Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Alkalyyttibensa eli pienkonebensa

Viestiketju osiossa 'Pienkoneet' , aloittaja Puuha, 13.2.2015.

 1. Jurpolukki

  Jurpolukki Syytinkiläinen

  Liittynyt:
  23.11.2013
  Viestejä:
  2 159
  Saadut tykkäykset:
  324
  Olenko minä tyhmä ku en hoksi pikkukone pensan erinomaisuutta? Mulle on siunaintunut pikku moottoreita useampi ja halavinta pensaa olen käyttänyt. Hinta lienee tähtitieteellinen joten minä annan olla kaupan hyllyllä.
   
 2. 2xford4000

  2xford4000 Kansalainen

  Liittynyt:
  2.12.2011
  Viestejä:
  2 340
  Saadut tykkäykset:
  138
  ite yleensä ajanu sahaa 98+synteettinen 2t öljy no nyt ku tässä oltiin metsähommissa ja tuo husse vm 83 oliko se nyt 238 malliltaan on ainoa toimiva saha itellä, no tuttu kenen kanssa puita tehtiin sanoi että hänellä bensaa että riittää mullekin, tokmannilta valmis bensaa, tuo hussehan oli tutun purkuladossa mistä sen löysin ei ollut käytetty vuoden 85 jälkeen, mikä lie romu isän peruja sanoi omistaja ja sain sen. no puristuksia oli niin piruuttaan bensaa ja sehän hörähti ja kävi niinku olis eilen sammutettu. varmaan 80luvulla oli vielä lyijyllistä bensaa? jokin kalvo jäänyt öljystä ja bensasta että toimi, uus tulppa ja tankkien korkit, laippa ja ketju niin on toiminut hyvin. kaasarin kalvot luultavasti orkkikset. nyt sai siis pienkone bensaa ja tyhjäkäyntiä tarvi hiukan säätää isommalle, pari tankkia kun oli vedetty niin tuntu että saha vaan herkistyy ja voimistuu ja käy todella hyvin. voihan olla että karstat paloi pois mut selvästi huomas että toiminta parani, tyhjäkäynnin nosto oli ainoa säätö. mukava saha vaikka vanha onkin, lämpökahva joka toimii.
   
 3. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  10 567
  Saadut tykkäykset:
  1 444
  Mulla on kans kaks tuommoista 238 Huskua. On kevyt saha ja kiertää hyvin. Muistaakseni ohjearvo 14800 rpm, kärsii säätää vähän yli 15000 kiertämään, ni alkaa ketjunopeus olla kohillaan.Toinen alko syksyllä luikuttaa laihalla, en oo vielä tutkinu onko kurkku- vai stefavika. Pienkonebensalla oon ajanu vuosikauet, hyvin on pelannu. En kyllä normi seosbensalla enää aja, jollei pienkonebensa jostain syystä oo lopussa.
   
 4. jalmari76

  jalmari76 Tulokas

  Liittynyt:
  23.1.2018
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  1
  Voihan .....
  Varmatoimisin saha, joka mulla on ollut on Jonsered 2256 raivuri. Olen ajanut itsesekoitetulla 98:lla ja Huskin 2t öljyllä. Aina on toiminut, vaikka kuukausiakin on seissut bensat tankissa. Tuli tuossa moottorisaha päivitettyä ja kauppias myi sitä Huskin pienkonebensaa siihen mukaan. Ja sitten menin ja laitoin sitä tuohon Jonserediin.

  Eka tankilla tuntui, että tyhjäkäynti on liian pienellä. En ehtinyt säätää, kun tuntui itsestään korjaantuvan. Lisäksi tuntui hiukan äreämmin kiihtyvän.

  Nyt en kumminkaan saa koko sahaa käymään. Kipinää tuntuis tulevan ja olen paria tulppaa kokeillut. Bensaa roiskuu pakoputkesta ja tulpan reiästä, eli märkähän se on. Käytin liikkeessäkin ja saatiin käymään, jolloin pelas hyvin. Ei tehty mitään säätjö tai muuta. Kuitenkin heti seuraavalla kerralla metsässä sama. Oli tulppa-avain ja koitin kuivatella, mutta hiki otettiin sillä kertaa sahaa nykimällä (käynnistinnarun palautus tais myös saada siipeensä).

