Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Datankeräyspurkki

Viestiketju osiossa 'Tietotekniikka, digi' , aloittaja JKAVS, 21.12.2020.

 1. JKAVS

  JKAVS Teekkari
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  989
  Saadut tykkäykset:
  341
  Tarkoituksenani on mitata lämpötiloja keskuslämmityksestä. Varaajan lämpöjä ylhäällä ja alhaalla, meno- ja paluuveden lämpöä, savukaasun lämpöä sekä ulko- ja sisälämpöä.

  Antureina on vastaavissa järjestelmissä yleisesti käytetyt 1-wire -väylään liitettävät DS18B20:t. Niitä saa edullisesti valmiiksi koteloituina. Toinen yleinen perusosanen on Raspberry Pi. Sitä omassa systeemissäni ei kuitenkaan ole. Raspberry Pi:n WLAN on nimittäin niin heikko, ettei kuuluvuutta riitä pannuhuoneeseen. Tukiaseman ja pannuhuoneen välissä on kaksi betoniseinää. Kaapeliakaan en ole innostunut vetämään.

  Tietokoneeksi valikoituikin Orange Pi Zero Plus 2 H5. Se on yksi monista Raspberry Pi:n vanavedessä tulleista yhden piirilevyn tietokoneista. Syynä valintaan oli enimmäkseen se, että minulla oli pari konetta valmiina. Niillä on kuitenkin eräs ässä hihassaan: antenniliitin ulkoiselle WLAN-antennille. Paremmalla antennilla WLAN toimii pannuhuoneessakin. Lisäksi niissä on sisäiset ylösvetovastukset GPIO-pinneille. Se yksinkertaistaa 1-wire -väylän kytkentää.

  Pannuhuone on ainakin jossain määrin vihamielinen ympäristö elektroniikalle. Hyllystä löytyikin pienehkö teollisuussähkökotelo ja kaapelin läpivienti. Kotelossa on kuitenkin valmiina 25 mm reikiä, mutta läpiviennissä on 20 mm kierre. Ongelma tuli ratkaistua 3d-tulostetuilla sovitinprikoilla. 3d-tulostin myös kiinnikkeen Orange Pi:n kiinnittämiseksi koteloon.

  Antennipuolella on U.FL-SMA pigtail-johdot ja SMA-antennit. Ne kiinnitetään kotelon reikään tulevaan 3d-tulostettuun sovittimeen. Siinä on M25x3 kierre, ja sisäpuolelle tulee vastamutteri.

  Orange Pi:n virransyöttö tapahtuu micro-USB:llä. Kiinteällä liitimellä varustettu kaapeli on hankala läpiviennin kannalta. Siksi tulostin joustavasta filamentista läpivientiin uuden kumiosan. Se on halkeavaa mallia liittimen vuoksi, ja siinä on kaksi reikää. Toinen virransyötölle ja toinen 1-wirelle.

  Kokonaisuuden viimeistelee vanha Nokia Lumian laturi ja sen micro-USB -johto virransyötöksi. Antenneja ja 3d-tulosteita lukuun ottamatta koko purkki on siis kierrätettyä materiaalia.

  Purkkeja voi periaatteessa käyttää hyvin moneen tarkoitukseen Orange Pi:n monien liitäntöjen ansiosta. Ainakin toisen aion vielä rakentaa, sillä ulkolämpötilan mittaus täytyy sijoittaa eri paikkaan.
  IMG_5861.JPG
   
  • Tykkään Tykkään x 7
  • En tykkää En tykkää x 1
 2. alfred_j_kwak

  alfred_j_kwak Hiilinielu.
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  18.8.2014
  Viestejä:
  8 162
  Saadut tykkäykset:
  1 770
 3. JKAVS

  JKAVS Teekkari
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  989
  Saadut tykkäykset:
  341
  Kyllä. Orange Pi:hin tulee Node-RED, joka lukee anturit ja lähettää tiedot palvelimella pyörivään InfluxDB-tietokantaan.
   
