Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Aurinkovoiman hinnat laskussa, uusia ratkaisuja..

Viestiketju osiossa 'Rakentaminen, energia, lämmitys' , aloittaja Antero, 11.12.2011.

 1. Antero

  Antero Guest

  Mitään ei löydy enää.....

  ei löydy enää............
   
  #1 Antero, 11.12.2011
  Viimeksi muokannut: ylläpitäjä: 1.6.2013
 2. Vääräkoski

  Vääräkoski Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pistää kyllä miettimään, että vaihdanko suunnitteilla olevan keräimien asennuksen paneeleiksi.
   
  #2 Vääräkoski, 11.12.2011
  Viimeksi muokattu: 11.12.2011
 3. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  22 370
  Saadut tykkäykset:
  3 799
  Aurinkokennojen valmistusmenetelmät kehittyvät kaiken aikaa. Vähän aikaa sitten osui silmiin uutinen, jossa kerrottiin piikidelaitteistojen valmistaja GT Advanced Technologyn tekemästä keksinnöstä, joka pudottaa merkittävästi piikiteiden valmistusprosessin hintaa.

  Aurinkokennojen tehoa voidaan myös nostaa nykyisestä.

  Suomessa vuonna 2010 palkittiin Millennium-teknologiapalkinnolla Michael Grätzel, joka on kehittänyt väriaineherkistettyjä aurinkokennoja. Näistä ei ole vielä kuulunut kovinkaan paljon, mutta ounastelen, että tulossa on vastaavanlainen teknologiahyppäys kuin toisen millennium-palkitun Shuji Nakamuran kehittämä sininen ledi, johon tämän päivän valkoinen ledivalaistuskin perustuu.
   
 4. kengu

  kengu Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  409
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuinka helppoa on olemassa oleviin vastuksiin tuupata paneelista sähköä tai mikäli se ei riitä niin ottaa sitten jostain valtakunnan verkosta loput. Lähinnä siis sitä, että millaisia ratkaisuja on tuollaisessa vastuksessa jota lämmitetään sekä valtakunnan sähköllä että aurinkosähköllä. Vai pistetäänkö varaajaan kuitenkin lisävastus tuota aurinkosähköä varten?


  Keräimiä ja paneeleja vähän sillä silmällä katsellut. Jossain välissä olin sitä mieltä, että keräimet on parempi. Syksyn tullen sitten enemmän kallistunut ehkä paneelipuolelle. Lähinnä paneelien puolesta puhuu "helppo" laajennettavuus. Senkun ostaa kaupasta lisää ja kytkee kiinni. Toisaalta keräimiäkin voi peräkkäin pistää ja kun siirtoenergiana on lämpö, ei ole niin väliä, että millaista lämpö on. Paneelien kanssa pitäisi kuitenkin vähän pohtia sähkösovituksia.

  Keräimetkin varmasti kehittyvät ja halpenevat, mutta uskon silti viiden vuoden päästä saavani huomattavasti edullisempia paneeleja, jolloin niitä voi sitten järjestelmään lisää pistää
   
 5. kengu

  kengu Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  409
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olishan se suomessakin huomattavan helppoa jos ei olisi talvea ja pakkasia. Tuolla eteläisessä euroopassa on paikoitellen jopa jokaisen talon katolla oma aurinkokeräin lämmintä vettä tuottamassa. Mutta meillä täällä pohjoisemmassa tulee tuollaisista laitteistoista huomattavasti monimutkaisempia, ettei talvella jäädy koko systeemi.

  220px-Calefon_solar_termosifonico_compacto.jpg =Solar_Energy_Water_Heater.jpg
   
 6. Grani

  Grani Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  60
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä olen myös aikeissa toteuttaa auringolla lämpeävää varaajaa. Olen käynnyt katsomassa aurinkokeräimiä, mutta pitkät putkivedot ja muu oheistekniikka hirvittää ja nostaa hintaa melkoisesti. Jos kaiken sen rahan sijoittaisi aurinkopaneeleihin niin saa jo aika tehokkaat. Käyttö olisi kesällä lämpimälle käyttövedelle että ei tarvitsisi polttaa puuta vain sen takia. Talvella kun lämmin vesi tulee kattilasta niin voisi käyttää paneelien sähköt vaikka valaistukseen.
   
