Tervetuloa Konekansa-foorumille!

Liity Konekansa-foorumin jäseneksi (ei maksa kuin vaivan) ja käy peremmälle! Sisäänkirjautumattomana et näe aivan kaikkea foorumin sisältöä.

Mainoksiakin vilisee niin, että silmiä kirvelee. Jäsenenä elämäsi olisi paljon siedettävämpää. ;)

Älykotilaitteistoa - Z-wave, SmartThings, Cozify, jne

Viestiketju osiossa 'Tietotekniikka, digi' , aloittaja lehmikangas, 30.1.2020.

 1. lehmikangas

  lehmikangas Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  17.11.2017
  Viestejä:
  615
  Saadut tykkäykset:
  188
  Onko näistä keskustelua tällä foorumilla? Netti toki pullollaan monenlaista, mutta jos täällä on asioista tietäviä jotka osaa vääntää rautalangasta niin mielellään lukisi.

  Itse harkitsen näiden virittelyn aloittamista. Vielä ei ole mitään. Tällä hetkellä vaikuttaa että päätyisin SmartThings hubiin ja z-wave palikoihin, lähinnä valojen ohjausta, liiketunnistimia, palohälyttimet ja valvontakamerat.
   
 2. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  30 133
  Saadut tykkäykset:
  6 662
  Näinhän sitä keskustelua tänne saadaan. :peukku:
   
 3. refy

  refy Kasvis
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  4.12.2011
  Viestejä:
  5 697
  Saadut tykkäykset:
  3 486
  Minulla on kasa SmartLifen kautta toimivia AlfaWisen wifipistirasioita ja epälukuinen määrä ICSeen kautta käänneltäviä kameroita. Ilppi on Mitsubishin Melcloudin takana ja keskuslämmityksen valvonta mywirelesstagin kautta. Patteritermareiden etäohjaukseen on hankittu muttei vielä asennettu Danfossin DClink. En ole nähnyt tarvetta noiden integrointiin.
   
 4. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  219
  Saadut tykkäykset:
  229
  Mä oon yhtä jos toista integroinut home-assistanttiin ( https://www.home-assistant.io/ )

  pyörii siis lokaalisti kotiverkossa, eikö riipu internet-yhteydestä saati jostain pilvipalvelusta joiden tuote on sinun datasi.

  Tuon perässä mulla ikean valoja, esp8266-pohjaisia releitäa led-drivereitä, nexan rf-pistorasioita ja chromecast yms mediahärpättimet. Yhteinen käyttöliittymä ja ajastukset kaikille valoille tekniikasta riippumatta, ja hyvä mahdollisuus tehdä yhtä jos toista logiikkaa, vielä en oo kovin pitkälle sillä puolella päässyt
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 5. webkim

  webkim Kansalainen

  Liittynyt:
  25.9.2016
  Viestejä:
  35
  Saadut tykkäykset:
  5
  homeassistantti täälläkin pyörii rasperry piin päällä ja ohjailee ikean valoja + 433 mhz taajudella jekkasevia pistorasioita ja sääasemaa

  Ulkokäyttöön ois tarkotus viritellä tässä muutama zigbee pistorasia kuhan taas sais aikaseks, samoin kun vesi ja sähkömittareiden etäseurantaa yms..

  Noderedillä (https://nodered.org/) on muutama eksoottisempi viritys myös
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 6. lehmikangas

  lehmikangas Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  17.11.2017
  Viestejä:
  615
  Saadut tykkäykset:
  188
  Rasperry oli jossain vaiheessa mielessä, mutta koin sen vähän haastavaksi. Onko se sitä?

  HomeAssistant kuulostaa hyvältä juurikin siksi etten oikein välittäisi olla riippuvainen ulkopuolisesta pilvipalvelusta.
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 1
 7. Nuhvi63

  Nuhvi63 Kylähullu
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  16.6.2018
  Viestejä:
  7 162
  Saadut tykkäykset:
  3 501
  Nykyajan hömpötyksiä:beatdead:
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 3
  • Eri mieltä Eri mieltä x 1
 8. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 596
  Saadut tykkäykset:
  4 172
  Ainoo etäohjattavat on ilppi ja saunan lämmitys, kumpikin hoituu puhelimella, ekalle on sovellus, saunan lämmittämiseksi etänä tarttee soittaa emännälle...
   
  • Hauska Hauska x 2
 9. Nuhvi63

  Nuhvi63 Kylähullu
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  16.6.2018
  Viestejä:
  7 162
  Saadut tykkäykset:
  3 501
  Ilppiä ei ole, saunan lämmitys hoituu myös soitolla keittäjälle :D
   
 10. AHL

  AHL Kansalainen

  Liittynyt:
  1.2.2020
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  85
  Löytyy Openhabilla integroituna muutamia juttuja, joita voi hallita kännykällä tai muilla älylaitteilla selaimen kautta, mm..

