Lattialämmitys pimeänä

Viestiketju:
Lattialämmitys pimeänä

VMX

Kansalainen
Liittynyt
28 Heinäkuu 2013
Viestit
168
Tutkailin pimeänä olevata varaston lattialämmitystä (termostaatti Microtemp mtc-1991)

691b3f9a-abc5-4136-99e9-27eef3394422-jpeg.299218


Digitaaliyleismittari näytti seuraavaa:
-nastat (1-2) 0v
-nastat (1-PE) 230v
-nastat (2-PE) mittari surisi, jännite ylitti maksiminäyttämän 250v
-lämmityskaapelin (3-4) resistanssi piuhat irrotettuna n.80 ohm.
anturia en tutkinut.

Missä vika?
Oma veikkaus on, että nollajohto jostakin poikki/irti. Tuo ylijännite kummastuttaa. Vaihe tulee termostaatin läpi ja matkalla induktanssia ???
 
??? Ota sulake irti ja laita piuhat irralliseen riviliittimeen. Sulake takasin ja lähesty mittarin kanssa uudelleen. Tietysti tähän vastuu vapautuslauseke....
 
Tallin syöttökaapelista nolla irti. Ilmeisesti 3 vaihe syöttö.
Kaikki laitteet irti ja sammuksiin (valotkin) tallista , ei pitäisi enää kiertää ylijännitettä nollaan.

HUOM, sulakkeen irroitus ei katkaise sähköä nollasta, jos se kiertää muuta kautta.
Toimivalla mittarilla toteet johdot jännitteettömäksi, ennen kuin PITELET niitä.

Muokataanpas vielä

Nämä on niitä töitä mitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen!
 
Viimeksi muokattu:
Eipä ole ehtinyt tänään syventymään. Vaikeusastetta lisää vielä se, että tuota lämmitystä ei taida saada päälle kuin yösähköllä, päiväkäyttökytkin vaikuttaa ainoastaan lämminvesivaraajaan. Kesällä muutettiin uuteen huusholliin ja kaikki tuommoiset jutut on vielä uusia. Sähkökuvia ei tietenkään ole, ja johdotkin kulkee piilossa. Täytyy nyppiä johdot irti ja mittailla tarkemmin, voisihan tuon termostaatin toiminnan kokeilla roikan perään kytkemällä. Vaikuttaa kylläkin sille, että joutuupi kutsumaan sähkömiehen paikalle.
 
Juu se lie viisainta ...... Ja viisainta on olla kutsumatta sähköputkimiestä paikalle .....
 
Tänään ehdin tutkimaan tarkemmin, ja kurkkasin keskuksen puolelle. Suurin osa noista muistakin PE- ja nollakiskon ruuveista oli vähän löysällä.

nollairti.jpg
 
Tollasella ykskarvaisella jäykällä johtimella tuo oire lie iän myötä aika uskomattoman yleistäkin ?
 
Ei sentään ole kisko vaihtanut väriä, joskus on niinkin käynyt.
Taitaa olla juurikin lattialämmityksen nolla irti. Ilmeisesti ryhmässä muitakin laitteita?
 
Asiaa sivuten/lainaten.. Pesuhuoneeseen -80 -90 luvun vaihteessa tehty, sähkäri neuvvo että mittaa ennen valua nurkasta nurkkaan lämpökaapelin päätteen paikka ja kirjota tieto mustekynällä sähkökeskuksen seinään.. Silloisissa kaapeleissa oli kuullemma 95% vioista päätekappaleessa. Ei tarvii koko lattiaa piikata auki..Tälleen vaan vinkkinä. Kait ne on kehittynny niistä ajoista. Toivottavasti. Jatkakaa..
 
Lämmitys toimii nyt normaalisti. Irti ollut nollajohto oli juurikin tuon lämmityksen, ja muita laitteita ei ryhmässä ole. Epäilen että että tuo keskus ei ole ainoa missä ruuvit on ajan kuluessa löystyneet, kannattaa varmaan käydä kirimässä parinkymmenen vuoden välein.
 
Kotopaikalla joskus jonain vuonna syyspuolella, pikku pakkasilla kun sikala-kuivirin ( ei ole käytössä enää ) lautaseinä oli kuurasta paljaana, tilan sähköpääkeskuksen kohdilta, kävin kokeilemassa ulkopintaa laudoituksesta.
Selkeästi lämmin, sähkäri seuraavana päivänä paikalle ja siellä pääkeskuksen sisuksissa oli aika liuta vastaavia liitoksia höllänä, yks posliinisulakepesäkin pohjastaan ja ympäristöstään aika surkeassa kunnossa.
Ja sähköhommmia, eli johtokytkentöjä tms muutakaan, ei oltu ainakaan 20v aikana sinne mitään muutettu.
 
Isäukon ja äitmuorin talosta vaihdoin viime syksynä yhden päänallin pohjan, kun oli löystynyt ja hitsannut pilalle. Onneks oli vielä jemmassa oman talon vanha keskus, josta löytyi käypänen pohja.
 
Sepä vaan ei ole itellä mitään asiaa noihin keskusiin roplaamaan,jollei luvat riitä noi niinku muistin virkistämiseksi vaan...
Tuossa veli kun sähkäri on niin tuumas mulle että itte et tauluun koske tai hän ei tule korjaamaan koska aikoinaan on taloon sähkötyöt tehny ja kaikki oli ok
 
....ne sähkärit on vähä semmosia.......luuleevat tietävänsä enempi ku muut...
Paras oli, ku sähkömies, ihan siis sähkärin töitä tehny ja sitte luki ittensä inssiksi, mokasi ihan itsensä rakentaman ohjausboxin kanssa.
"Mitä tää täällä tekee....." ja 24 voltin virtalähde loodasta pihalle te mahtu kytkemään, silloin 200 luvun alkupuolella n. 800 euroa maksaneen säädettävän ajastimen piuhoihin kiinni ja virrat päälle. Kivasti poksahti 24 voltin DC laite kun sen kytki 240 AC....
 
Sanoppa sama vakuutusyhtiölle kun itte on tehny ja sitten käy vahinko eipä korvauksia tule,tuskimpa Suomessa on montaakaan omakotitaloa johon ei olis joku muu tehny kuin sähkäri hommia,siksipä taloa ostettaessa kannattaakin kattoa mitä on ostamassa,monia virityksiä olen tähänikään nähny,tyyliin kun ite käyttää niin tietää muut saakin saada tällit heh.Toki voi saada nykyään kutsun lakitupaan jos myy talonsa virityksineen ja ostaja tahtoo tapella,näitäkin tapauksia tulee,ja ihan ne ammattilaisetkin joutuu sitten vastuuseen.
 
Eräs tuttava oli ostamassa omakotitaloa, jota oli vissiin kahteen kertaan laajennettu. Oli kuulemma kohtuullinen tappelu saada sähköpiirustukset...
Vaikka sähkötyöt oli sama firma tehnyt sekä alunalkaen että laajennuksin ja muihin muutostöihin...
 
Pistorasiat, katkaisijat ja johdot voit itte seiniin ym laitella, siinä ei pitäisi olla mitään ongelmaa.
Piuhojen päiden kytkemistä varten pitää ottaa se sähkäri, joka tekee myös tarkistuspöytäkirjat. Ja "kuittaa" asennukset hyväksytyiksi
 
Takaisin
Ylös