Åkerman ec 300

Viestiketju:
Åkerman ec 300

Juh44

Kansalainen
KK Plus pack
Liittynyt
5 Maaliskuu 2017
Viestit
1,497
Kuten jo toisesssa ketjussa mainitselin että tontille on tulossa +30t kaivinkone, sellaisesta rautaläjästä luulisi saavan ketjun verran kerrottavaa.

Koko juttuhan lähti siitä että synkkänä ja myrskyisenä yönä n.4v sitten toin työkaverin ostaman koneen Rantsilasta n.130km pohjoiseen, ihmettelin hänelle että mitä pirua teet jeesuksen vanhalla ja pirun isolla Ååkkerilla.

Noh kun miltei 5m korkea kuljetus oli viimein saatu perille, (ne kun aiheuttaa välillä melkoisia kiertoja (niinkuin nytkin)) niin tuli kyydiltä ajon vuoro, lipaisu ajopoljinta ja kone liikahti jäiseltä ja kapealta lavetilta 10cm eteenpäin ja 2m sivulle. IMG_20191220_113402.jpg
Purun alkuvaihe oli varsin nopea kun puoli konetta putosi ojaan ja toinen puolisko jäi lavetille, loppuvaihe olikin työläämpi kun piti talutella kone lavetin päältä pois toinen tela ojassa ja toinen kärryn päällä.

Silloin totesin että talvi, 2,55m leveä kärry ja 2,45m leveällä olevat perusketjut eivät ole yhteensopiva yhdistelmä.

Noh sen jälkeen kului monta muutakin synkkää ja myrskyistä yötä.

Aloitin tänä keväänä talonrakennuksen ja tein paaluperusteisen 120m2 pohjapinnaltaan olevan okt:n pohjatyöt 8t vuokra Yanmarilla, aivan hyvä kone ja sopivan kokoinenkin kun piti paalujen välistä kaivella maakerroksia pois niin isompi olisi ollut kankea ja aloittelevan kuljettajan liikkeet olisivat heilutelleet paalut poikki.


Vuokra-ajan lopussa hautasin vielä jätevedenkäsittelyjärjestelmän säiliöt ja montun pohjalla totesin että imeytyskenttää ja ulkopuolisia täyttöjä/luiskauksia ei tällä koneella tehdä..
IMG20230605154837.jpg
Maastonmuodot, viemärin kaadot, vesistön läheisyys ja tontin käyttö pakotti säiliöt maksimisyvyyteensä-> maasuodattamon pohja on ≈3m maanpinnalta ja siirrettäviä maamassoja on vähintäänkin riittävästi...

Noh kun talo alkoi olla säältä suojassa ja piti jatkaa maatöiden tekoa niin aloin soitella paikallisia urakoitsijoita läpi, 5 hyväksi todettua urakoitsijaa sanoi että vähintään 3vkoa menee ennenkuin joutaa tekemään (ja että tuntihinta on 3numeroinen), savimaan tontti ja tulossa oleva talvi laittoi kiirehtimään prosessia joten oman koneen hankinta tuli mieleen. (projektia aloittaessakin sitä harkitsin mutta sopivia koneita ei ollut tarjolla ja vuokrakone olikin yllättävän edullinen.)

Toria selaillessa olin jo aiemmin huomannut samaisen työkaverin Ååkkerin myynnissä mutta en sitä kokenut tarvitsevani ennen tuota urakoitsijoiden kiireen aiheuttamaa viimeistä niittiä, noh puhelin kouraan ja alustavien hintaneuvotteluiden jälkeen lähdin katsomaan konetta, kone toimi, liikkui, ja vuoti öljyä kuten pitääkin.
Myös kauhankäännön sylinterin silmä oli rikki kuten myyjä lupasi.
IMG20230910131950.jpg
Kyseessä siis aivan kohtuu laite kun kilohinta ei juuri eroa siitä mitä siitä saa romuttamolta.

Ainoat miinukset katkinainen sammutusvaijeri sekä se että koneeseen oli vain yksi kauha.