 4. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 595
  Saadut tykkäykset:
  4 172
  Sitte ku emäntä pyytää lisää ämpöä niin voi tietokannasta piirtää käppyrän jolla näyttää että ei sulla VOI olla kylmä kun kaikki nää näyttää plussaa....
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
  • Hauska Hauska x 1
 5. alfred_j_kwak

  alfred_j_kwak Hiilinielu.
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  18.8.2014
  Viestejä:
  8 162
  Saadut tykkäykset:
  1 770
  Sulla oli niitä Grafana-käppyröitä jossain ketjussa onko tuo InfluxDB-Grafana niin kuin aikuisten RRDtool? :)
   
 6. JKAVS

  JKAVS Teekkari
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  989
  Saadut tykkäykset:
  341
  RRDtool näyttäisi olevan aika samanlaiseen tarpeeseen luotu ohjelma. InfluxDB on varta vasten tarkoitettu aikasarjojen tallennukseen. Sillä saa helposti säädettyä kauanko dataa säilytetään. Vanhempaa dataa voi lisäksi tiivistää pienentämällä aikaresoluutiota.
   
 7. Janski

  Janski Latvassa lahoa.
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  26.7.2016
  Viestejä:
  5 563
  Saadut tykkäykset:
  1 987
  Ja mullekku piisaa kax mittaria varaajalle ylhäällä ja keskivälillä. Ylimmäisestä näkee että jos lukema on yli 75°c niin riittää hyvin sauna vedeksi koko sakille 55°c piisaa nuukasti yhdelle suihku vedeksi. Puolen välin mittarista taas sitte näkee lukemat jotka kertoo Kokemuksen syvästä rinta äänestä että kuinka kauaksi aikaa sitä lämmintä piisaa ennenku alakaa mökki jäähtymään esim 70°c riittää 25 asteen pakkasella 9-10 tuntia sitte on shuntti kokonaan auki ja alakaa jalkoja palleleen. Nii ja mittarit sijaitsee tossa pirtin seinällä
   
 8. Jammu

  Jammu häh

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  984
  Saadut tykkäykset:
  183
  vastaavahko setti itsellä paitsi data menee ASCII filuun python ohjelmalla. Toisaalta 1 wire anturien integrointi on syvä raspbianissa niin shelliskripti yksinkertaisin tapa.

  Mulla on ihan wifi dongle jolla pelaa pannuhuoneesta ylös tyydyttävästi.

  Kännykkälaturit 1 ja 2 RPien kanssa yleensä pettymys joten järeempi poweri itsellä, tosin kun tuo ykkönen tarvii mun käytössä USB hubin niin sen kautta vahingossa poweroituu RPi.

  Kotelointia en ole jaksanut. Kaikki roikkuu piuhoista katossa.

  Dallasien jännitettä piti buustata kun kuumassa lakkasivat pelaamasta. Nyt on vissiin kai joku 2k2 vastus linjassa ylövetäen 5 voltiin.

  Tietokantaa en ole jaksanut. Kai pitäis. Merkittävin parannus kai olis SSD massamuistiksi ja data googleen myös.

  Kun saa kaikki mittaukset reilaan ja tiedoston vakioksi niin katsoo visualisointia ym sitten..
   
 9. Jammu

  Jammu häh

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  984
  Saadut tykkäykset:
  183
  Tosiaan kortti ollut sökö jokusen kuukauden eikä ole ollut intoa korjata...

  Tuttua tuon keskiosan lämpötilan seuraaminen, nyt päättelen systeemin lämpötilaa karkeasti varaajien paineesta:(:D:D
   
 10. JKAVS

  JKAVS Teekkari
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  989
  Saadut tykkäykset:
  341
  Päivitystä vähän. Rakennuksen lämmityskierto oli alun perin sellainen, että pannuhuoneesta lähti suoraan varaajan yläosasta vettä ilman mitään sekoitusventtiilejä. Runkolinjasta erosi lämmityspiirejä, joissa oli omat sekoitusventtiilinsä. Lisäksi runkolinjaan oli suoraan kytketty muutama patteri. Erilliset lämmityskierrot kuitenkin poistettiin käytöstä ja jäljelle jäivät siis vain suoraan runkolinjaan kytketyt patterit, eli sekoitusventtiiliä ei enää ollut lainkaan. Viime talvena tämä johti siihen, että pattereille tuleva vesi oli pahimmillaan kymmeniä asteita viileämpää kuin pannuhuoneesta lähtevä. Runkolinja lisäksi kulkee kylmien varasto- ja teknisten tilojen läpi, joten matkalle häviävä lämpö todellakin meni hukkaan. Näiden tilojen osalta runkolinjaa ei ollut myöskään eristetty, koska tilat ovat kuitenkin aiemmin lämpimänä pidetyn osan sisällä. Lisäksi virtausnopeus putkissa oli paljon suurempi, joten vesi ei ehtinytkään jäähtyä matkalla yhtä paljon.