 7. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  13 855
  Saadut tykkäykset:
  2 042
  Tossa yhtenä pitkän ajomatkan ajankulukkina mietiskelin tätä aurinkoenergiaa suomessa. Yksilön kannalta tietysti ihan kannatettavaa, harkitsen sitä itsekin käyttöön, mutta mites pidemmä päälle, jos esim. suomeen tulee aurinkoenergiabuumi niin yksilön eli perheen omakotitalon sähköntuotannon kuin lämmöntuotannokin suhteen. Valtakunnan verkosta irti olevia, pääasiassa kesäkäytössä olevat kesämökit eivät kuulu tähän ja siellä aurino-/tuulienergia onkin järkeenkäyvempi vaihtoehto kuin sähkölinja vetäminen/fossiilisilla tuottaminen.

  Ajatelma lopputulemana oli että tällainen voimakas aurinko-/tuulienergia buumi yksilöiden tuottamana, varsinkin jos tulee saksan malli että energiayhtiöt ovat velvoitettuja ostamaan tuotetun pien-energian, nostaa ostoenergian hintaa rajusti. Joko kaikille, kuten on todennäköistä, tai niille pientuottajille jotka joutuvat kuitenkin osan energiastaan ostamaan energiayhtiöltä. Syitä tähän ovat seuraavat seikat. Suomen kesä ja suomen talvi. Kesällä saadaan aurinkoenergiaa riittävällä panelimäärällä yli oman tarpeen, jota sitten joko käytetään mitä käytetään ja ylijäämä ajetaan valtakunnan verkkoon. Sama tietysti tuulivoimalla, tosin sen saantoajat ovat hieman eri kun panelilla. OK, kaikki hyvin, tuotetaan sähköä tuulella tai aurinkopanelilla ja ylijäämä valtakunnan verkkoon, saadaan omaa itse tuotettua energiaa halvalla ja ehkö pikkuisen tuloakin energiayhtiöltä, muutama (hiili- tai ydin)voimala saadaan ajettua alas ja maailma pelastuu....
  Eipäs olekkaan, koska tiettynä vuodenaikan niin tuuli- kuin erikoisesti aurinkopanelienergian tuotanto onkin maantieteellisestä sijainnista johtuen pienempää kuin kulutus. Ja silloin otetaan sieltä "isosta linjasta" sitä sähköä. Nyt sitten että mitä sitten. Sitä, että energian suurtuottajat joutuvat varautumaan sekä omalla tuotannollaan että tuonnilla kuitenkin talven huippukapasiteetin mukaiseen tuotantoon... ja se maksaa. Puhutaan sitten hiili- kaasu tms voimalasta, ne isot myllyt maksavat satoja miljoonia kun niitä rakennetaan, eikä niitä rakenneta seisomaan. Jos iso kaasuvoimala rakennetaan "käytetään tarvittaessa" periaatteella, siellä tuotetun energian hinta on kaikkine kustannuksineen äkkiä luokkaa (useampi) euro per kilowattitunti....eikä isot firmat sitä taatusti tee tappiokseen joten hinnoittelu kuluttajille on sitten sen mukainen
  Yksityisesti tuotettu energia, niin sähkö kuin lämpökin, on minunkin sydäntä lähellä, mutta tarkoitukselliseksi näkinkin sellaisen sähkö/lämpöenergiatuotannon jolla pystyy kattamaan myös oman huippukulutuksenkin, vaikka tietysti laitteistojen koko sitten kasvaakin.

  Jonkinlaisen hybridilaitteiston suunnittelu ja rakentelu olisi mielipuuhaani, mutta kun en ole sen alan firmassa töissä eikä omat rahat kyseiseen homman riitä, mutta ideointia on, joitain laskelmiakin on yksi inssiystäväni tehnyt.
  Vaihtoehtoja kyllä löytyy, aurinkokenno-akusto (paikasta riippuen lisäksi tuuligenu) yhdistelmä johon tarvittaessa lisäenergiaa biopolttoainetta käyttävällä generaattorilla josta "hukkalämpö" vesikeskuslämmitykseen/ käyttövesivaraajaan, biopolttoaine voi olla käytettyä munkkiöljyä, biokaasua...en nyt tarkoita hyyskänalustaa vaan nykytekniikalla ja -automatiikalla toteutettua häkäpönttöä lämmöntalteenottoineen tuulettomien ja auringottomien pakkaspäivien varalle.