Kone tuli perjantaina kotiisi kun huomasin paikallisen autoilijan ajavan kuorma päällä pohjoiseen ja kyselin että sopisiko paluukuormaksi kaivinkone, sopihan se ja kone kotiutui kohtuuhinnalla.
IMG20230915174954.jpg


Ja konehan on Åkerman ec300 vm1996.
IMG20230915180802.jpg
 
On muuten ikäisekseen oikein hyvä kone kaivaa. Miinusta lähinnä ajon ohjaus ja julmettu takaylitys. Voimaa on kaiken kunnossa ollessa hirveästi ja vauhtiakin lähes nykykoneiden verran. Polttoainetta toki menee...


Puuttuuko ylärulla toiselta puolelta? Kuvan perusteella näyttäisi siltä.
 
Joo ei nämä mitään ihan dinosauruksia ole nämä uudemmat åkerit vielä, ajo on tietty ihan superhidas ja 300:nen ei ihan pikkuvehkeellä liiku paikasta toiseen.
 
Kestääkö muuten näin mielenkiinnosta tiedustella mikä on kohtuuhinta? 8k?
 
Joo ei nämä mitään ihan dinosauruksia ole nämä uudemmat åkerit vielä, ajo on tietty ihan superhidas ja 300:nen ei ihan pikkuvehkeellä liiku paikasta toiseen.
Ajokaan ei kyllä ole enää mikään superhidas näissä napavälitteisissä. 5,2km/h kulkee tuokin kolmesatanen, saman kuin uudemmat samankokoiset korealaiset.
 
Ajokaan ei kyllä ole enää mikään superhidas näissä napavälitteisissä. 5,2km/h kulkee tuokin kolmesatanen, saman kuin uudemmat samankokoiset korealaiset.
Perskeles, tuo kymppihän menee nopealla puolella 2,9km/h. Muutaman vuoden vanhempi mutta on new comfort kopilla jo sekin
 
Jokainen ihminen on yhden Åkermanin arvoinen , jokainen Åkerman on tärkeäää...🎶🎶
 
Sitten hieman siitä häränsilmästä, aiemmin katselin varaosatarjontaa ja osanumerolla etsien halvin maksoi 200e.
Joten ei muuta luin tappi pois, mietiskelin jo reikätunkkeja yms. mutta kun ei löytynyt sopivaa kierretankoa hyllystä. (Expander tappi ja tiheä m24)

Päätin sitten kuitenkin kokeilla 4,5kg hienosäätölekaa, en laskenut kertoja mutta kyllä tappi lopulta lähti liikkeelle ja tuli ulos asti.IMG-20230917-WA0002.jpeg
Myös laakeri oli varsin helppo irroittaa, kuvassa kaikki mitä siitä on jäljellä.
(Halkeama huomattu ja korjataan aikanaan)
IMG20230917163136.jpg
Rikkinäisellä laakerilla kaivaminen oli tuhonnut myös sylinterin silmukkaa kun kovat laakerin palaset hakkaavat kaivaessa.
IMG-20230917-WA0004.jpeg

Hieman 3" suoraa rälläkkää ja virsikirjaa niin uskon saaneeni pesän pelastettua.

IMG20230917163934.jpg

Kun liitos oli auki ja sain mittailtua pesän ja akselin halkaisijoita niin mittojen mukaan kyseessä on aivan tavallinen ge70 nivellaakeri, alle 50e kaupassa.. .Laitoin tilaukseen, seuraavana pitää metsästää pätkä 70mm akselia jotta kaveri pääsee sorvaamaan uuden akselin ja saadaan kone nippuun.
 
Joo, nuo nivellaakerit ovat kaikki ihan tavallisia, mutta nuo silmukat ei ole, ne on takokappaleita. Niitä kannattaa seurailla jos alkaa ilmestyä halkeamavikaa tuosta varren pään hitsauksesta.

Sen kun aikanaan ottaa kiinni ja hitsaa niin kestää taas, mutta pulttikauppojen valmiit silmälaakeripesät ei kestä huonostikaan noiden tilalla.

Kuinkahan väljät tapinreiät on kun on expanderi vaihdettu tuohon...
 
Takosilmiäkin saa kaupasta, ei välttämättä näin isoja kylläkään
 
Tarvikkeet tuli postilla kotiin ja Volvo ce visiitin jälkeen myös ohjekirja sähköpostiin, korjausmanuaali on tilauksessa mutta toimitusajasta ei ollut mitään tietoa.