  Oli selvää, että kesän aikana täytyisi tehdä jotain energian säästämiseksi.

  Irti kytketyistä lämmityspiireistä jäi ylimääräisiä sekoitusventtiilejä, joten asensin yhden niistä pannuhuoneeseen. Venttiliä ohjataan 4-20 mA virtaviestillä, mutta ventiilejä aiemmin ohjannut järjestelmä on tarkoitus purkaa pois. Koska minulla oli jo tietokone ja ulkolämpötilatieto, hankin tällaisen virtaviestilähettimen ja asensin sen samaan koteloon Orange Pi:n kanssa. Se on tarkoitettu lisäosaksi valmistajan omiin moduuleihin, mutta he tarjoavat kytkentäkaaviot, joten sovittaminen Orange Pi:n ohjaamaksi ei ollut kovin hankalaa. Node-Red hoitaa myös venttiilin ohjauksen ulkolämpötilan mukaan. Viritys on vielä kesken. Menoveden lämpötilan säätö halutuksi toimii hyvin, mutta varsinaisen säätökäyrän toiminnasta ei ole tietoa, koska lämmitystarvetta ei ole ollut.

  Putkia on myös ahkerasti eristetty.

  Tämän on tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu. Kylmilleen jätettyjä tiloja tullaan ottamaan takaisin lämmityksen piiriin jollain aikavälillä, mutta siihen voi mennä vuosia. Siinä vaiheessa eteen tulee epäilemättä taas muutoksia.
   
 11. JKAVS

  JKAVS Teekkari
  KK Plus pack Betatester

  Liittynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  989
  Saadut tykkäykset:
  341
  Sekoitusventtiilin moottorin suunta on käännettävissä. Laitoin sen niin päin, että täydellä ohjauksella se on kiinni. Jos Orange Pi putoaa pois pelistä, aukeaa venttiili täysin ja lämmitys on turvattu.

  Mietin vielä pitäisikö asettaa suurin sallittu ulkolämpötila eri kuukausille. Eli jos ulkoanturi väittää ulkolämpötilan olevan 20, mutta on tammikuu, niin menoveden lämpötilaa ei aseteta kesälukemiin. En ole tosin varma miten DS18B20 voi vikaantua. Voi myös olla että rikkinäinen anturi ei anna ulos mitään lukemaa.
   
 12. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  En muista yhtään DS1820 sarjalaista, joka olisi näyttänyt väärin. Yleensä ne on vaan järestään p.skana eivätkä näy väylässä.
   
 13. oh1hih

  oh1hih oh1hih - kylän kuitukeisari ;-)
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  1.12.2015
  Viestejä:
  10 457
  Saadut tykkäykset:
  1 399
  Laita kaksi toisistaan erillään olevaa anturia, ja vertaile niitä toisiinsa, alarma jos eroa liikaa.
   
 14. Wictor

  Wictor Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  8.6.2019
  Viestejä:
  588
  Saadut tykkäykset:
  215
  Jos nyt muistan oikein, niin ds1820 antaa lämpötilaksi 127, jos joku on pielessä. Mulla on aika paljon noita ds1820 eri versioita käytössä, enkä muista että yksikään olisi hajonnut. Pari päivää sitten juuri piti hakea oikea johtojärjestys, kun kaapeli meni poikki aivan usb-ttl adapterin juuresta, eikä pystynyt johtojen järjestystä päättelemään. Johdon perässä oli neljä anturia, eikä ne siitä hajonneet vaikka meni aluksi +5 ja gnd väärinpäin.
   
 15. Wictor

  Wictor Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  8.6.2019
  Viestejä:
  588
  Saadut tykkäykset:
  215
  Noi ds1820 on mulla joskus antaneet tuota 127 lukemaa. Kokeilin joskus laittaa noita tähteen ja siitähän ne ei tykänneet. Taitaa anturien vastaukset mennä päällekkäin ja tulee tulokseksi 127, kun ei kaikki data tule perille.
   

Jaa tämä sivu