Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Caravan 4300 / Norlett XX / Solett XX jyrsimen vetohihnan kulku

Viestiketju osiossa 'Pienkoneet' , aloittaja Rumpu-Jussi, 13.8.2014.

 1. Rumpu-Jussi

  Rumpu-Jussi Tulokas

  Liittynyt:
  13.8.2014
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,

  Sattuisiko jollakulla olemaan kuvaa siitä, miten otsikon mukaisessa laitteessa vetohihna ja vedon päälle laittava telapyörä on asennettu?

  Aloin moottorinvaihto-operaatioon ja vaihtovimmassani unohdin ottaa kuvaa siitä, miten hihna ja erityisesti se ajokytkimen virkaa toimittava tela sijoittuu :(

  Ohessa erittäin, erittäin, yksinkertaistettu kaavio ongelma-alueesta:

  hihnakaavio.jpg

  a, b, ja c ovat pultinreikiä, d on akselissa kiinni oleva kiilahihnapyörä, e on iso pyörä, joka siirtää voiman jyrsimen terille, f on se kohta jossa vaijeri tulee käsikahvalta voimansiirron lähistölle.
  Kuvassa 'kytkin' on se osa, joka kiristää hihnaa käsikahvaa painettaessa. Kytkimen pieni ympyrä on semmoisessa holkki-prikka-rakenteella varustettu ja isompi ympyrä on tela, jonka kautta kiilahihna kulkee. Kytkimen oikeassa reunassa oleva nuolenkärki kuvastaa sitä kohtaa, johon käsikahvan vaijeri kiinnittyy.

  a:n ja b: välillä oli, muistaakseni, semmoinen taivutettu rautatankoviritys, jolla pidetään hihna paikoillaan. Kysymys on: kiinnitetäänkö 'kytkin' b- vai c-reikään? Toiseen niistä sen pitäisi mennä, koska ne ovat ainoat paikat, joista f:stä tuleva vaijeri voidaan ujuttaa kytkimessä olevaan vaijeripaikkaan.

  Että näin, kiitoksia mielenkiinnosta.
  --
  jussi
   
 2. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  18 335
  Saadut tykkäykset:
  3 114
  No tuotaa noinikään....en oo koskaa tollasta purkanu saati kasannu, mutta loogisesti ajatelle, joka tietysti voi olla ihan erilailla ajateltu kuin kyseisen härpäkkeen suunnittelija sen on ajatellut, asia menisi näin.
  Kun se vaijeri tulee sieltä käsikahvasta ja sitä käsikahvaa käännät siihen "työ"asentoon, katsot sieltä vaijerin päästä kumpaan suuntaan vaijerin pää liikkuu. Nyt sitten fundeeraat että kun se "kytkin" pitää saada kiristämään sitä hihnaa, kummalle puolelle hihnaa (eli kumpaan pultinreikään) "kytkin" on laitettava että vaijeri liikkeellään saa sen "kytkimen" liikkumaan siihen suuntaan että kyseinen kiristyminen tapahtuu....ei se mun mielestä ton vaikeempaa ole.
  Eli tosta ny kuvasta päätellen tulisi cee reikään koska yleensä vaijerilla "kiristetään" eli vaijeri lyhenee kun työasento laitetaan tollasessa päälle...
  Varma en oo mut näin mä sen ekaks kokeilisin...
   
 3. DjEzgo84

  DjEzgo84 Härvelisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  13.9.2012
  Viestejä:
  1 013
  Saadut tykkäykset:
  846
  aika lailla samalla tavalla noissa jyrsimissä se hihna menee. Googlaamalla löytyi tällainen kuva
  10316141.jpg
  Peesaan V361 ja vastaan myös C.
   
 4. HL-Zetor

  HL-Zetor Raakki
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  10 128
  Saadut tykkäykset:
  2 480
 5. Jurpolukki

  Jurpolukki Syytinkiläinen

  Liittynyt:
  23.11.2013
  Viestejä:
  2 350
  Saadut tykkäykset:
  364
  tuko.JPG

  Olisko mitään apua? Ristoräppääjä moottori.
  Tuko merkkisenä on elämänsä elänyt. Toi kanttisessa putkessa oleva kiristyspyörä on pakki remmin kiristäjä ja alhaalla näkyvä etiäppäin. Ennen olivat vaijerilla nytten mun mettärattorissa poljin käyttöisenä.
   
 6. DjEzgo84

  DjEzgo84 Härvelisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  13.9.2012
  Viestejä:
  1 013
  Saadut tykkäykset:
  846
  Sitten löytyy vielä kuva omasta norlett 6005 jyrsimestä, jossa hihnoja menee hiukka enemmän
  [​IMG] tuossa mallissa kiristetään joko tuota ylintä rueskeaa ylöspäin, jolloin mennään eteenpäin, tai keskellä olevaa kiiltävää rissaa alaspäin, jolloin peruutetaan. Eteenpäin menossa on sitten vielä periaatteessa portaaton vaihteisto, tosi hankala selittää, kun siinä on vain tuota ylintä hihnapyörän paikkaa vaihdetaan, niin välitys muuttuu. Pitääkin viikonloppuna ottaa kamera mukaan ja räpsiä muutama kuva ja vaikka videota, on meinaan sen verran ovela systeemi.
   
 7. Rumpu-Jussi

  Rumpu-Jussi Tulokas

  Liittynyt:
  13.8.2014
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jees, kiitoksia vastauksista. Tuo "Minkä merkkinen jyrsin"-jutun kuva on erittäin lähellä sitä, miltä muistan tuon oman Caravaanini näyttäneen ennen purkua. Hihnan ylihyppysuoja on hieman toisenlainen kuin omassani (mulla on se mainitsemani taivutettu rautatankohässäkkä ja tuossa kuvassa on taitettua levyä).

