskus aikaisemminkin tästä todennut. Pöö on kuitenkin jokseenkin haihtuvaa ja voitelevaa. Mutta halpa p.skaöljy on halpaa p.skaöljyä maailman tappiin.

Eukon autosta esmes käytin joskus moottorin öljypohjan irti, niin aika helposti puoli litraa mahtuu öljyä propun alapuolelle.

Omaan ex-käyttikseen kun tehtiin nostajien vaihto (jonkun verran metallisilppua vinttikammareissa), niin purettuna huuhdottiin yläkerrat normi moottoriöljyllä, kasauksessa läträttiin normi moottoriöljyillä, kasaamisen jälkeen n. 9l normiöölejä koneeseen, kone lämpimäks, pari rundia kaverin työpaikan hallin parkkipaikkaa ympäri ja öljyt ja suodatin vaihtoon, normiööleille n.8l.

Nykyisen käyttiksen koneremontissa samoin ihan merkkiöljyt joka kerta. Öljytilavuus yli 12l kuivaan koneeseen..

Noi on niin marginaalisia kuluja ja sinänsä harvoin tapahtuvia, että en jäisi hyppimään riemusta jos sain säästettyä kympin fuskaamalla öljyn laadun kanssa.
Vaan olisipa Toyota-miehenä jäänyt kaikesta tälläisestäkin onnesta paitsi... :virnpeuk:
 
No oli se mun halpisöljy joillakin ihan käytössäkin olevaa Motoxia....
Kertaakaan ei oo motoxin takia matka katkennut. :)

Tuntuu että pari sivua taas joristu vahvoista uskomuksista. Mikä on paras tapa vaihtaa öljyt? Jos tahtoo lähteä puhtaalta pöydältä, ei kai auta kuin purkaa laite ja pestä osat pesukoneessa.
Majorista ei tullut edes öljyt ulos ilman että tökki ruuvarilla reiän pohjalla olevaan pikimäiseen tahnaan. Otin sen ulos mitä tuli/sain kaavittua huoltoluukusta ja uudet öljyt tilalle. Sitten reilun neljän vuoden käytön jälkeen taas uudet öljyt.

Hyvähän koneista huolta on pitää, mutta koneita ne vaan on.
 
ja pestä osat pesukoneessa.
Mutta sitä ei saa näyttää emännälle ttä majorin osia on tiskikoneessa, ostattaa pian uuden tiskikoneen....
Kaverille kävi näin, oli Javan moottorin osia tiskikoneessa ku emäntä tuli kotiin, kehu vielä kaverille et kiva ku oot laittanu tiskikoneen pyöriin, mä tyhjään sen....
Siinä vaiheessa mä lopettelin kaverin kanssa turisemisen ja läksin kotiin.....
 
Taas vähän edistetty kun sattui suunnalla olemaan ja lapset puuhaili siinä pihalla isovanhempiensa kanssa. Mootttorista öljyt pois ja suodattimenvaihdon jälkeen uutta kannusta löytynyttä tilalle. Katselin öljypohjassa olevaa luukkua mutten lähtenyt sitä aukomaan nyt, katsellaan sit seuraavalla kierroksella kun on öljyt lämpiminä.

Isoja ylläreitä ei tullut tuossa vastaan, enkä onnistunut ennakko-arvauksesta poiketen edes öljyproppua jäteöljyastiaan pudottamaan.

Peräöljyihin ei ehninyt vielä katsella tänään, sekin kyllä listalla ainakin tarkistaa jos ei nyt vielä tälle syksylle välttämättä vaihtaa kun ei ajamaankaan taida juuri olla ehtimässä.

Katseltiin ja pohdittiin että samalla kertaa kun polttoainesuodattimen vaihtaa, voisi laskea tankista 10v kondenssia keränneet aineet pois. Onko järkeily siitä että hana kiinni, putki siirtopumpulta irti, kanisteri alle ehkä jonkun letkunpätkän kanssa ja hana auki normaaliasentoon, pitäisi tulla suht käypää tavaraa sen verran kun tankissa on, sit seuraava kannu alle ja hana varatankki-asentoon, pitäis tulla pohjalta vetisempi aine jos siellä sellaista on? Ei sillä että noita nyt kumpiakaan takaisin olisi tarvetta kaataa, eiköhän ne paremmat öljylämmitykseen katoaisi ja jos kovin vetiseltä loppu näytää niin juhannuskokko-hommiin.

Suodattimenvaihdon jälkeen uutta ainetta tankkiin ja ilmauksen jälkeen oltaisiinkin sit varmaan sovittelemassa akkua ja painamassa starttia.
 