  Irrottiko tuo eri bensa nyt ne kertyneet liat jonnekin kaasariin ja tulvii nyt? Vai onko kaasarin säädöt vaan niin väärin, ettei lähde? Piruuttaan laittaneet myösne säätöruuvit (L ja H) sellaisiksi, ettei tavallinen ruuvari taida käydä
   
 5. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  10 567
  Saadut tykkäykset:
  1 444
  En tiedä, mitä jengi tekee noille sahoille, ettei ne pienkonebensalla toimi. Ainakaan viiteen vuoteen en ole muuta käyttänyt ja ongelmitta on toiminut. Hyvä kun joku raivuri pelaa seisonnankin jälkeen ongelmitta, eikä niinkuin pumppubensalla oli eka tankillinen kesällä yhtä savutusta ja rykimistä.
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 3
 6. YxJampe

  YxJampe Rasvanäppi.
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  18.6.2017
  Viestejä:
  7 026
  Saadut tykkäykset:
  650
  Ei ole itsellä ollu ongelmia itsesekotettujen bensojen kans pidemmänkään tauon jälkeen.
  Yksi jonssi on ja tuntuu olevan melko tarkka bensoista oli itsesekotettua tai pienkonebensaa. Yleensä sekotin 98:sta ja kun sattui tuleen kannullinen 95:sta niin tyhjäkäyntiruuvia tartti ruuvata pikkasen auki. Sama homma oli pienkonebensalla mutta sen jälkeen ei ole tarvinnu pidellä.
  Yleensä käytän nesteen 2t bensaa mutta välillä on muutakin sorttia. Tehot sun muut jää kyllä kauppaan kun tuli melkonen taistelku kun raivaussaha ja moottorisaha teki tenän
   
 7. Puuha

  Puuha Kansalainen
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  5.2.2015
  Viestejä:
  5 271
  Saadut tykkäykset:
  340
  Osalla on sellaisia uskonnollisa uskomuksia asioista että parempi ettei ota mitään kantaa. Sen verran vain että vanhaan koneseen pumppubensaa ja uuteen jompaa kumpaa vain hamaan loppuun.

  Mutta joo, pienmoottoribensoissa on eroja. Neste ja Aspen (Stilhin ja Husqvarna merkki bensat) ne parhaimmat ja kyllä nekin vanhaksi menee ja sitä kautta kastelee kyllä tulpan kun ei syty. Siksipä kannattaa nekin ostaa paikasta missä vaihtuvuus hyllyssä on taattua kuten esimerkiksi motonetistä tai sitten suoraan pumpusta itse seostaen sitten 2-t öljyllä tarvittaessa.
   
 8. Tessulandia

  Tessulandia Kansalainen

  Liittynyt:
  29.11.2017
  Viestejä:
  564
  Saadut tykkäykset:
  18
  Samaa alkoholibensaa saa nykysin niistä pumpuistakin,mitään erikoisbensoja ei kyllä tartte minnekkään,veli käyttäny jokalaitteessa 95e ja pelaa,ite starttasin päivällä 2v seisoneen auton pellonpäästä käyntiin ja ajelinkin,ihmettelin että nyt se käy sitte jopa sitä tyhjäkäyntiäkin joka välillä ennemmin oli hukassakin...
  Että ei ainakaan se tilkka bensaa siellä tankissa ollu miksikään menny.
  Kaverilla leipo Jonsen saha kiinni sillä erikosbensalla että hienohomma! onneksi takuu jotain korvas kun uusi saha oli,noi sahat on sellasia leluja että aian niitä nykiä saa kun kaikki muuttuu ja yleensä vika on joko seoksessa tai että puola ei anan enää kipunaa jos taas saha on jo valmiiksi väljä
  voi sen unohtaa,helpoin testi on ottaa narusta kiinni ja katsoa meneekö saha lattiakohti kon päästää käsistä joson semmon nlop lop niin väljä on,näin sano ihan sahakorjaajakin että väljät ei enää pelaa ja säädöt kokoajan vaeltaa .
  Onkohan niin että ihmisille uskotellaan kaikenmoista että saatasi myytyä kaikkea ja jopa laitellaan säädöt sopivasti sivuun niin ei varmaan toimi muulla kuin erikoisaineilla??
  Pitäs ihan ottaa lasipulloon 95e ja 98e bensat ja katsoa kuinka kauan ne säilyy ennen kuin ei tuu pulloista ulos,sitten näkee mikä on tottaja mikä ei...
   