Tänään pitää tuupata laakeri paikoilleen jotta saa varmuuden pesän sopivuudesta.
Tappi on vielä työn alla kun alkuperäisessä expanderissa oli joku ihme kierre 2mm nousulla, se korvataan m24*2 mutta sorvarilla ei ollut sopivaa tappia joten laitoin sen tilaukseen.
 
Viimeksi muokattu:
Jännästi tuppaa pientenkin projektien kustannukset aina hieman laajenemaan.
Alunperin ajattelin että 50e nivellaakeri ja kovaa ajoa.
Noh toistaiseksi saldo on=
-50e laakeri
-50e Loctite 660 koska haluan varmistua ettei hieman kulunut pesä aiheuta heti uutta remonttitarvetta.
-20e lukkorenkaat
-25e lukkorengaspihdit kun noita105*4mm renkaita ei minun pikkurenkuilla puristeltukkaan
-40e kierretapit sorvarille
-m24*2 pultit ja prikat 30e
-Tapin sorvaustyö.?
IMG20230924163356.jpg

Noh nyt on laakeri pesässään odottamassa tappia ja seuraavaksi pitää porailla shimmilevyt pitämään silmukka linjassa.
IMG20230930170904.jpg


Myös tankinkorkkia yritin hankkia rikkinäisen tilalle, mittasin korkin sisältä kierteen halkaisijaksi 58mm ja kierretaulukoista totesin että 2" se on.
Kaupasta 2" Camlock käteen ja yritin ruuvata paikoilleen, eihän se sinne mene, pikainen silmäys paljasti että nousu ei ole kohdallaan, sitten järeät keinot eli kierrekampa käyttöön, nousu on joko 7g tai 3,5mm.
Ei löydy sopivia ehdokkaita oikein mistään taulukosta, onko arvon foorumilaisilla arveluita että mikä pirun jenga tuo on? Ja että mistä siihen löytää sopivan korkin tai adapterin jotta tuon kamlokin saisi sopimaan?
IMG20230930181900.jpg
 
Kone nipussa, noudin pihaan +1500kg rautaa, jospa piakkoin alkaisi saamaan jotain muutakin kuin kuoppaa aikaan.
IMG20231006173430.jpg
 
Ennen yhtymistä piti luonnollisesti hieman pajoittaa kalustoa, kallistajasta oli letkut rikki ja putki lytyssä.

IMG20231007122842.jpg

Vanha putki rälläkällä veks.
IMG20231007122845.jpg
Sitten kokeilin sovittaa uutta putkea väliin ja tigata kiinni mutta yläpään 10mm rako oli liian pieni öljyisen murikan hitsaukseen niin joutui irroittamaan.
Samalla huomasin jotta olivat tehneet tehtaalla siten että 10mm putkea uppoaa palikan sisälle ja sieltähän se öljy puski saumaan vaikka kuinka koitti toholla lämmittää ja bräkleenillä puhdistaa.
Putken nysä ei tullut suosiolla reiästä joten hitsasin ensin sen ja palikan välin, sitten putken palikkaan ja sain ok sauman aikaiseksi.
Lopuksi putki kiinni sylinteriin.
IMG20231007171036.jpg

Letkut ja temat paikallisesta letkupajasta paikoilleen ja liikeratojen testaus, pientä säätöä joutui tekemään mutta aika nappiin onnistui sovitus.
IMG20231007163212.jpg

165cm leveä kauha näyttää pikkuiselle ja niinhän se hieman onkin, pääseepähän vanhus vähän helpommalla.

Tässä vielä pieni videonpätkä siitä kun pikaisesti kokeilin miten kauha uppoaa saviseen maakasaan.


Seuraavaksi pitää laittaa kone oikeisiin töihin maasuodatuskentän rakentamisessa, ≈3m syvä, 2m leveä ja 12m pitkä kaivanto tiedossa..
 
Laskuliikkeen psiiiiih ääni kuuluu näköjään vielä tonki kokoisesta ååkkerista😅
 
Kauha ja kone sellanen yhdistelmä että kannattaa vähän vilkasta minkämoista maata on kaivelemassa. Toi menee kovempaankin kuin veitsi voihin mutta sitten kun tulee se iso kivi tai kallion kärki vastaan voi osa kauhasta jäädä siihen eikä vauhti edes hidastu.
 
Takaisin
Ylös