  Vasta sitten puhutaan minun mielestäni oikeasta energian säästämisestä, kun tämän nimettöman kasvottoman yhteiskunnaksi nimitetyn firmojen rakentamaan infrastruktuurin ja suuryritysten energiatuotantoon ei tarvitse ollenkaan kajota, koska silloin heillä ei ole tarvetta rakennella niitä uusia voimaloita, uusia sähkölinjoja, tuhota uusia turvesoita, laivata kiinasta halpaa hiiltä eikä nostaa energian hintaa ekologiaan vedoten "kun päästöt kasvavat".

  PS. kuituyhteyksiä se yhteiskunta kyllä saisi vetää....siihen en pistä hanttiin ollenkaan. Koko ajan kiihtyvä "langattomuus" kusee kyllä vielä omille kintuilleen, nyt on jo puhuttu kännyköiden säteilystä, koskahan otettaisi tapetille jatkuvasti kasvava wlan verkkojen säteily....mutta joko tutkintaan ei saa rahaa, tutkijoilla ei ole kanttia tai heidät on ostettu hiljaiseksi.....
   
  #7 V361, 12.12.2011
  Viimeksi muokattu: 12.12.2011
 8. Antero

  Antero Guest

  Nimerkille; V361

  Annat tässä kirjoituksessasi jotenkin ymmärtää, että asentamalla omia energiantuottolaitteita, aiheuttaa se markkinahäiriön ja sähkön hinta nousee.

  Jos Suomen valtio ja energiayhtiöt jatkavat linjaa, jossa omia paikallisia energiantuotto laitteita ei voi kytkeä verkoon ja
  niiden tuotosta ei saa kohtuullista korvausta, tulee häviäjänä nimenomaan olemaan valtio ja energiayhtiöt.
  Tässä ed mainitussa tapauksessa kehitys kulkee Suomessa siten, että ko laitteet kytketään tuottamaan vain omaan käyttöön ja laitteiden kehittyessä
  ja yleistyessä, yhä useampi jättää verkkosähkön tai tuottaa suurimman osan energiastaan itse. Häviäjänä sähköyhtiöt ja valtio.

  Jos ko laitteet voidaan kytkeä verkkoon ja tuotosta saa kohtuullisen korvauksen, tässä ratkaisussa kaikki voittavat.
  Asiakkaat pysyvät verkossa ja maksavat edelleen niiden ylläpidosta, sähkönsiirrosta ja myös veroja jne
  Paikallinen hajautettu energiantuotto luo huoltovarmuutta ja vähentää verkkojen haavoittuvuutta, sekä pienentää
  niiden vahvistamis tarvetta jne

  Antero
   
 9. Grani

  Grani Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  60
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin voisi luulla, ja näin onkin, siihen saakka kunnes valtio kieltää omatoimisen energiavalmistuksen samalla tavalla kuin pontikankeitto aikanaan. Sekin oli vain koska menettivät muuten verotuloja.
   
 10. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  13 855
  Saadut tykkäykset:
  2 042
  Ehkä se siltä näyttää että häviäjinä ovat sähköyhtiöt ja valtio, mutta todellisuudessa näin ei ole. Yksikään sähköyhtiö ei taatusti tuota tappiota omistajilleen, eikä valtio jätä verottamatta jos vaan veron aiheen keksii.

  Siinä olet ihan oikeassa, että hajautettu tuotanto luo huoltovarmuutta, asiakkaat pysyvät verkossa ja osallistuvat osaltaan verkon ylläpitoon ja rakentamiseen. Pointtina jutussani ei olekaan se, vaan se, että energiayhtiöt joutuvat joka tapauksessa varautumaan joko omalla tuotannolla tai tuonnilla huippukulutuksen piikkeihin. Tämä huippukulutus on suomessa talvella, aikan jolloin niin aurinkopanelit kuin tuulivoimakin tuottaa vähiten. Haen tällä nyt "kauhuskenaariota" tilanteesta, jossa yksityisellä pientuotannolla pystytään kesäaikan tuottamaan esim. 10% sen hetkisestä koko suomen sähkö/lämpöenergian tarpeesta. OK, hyvä juttuhan se on, ei siitä mihinkään pääse. Saastuttavimmat voimalat voidaan laittaa sesokkiin, ei kulu kallista tuontienergiaa eli kivihiiltä tai kaasua. MUTTA onkin siinä, että talvella sinne verkkoon ei työnnäkään yksikään pientuottaja sähköä, koska kaikki kuluu omaan kulutukseen, eikä edes riitä, vaan haetaan suurtuottajien linjoista lisää. Eli nämä suurtuottajat joutuvat rakentamaan ja tai ylläpitämään sen huippukulutuksen verran tuotantokapasiteettia, joka seisoo suurimman osan vuodesta sen vuoksi että aurinkopanelipientuottajilla on ylijäämää jonka energiayhtiöt joutuvat ostamaan. Ja tämä rakentaminen ja seisominen maksaa....ja ihan varmasti energiayhtiöt laskuttavat tämän hinnan energiahinnoissa.