Se tankki saataa olla sisältä ruostunut, ainakin mulla oli. Tankki kokonaan pois ja tukitaan hanan yhde, fosforihappoa ja karheaa hienoa uunin arina sepeliä tankkiin ja heiluttelua joka kantilta paljon. Huuhdonta vedellä lopuksi riittää, jatkossa tankki olisi hyvä pitää täytenä. Eli aina ajon jälkeen tankkaus niin ei ruostu.

Se perä - vaihteisto öljy on muka erilaista jopa kirjan mukaan, mutta öljyt sekoittuvat joka tapauksessa keskenään. On nähty ja liian tönäkkä öljy hidastaa hydrauliikkaa, joten 10 w30 käytin eikä hajonnut mikään paikka. Nousipahan linko vittuilematta pakkasellakin. Mutta jokainen tehköön tavallaan.
 
itellä on nuffissa CaseIH:n hydtranit perässä, ihan vaan varmuuden vuoksi kun samoja kärryjä käyttelen sen perässä mitä uudempien rakkoreitten. Nuhvi kyllä selviäisi halvemmillakin öljyillä, mutta parin markan säästön vuoksi viitsi ottaa riskiä että natikkojen laatikoista porsii jotain kun sinne tulee nuhvista jotain "ei niin soveltuvaa". Näillä ajoilla jos 5v välein vaihtelee nuhviin peräöljyt niin ihan sama minkä hintaista kamaa sinne kaataa. (kone on ~aina katon alla, niin sade vesi ei kerry perään).
 
Mennyt aika ei ole nykyaikaa, ei pidä sotkea uusien - vanhojen hydrauli työkalujakaan. Tällaiseksi maailma on mennyt, ei ilman erikois asiantuntijaa osaa enää autoonkaan öljyjä ostaa.
 
Mennyt aika ei ole nykyaikaa, ei pidä sotkea uusien - vanhojen hydrauli työkalujakaan. Tällaiseksi maailma on mennyt, ei ilman erikois asiantuntijaa osaa enää autoonkaan öljyjä ostaa.
alkaa olla kaikki pikkuset perään laitettavat sulatossa tai myyty mökkiläisille, niin ei oo nuhvin perään laittaa muuta ku vähän isompia vehkeitä mitä välillä tekee mieli laittaa uudempienkin koneiden perään, eli tämä on vähän pakko ratkasu (tai ei noi M85 tuhditkaa ole oikein tätä päivää, mutta kulkee nuhvin ja isompienkin koneiden perässä)
 
Tässä mielessä toi Dexta on helppo, öljy kun kulkee vain kaksi kertaa perän kuorien läpi, kerran sisään tehtaan kannusta ja toisen kerren jäteöljypönttöön, ei tarvi miettiä sekoituksia. Tilan uudempien, 70-luvun Zetorin ja 80-luvun lopun Fordin kanssa tuota joutuikin miettimään, ja lähtökohta oli että tietyt koneet oli aina jomman kumman perässä.

Ja pakkasella tällä tuskin nykyisellään juuri tullaan ajelemaan joten sen suhteen aikalailla sama ja se. Ehkä jonkun joulukuusenhakureissun voisi kuvitella tuolla ajavansa jos jotain, mutta veikkaan että talviunia saa nukkua lumen ollessa maassa, ja muutenkaan kovin montaa tuntia ei lähivuosinakaan ole vällttämättä tulossa mittariin.
 
Kuhan on peräöljyä, vaikka sitten sitä yleisöljyä mitä perään laittaa. Vaihteistoon laittaisin 80w-90: pit, majorissa ainakin menee nätimmin pykälät päälle tuolla viskoosilla.
 
Joku itseäni fiksumpi varmaan tekisi tälläisiä kuusenalus-remontteja joskus muulloin kuin marraskuussa, mut sellaista tää välillä on. Tänään oli pitkästä aikaa arkena sen verran tyhjä päivä että pääsi lähtemään tätä edistämään ilman lapsia matkassa, eli ihan eri tavalla tehokasta peliaikaa kuin jälkikasvun pyöriessä pihalla. Puoli kymmenen aikaan vedin pressua pois Dextan päältä ja puoli viideltä olin taas sata kilsaa eri suunnassa päiväkodilla.Välissä ehti sit asia edistyä. Ja tuli valittua nätti, aamusta jopa aurinkoinen päivä tähän ja kelikin plussan puolella.

Suunnitelman mukaisesti homma alkoi tankin tyhjäksi laskemisella, ensin hana kiinni ja putki irti siirtopumpulta, letku siihen ja hana avaamalla valumaan kanisteriin

20211119_101339.webp


Jakoavain tärkeässä tehtävässä pitämässä letkua paikoillaan. Hyvän aikaa tuo valui norona, ja siinä oli sitten aikaa tutkailla. Tankkiin kurkistus paljasti pientä kalastustarvetta, jousivartisella tarraimella sieltä löytyi pätkä rautalankaa ja irtonainen filtteri.