  Valaistukset hoituvat mm. eteiset, keittiö, vessa, ulkovalaistus ym pääosin liiketunnistuksella automaattisesti. Nykyään suosinut Zigbeetä (zigbee2mqtt:n kautta), niin Ikeaa kuin Huea. Liiketunnistimia on myös Xiaomilta. Osaa valaistusta ohjataan myös vallitsevan päivän kirkkauden mukaan. Yöllä valaistus syttyy vain himmeästi liiketunnistimien ohjaamana, samoin sammutetaan "koristevalaistukset" pois. Yötilaan siirtymisessä seurataan onko asunnossa liikettä ja yötilan asetettua aikaa. Kirkkaudet yöllä ja päivällä, ajastukset ym. ovat säädettävissä.

  Piharakennuksen varasto on kuivanapitolämmityksessä, tavoitellaan maksimissaan 65% suhteellista kosteutta, säädetään lämpötilaa kosteuden mukaan. Saa mennä pakkaselle jos kuivana pysyy. Luonnollisesti tavoiteltava kosteusprosentti, hystereesi ja min/max lämpötilat mihin asti lämmitystä (kuivatusta) pidetään päällä ovat kaikki säädettävissä.

  Asunnossa ja ulkona on lisäksi lämpötilan ja kosteudenmittausta. Vesipisteiden lähettyvillä on vuototunnistimet. Jos lämpötilat menevät rajojen yli tai ali (mkl. Jääkappi & pakastin), tai vesivuoto havaitaan, tulee tästä hälytys sähköpostiin. Vesivuodosta alkaa myös seinällä oleva tabletti hälyttämään. Harkinnut myös jotain ratkaisua jotta saisi vedet poikki tuollaisessa tilanteessa ja muutenkin kun on poissa kotoa.

  Edellisessä asunnossa oli kasvojentunnistus kotiin kirjautuessa, tähän asuntoon en ole vielä ehtinyt (viitsinyt) vetää ethernet-piuhaa ulkoeteiseen.. Kameravalvonta pihalta toki löytyy, jonka kuvaa pääsee katselemaan "kotisivulta".

  Lisäksi tietysti kaikkia sensoreita valvotaan että ovat online, käytännössä että ovat lähettäneet mittaus- tm. dataa säädetyn ajan sisällä. Jos eivät, niin tallennetaan virhe tietokantaan ja lähetetään sähköpostilla ilmoitus. Tietokantaan tilastoidaan myös lämpötilat, kosteudet yms. joista saa graafit halutuilta jaksoilta. Aiemmin kun oli pörssisähkö käytössä, haettiin myös spottihinta ja seurattiin kulutusta reaaliajassa. Itsetehty sähkömittarin vilkkuvalon seuranta laski pulssit, josta sitten laskettiin teho ja kulutus jne. Aikaisemmin tuli tehtyä lämpötilamittarit ja liiketunnistimet itse, mm. ESP8266 ja RFM69:llä, mutta nyt ei ole tullut tehtyä noita enää muutamiin vuosiin. Mm. Xiaomit on sen verran halpoja ja hyviä että eipä paljon kannata. Toki mielenkiintoisia projekteja. ESP8266:lla tehdyllä lämpömittarilla patterit (2xAA) kestävät vuoden luokkaa, kuten myös RFM69 + PIR yhdistelmässä.

  Lisäksi on ollut mm. Auton lämmitykseen lähtöajan asetus, jonka jälkeen lämmitetään tarvittaessa lämpötilan mukaan sopivan aikaa. Tällä hetkellä ei vaan ole kuin kellokytkinpaikka, niin tuo on poissa käytöstä.

  Tuossahan noita jo jotain olikin.. En ehkä enää tänä päivänä suosittele aloittamaan Openhabilla, itsekin olen alkanut HA:n suuntaan kallistumaan.

  Niin, ja tervehdys vaan kaikille. Tuli vihdoin rekisteröidyttyä tänne. :)
   
  • Tykkään Tykkään x 2
  • Huippu! Huippu! x 1
 11. borg

  borg administi
  Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  18.4.2011
  Viestejä:
  30 133
  Saadut tykkäykset:
  6 662
  Tervetuloa! Heti kun tehdään sopiva aihe, niin löytyy siitä tietäviä. :)
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 2
 12. jutti

  jutti Kansalainen

  Liittynyt:
  29.12.2019
  Viestejä:
  95
  Saadut tykkäykset:
  56
 13. jusape

  jusape Mr Horsepower
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  59 020
  Saadut tykkäykset:
  5 970
  Muutoin juttu ja asiat meni niin korkeelta yli hilseen että ... Mut tervetuloa silti ....
   