  Tämän vuoksi ajan tässä takaa sitä, että se oma pientuotanto pitäisi optimitapauksessa olla sellainen, että sillä pystyy kattamaan myös oman huippukulutusen.
  Tottakai sekin nostaa energian hintaa suurilla tuottajilla koska maksajat vähenevät, mutta ei niin nopeasti, koska kulutus ei kasva silloin niin voimakkaasti eikä lisä- tai varakapasiteettia tarvitse rakentaa niin paljoa.
   
 11. kengu

  kengu Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  409
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joku tuollainen hybridi olisi näppärä.

  Aurinkoa olisi hyvä kyetä varastoimaan riittävästi kesällä, että olisi sitten talvella varastossa:
  vbimage.php.jpeg

  Tuollainen olisi varmaan mielenkiintoinen.
   
 12. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  13 855
  Saadut tykkäykset:
  2 042
  Olisi siinä naapurissa noin 100 metrin päässä kaksi 350 m3 tuorerehutornia tyhjänä....ompa ollut ideointa täyttää ne vedellä ja kokeilla, saisiko yhteensä 700 mottia vettä kiehumapisteeseen tyhjiövaraajilla ja kauanko ne lämpöä luovuttaisi, pistäisi sinne ylös maalämpöpumpun keräyskierukan..
  Toinen jota siinä ideoitiin, oli että näihin pönttöihin maalämpölaitteiston keräysputkisto ja sitten täyteen kosteaa sahanpurua....
   
 13. Rami Lehto

  Rami Lehto Kansalainen

  Liittynyt:
  1.12.2011
  Viestejä:
  105
  Saadut tykkäykset:
  0
 14. Antero

  Antero Guest

  Tänään tuli tuottoa omalla 1kw paneelistolla 5,3 Kwh yhdessä päivässä, kun paistoi täydeltä terältä aamusta asti.
  Auringon teho ei ole vielä helmikuussa, kovin korkealla, ei vielä sula lumi kengänkärjessä, eikä tienpientareessa..
  Aurinkopaneelissa teho on kuitenkin korkealla, kun lämpötila paneelistossa pysyy alhaalla, sähköä tuottavassa ja lumen hajasäteilystä saa lisäwatteja !
  Kesällä, kun paneeliston lämpötila nousee helteellä korkeaksi.. teho on säteilyssä tietysti toista luokkaa, mutta korkea lämpötila syö jonkunverran tuottoa.
  Tuottoa tietysti tulee enemmän, kun paistaa lähes
  kymmenen tuntia.
  Vuorokausiennätys 1kw paneeleilla tähän mennessä 11,3 Kwh.
  Nyt auringon aktiivisuus nousussa ja säteily arvot. (auringonpilkkumaksimi..)
  Odotellaan uutta ennätystä.

  Tuottaneet tähän mennessä jo melkoisen osan hinnastaan takaisin.
  Yli 10 prosentin netto vuosituottoa sijoitetulle pääomalle, joka tarkoittaisi n 14-17% korkoa pankkitalletukselle, miinus verot !!

  Seuraava kysymys, jonka ymmärrän jokaiselta taholta;
  Kuinka kauan kestävät ?

  No.. näitähän on esim Neste myynyt Suomessa jo pitkään, jokusiakin vuosikymmeniä..
  Tiedossani on, että 30 vuotta sitten hankitut paneelit kaivettiin katolta esiin ja mitattiin.
  Lähes täysi teho, oli paneeleissa !

  Valmistajat lupaavat 25 vuoden tuottotakuun, siis paikoissa, jossa paistaa vuodet ympäri !
  Tuo sädetykki, aurinko, se on se joka tavaran syö tässäkin tapauksessa.
  Suomessa kestävät tuplat !!