  Ongelma omassa puntaroinnissani oli siinä, että yritin tunkea kytkimen siihen d:n, e:n ja kiilahihnan sisään jäävään tilaan. Olisi pitänyt tehdä hieman enemmän kuin V361 sanoi, eli miettiä vähän miten se nyt oikein pitää laittaa, jotta hihna kiristyisi kunnolla.

  Jos saan viikonlopun aikana aikaiseksi toimivan installaation, niin laitanpa kuvan siitä tänne, jotta tulevat sukupolvetkin tietävät mistä oikein olikaan kyse :)
   
  #7 Rumpu-Jussi, 14.8.2014
  Viimeksi muokattu: 14.8.2014
 8. DjEzgo84

  DjEzgo84 Härvelisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  13.9.2012
  Viestejä:
  1 013
  Saadut tykkäykset:
  846
  Hyvä että saadaan möyhimet taas kasaan.
  Nyt kun on asia esillä niin voisin hieman esitellä tuota oman jyrsimen hihnaviidakkoa. Omassa laitoksessani on siis 3 hihnaa, 1 peruutukselle ja 2 eteenpäin menolle. Tuo ylin hihnapyörä on kahdelle hihnalle, ja sehihnojen väliin jäävä osa pääsee liikkumaan sivusuunnassa. Pienimmällä vaihteella yläpyörä on lähempänä moottorin akselia, jolloin 1.hihna on "löysällä" ja 2. hihna on "tiukalla". Koska yläpyörässä hihnojen välinen seinämä pääsee liikkumaan, painuu 2.hihna syvemmälle ja 1. hihna nousee ulkokehälle.
  [​IMG] [​IMG]

  Isoimmalla vaihteella yläpyöra on lähempänä takarissaa, jolloin 1. hihna painuu syvälle ja 2. hihna nousee ulommas.
  [​IMG] [​IMG]
  Toivottavasti tuo video selkeyttäisi vielä lisää
  [video]http://s1104.photobucket.com/user/DjEzgo84/media/Tallihommia/P8140111_zpsb551d220.mp4.html?sort=2&o=45[/video]
   
 9. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  54 134
  Saadut tykkäykset:
  4 864
  Tuohan on ihan normi variaattori - veto. Käytetty puimureissa ajonopeuden, kaatokelan, ja puintikelan sekä puhallinkoneiston nopeussäätöön yleisesti.
  Skoottereissa, moottorikelkoissa ja joissain autoissakin tuollaista on ollut.
  Eli sen välipyörän välityssuhde on muutettavissa portattomasti (tietyissä rajoissa tietty..... )
   
 10. DjEzgo84

  DjEzgo84 Härvelisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  13.9.2012
  Viestejä:
  1 013
  Saadut tykkäykset:
  846
  Ok, eipäs ollu minulle tullut vastaan tuollaista toteutusta aiemmin. Mopojenkin vairiaattorit kun on yhdellä hihnalla, niin ei oikein osannut yhdistää, mutta kyllähän siinäkin samaa tekniikkaa käytetään. Välityssuhde on niissä vaan riippuvainen kierrosnopeudesta ja tuossa se riippuu kahvan asennosta.
   
 11. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  54 134
  Saadut tykkäykset:
  4 864
  Kahdella remmillä toteutettuna on laajempi välityssuhdealue käytettävissä pidon kärsimättä kuin yhdellä hihnalla toteutetuissa ratkaisuissa, ja pienemmillä ( moottorin/voimansyöttö ) kierroksilla.
  Sekä kevyemmällä rakenteella.
  Puimurin puintikelan variaattori on yleensä yhdellä hihnalla, ja remmin leveys 50+mm ja pirun piukalla pitää olla. Ajopuoli yleensä kahdella hihnalla, leveyttä niillä luokkaa 30-45mm, mutta koko laitos liikkuu silti vaikka akselia myöden olisi upoksissa ( jos pyörä pitää )
  Autoissahan oli DAF 66 mallissa joka sen toi autopuolelle -70 luvulla ( myöh Volvo osti jutun ja siittä tuli Volvo 343 malli )
   
 12. Spama Melebuzor

  Spama Melebuzor Kansalainen

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  190
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meikäläisen kampehan tuo punaruskea sekasikiö-jyrsin tosiaan on, voin käydä räpsimässä siitä lisäkuviakin jos on tarvetta.
   
 13. Kontsa

  Kontsa Työmies
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  12.6.2016
  Viestejä:
  2 728
  Saadut tykkäykset:
  611
  Moi, vasta hiljakkoin löysin tämän mainion sivuston, ja nyt olisi kysyttävää. En viitsinyt uutta viestiketjua laittaa, kun kyse on samanlaisesta koneesta kun aloittajalla.
  Kummitädin jyrsin tuli korjattavaksi ja siinä tuo variaattori jotenkin jumittaa, eli kun vetää ajon päälle niin etummainen(moottorilta) remmi jää löysälle eikä jyrsin pyöri. Vähän kun potkii rullalle vauhtia, niin sitte se asettuu paikalleen ja lähtee pyöriin. Remmit ei ihan kauheen kuluneita ole, mutta ehkä se eturemmi vois olla vähän kuluneempi, voisko se vaikuttaa vai mistä pitäis lähtee vikaa etsimään?
  T: Kontsa.
   

Jaa tämä sivu