 9. Puuha

  Puuha Kansalainen
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  5.2.2015
  Viestejä:
  5 271
  Saadut tykkäykset:
  340
  No 95e10 ja 98e5 varastointi suositus on enintään 3kk kun taas pienkonebensan useamman vuoden. Sen verran niillä on eroa. Normibensasta kun haihtuvat ne aromaatit mitkä ovat niitä helposti syttyviä ainesosia. Ne tulevat läpi varsinkin muovikanistereista ja parhaiten normi bensa säilyy lasipurkissa.

  Mitä kiinni leipomiseen tulee niin ei se bensasta ole kiinni vaan siitä onko ollut öljyä vai ihan puhtaalla bensalla sahattu. Ei ole ensimmäinen että joku olisi puhtaalla bensalla ajanut ja leikkauttanut moottorin. Se 2% perus seos riittää kyllä mitä valmiiksi seostetussa pienkonebensassa on perus moottoreille ja siinäkin on varmuus varaa enemmän kuin tarpeeksi. Sitä on toki myös tapahtunut että pienkonebensa käydessään puhtaammasti irroittaa karstaa mikä taas voi vahingoittaa moottoria, eikä sekään ole mitenkään kovin uutta ja ihmeellistä.
   
 10. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester NoAd

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  49 095
  Saadut tykkäykset:
  3 628
  Onpa sitä tapauksia, kun on ostettu "pienkonebensaa" tarkemmin asiaa katsomatta / ajattelematta ( monasti kaupunkimökkiläinen ) , ja 2-T konetta on käytetty 4-T pienkonebensalla ......

  Sit ihmetellään ja kummastellaan "et mikäs sille liki udelle koneelle nyt nyt tuli, puristukset katos tai leipo kiinni ?? "
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 2
 11. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  10 567
  Saadut tykkäykset:
  1 444
  Onpa noita sahoja tullut takuuremonttiin, kun on luultu olevan tuoreöljyvoitelu. Bensaa toiseen tankkiin ja öljyä toiseen :facepalm:. Ei ole yksi eikä kaksi uutta sahaa mitä ex. työpaikalle tämän takia kannettiin. Yleensä asialla oli kaikkitietävä kaupunkilaismökkiläinen.
   
 12. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  4 598
  Saadut tykkäykset:
  735
  Ite käytän kotosalla kaikissa pienkoneissa "Eltsun nesteeltä" ostettua pienkonebensaa, eli hanatavaraa. Kustannuksessa kun ei merkittävää eroa enää ole 98e5 verrattuna niin tuo ei ole mikään rasite itselle. Kokonaiskulutus lie jotain reilu 100l/vuosi ja kannullinen on sen 10l, joten vaihtuvuus omalla tontilla ihan riittävä. 2t vermeisiin sitten seos hyvälaatuisella 2t ölpällä höystettynä.

  Pienemmissä kakspyörissä menee sitten 98e5 + säilöntäaineet ja tarvittaessa hyvälaatuinen 2t ölppä (=racing tottakai!). Tavoite kuitenkin säilöä tuota 98e5 vain ns. kauden tarpeisiin.

  Mitä taas autojen ja pienkoneiden vertailuun tulee, niin tuo vertailu ontuu etenkin uudemmilla kalustoilla. Pienmoottorit on kaasarilla, rakenteiltaan yksinkertaisia ja toleransseiltaan isoja, samoin myös tankkien korkit hengittää miten haluaa. Kun taas autoissa päästöjen vuoksi tankki hengittää vain imusarjaan erinäisten suodattimien/venttiilien läpi, moottorit ovat rakenteeltaan (suora-) ruiskuja, toleranssit ja hyötysuhteet pyritty edes jotenkin optimoimaan. Auton moottorin palotapahtumaa seurataan nykykalustossa monin tavoin, joten pystytään reagoimaan huonompilaatuisen aineen ominaisuuksiin. Samoin autossa sylinteritilavuudet ovat vähän eri planeetalta joten seoksen muodostus ei tarvitse olla täysin optimaalista. En pitäisi siis ihmeenä, että bensa ei vanhene samaa tahtia auton tankissa, ja toisekseen etteikö auto sitä saisi poltettua (kaasutettua).
   
 13. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  10 567
  Saadut tykkäykset:
  1 444
  Ja vanhempi auto- ja konekalusto taas on suunniteltu toimimaan hyvinkin huonolaatuisella bensalla, osa jopa petroolilla, eli sinne käy melkein mikä vaan palava neste. Eipä tainnut esim. Jenkkilän 60-luvun matalaoktaaninen olla kovin paljoa petroolia parempaa, oktaaniluvultaankin jotain 78-82. Eiköhän ysikakkonenkin Suomessa ollut loppujen lopuksi aika kehnoa kamaa, vaikka olikin huomattavasti Jenkkibensaa parempaa.
   