  Tästä aurinkopaneelista olen lukenut ja tiedän, että on erikoislaadukas ja kaikki testaukset ym
  läpikäynyt, Saksassa valmistettu;

  http://www.heckertsolar.com/en.html

  http://www.solarladen.de/download/pdf/module/NeMo195-210_2Seiter_dt_engl.pdf

  Saa täältä ostettua nyt 1,11 Eur/watti, eli esim 200W paneelin 220 Eur;

  http://www.photovoltaik-shop.com/index.php?osCsid=a045e40f659f9828b8328fc27483c9ce

  Aurinkopaneeli tuottaa Suomessa 100w paneeli 100Kwh vuodessa;

  http://www.suntekno.fi/fi/page/23

  http://finnwind.fi/aurinko/Aurinkoenergiaopas-Finnwind.pdf

  No.. siitä voitte jatkaa mietintää ja tässä lisää "sytykkeitä"..
  Sähkön hinta;

  http://www.taloussanomat.fi/asumine...salasku-nain-sahkoyhtio-rahastaa/20115353/139

  Elämäniloa ja hyvää aurinkoista kevättä toivottaen;

  Antero
   
 15. Vääräkoski

  Vääräkoski Kansalainen

  Liittynyt:
  3.12.2011
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoittanet siis sähkötehoa 5,3 kWh? Jos aurinko paistaa suoraan paneelille, niin sähkön tuotto on paras mahdollinen, oli kesä tai talvi - eikö?
   
 16. Antero

  Antero Guest

 17. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  13 855
  Saadut tykkäykset:
  2 042
  Tuo aurinkopaneli-akkuyhdistemän halventuessa kiinnostus kyllä herää varmaan yhä useammassa taloudessa. Kun siihen lisätään vielä tämä http://pros.fi/files/Green_Machine_esite.pdf mutta kokoluokassa esim 10-20 kW ja "puukiukaalla toimivana" jolla samalla kaasun lauhdutuksessa tuotetaan lämmitysenergia vesivaraajaan, alkasi olemaan paketti kasassa omaehtoiseen energiatuotantoon, linjoista riippumatta....
   
 18. Antero

  Antero Guest

  V361

  Tuo Green machine on todella mielenkiintoinen, sitä täytyy tutkia kunnolla !
  Suomalainen kehitys yritys; http://www.pros.fi/index.php?kie=fi&page=WHG

  Toinen hyvä uutinen tälle päivälle,( hyvät uutiset kun ovat harvassa nykyään), oli
  tämä;

  http://www.tekniikkatalous.fi/energ...tekee+aalloista+energiaa+skotlannissa/a785776

  Suomalainen kehittäjä;

  http://translate.google.fi/translat...eotf=1&u=http://www.wello.eu/news.php&act=url


  Televisiosta tuttu Remontti Reiskakin on asialla.. :vasara:
  Talo tuottaa omat energiansa;

  http://www.mtv3.fi/koti/tee_itse/ar.../energian-tuottaminen-kotona-nain-se-onnistuu

  Antero
   
 19. topik

  topik Väsyttää
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  4 836
  Saadut tykkäykset:
  741
  Näitä juttuja lukiessa tuli minulle mieleen (varmaan tullut jollekin toisillekin) että tulisko tuosta millaista taloudellista hyötyä kun kytkis esim. 1kw aurinkokennon sähkötuoton öljykattilan sähkövastuksiin.
  Eli muuttas aurinkosähkön "perus" lämmöksi kattilaan, huippu ja pimeän ajan lämpö tulis öljystä.

  Lisäys. Googlella löytyi tietoa, että öljy litra 10kw/h.
  Sehän vois jo johoki riittääkin esim. 5 kw/h vrk tuotto 0,5 € . No aika pitkäks tulis takaisin maksuaika.
   
  #19 topik, 2.3.2012
  Viimeksi muokattu: 2.3.2012
 20. ihmehitsari

  ihmehitsari vapaa ajattelija
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  6 494
  Saadut tykkäykset:
  1 447
  Tuo syöttötariffijuttu on aina silloin tällöin liitetty auringolla ja tuulella tuottettuihin energiamuotoihin.
  KUten V361 käsittääkseni aiemmin kuvaili, on Suomen olosuhteet energian tuoton, varmuuden ja hinnoittelun osalta haasteelliset.

  Ei se Saksankaan malli ole aivan strömsö-mallinen :
  http://pirila.fi/energia/2009/11/24/syottotariffit-saksassa-ja-suomessa/
   

Jaa tämä sivu