  • Samaa mieltä Samaa mieltä x 5
 14. cardaani

  cardaani Mulkwisti
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  14.12.2011
  Viestejä:
  30 963
  Saadut tykkäykset:
  5 495
  Onko tuo Philipsin Hue ja Ikean lamppu sama tuote?
   
 15. V361

  V361 W.W.W.
  KK Plus ADpack Betatester

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  23 596
  Saadut tykkäykset:
  4 172
  Vesivuodosta alkaa myös seinällä oleva tabletti hälyttämään. Harkinnut myös jotain ratkaisua jotta saisi vedet poikki tuollaisessa tilanteessa ja muutenkin kun on poissa kotoa.
  Kyllähän sähköohjattuja 2-tie venttiileitä löytyy maalima väärällään....sähkössä auki, jännitteettömänä suljettu
  Esim.
  https://www.wexon.fi/tuotteet/magneettiventtiilit-210-asco/
   
 16. AHL

  AHL Kansalainen

  Liittynyt:
  1.2.2020
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  85
  En ole tutkinut sisäkaluja, mutta ainakin firmwaret eroavat. Vuoden aikana on tainnut kerran käydä Ikean lampulla niin, ettei se enää reitittänyt muiden laitteiden liikennettä. Lampun boottaus korjasi vaivan. Uuden maailman ongelmia.. :rolleyes: 24VDC himmennin on varmaan pari kertaa mennyt offline. Muuten ovat toimineet ihan OK. Vielä ~vuosi sitten noiden Zigbee-laitteiden kanssa oli satunnaista epävakautta, mutta Zigbee-tikun (CC2531, https://www.zigbee2mqtt.io/information/supported_adapters.html) Zigbee 3.0:n firmwaren ja viimeisimpien zigbee2mqtt versioiden myötä tuo on vaikuttanut vakaalta.

  Philipsin lampuissa on asetettavissa mihin tilaan lamppu herää virtakatkon jälkeen. Joskin taitavat kahden peräkkäisen räpsyn jälkeen jäädä palamaan, olivat olleet päällä tai ei. Ikeat lävähtää aina päälle katkon jälkeen. Toki ohjelmallisesti saa palautettua aiemman tilan takaisin. Meillä ei niin usein ole sähkökatkoja ollut että tuo ominaisuus olisi pahasti alkanut ärsyttämään. Ohjelmallisesti lampun palauttaminen edelliseen tilaan vie kuitenkin käytännössä muutaman sekunnin.

  Kyllä vain. Tässä on vaan harkinnassa myös muutakin putkiremonttia. Paineastia on huonossa paikassa asunnon sisällä tällä hetkellä. Josko siirrättäisi pytyn kaivokopille ja sinne myös mankku tai ohjattu palloventtiili. Tässä voisi hyödyntää myös jotain valmista kaupallista ratkaisua (esim. https://leakomatic.com/fi/verkkokauppa/kotiin/leakomatic-m3i/).
   
  • Informatiivinen Informatiivinen x 2
 17. refy

  refy Kasvis
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  4.12.2011
  Viestejä:
  5 697
  Saadut tykkäykset:
  3 486
  Minulla on käyttövesipumpun perässä nykyään 50 litran komposiittikalvopytty ja pumppu wifirasian perässä. Saa rajoitettua käyntiaikaa max kymmeneen minuuttiin ettei pumppu lämpiä liikaa. Päiväsaikaan ohjaan rasiaa itse, yöllä se on ohjattu antamaan pumpulle sähköä neljä minuuttia kerrallaan kahden tunnin välein.
   
 18. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Oma taloautomaatio on tällä hetkellä täysin sekasikiö vähän kaikkea. Perus ajatuksena kuitenkin on omavaraisuus, eli mitään pilvipalveluita ei tueta. Kaikki myös pyritään integroimaan yhdeksi kokonaisuudeksi, jota hallitaan yhdestä paikkaa. Toki oman (kivan?) lisänsä tuo valmistajakohtaisemmat hallintarajapinnat sekä mahdolliset pilvipalvelut, mutta ensisijaisesti talon pitää pystyä elämään itsenäisesti.