20211119_101807.webp


Jälkimmäinen on selkeästi hanan päältä irronnut, mutta enpä onnistunut keksimään tapaa saada sitä takaisin paikoilleen tankkia irroittamatta, johon ei nyt tänään ollut halua ryhtyä. Tavoite kun oli saada kone kuusen alta parempaan talvisuojaan nyt kun ladossa on taas katto paikoillaan.

Tankin pohjalle jäi jonkunmoinen havaitta kerros muhjua, muttei mun silmään merkittävää ruostetta. Putsailin sitä sit pitkällä varrella ja paperilla liikkelle, ja totesin että tarvii saada suorempi reitti sieltä pois. Hanan meinasin irroittaa mutta totesinpa että sehän ei mahdu paikoillaan pyörimään vaan ottaa kiinni ohjausvaihteeseen, joten se siitä. Seuraavassa vaiheessa virittelin tuon letkun suoraan hanan alle ja kaadoin jokusen kierroksen parin litran kannullisia löpöä vauhdilla tankkiin, kunnes pohjalle jäävä aine näytti kovasti jo puhtaalta. Saa nyt tässä kohtaa riittää

20211119_111445.webp


Osaako joku tuota Dextan polttoainehanaa selittää, manuaalissa mun muistaakseni todetaan siinä olevan kaksi asentoa, tankki ja varatankki, joten olisin olettanut tuolta tankista jonkun pohjaa korkeammalla olevan purkuputken löytäväni, ja sitten varatankki-asennossa otetaan suoraan. Mutta toi irtonainen suodatin ei mun järjellä sellainen voi olla, onko sieltä nyt jotain muutakin hukassa?

Polttoaineet tuli ilmattua, ja sitten hiukan katseltua sähköjä yleismittarilla että ihan ei suorassa oikarissa mikään ole (vaikka aloituspostauksessa väitinkin että ei sähköhommia tässä...) Akku paikoilleen, ja mittariston valot syttyivät kuten pitääkin, samoin muutenkin näytti olevan kaikki valmiina starttiin. Myös se nahkarukkanen vieressä. Hehku myös kuulosti toimivan, tuttu napsahdus kuului

Ensimäisellä starttipainalluksella jossain löi kipinä ja sit ei mitään. Hetki kummastelua mukaan ryhtyneen isäni kansa ja starttikytkimelle tuleva toinen johto oli selkeästi löysällä. Sen kiristyksen jälkeen starttikin jaksoi pyöriä, pari kertaa kymmenen sekuntia ja kun ei lähtenyt, uusi kierros ilmausta. Hehkutus ja käyntiinhän se lähti.

Toinen valoista sammui, toinen jäi palamaan ja hetki siinä muisteltiin ja todettiin että öljynpaine sammui, laturivalo palaa. Hyvä, ei siis akuutti. Mut tän jälkeen ei sit kovin montaa hetkeä ehtinytkään katsella kun löytyi se akuutti tarve testata sammutus, öljynsuodattimen kupin välistä tulvi. Hetken tutkailun ja perinteisten "unohdinko tiivisteen, joko vanhan paikoilleen tai laittaa uuden" jälkeen tuomio oli että huonosti olin sen kiristänyt. Parempi kiristys, öljymäärän tarkistus (ennen starttia oli reilusti kun suodatin oli tyhjä) ja käynnistys numero kaksi.

Edelleenkään ei ladannut, taas tuli sotkeudutta sähköihin ja todettua tämä ihan mittaamalla. Mut ei anneta sen haitata, kokeillaanpa josko tämä tästä liikkuisi. Ja lähtihän se, viidentoista vuoden jälkeen oli hetki muistelua vaihdekaaviossa mutta kone saatiin pois kuusen alta johon se keväällä hinaamalla tuli.

20211119_121347.webp


Käyttöohjeen vastaisesti emme tuoneet vettä traktrorin luo vaan traktori ajamalla vesipisteelle, jossa oli helppo vaihtaa kesällä laitettu satunainen nesteseos kunnolliseen pakkasnesteeseen. Sen jälkeen hetki piha-ajofiilistelyä ja kone latoon talvea odotamaan, akku irti ja sisään lataukseen. Päivän positiiviset yllärit oli jarrujen toimivuus, pl. kiinniruostunut seisontajarru. Myös nostolaite tuntui olevan elossa.

20211119_141431.webp


Kevättä (toivottavasti ensi vuoden...) odotellessa on hiukan osia hankittavaksi ja yleisesti ihmetelväksi.