 14. LPR

  LPR Kytöstelijä
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  27.3.2013
  Viestejä:
  10 567
  Saadut tykkäykset:
  1 444
  Onko muuten 4-tahti pienkonebensassa venttiilin suoja-aineita lyijyä korvaamassa? Ajattelin, että vois noita joitain vanhuksia, millä palaa bensaa muutamia litroja vuodessa, ajaa pienkonebensalla. Esim. tuota Harmaa Fergua.
   
 15. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  4 598
  Saadut tykkäykset:
  735
  Nesten prosyyrin mukaan ei ole lisäaineita venoja varten koska ovat toisaalta taas katalysaattoreille haitallista ainesosaa. Samoin mä en ihan varauksetta käyttäisi ajamiseen tuota ainetta muissa kuin pienkoneissa. Jälkimmäinen ihan omaa mutua (vaikea selittää ja perustella omia havaintoja näin foorumilla), josta syystä tosiaan noissa kakspyörissä en pienkonebensaa käytä.
   
  • Informatiivinen Informatiivinen x 1
 16. Tessulandia

  Tessulandia Kansalainen

  Liittynyt:
  29.11.2017
  Viestejä:
  564
  Saadut tykkäykset:
  18
  Tuossa Jonsen leipoessa kiinni oli ihan pienkonebensaa ja Jonsen omaa 2T öljyä,ei johtunu mistään seoksesta,ja petrooli ja bensa on kyllä ihan eriasia kun semmonen traktori nurkissakin on millä petroolilla ajettu.
  venttiilinsuojaainetta kun laittaa sekaan voipi ajella niillä vanhoillakin vehkeillä,toiset on siitä tarkempia toiset taas ei hajoa vaikkei sitä käyttäisikään,jotain kaliumpohjaist aainetta oli ainakin joskus se
   
 17. Josva

  Josva Joopati joo, jaapati jaa
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  11.6.2016
  Viestejä:
  7 120
  Saadut tykkäykset:
  1 468
  Oma toimintamallini pienkoneiden parissa puljaamisesta.
  Uudet 2t koneet, puolitankkia tyhjäkäyntiä n,10% tee se itse seoksella
  Uudet 4t koneet, pari kolme desiä 98 tyhjäkäyntiä ja öljyjen vaihto heti perään.

  Sisään ajo on mielestäni tärkeintä, on vain tullut nähtyä niin monen monta älyn puutteesta johtuvaa pienkoneen rikkomista. 2t bensat sekoitan aina 98e joita käytän moottorikelkassa jetissä perämoottorissa, ei näissä bensasyöpöissä perse kestä valmisbensaa polttaa. Valmis 4t bensaa käytän vesipumpussa agrekaatisa pilkekoneessa, paljon käytettävissä koneissa kuten ajoleikkureissa taas poltetaan 98 €.
   
 18. kymi

  kymi Keski-ikääntynyt Apinamies
  KK Plus ADpack NoAd

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  4 598
  Saadut tykkäykset:
  735
  Eläintarhan Nesteellä hanassa 2€/litra, versus 98e5 1.64€. Ainakin itsellä aika selvä peli ja koen hyödyt helposti tuon 0.36€/litra arvoiseksi. Keskustelu lie tällä hintaerolla kutakuinkin sama kuin ajaakko harrastetraktoria dieselillä vai pööllä, ensimmäisen tapauksessa kun ei tarvitse ajojen luonnetta miettiä.
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 19. Puuha

  Puuha Kansalainen
  KK Plus pack NoAd

  Liittynyt:
  5.2.2015
  Viestejä:
  5 271
  Saadut tykkäykset:
  340
  Rovaniemellä oli 2,1 jotain litra. 5litran pänikässä hinta on 3,3 euroa/l että kannattaa hakea pumpusta vaikka vähän kauempaakin isomman määrän kerralla.
   
 20. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  19 969
  Saadut tykkäykset:
  3 111
  Sitä ne pienkoneet syövät, mitä niille opettaa. Eli kun säädöt tehdään yhdelle, niin sitä kannattaa käyttää. Muutamaa vierasta sahaa säännöllisesti rassannut ja aina painottanut, että omat bensat pitää olla matkassa. Ei oo mitään järkeä säätää mun bensoilla, kun kuitenkin käytetään ihan toista.
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 2

Jaa tämä sivu