  Käytännössä torpassa pyörii yksi linux-palvelin, johon asioita on integroitu ja joka pyörittää webbiserveriä rajapintana käyttäjälle. Tällä hetkellä ajossa on Telldus tellstick duo, jolla saa ohjattua erinäistä sähkölelua ja myös vastaanotettua signaaleita. Z-wavella saa/saisi ohjattua patteritermareita (vähän vaiheessa, kiitos Danfossin osittain suljetun formaatin). DS:n 1-wireä on siellä täällä tekemässä asioita. Lisäksi omana tuotantona on rajapinta/ohjaus Ouman EH-800 shuntille, ilmanvaihto/LTO puhuu sujuvasti modbussia, mutta se piti hakkeroida auki kun dokumentaatiota ei ollut saatavilla, jne. Niin ja releohjauksiin on KMTronicin kamoja.

  Alkaa vaan pikkuhiljaa olla sen verran moduuleita tuossa kokonaisuudessa, että homman taustarutiineita pitäisi kirjoittaa uudestaan. Tämä kun on paisunut asiakokonaisuus kerrallaan isommaksi ja isommaksi, eikä missään kohtaa ole tullut tehtyä optimoituja ratkaisuita niin kerran minuutissa tehtävä perusrutiini alkaa olla siellä ~55sek suoritusajassa joka ei ole hyvä. Lisäksi tuo koodi on ylläpidollisessa mielessä kovin hankalaa johtuen mm. tiettyjä rutiineita on pitänyt hajauttaa koska jotkin ohjattavat komponentit on tupannut olemaan herkkiä tilttaamiselle jos niiden rajapintoja spämmätään.


  Mitä tuohon vesijohdon sulkemiseen tulee, niin itsellä homma menee siten, että taloautomaatio ohjaa kotona/poissa -ohjauksella vaihtokärkisellä releellä 24Vdc venttiilimoottorille. Kun ohjauksen karva muuttuu, ajaa venttiilimoottori itsensä kyseiseen asentoon ja venttiilimoottorin sisällä katkaisee ohjausvirran. Mikäli nyt sattuisi niin, että sähköä ei ole käytettävissä voi venttiiliä käyttää käsin, samoin moottorin voi myös irtikytkeä.

  Tuohon samaan syssyyn olisi mahdollista taloautomaation kautta tehdä erinäisiä ohjauksia/rajoituksia. Ja mulla on itseasiassa tarkoitus putkirempan yhteydessä laittaa mitattava virtausmittari kylmään ja lämpimään käyttöveteen. Tällöin on helppo seurata josko vettä kuluu tasaisesti johonkin ja sulkea syöttö ja aiheuttaa häly.
   
 19. kymi

  kymi Rahtari
  KK Plus ADpack

  Liittynyt:
  19.5.2018
  Viestejä:
  10 038
  Saadut tykkäykset:
  1 888
  Ja unohdin listasta toki sen, että tuo taloautomaatio lukee ja kerää myös aurinkosähköjärjestelmästä dataa. Sitä kautta on myös tiettyjä ohjattuja "törsäysjuttuja".

  Tuokin on omanlaisensa haaste, sillä aurinkosähkön ohjaimen ethernet-portti käyttää "local" sarjan mac-osoitetta. Muun p.skan ohella verkkoasioita leipätyökseni tekevänä tämä kotiverkko nyt ei ole ehkä se supermarketin halvin ratkaisu, joten mun kytkimet tiputtaa tuon kaiken liikennöinnin. Toisaalta taas mitään isompaa enterprise rautaa kun ei ole käytössä niin aika vähän jää tehtäväksi asioita. Tästä syystä tälle potilaalle on järjestetty erillinen point-to-point verkkokaapeli suoraan verkkokorttiin, jota taloautomaatiokone lukee. Aikaisemmin säätimen vieressä oli RasbPi web-proxynä, mutta sillä tuli kilobitit täyteen. Tietyt asiat (tuolloin) nojasivat akuston jännitetietoon ja kaikkea hassua alkoi tapahtua ja oli pakko tehdä nopeita "tilapäisiä" korjauksia, vieläkin tuo piuha tossa kiikkuu...
   
 20. sytem

  sytem Kansalainen
  KK Plus pack

  Liittynyt:
  5.12.2011
  Viestejä:
  219
  Saadut tykkäykset:
  229
  Mä vakaan sähkön äärellä asuvana tykkään noista Ikean lamppujen käytöksestä virtakatkossa, toimii kivana backuppina noi orginaalit kytkimet, kun aina saa niillä valot tarvittaessa sekä pois että päälle.

  Muutenkin on ollut tavoitetilana että kaikki itse asuntoon lisätty ohjaus on ekstraa, ja voi tarvittaessa pudota pois käytöstä ilman että asuminen hankaloituu liikaa. Eli joka huoneeseen saa valoa ilman atk:ta, jos näin ei olisi niin tarvisi ihan eritavalla kahdentaa kriittisiä komponennttejä.
   

Jaa tämä sivu