  • laturi tarvii katsoa mikä sitä harmittaa, voi olla jotain yksinkertaista kuten hiilet
  • laturin hihna samalla vaihtoon
  • pakoputki vuoti jostain moottorin kyljen suunnalta, tarvinee uusia kokonaan. Laittaako orginaalin takamallin vai pystyn.
  • pumpun ylivuoto/huohotus-putkesta tiputti ainakin alkuun merkittävästi, onkohan siellä joku selkeä tiivisteasia.
  • akulle tarvii kiinnityksen, viimeksi se on ollut laudanpätkillä kiilattu, nyt vois tehdä jotain fiksumpaa
  • akunkengät uusiksi, samalla kun päävirtakytkimen tekee
  • takarenkaat voisi olla ennakoivasti hyvä vaihtaa näin 61v jälkeen
  • vesipumpun letkusarja vois olla syytä hankkia, ehkä myös se pumppu
  • suodattimet varastoon nyt käytettyjen tilalle
  • pa-hana tai ainakin se sen filtteriosa tarvii sit kun tankin ottaa irti. Ja samalla uuden lämpömittarin asennus.
  • penkin kunnostustarpeet
  • tähän sopivan 50mm kuulakolmion hankinta, olemassaoleva cat2-tapeilla oleva kun ei toimi tässä.
 
Pysty putki. Se taakse pörisevä originaali aiheuttaa lähes joka tilanteessa pään kipeytymisen mutta varsinki esim klapi kone hommissa.
 
Siirtopumppu tuoss asyöttöpumpun kyljessä ?
Siirtopumppu vuotaa kalvostaan läpi pöötä ruiskupumppuun ?
 
pakoputki vuoti jostain moottorin kyljen suunnalta, tarvinee uusia kokonaan. Laittaako orginaalin takamallin vai pystyn.
Pystyputki, @Janski sanoikin pääsyyn tuohon, Ehdottomasti sitten läppä putkenpäähän tai kunnolla käyristetty ja viistetty kärki.
akulle tarvii kiinnityksen, viimeksi se on ollut laudanpätkillä kiilattu, nyt vois tehdä jotain fiksumpaa
Jos et pulttikiinnikkeitä rakentele, niin mulla on veneessö akut pysyny paikoillaan pikalukkohihnoilla...
upload_2021-11-20_7-41-37.webp

takarenkaat voisi olla ennakoivasti hyvä vaihtaa näin 61v jälkeen
Voipi sitten olla KOVASSA valsilla. Suihkuttele-lirittele jotain ohutta tunkeutuvaa litkua renkaan ja valssin väliin vaikka hetikohta alkaen. Sitte ennenkuin alat ottamaan pyöriä traktorista irti, suorita sellainen kevätajelu. LAske renkaista ilmat pihalle silleen että rengas on reilusti puolilysyssä, eli ettei sillä mihinkään viitsisi lähteä. Sitte reippasti hanaa ratti linkuussa ympyrää pihalla vuorotellen molempiin suuntiin, saattaa irrota valsilta jo siinä, mutta ainakin helpottaa jatkotoimia.
Tämä tietysti jos ei ole muita laitteita jolla rengas irtoaa vaivattomasti, tai vie rengasliikkeeseen. Itse tei omaa ja naapurin traktorin renkaanvaihtoa varten palkista U muotoisen haarukan johon haarukkaan sopi rengas ja kahdenkymmenen tonnin tunkki johon hitsattu pohjaan "kynsi" jonka löin pikkulekalla renkaan ja valssin väliin, U:n avoimesta päästä oli ketju haarasta toiseen vanteen keskireiän kautta ja tunkin yläpääkin oli hitsattu palkkiin heftillä, ettei lipsahda....
tähän sopivan 50mm kuulakolmion hankinta, olemassaoleva cat2-tapeilla oleva kun ei toimi tässä.
Löytyykö joltain lähistön tai tutulta maajussilta vanhaa pikkuhankmoa jossa vetokolmio paikoillaan, siitä saa helposti kuulakutkinvetokolmion ja paljon muutakin askarreltua, mulla on sellaseta tehty irroitettavalla vaakapuomilla oleva versio jolla vedän rankanippuja metsässä, siinä on puomissa sähkövinssi ja itse kolmiorungossa kuulakin samassa...
 

Luo tili tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Sinun täytyy olla jäsen voidaksesi jättää kommentin.

Luo käyttäjätili

Liity Konekansalaiseksi. Se on helppoa ja ilmaista! Rekisteröityneenä et näe mainoksia, voit käyttää hakua, näet alueita, joita nyt ovat piilossa...jne.

Kirjaudu sisään

Oletko jo Konekansan jäsen? Kirjaudu sisään tästä.

Takaisin
Ylös